Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Premierul suedez promite sprijin Kievului şi sancţiuni împotriva Moscovei

Publicat

in

În vizită luni la Kiev şi în suburbiile sale, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a cerut un sprijin european sporit pentru Ucraina și noi sancțiuni împotriva Rusiei, a cărei armată avansează pe teritoriul ucrainean în est, relatează AFP.

Magdalena Andersson si Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Rusiei nu trebuie să i se permită să obțină câștiguri prin încălcarea dreptului internațional și a altor principii fundamentale”, a spus Andersson în timpul unei conferințe de presă, organizată în comun cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Cel mai bun mod de a câștiga acest război este de a construi sprijin pentru Ucraina și de a crește presiunea asupra Rusiei prin noi sancțiuni”, a spus ea.

„Eforturile noastre trebuie să continue atât timp cât este necesar”, a pledat ea, spunând că Ucraina apără „valorile noastre europene comune”.

După ce a vizitat orașe de la periferia Kievului devastate de lupte din primele săptămâni de conflict, premierul suedez a spus că a văzut „străzi și piețe în care locuințele au fost înlocuite de cratere” și unde „au fost comise crime oribile”.

„Condamn agresiunea rusă fără sens și crudă, uciderea civililor, inclusiv a multor copii”, a spus ea, promițând, de asemenea, să participe la reconstrucția viitoare a Ucrainei.

Zelenski, la rândul său, a cerut încă o dată „să facem tot posibilul pentru a aduce în fața justiției toți criminalii de război ruși”.

Urmărește ultimele evoluții din a 131-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene

Publicat

in

De

Găzduirea la Chișinău anul viitor a celei de a doua reuniuni a Comunității Politice Europene reprezintă un semnal că Republicii Moldova i se acordă importanța cuvenită, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

„Este un semnal foarte important și foarte pozitiv pentru Moldova faptul că peste 40 de lideri europeni vor merge la Chișinău pentru a dezbate problemele continentului european”, a mai spus șeful statului înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga. Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene, la sugestia făcută ieri de președintele Consiliului European, Charles Michel. Propunere a fost aprobată de liderii europeni prezenţi la Castelul din Praga pentru prima reuniune a Comunității Politice Europene, noteaza Rador.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Critici vehemente din Ucraina după anunțarea Nobelului pentru Pace: „O interpretare interesantă a cuvântului pace” / „Faliment moral absolut”

Publicat

in

De

Unii lideri de opinie din Ucraina sunt nemulțumiți de faptul că o organizație pentru libertăți civile din Ucraina împarte premiul Nobel pentru Pace cu un belarus și un ONG din Rusia.

Premiul NobelFoto: Bertil Jonsson / Dreamstime

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat vineri de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului și două organizații ale societății civile, Memorial (din Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (din Ucraina)

„Comitetul Nobel are o interpretare interesantă a cuvântului `pace` dacă reprezentanții a două țări care au atacat o a treia primesc Premiul Nobel împreună. Nici organizațiile rusești și nici cele belaruse nu au fost capabile să organizeze o rezistență împotriva războiului. Nobelul din acest an este `minunat”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak.

La rândul ei, Olga Rudenlo, editor-șef al publicației Kyiv Independent a spus că se bucură că există o organizație ucraineană printre laureații Premiului Nobel pentru Pace, dar nu este un moment prea bun pentru a împărți premiul între Belarus, Rusia și Ucraina.

„Orice punere sub semnul egalității între ucraineni și ruși neagă ambelor națiuni particularității tragediei lor, diminuează importanța experienței lor și promovează falsa narațiune care stă la baza acestui război – aceea că cele două națiuni sunt într-un fel identice sau una singură”, a adăugat ea.

Melaniya Podolyak (nicio legătură cu consilierul lui Zelenski), o ucraineancă ce are zeci de mii de urmăritori pe Twitter, spune că este vorba de „un faliment moral absolut”.

„Acordarea unui premiu Nobel ucrainenilor, rușilor și bielorușilor, în timp ce ucrainenii suferă zilnic de atacuri cu rachete de pe teritoriile Rusiei și Belarusului, este o parodie și o insultă la adresa conceptului de pace”, a scris ea pe rețeaua de socializare.

„Vreau să acord premiul meu personal 2022 pentru pace către Lockheed Martin. HIMARS este un instrument uimitor de realizare a păcii. Felicitări!”, a adăugat Melaniya Podolyak.

————-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend