Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Premierul Kosovo avertizează cu o posibilă invazie a Serbiei: ‘Nu putem exclude că ne vor ataca, Putin este interesat de un nou război’

Publicat

in

Agravarea conflictelor cu sârbii minoritari ar putea duce la un nou conflict armat între Serbia și Kosovo, încurajat de Vladimir Putin, a declarat miercuri premierul kosovar Albin Kurti, într-un interviu pentru Reuters.

Tensiunile dintre Serbia și Kosovo au izbucnit la începutul acestei luni, când Pristina le-a cerut sârbilor care locuiesc în nord și nu recunosc instituțiile kosovare să înceapă să folosească plăcuțele de înmatriculare emise de Kosovo.

Situația s-a calmat pentru moment după ce Kosovo, sub presiunea SUA și a Uniunii Europene, a fost de acord să amâne până în septembrie regula plăcuțelor de înmatriculare a mașinilor, iar forțele de menținere a păcii NATO au supravegheat zona.

„Nu ar trebui să excludem că aceste politici agresive ale Belgradului s-ar putea transforma, de asemenea, într-un atac împotriva Kosovo într-un fel sau altul”, a declarat premierul kosovar.

„Nu spun că ne vor ataca săptămâna aceasta sau viitoare, dar ar fi total iresponsabil să excludem… posibilitatea creșterii tensiunilor și a unor noi conflicte”.

Mica țară balcanică fără ieșire la mare și-a câștigat independența față de Serbia în 2008, la aproape un deceniu după o revoltă de gherilă împotriva Belgradului.

Etnicii sârbi reprezintă 5% din populația de 1,8 milioane a Kosovo, care este formată din 90% etnici albanezi. Aproximativ 50.000 dintre ei trăiesc în nordul Kosovo, lângă granița cu Serbia.

Albin Kurti a acuzat Rusia și pe liderul ei de un rol în stârnirea noilor tensiuni etnice sârbo-kosovare.

„Despoticul președinte (Vladimir Putin) este un om care caută războiul și ar fi interesat să răspândească războiul. Dar avem instituțiile și organele noastre de securitate și apărare, Kosovo este un stat acum, nu mai suntem în anul 1998. Este anul 2022, așa că suntem mult mai pregătiți să ne apărăm suveranitatea, integritatea teritorială, să ne apărăm democrația, statul de drept și constituționalitatea”, a spus premierul Kosovo.

Kosovo s-a rupt de Serbia în 1999, însă Serbia, din punct de vedere legal, consideră în continuare Kosovo o parte integrantă a teritoriului său și, cu ajutorul Moscovei, a blocat Kosovo de la apartenența la diferite instituții internaționale.

NATO are aproximativ 3.700 de militari staționați în Kosovo pentru a-și menține pacea fragilă și săptămâna trecută a declarat că va interveni în conformitate cu mandatul său dacă stabilitatea ar fi pusă în pericol.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

fanatik.ro: Cum a dat MApN peste 130 de milioane de euro pe kerosenul care a stricat MIG-urile. Furnizorul a prosperat după contractele cu Armata

Publicat

in

De

​​Numele firmei Jetfly Hub SRL a apărut în contextul scandalului legat de faptul că mai multe avioane MIG ale Armatei Române s-au stricat din cauza faptului că au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate. S-a menționat că Ministerul Apărării Naționale a încheiat un contract pe patru ani cu Jetfly Hub SRL, în februarie 2018, prin care firma urma să livreze combustibil turboreactor de aviație pentru opt unități militare.

Cum a dat MApN peste 130 de milioane de euro pe kerosenul care a stricat MIG-urile. Furnizorul a prosperat după contractele cu ArmataFoto: fanatik.ro

Citește mai mult pe fanatik.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Incendiu la bucătăria Spitalului de Copii ”Sf. Ioan” din Galaţi / Zeci de pacienți au fost evacuați: „Nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”

Publicat

in

De

Un incendiu a izbucnit, joi după-amiază, în bucătăria Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” Galaţi, iar 85 de persoane, între care 41 de copii, s-au autoevacuat. Pompierii au reușit să stingă incendiu fără a exista persoane care să aibă nevoie de ajutor medical, scrie News.ro.

Ambulanță SMURDFoto: © LCVA | Dreamstime.com

UPDATE ”S-au autoevacuat 85 de persoane, dintre care: 41 copii, 33 părinţi, 8 asistente medicale, 1 îngrijitoare, 2 infirmiere”, a transmis ISU Galaţi. Potrivit ISU, intervenţia de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” Galaţi s-a finalizat, subliniind că nicio persoană nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

„A ars un corp de iluminat”, potrivit ISU Galați.

Conform ISU Galaţi, joi după-amiază, la numărul unic de urgenţă 112 a fost anunţat un incendiu la bucătăria Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan” din Galaţi. Acolo s-au deplasat mai multe autospeciale, care au intervenit în sprijinul bolnavilor.

”Nu sunt persoane intoxicate. Din cauza fumului s-a decis evacuarea saloanelor de la etajul 2”, au transmis reprezentanţii ISU Galaţi.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend