Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Președintele Ecuadorului avertizează: ‘Țara este amenințată de mafiile traficanţilor de droguri care vor să preia controlul asupra închisorilor’

Publicat

in

Ecuadorul este „grav ameninţat” de mafiile traficanţilor de droguri care vor „să preia controlul asupra tuturor închisorilor din ţară şi să impună nesiguranţa pe străzi”, a declarat luni seara preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso, relatează AFP.

Şeful statului sud-american a anunţat totodată că o „operaţiune de proporţii” a poliţiei şi armatei era în curs de desfăşurare la complexul penitenciar din Guayaquil (provincia Guayas, sud-vestul ţării), unde înfruntările dintre bande de deţinuţi s-au soldat la sfârşitul săptămânii trecute cu 68 de morţipotrivit Agerpres.

Promiţând „acţiuni concertate” ale statului pentru a pune capăt masacrelor repetate dintre deţinuţi, preşedintele Ecuadorului a apreciat că ţara sa se confruntă cu „una dintre cele mai mari crize din ultimele decenii”.

Lasso a anunţat că „poliţia naţională şi forţele armate au intrat în penitenciarul din Guayaquil în cadrul unei operaţiuni masive şi au preluat controlul centrului pe perioadă nedeterminată”.

Soldaţi, înarmaţi cu puşti, au intrat în cursul zilei de luni în perimetrul închisorii Guayas 1, prevăzută cu mai multe cercuri de securitate, dar nu au pătruns în pavilioanele unde se află deţinuţii, potrivit unei surse militare.

Circa 1.000 de poliţişti şi militari au intrat în Guayas 1 „pentru a desfăşura acţiuni operaţionale pentru controlul accesului şi perimetrului extern şi intern”, au indicat autorităţile.

Operaţiunea s-a desfăşurat „cu respectarea tuturor parametrilor de securitate şi cu respectarea strictă a dispoziţiilor legale în vigoare”, a asigurat preşedintele Lasso.

Vastul complex carceral din Guayaquil a fost vineri şi sâmbătă scena unor noi confruntări între bande rivale de deţinuţi, soldate cu 68 de morţi şi 25 de răniţi.

Cu arme albe, arme de foc şi explozibili, deţinuţii i-au atacat, după ce au sabotat sistemul de electricitate, pe ocupanţii dintr-o altă aripă a închisorii care adăposteşte 8.500 de deţinuţi, cu un grad de suprapopulare de 60%.

Autorităţile au denunţat „sălbăticia” şi „barbaria” atacatorilor.

O ‘”luptă pentru şefie”, după ieşirea din închisoare săptămâna trecută a unui şef de bandă, ar fi la originea acestor noi violenţe, potrivit poliţiei.

Luni dimineaţă, preşedintele Lasso „a acceptat demisia” viceamiralului Jorge Cabrera, şefului Comandamentului interarme, şi pe cea a directorului Agenţiei penitenciare (SNAI), Bolivar Garzon.

Noi numiri au fost anunţate, iar Lasso a convocat o celulă de criză la Guayaquil, al doilea oraş ca mărime din Ecuador şi cel mai mare port al ţării.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ecuadoriene, Carlos Jijon, a sugerat existenţa unui complot politic vizând destabilizarea guvernării preşedintelui conservator, al cărui nume figurează în documentele Pandora Papers pentru presupusul delict de fraudă fiscală.

„Adevăratul obiectiv (al măcelului) a fost comiterea unui act de terorism care să şocheze naţiunea”, a declarat Jijon, apreciind că nu a fost doar o simplă „confruntare între bande de deţinuţi sau găşti”, ci o „situaţie extrem de gravă care are ramificaţii politice”.

Împărţit în 12 perimetre, unde sunt deţinuţi separat membri a cel puţin şapte organizaţii delincvente, adeseori rivale, având legături în special cu cartelurile mexicane de droguri Sinaloa şi Jalisco Nueva Generacion, acest complex penitenciar din Guayaquil fusese deja la sfârşitul lunii septembrie scena celui mai mare măcel din istoria penitenciară din Ecuador şi unul dintre cele mai grave din America Latină.

În urma unor încăierări între bande rivale, 119 de persoane au fost ucise, unii deţinuţi fiind dezmembraţi, decapitaţi sau arşi. De la începutul anului în curs, 320 de deţinuţi şi-au pierdut viaţa în diferite episoade de violenţă în închisorile din această ţară.

Cele 65 de închisori din Ecuador suferă de o supraaglomerare de 30%, iar în aceste centre penitenciare circulă un număr mare arme de toate tipurile, droguri şi telefoane mobile.

Ca urmare a incidentelor de săptămâna trecută, preşedintele ecuadorian a anunţat că armata preia controlul asupra închisorilor din ţară până la noi ordine, potrivit dpa.

Conform Planului naţional privind criza din sistemul penitenciar, pe care Lasso tocmai l-a semnat, poliţia şi armata vor fi responsabile de menţinerea ordinii şi securităţii în interiorul şi în afara închisorilor.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Duminică intensă pentru procurori și polițiști: 40 de persoane duse la audieri, după percheziții în București, Prahova și Călărași

Publicat

in

De

Patruzeci de persoane au fost duse la audieri, după percheziții în București, Prahova și Călărași, într-un caz de evaziune fiscală și delapidare comise pe o perioadă de 4 ani. Prejudiciul este de aproape 1 milion de lei.

Procurorii din cadrul Parchetului Curții de Apel Ploiești, împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Prahova, au făcut duminică patru percheziții domiciliare, în București și în județele Prahova și Călărași, la domiciliile a doi bărbați cu vârstele de 35, și respectiv 58 de ani și la domiciliul unei femei în vârstă de 43 de ani, bănuiți de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.

40 de persoane au fost duse la sediile unităților de poliție, pentru audieri.

Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada decembrie 2017- august 2021, persoanele în cauză ar fi înregistrat în contabilitate achiziții fictive în valoare de aproximativ 4.200.000 lei , cu scopul de a influența negativ obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

„Ulterior, sumele de bani achitate prin plăți interbancare care reprezentau contravaloarea achizițiilor fictive au fost retrase de către administratorii societăților cu un comportament fiscal inadecvat și restituite ordonatorului plății, acesta din urmă însușindu-și banii pe nedrept. Prejudiciul cauzat este de 994.800 de lei”, transmite Poliția Prahova.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate mai multe înscrisuri și documente de evidență contabilă.

Activitățile au beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Prahova. Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Joe Biden a ieșit din izolare

Publicat

in

De

Preşedintele SUA, Joe Biden, a fost testat negativ pentru COVID-19 duminică a doua zi consecutiv şi îşi va putea relua angajamentele şi deplasările, a anunţat duminică medicul Casei Albe, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times

Testat prima dată pozitiv pe 21 iulie, Biden (79 de ani) părea să se fi vindecat după ce a urmat un tratament împotriva coronavirusului şi a avut în urma acestuia mai multe teste negative, astfel că pe 27 iulie a ieşit din izolare.

Dar pe 30 iulie el a fost testat din nou pozitiv, ceea ce medicul Casei Albe a descris drept o ”recădere”, caz observat la un mic procent dintre pacienţii care au fost trataţi cu medicamentul antiviral Paxlovid.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend