Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Președintele Ecuadorului avertizează: ‘Țara este amenințată de mafiile traficanţilor de droguri care vor să preia controlul asupra închisorilor’

Publicat

in

Ecuadorul este “grav ameninţat” de mafiile traficanţilor de droguri care vor “să preia controlul asupra tuturor închisorilor din ţară şi să impună nesiguranţa pe străzi”, a declarat luni seara preşedintele ecuadorian Guillermo Lasso, relatează AFP.

Şeful statului sud-american a anunţat totodată că o “operaţiune de proporţii” a poliţiei şi armatei era în curs de desfăşurare la complexul penitenciar din Guayaquil (provincia Guayas, sud-vestul ţării), unde înfruntările dintre bande de deţinuţi s-au soldat la sfârşitul săptămânii trecute cu 68 de morţipotrivit Agerpres.

Promiţând “acţiuni concertate” ale statului pentru a pune capăt masacrelor repetate dintre deţinuţi, preşedintele Ecuadorului a apreciat că ţara sa se confruntă cu “una dintre cele mai mari crize din ultimele decenii”.

Lasso a anunţat că “poliţia naţională şi forţele armate au intrat în penitenciarul din Guayaquil în cadrul unei operaţiuni masive şi au preluat controlul centrului pe perioadă nedeterminată”.

Soldaţi, înarmaţi cu puşti, au intrat în cursul zilei de luni în perimetrul închisorii Guayas 1, prevăzută cu mai multe cercuri de securitate, dar nu au pătruns în pavilioanele unde se află deţinuţii, potrivit unei surse militare.

Circa 1.000 de poliţişti şi militari au intrat în Guayas 1 “pentru a desfăşura acţiuni operaţionale pentru controlul accesului şi perimetrului extern şi intern”, au indicat autorităţile.

Operaţiunea s-a desfăşurat “cu respectarea tuturor parametrilor de securitate şi cu respectarea strictă a dispoziţiilor legale în vigoare”, a asigurat preşedintele Lasso.

Vastul complex carceral din Guayaquil a fost vineri şi sâmbătă scena unor noi confruntări între bande rivale de deţinuţi, soldate cu 68 de morţi şi 25 de răniţi.

Cu arme albe, arme de foc şi explozibili, deţinuţii i-au atacat, după ce au sabotat sistemul de electricitate, pe ocupanţii dintr-o altă aripă a închisorii care adăposteşte 8.500 de deţinuţi, cu un grad de suprapopulare de 60%.

Autorităţile au denunţat “sălbăticia” şi “barbaria” atacatorilor.

O ‘”luptă pentru şefie”, după ieşirea din închisoare săptămâna trecută a unui şef de bandă, ar fi la originea acestor noi violenţe, potrivit poliţiei.

Luni dimineaţă, preşedintele Lasso “a acceptat demisia” viceamiralului Jorge Cabrera, şefului Comandamentului interarme, şi pe cea a directorului Agenţiei penitenciare (SNAI), Bolivar Garzon.

Noi numiri au fost anunţate, iar Lasso a convocat o celulă de criză la Guayaquil, al doilea oraş ca mărime din Ecuador şi cel mai mare port al ţării.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ecuadoriene, Carlos Jijon, a sugerat existenţa unui complot politic vizând destabilizarea guvernării preşedintelui conservator, al cărui nume figurează în documentele Pandora Papers pentru presupusul delict de fraudă fiscală.

“Adevăratul obiectiv (al măcelului) a fost comiterea unui act de terorism care să şocheze naţiunea”, a declarat Jijon, apreciind că nu a fost doar o simplă “confruntare între bande de deţinuţi sau găşti”, ci o “situaţie extrem de gravă care are ramificaţii politice”.

Împărţit în 12 perimetre, unde sunt deţinuţi separat membri a cel puţin şapte organizaţii delincvente, adeseori rivale, având legături în special cu cartelurile mexicane de droguri Sinaloa şi Jalisco Nueva Generacion, acest complex penitenciar din Guayaquil fusese deja la sfârşitul lunii septembrie scena celui mai mare măcel din istoria penitenciară din Ecuador şi unul dintre cele mai grave din America Latină.

În urma unor încăierări între bande rivale, 119 de persoane au fost ucise, unii deţinuţi fiind dezmembraţi, decapitaţi sau arşi. De la începutul anului în curs, 320 de deţinuţi şi-au pierdut viaţa în diferite episoade de violenţă în închisorile din această ţară.

Cele 65 de închisori din Ecuador suferă de o supraaglomerare de 30%, iar în aceste centre penitenciare circulă un număr mare arme de toate tipurile, droguri şi telefoane mobile.

Ca urmare a incidentelor de săptămâna trecută, preşedintele ecuadorian a anunţat că armata preia controlul asupra închisorilor din ţară până la noi ordine, potrivit dpa.

Conform Planului naţional privind criza din sistemul penitenciar, pe care Lasso tocmai l-a semnat, poliţia şi armata vor fi responsabile de menţinerea ordinii şi securităţii în interiorul şi în afara închisorilor.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

Un deputat USR pune tunurile pe Guvernul Ciucă: ‘Este scandalos să ții copiii și adolescenții departe de singurele spații unde pot desfășura în siguranță activități sportive şi de recreere și asta în condițiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor’

Publicat

in

De

Deputatul USR Tudor Pop a declarat miercuri că Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, iar acest lucru constituie, în opinia sa, „un atac la adresa sănătăţii copiilor şi adolescenţilor”.

„Pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea şcolii şi în afara orelor de program, respectiv în vacanţe şi în weekenduri. Decizia domnului premier Ciucă de a ataca la CCR acest proiect de lege, votat de o majoritate covârşitoare în Parlament, de fapt este un atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor şi a adolescenţilor, care oricum suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi pentru a practica diverse sporturi în aer liber”, a spus Pop la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că, probabil, premierul „a fost păcălit” că e o idee bună „să păstreze lacătele pe curtea şcolii” de ministrul Educaţiei, care a fost împotriva proiectului pe toată durata traseului parlamentar.

„Nu ştiu ce problemă are domnul ministru Cîmpeanu cu copiii şi adolescenţii care vor să facă mişcare şi sport, dar, probabil, are legătură cu lobby-ul acelor directori de şcoli care nu au nicio emoţie când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta şcolilor. (…) Este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere şi asta în condiţiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport şi de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului şi bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viaţa tuturor”, a argumentat el.

Acesta a menţionat că Guvernul reproşează în sesizarea de la CCR faptul că proiectul are formulări neclare.

„Este doar o intenţie politică. Articolul pe care l-am modificat, din cadrul Legii 69/2000, Legea educaţiei fizice şi a sportului, prevede în plus faţă de ceea ce este că adolescenţii şi copiii au dreptul să utilizeze gratuit terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara programului. Eu sper ca CCR să judece această speţă pe fond şi în spiritul Legii 69/2000”, a conchis el, informează agerpres.ro

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Scandalul facturilor eronate: ANPC anunță că a aplicat amenzi totale de 645.000 lei până acum. La Electrica Furnizare s-au refăcut peste 2,2 milioane de facturi

Publicat

in

De

​Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat miercuri că în urma controalelor efectuate până acum a aplicat amenzi în valoare de 645.000 de lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii. ANPC a dat ca exemplu, Electrica Furnizare, unde, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi.

 • “Până în acest moment, comisarii ANPC au finalizat 94 de acțiuni de control, în întreaga țară, alte 100 aflându-se în curs de derulare.
 • Până acum, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii.
 • Până la această oră, cu titlu de exemplu, la operatorul economic Electrica Furnizare, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi la care nu se cuprinseseră conceptele de compensare/plafonare de la 1.11.2021, urmând a se emite un număr egal, în ogindă de facturi calculate conform normelor legale în vigoare.”, se arată într-un comunicat de presă transmis miercuri de ANPC.

Autoritatea enumeră următoarele abateri constatate în urma controalelor la furnizorii de energie și gaze:

 • nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 01.11.2021
 • tabelul privind consumul energie electrică, de pe site-ul companiei nu cuprinde consumul zilnic de referință, inclusiv marja de 10%
 • informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
 • nerestituirea la termen a avansului achitat la trecerea la alt furnizor,
 • nerespectarea termenului de răspuns la solicitarile petenților de încheiere a contractelor de furnizare pentru energie electrică și gaze naturale, punând consumatorii în situația de a nu cunoaște statusul contractului o perioadă de până la 60 de zile.
 • contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
 • diferențe de preț între 2 notificări privind prețul emis de operatorul economic unui consummator
 • împiedicarea, sub orice formă a comisarilor ANPC de a exercita atribuțiile de serviciu: nerespectarea termenului de răspuns;
 • procedură nesigură: operatorul economic nu s-a asigurat că notificările privind majorările de preț au fost primite de consumatori;
 • practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative
 • furnizarea de energie electrică, fără licență
 • nerespectarea termenului de facturare și facturarea comasată pe două luni.

ANPC a mai precizat că își va continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend