Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Premierul Israelului se retrage de tot – În prag de alegeri anticipate, Naftali Bennett anunță că nici nu mai candidează

Publicat

in

Premierul Naftali Bennett nu va candida la viitoarele alegeri pentru Knesset, a anunțat el miercuri, potrivit Jerusalem Post.

De asemenea, el a anunțat miercuri seară că ministrul de interne Ayelet Shaked va prelua conducerea partidului său Yamina după ce el va demisiona. Într-o notă optimistă, el a anunțat că în curând vor exista „vești importante și fericite” în ceea ce privește viitorul Israelului.

Bennett și-a reiterat angajamentul de a organiza o tranziție ordonată a puterii către viitorul prim-ministru Yair Lapid.

„Statul Israel este dragostea vieții mele. Să-l slujesc este chemarea mea”, a spus el. „Voi lăsa după mine o țară înfloritoare, puternică și sigură”.

El a menționat liniștea actuală de la granița cu Gaza și capacitatea sa de a lucra alături de parteneri cu ideologii conflictuale drept principalele sale realizări.

„Am dovedit că oameni cu opinii diferite pot lucra împreună. Nimeni nu trebuie să renunțe la opiniile sale, dar este cu siguranță posibil și chiar necesar să lăsăm deoparte, pentru moment, argumentele ideologice și să ne ocupăm de economia, securitatea și viitorul statului Israel. Am dovedit că există un bine comun”, a declarat el.

El a mulțumit familiei sale și colegilor săi parlamentari, fără a-i menționa, în special, pe recent dezertorii Idit Silman și Nir Orbach.

„Naftali Bennett este un patriot israelian”, a scris pe Twitter ministrul Justiției, Gideon Sa’ar, după anunț. „A fost un prim-ministru bun care a ocupat funcția într-un mod elegant. Am lucrat cu o cooperare deplină pentru Israel și cetățenii săi. Sunt convins că se va întoarce pentru a servi țara în viitor. Naftali, îți mulțumesc și mult noroc!”.

„Fratele meu Naftali, îți mulțumesc, în numele meu și al întregului popor al Israelului”, a scris pe Twitter premierul supleant Yair Lapid.

În urma anunțului lui Bennett, un sondaj realizat de N12 News a arătat că partidul Yamina ar obține cinci locuri dacă va fi condus de ministrul de interne Ayelet Shaked.

În plus, sondajul a constatat că Partidul Likud ar obține 34 de locuri, Yesh Atid ar obține 20 de locuri, Albastru și Albastru și Partidul Sionist Religios ar obține fiecare câte nouă locuri, Shas opt și Iudaismul Tora Unit șapte locuri. Lista comună ar obține șase, în timp ce Partidul Muncii și Yisrael Beytenu ar obține câte cinci. Ra’am, Meretz și Noua Speranță ar trece pragul cu câte patru locuri fiecare.

Blocul de opoziție din spatele lui Benjamin Netanyahu ar avea, prin urmare, 58 de locuri fără Yamina și 63 de locuri cu ea. Blocul anti-Netanyahu (excluzând Lista comună) ar avea 56 de locuri cu Yamina și 51 de locuri fără ea și fără Lista comună.

Anunțul a fost făcut în timp ce Knesset-ul se pregătea să se dizolve miercuri seară, iar alegerile sunt așteptate la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie.

Bennett a deliberat dacă să candideze sau nu la viitoarele alegeri. Fracțiunea sa Yamina se luptă în sondaje și, asaltată de dezertări, lista partidului este incertă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

CEDO ordonă Parisului să suspende deportarea unui cecen în Rusia

Publicat

in

De

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis joi o „măsură provizorie”, adică o măsură de urgență, prin care cere Franței să nu procedeze la expulzarea unui cecen în Rusia, deoarece consideră că acesta ar putea fi torturat acolo, potrivit AFP.

Sediul CEDOFoto: CEDO

Bărbatul, născut în 1980, a susținut în fața CEDO că a fost arestat în 2004 în Rusia, interogat și torturat de mai multe ori pentru presupusele sale legături cu membri ai insurgenței cecene.

Eliberat în cadrul unei amnistii, el a declarat că a trăit apoi în clandestinitate înainte de a intra în Franța în 2014.

El și soția sa au primit statutul de refugiat în 2018 de la Curtea Națională de Azil, care a fost apoi retras în 2019, după ce directorul general al Ofpra (Oficiul francez pentru protecția refugiaților și apatrizilor) a depus o cerere de revizuire.

În 2020, prefectul din Morbihan, în vestul Franței, a formulat o obligație de părăsire a teritoriului național pentru cuplu și a stabilit Rusia ca țară de destinație.

„Prezenta decizie nu contravine prevederilor articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a scris prefectul la acea vreme.

Decizia sa a fost confirmată de o instanță administrativă și apoi de o curte administrativă de apel.

Dar judecătorii europeni au considerat în unanimitate că instanțele franceze „nu au evaluat suficient riscurile de rele tratamente” la care ar fi expus cecenul dacă ar fi returnat în Rusia.

Aceștia au decis că o astfel de returnare ar constitui o „încălcare a articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, care prevede că „nimeni nu poate fi supus la tortură sau la pedepse sau tratamente inumane sau degradante”.

Prin urmare, au decis o „măsură provizorie”, o măsură de urgență care prevedea „ca solicitantul să nu fie expulzat”. Franța are la dispoziție trei luni pentru a face apel și a aduce cauza în fața Marii Camere, cea mai înaltă instanță a CEDO.

În hotărârea sa, CEDO a citat mai multe documente ale Departamentului de Stat al SUA, Amnesty International și Human Rights Watch, care semnalează utilizarea torturii de către autorități împotriva persoanelor deținute în Rusia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Olanda are suficiente zăcăminte de gaze încât să scape UE de dependența de Rusia, dar refuză să le exploateze: aduc cutremure!

Publicat

in

De

Sub mlaştinile din Ţările de Jos se află cea mai mare rezervă de gaze naturale din Europa. Câmpul Groningen are suficientă capacitate neexploatată pentru a înlocui, de îndată ce iarna aceasta debutează, o mare parte din combustibilul importat cândva de Germania din Rusia, scrie Bloomberg. În schimb, câmpul este în proces de închidere, iar Ţările de Jos resping apelurile de a pompa mai mult, chiar dacă Europa se pregăteşte pentru cea mai grea iarnă de după al Doilea Război Mondial. Motivul: forajul a dus la cutremure repetate, iar oficialii olandezi nu riscă o reacţie din partea rezidenţilor prin încălcarea promisiunilor, scrie Mediafax.

Groningen a fost un pilon al aprovizionării cu gaze pentru continent încă din 1963. Chiar şi după o jumătate de secol, mai există aproximativ 450 de miliarde de metri cubi de gaz disponibil în rezervă – în valoare de aproximativ 1 trilion de dolari. Mai important, este loc pentru a extrage aproximativ 50 de miliarde de metri cubi pe an, potrivit Shell Plc, unul dintre cei doi parteneri majori implicaţi în exploatarea locaţiei.

Localnicii, însă, spun că Europa trebuie să caute în altă parte. Wilnur Hollaar, în vârstă de 50 de ani, care locuieşte în Groningen de aproape două decenii, încă este deranjat din cauza modului în care oficialii i-au ignorat preocupările. „Când am cumpărat această casă în 2004, era un palat”, spune Hollaar despre casa lui, care a fost construită în 1926. Dar, la fel ca mii de case din zonă, a fost avariat de cutremure; e plin de crăpături şi faţada se scufundă. „Casa mea s-a transformat într-o ruină”, spune el.

Ministrul olandez al mineritului, Hans Vijlbrief, spune că este periculos să continui exploatarea, dar, cu toate acestea, ţara nu poate ignora suferinţa din alte părţi ale Europei.

Rusia, care a reprezentat aproximativ o treime din importurile de gaze naturale ale Europei înainte de a invada Ucraina, a redus livrările ca răspuns la sancţiuni. Iar exploziile recente de pe conducta Nord Stream au afectat şi mai mult nivelul redus al fluxurilor către Germania. Fluxul suplimentar care, potrivit Shell, ar putea fi aplicat imediat ar fi arhisuficient pentru a înlocui cei 46 de miliarde de metri cubi importaţi de Germania din Rusia anul trecut.

Oficialii olandezi au spus că, dacă Germania are nevoie de mai multă energie, o opţiune mai sigură ar fi să prelungească şi mai mult durata de viaţă a centralelor sale nucleare. Germania a deschis uşa unei astfel de mişcări, care ar fi o inversare a politicii energetice, dacă ar fi implementată. Guvernul a declarat luna trecută că două facilităţi programate pentru închidere vor fi disponibile după acest an, dacă este necesar.

Comisarul Uniunii Europene pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a declarat într-un discurs recent că Ţările de Jos ar trebui să-şi reconsidere decizia de a închide Groningen, Vijlbrief fiind presat şi de omologii din alte ţări UE pentru realizarea compromisul în cauză. Prim-ministrul Mark Rutte nu va exclude în totalitate utilizarea Groningenului pentru a spori proviziile, dar „doar într-un caz extrem, dacă totul merge prost”, spune el, lucru care nu este necesar în acest moment.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend