Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Presa internațională cu două zile înainte de alegerile din România: Cu Iohannis dat drept câștigător al primului tur, cursa s-ar putea da pentru locul doi / Votul românilor din diaspora, din nou crucial

Publicat

in

Presa internațională scrie că alegerile prezidențiale din România este de fapt mai mult o cursă pentru locul doi, așa cum observă Euronews,dând ca fiind aproape sigură realegerea președintelui Klaus Iohannis în primul tur, în contextul în care actualul șef al statului promite să reaprindă lupta anticorupție în una dintre cele mai corupte națiuni, notează The New York Times, citând Reuters. Totodată, AFP vorbește despre votul crucial al emigranților care pun mare preț pe lupta anticorupție.

Într-un articol numit ”Este scrutinul prezidențial al României o cursă pentru locul 2?”, Euronews notează că, dintre toți candidații la prezidențiale, figura lui Klaus Iohannis iese în evidență, în timp ce sondajele îl creditează cu 45% dintre intențiilde vot.

Într-un profil din câteva rânduri, Euronews notează că Iohannis simbolizează o altfel de politică în România, iar în eventualitatea unui al doilea tur contracandidații sunt slab cotați, respectiv Mircea Diaconu care este acreditat cu 15% din voturi, dar încearcă să atragă un electorat mai tradițional, Viorica Dăncilă de la PSD, care și-a pierdut popularitatea în ultimii ani și Dan Barna, al cărui bază de suporteri se suprapun cu cea a lui Iohannis, fiind un electorat anti-PSD.

The New York Times, care a preluat un articol semnat de Reuters, scrie că Iohannis va fi câștigător indiferent de care dintre contracandidații săi intră în turul doi.

Articolul subliniază că Iohannis ar putea instala procurori șefi serioși pentru combaterea corupției cu sprijinul guvernului minoritar al premierului Ludovic Orban, iar realegerea sa ar întări șansele PNL de a forma o coaliție de guvern după alegerile parlamentare din 2020 și restaura încrederea în investitori.

AFP a ales să își axeze prezentarea situației din România prin satele aproape părăsite de români plecați la muncă în străinătate, notând că de la căderea comunismului, aproape 4 milioane de români și-au părăsit țara.

”Dar tocmai aceste voturi ale acestor români de peste hotare le vânează candidații de la alegerile de duminică pentru că ar putea să schimbe rezultatul”, scrie AFP.

Agenția de știri dă ca exemplu alegerile din 2009 când 100.000 de voturi din diaspora l-au ajutat pe candidatul de centru-dreapta Traian Băsescu să îl învingă pe socialistul Mircea Geoană.

De data aceasta, trei candidați au adresat diasporenilor mesaje directe în campanie, spunându-le că viitorul lor este în România.

În ciuda pledoariilor candidaților, proproția românilor care vor să se întoarcă în țară a scăzut la 47% de la 57% în 2017, potrivit unui sondaj pe 1.810 emigranți condus de agenția Open-I Research.

Corupția este în topul listei de motive pentru care migranții nu vor să se întoarcă, pentru că simt că politicienii eșuează în a o eradica.

AFP mai notează că Guvernul lui Dăncilă, la putere din 2016 până luna trecută, s-a confruntat cu multe proteste anticorupție, la care au participat mulți români din diaspora.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

SOLICITARE – Președintele Klaus Iohannis să facă publică Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a prezentat după ședința Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT) principalele principii care stau la baza Strategiei Naționale de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024. Documentul însă nu a fost prezentat nici până azi.

Vezi și: Profesorul Vasile Astărăstoae: Am arătat ca Apocalipsa COVID se amână! Am fost insultat și înjurat, dar am arătat pericolul regimului politico-medical

Vicepreședintele ALDE București, Cristian Barbu, îi solicită public președintelui să dea publicității documentul pentru a da posibilitatea fiecărui cetățean român să afle ce s-a decis și cum va fi afectat el în următorii 4 ani.

”Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că punctul principal al ordinii de zi a şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) l-a constituit analiza noii Strategii Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024.

Potrivit preşedintelui, noua strategia oferă răspunsuri la întrebările „esenţiale” privind obiectivele naţionale prioritare pentru asigurarea securităţii ţării şi a cetăţenilor şi arată ce trebui făcut pentru ca acestea să fie atinse.

După părerea președintelui, trebuie să ținem cont de deteriorarea relațiilor dintre NATO și Rusia, iar România este un stat care trebuie să își apere cetățenii oriunde s-ar afla ei.

Strategia se raportează la un concept multi-dimensional al securității, a susținut președintele în prezentarea verbală a strategiei.

Astăzi, după ce am căutat acest document preț de aproape două zile, am decis să afirm că, în calitatea cea mai firească de cetățean al acestei țări la care se referă strategia, cu implicații extrem de importante pentru proiecția pe următorii ani a implicării noastre, pe toate planurile existențiale, ca entități individuale, dar mai cu seamă ca națiune, sunt exclus de la a vedea și a spune ceva despre documentul de referință.

Pe scurt: consider, ca român, de oriunde aș fi și orice aș face, că am dreptul de a accesa Strategia Națională de Apărare a Țării (pentru perioada 2020-2024), în stadiul de dinainte de a fi expusă votului final în Parlamentul României.

De ce? Această strategie ne influențează major viața și, mai cu seamă, activitatea. Absolut tot ce se prevede în acest concept revine, pentru execuție, românilor de pretutindeni, dar mai cu seamă din România. Așa rezultă chiar din titlul prezentat de președinte.

Sau nu? ”Țării” nu este la fel de clar ca atunci când nominalul face precizarea fermă, indubitabilă. Oare fugim de acest aspect? Supărăm vreun ”amic”?

Vreau să fiu admis ca ROMÂN în țara mea, ROMÂNIA.

Consider că, dacă în sufletul meu sunt român cu adevărat, mă voi identifica mereu cu ROMÂNIA.

Am jurat credință ”Patriei mele, ROMÂNIA!”, nu unei țări nespecificate…”, a spus vicepreședintele ALDE pe pagina sa de Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Ion Cristoiu afirmă că vânarea pesediştilor pentru reînvierea luptei anticorupţie din perspectivă electorală nu va avea succes

Publicat

in

De

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că vânarea pesediştilor pentru reînvierea luptei anticorupţie din perspectivă electorală nu va avea succes, iar preşedintele Iohannis şi premierul Orban ar trebui să-şi sacrifice un membru al camarilei pentru ca românii să fie convinşi că e o luptă reală, anunță MEDIAFAX.

Ion Cristoiu spune că singurul lucru care ar putea revigora lupta anticorupţie ar fi reţinerea pentru 24 de ore de către DNA a unui membru al Guvernului sau a unui lider liberal important, implicat în afaceri necurate pe perioada crizei coronavirusului.

Citește și: Anunț oficial! Ce se întâmplă cu cardurile de sănătate

„Singurul care ar putea să revigoreze lupta împotriva corupţiei, dar nu cred că le convine, pentru că vine campania electorală, ar fi dacă ar reţine pentru 24 de ore un membru al Guvernului sau un mare boss penelist pentru perioada pandemiei. Dacă noul şef al DNA sau dacă Klaus Iohannis ar vrea să revigoreze această temă a luptei anticorupţie şi dacă o să ia tot pesedişti, nu are niciun farmec”, a declarat jurnalistul.

Ion Cristoiu susţine că dacă un membru al Guvernului va fi reţinut pentru corupţie, atunci românii chiar vor crede că a început lupta anticorupţie, altfel, va fi o temă moartă.

„Trebuie să ia un guzgan îmbogăţit din pandemie, care sunt sute, numai că ăia sunt ai lor. Deci trebuie să sacrifice Klaus Iohannis pe cineva din camarilă sau Ludovic Orban, şi care, dacă va fi reţinut spectaculos şi dacă va fi şi membru al Guvernului sau secretar de stat, într-adevăr românii vor spune . Dacă nu, şi nu-i în legătură cu pandemia, şi începe iar că au descoperit ei că nu ştiu ce a mai făcut Dragnea, verişorul, verişoara lui Dragnea, nu are nicio şansă. E o temă moartă”, a explicat publicistul.

Citește și: Va fi obligatoriu în România! Se vor da bani

Despre criticile aduse ÎPS Teodosie pentru repetarea slujbei de Înviere, Ion Cristoiu spune că reacţia acestuia a fost salutară, subliniind că, în această perioadă, Biserica Ortodoxă a primit lovituri cumplite pentru că a arătat că şi ea este omenească.

„E o reacţie salutară a unei grupări mai conservatoare de clerici care nu a fost de acord cu restricţiile. Protocoalele care ţin de slujbele religioase nu sunt nişte născociri ale Bisericii, ci lucruri de conţinut ale creştinismului. Nu putem acum să modificăm crucea şi să punem un par pentru că Iisus a fost răstignit pe cruce. Împărtăşania e considerată un moment sfânt. Dacă spui că momentul ăla sfânt te îmbolnăveşte, laicizezi un moment religios. Bucăţica aceea de pâine e un simbol. Aşa e şi cu lumina, şi cu lumânarea sau cu pomelnicul (…) În această perioadă, Biserica Ortodoxă, dar şi cea Catolică, suferă lovituri cumplite pentru că a mărturisit că şi ea e omenească”, a mai spus jurnalistul.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend