Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Preşedintele elveţian cere UE să se angajeze într-un dialog politic pentru a ieşi din impas

Publicat

in

Preşedintele elveţian Guy Parmelin a cerut joi un dialog politic la înalt nivel pentru a ieşi din impasul cu Uniunea Europeană, după ce ţara alpină a renunţat la semnarea acordului instituţional, relatează France Presse.

“Acum noi dorim să avem un dialog politic – şi insist – politic la înalt nivel”, a declarat Parmelin în timpul unui briefing de presă cu Asociaţia Presei Străine (APES) la Berna.

“Dacă avem probleme când negociem ceva, trebuie să o rezolvăm la nivel politic”, a subliniat el, citând ca exemplu negociatorul desemnat de UE pentru discuţiile sale cu Marea Britanie.

El s-a pronunţat pentru continuarea relaţiilor cu primul partener economic al ţării, “dar într-un mod bilateral, adică pe baza numeroaselor acorduri ce încadrează aceste relaţii şi care şi-au dovedit valoarea”. Acestea sunt mai mult de 120.

Amintind legăturile strânse dintre ţara alpină şi Uniunea Europeană – 1,4 milioane de cetăţeni ai UE locuiesc în Elveţia şi 400.000 de lucrători transfrontalieri vin să muncească acolo în fiecare zi – Guy Parmelin a insistat: “Acord instituţional sau nu, suntem deja de fapt un partener al UE, un partener de încredere şi angajat”.

UE a făcut din semnarea unui acord instituţional o condiţie prealabilă pentru încheierea oricărui nou acord bilateral de acces la piaţa sa, potrivit Agerpres.ro.

“Acest dialog va face posibilă iniţierea unei strategii”, potrivit preşedintelui, adăugând că Elveţia rămâne deschisă discuţiilor “în anumite sectoare” precum tehnologia medicală, cercetarea sau electricitatea.

“De ce ţările care nu au libera circulaţie a persoanelor sunt tratate mai bine decât Elveţia?”, s-a întrebat el, subliniind că “spre deosebire de Marea Britanie, noi avem libera circulaţie (a cetăţenilor UE în Elveţia – n.r.), noi nu vrem să plecăm din Uniunea Europeană”.

În ciuda eşecului discuţiilor cu privire la acordul-cadru, “aceasta nu înseamnă că cooperarea noastră cu Europa se opreşte şi cu atât mai puţin că se înrăutăţeşte. Nu trebuie să-i credem pe cei care se tem că Elveţia va deveni o insulă pierdută şi nici să îi urmăm pe cei care ar dori să devină aşa”, a insistat el.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

LiveTEXT România – Olanda, în Grupa Principală II de la CM de handbal feminin (de la ora 16:30)

Publicat

in

De

Naționala României are parte de un debut “de foc” în Grupele Principale ale Campionatului Mondial de handbal feminin din Spania. Tricolorele pregătite de Adrian Vasile se duelează joi cu Olanda, campioana mondială en-titre. Meciul de la Castello începe de la ora 16:30 și este transmis în format LiveText pe HotNews.ro.

  • Partida poate fi urmărită în direct pe DigiSport, LookTV și Telekom Sport.

România – Olanda, livetext în Grupa Principală II (CM de handbal feminin)

Programul meciurilor României

9 decembrie: România vs Olanda / ora 16:30 – Castello

11 decembrie: România vs Puerto Rico / ora 16:30 – Castello

13 decembrie: România vs Suedia / 19:00 – Castello

Grupa Principală II, clasament:

1. Norvegia (79-40) 4 puncte

2. Olanda (86-46) 3

3. Suedia (79-41) 3

4. România (60-50) 2

5. Kazakhstan (35-84) 0.

6. Puerto Rico (25-103) 0.

De știut:

  • Primele două clasate din Grupele Principale se vor califica în sferturile de finală, care vor avea loc în 14-15 decembrie, iar câştigătoarele vor evolua în semifinale, în 17 decembrie.
  • La ultima ediţie a CM (din 2019), tricolorele s-au clasat pe locul 12.
  • România are în palmaresul participărilor la CM patru medalii: aur (1962), argint (1973 şi 2005) şi bronz (2015).
  • România a bifat a 25-a prezență la turneul final mondial, fiind în continuare singura națională care a participat la toate edițiile.
  • Turneul final este găzduit în 4 orașe: Granollers (Palau d’Esports de Granollers – 5685 locuri), Lliria (Poliesportiu Pla de L’Arc – 4200 locuri), Castello (Pabellón Ciutat de Castelló – 5263 locuri) și Torrevieja (Palacio de los Deportes de Torrevieja – 4500 locuri).

Lotul României la CM 2021

Adrian Vasile nu se va putea baza pe serviciile Cristinei Neagu, cea mai bună handbalistă a României retrăgându-se temporar de la prima reprezentativă.

Portari: Iulia Dumanska, Diana Ciucă, Daciana Hosu

Extreme stânga: Ana Maria Tănasie, Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan

Extreme dreapta: Laura Moisă

Interi stânga: Anca Polocoșer, Sorina Tîrcă, Bianca Bazaliu, Bianca Harabagiu

Interi dreapta: Alina Ilie, Ana Maria Savu

Centri: Mădălina Zamfirescu, Cristina Laslo, Andreea Rotaru, Andreea Popa

Pivoţi: Crina Pintea, Lorena Ostase, Alexandra Subțirică Iovănescu.

Antrenor: Adrian Vasile.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Ultima etapă a programului ‘Rabla pentru electrocasnice’ demarează vineri. Se pot achiziționa aspiratoare, uscătoare de rufe sau aparate de aer condiționat

Publicat

in

De

Etapa a III-a a sesiunii de iarnă a programului “Rabla pentru electrocasnice demarează vineri, de la ora 10:00, iar românii pot aplica pentru vouchere destinate achiziţionării de aparate de aer condiţionat, uscătoare de rufe şi aspiratoare, potrivit informaţiilor publicate, joi, pe Facebook, de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), conform agerpres.

Bugetul alocat acestei etape este de şase milioane de lei.
Valoarea voucherelor este după cum urmează: 400 de lei – pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 400 lei – pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; 200 de lei – pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Conform AFM, finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program, iar voucherele se pot genera până pe data de 16 decembrie 2021, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat acestei etape.

“Având în vedere că în ediţia precedentă, în etapele de selectare a voucherelor, bugetul a fost rezervat integral, ulterior fiind utilizate doar 55% din voucherele rezervate şi ţinând seama de faptul că bugetul alocat este limitat, vă rugăm să generaţi vouchere doar dacă aveţi intenţia de a le utiliza pentru achiziţionarea electrocasnicelor selectate. Reamintim că voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, precizează AFM.

Programul “Rabla pentru electrocasnice” – ediţia 2021 a avut alocat un buget de 75 de milioane de lei, din care 34 de milioane de lei pentru sesiunea din perioada sărbătorilor de iarnă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend