Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Premierul canadian în exerciţiu Justin Trudeau a obţinut un al doilea mandat: Partidul său Liberal a obţinut doar o majoritate relativă în Parlament

Publicat

in

Premierul canadian în exerciţiu Justin Trudeau a obţinut un al doilea mandat în alegerile de luni, însă Partidul său Liberal a obţinut doar o majoritate relativă în Parlament, ceea ce-l va obliga să conteze pe sprijinul unui mic partid de stânga, relatează AFP, potrivit news.ro.

Potrivit proiecţiilor televiziunilor, marţi către ora 6.00 GMT (9.00, ora României), liberalii au obţinut o victorie cu 156 dintre cele 338 de mandate din Camera Comnelor. În Adunarea în exerciţiu ei dispuneau de o majoritate absolută de 177 de mandate.

”Aţi făcut-o, prietenii mei, felicitări”, a declarat Justin Trudeau zîmbind în faţa susţinătorilor săi, reuniţi în centrul oraşului Montréal.

”În această (luni), canadienii au respins disensiunile”, a adăugat el. Ei ”au respins tăierile şi austeritatea şi au ales un program progresist şi o acţiune puternică împotriva modificărilor climatice”.

Aproape în acelaşi moment, rivalul său înfrânt, liderul conservator Andrew Scheer îşi recunoştea înfrângerea şi îl felicita pe premierul în exerciţiu, adresându-i totodată un avertisment.

Citește și: Nebunie mare în cazul Caracal! Anchetatorii i-au interzis lui Dincă: ‘S-a dat ordin pe unitate să nu aibă acces’

”Leadershipul său este afectat, iar timpul său la guvernare se va încheia în curând”, a avertizat el. ”Atunci când va veni acest moment, conservatorii vor fi pregătiţi”.

Guvernele minoritare canadiene au o speranţă de viaţă estimată de experţi în medie între 18 şi 24 de luni.

Fără să aştepte rezultatele definitive, preşedintele american Donald Trump a salutat, într-un mesaj postat pe Twitter, victoria lui Tudeau, ”magnifică şi obţinută printr-o luptă puternică”. El se declară fericit să-şi continue colaborarea cu Trudeau, cu care a avut uneori relaţii complicate după summitul G7 din 2018 în Canada.

Creditaţi cot la cot cu liberalii în toate sondajele, conservatorii se mulţumesc cu un pic peste 120 de circumscripţii, urmaţi de separatiştii din Blocul de la Québéc (32) şi Noul Partid Democrat (NPD, stânga), cu 24 de mandate.

Toţi liderii marilor partide au fost realeşi.

Astfel Trudeau aduce partidului său al doilea mandat, în pofida numeroaselor scandaluri care i-au marcat cei patru ani de putere şi unor atacuri adesea virulente ale opoziţiei la adresa bilanţului său. Însă el iese slăbit din acest scrutin în privinţa menţinerii la putere şi este nevoit să obţină susţinerea unui partid mic, NPD al lui Jagmeet Singh.

Liderul liberal poate începe încă de marţi negocieri delicate în vederea unor acoduri punctuale în voturi în Cameră.

”Va avea loc, fără îndoială, o apropiere mai uşoară între liberali şi NPD decât cu Blocul”, apreciază Hugo Cyr, un politolog la Universitatea Québec de la Montréal.

”Dacă Partidul Liberal face concesiile aşteptate de NPD, poate fi destul de solid, ne putem imagina că va dura cel puţin 18-24 de luni”, estimează el. ”Dar este sigur că Partidul Liberal va trebui să-şi îndoiască un pic vinul cu apă”.

El urmează să formeze ulterior un nou Guvern, să-şi întocmească programul legislativ, iar apoi să-l supună votului noului Parlament prin discursul Tronului. În acest vot de încredere va cunoaşte noul Guvern minoritar botezul focului.

ATUURILE TINEREŢII

La rândul său, liderul Blocului din Québec Yves-François Blanchet s-a felicitat de scorul bun din Québec, singura provincie în care a prezentat candidaţi. El urmează să-şi tripleze scorul din 2015 şi să se afle la egalitate cu liberalii.

Blanchet s-a declarat deschis unei colaborări punctuale cu noul Guvern Trudeau, cu condiţia ca interesele Québecului să fie apărate.

”Blocul poate colabora cu orice Guvern. Dacă ceea ce se propune este bun pentru Québec, puteţi conta pe noi”, a declarat el în faţa activiştilor.

Justin Trudeau, în vârstă de 47 de ani, nu mai are atuurile tinereţii – Scheer şi Singh au 40 de ani – şi noutatea care a contribuit la ajungerea sa la putere, spre surpriza generală, în 2015, când l-a învins pe Stephen Harper.

IMAGINE ÎNCEŢOŞATĂ

Iar liderul liberal îşi încheie primul mandat slăbit de mai multe scandaluri. Popularitatea i-a scăzut în urma unui scandal cu privire la un amestec politic într-o procedură judiciară şi publicarea, în plină campanie, a unor fotografii în care era deghizat într-o persoane de culoare („blackface”), care i-au înceţoşat imaginea.

În campanie, el şi-a apărat bilanţul economic solid, legalizarea canabisului, taxa pe carbon, primirea a zeci de mii de refugiaţi sirieni, acordurile de liber-schimb încheiate cu UE, Statele Unite şi Mexicul.

Scheer promitea o întoarcere la un echilibru bugetar, scăderi de impozite, cu un obiectiv simplu: ”să punem din nou bani în buzunarele canadienilor”.

Un conservator cu valori catolice asumate, el a încercat să compenseze printr-o imagine mai puţin pătată faţă de atacurile dure la adresa lui Trudeau.

Însă nu a scăpat de polemici – ostilitatea personală faţă de avort şi suspiciuni cu privire la faptul că a comandat o campanie de denigrare a rivalului său din dreapta conservatoare Maxime Bernier.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Cristian Barbu, vicepresedinte ALDE Bucuresti: DEMISIA Anisie! Mergi acasă!

Publicat

in

De

Vicepreședintele ALDE București, Cristian Barbu, critică dur prestația ministrului Educației, Monica Anisie, care a susținut public că în acest moment învățământul românesc este incapabil să ajute tinerii. Liderul liberal pleacă de la o întrebare nepotului său și remarcă desconsiderarea Școlii românești chiar de cea care ar trebui să aibă grijă să fie tocmai invers:

”Nepotul meu m-a întrebat: ce fac eu este bine?

Vai de mine (un gând intrinsec, de cadru didactic)…! Vai de noi!

Cum să-i spun juniorului, care la cei cinci ani ai săi iubește ”grădi” și vrea ”chiar din toamnă” la școală, ceea ce a clamat, exact în Parlament, ”învățătoarea” noastră națională, cu pecetea în mână, Anisie?! Cum să-i spun unui copil ager (ca mai toți copiii noștri, ai românilor din toate regiunile țării) sau unui adolescent sau unui tânăr sau unui cadru didactic autentic – fie el din zona preuniversitară sau universitară, că școala din România, care a creat atâtea valori naționale și de notorietate internațională, este incapabilă ” să ajute copilul sau tânărul să afle cine este și încotro va merge”?! Cum să pun așa ceva, ca ministrul educației și cercetării științifice Anisie?

Cum să fiu de acord cu Anisie, atăt de cunoscătoarea ” cunoscătoare” în ale școlii românești, că tocmai școala românească, care s-a clădit de-a lungul a sute de ani pe inteligență, abnegație, inspirație, pe muncă asiduă în domeniul cercetării științifice laborioase, pe invenții și inovații utile întregii lumi, pe sute de mii de nopți (de n-or fi fost milioane, cine știe, că nu le-a socotit nimeni cu exactitate…) petrecute prin laboratoare sau cu niște ecuații neînduplecate în față, ei bine și pe multe alte cazne omenești dedicate tocmai educației ( un termen ce n-are nicio legătură cu doamna cu pecetea în mână) ESTE ”sub nivelul provocărilor cu care se confruntă generațiile actuale de elevi” (afirmația ministrului în Parlament)?!

Mă simt jignit! Grav!

Cred că toți colegii mei, indiferent în ce poziție a scolii românești s-ar afla, se pot considera desconsiderați! Chiar și cei care au lucrat sau lucrează de ani buni în sistemul de educație din România, fie ei profesori de Fizică sau de Limba engleză sau de orice altceva.

DA, doamna noastră ”învățătoare”, acum înțelegem cu toții că ești dinafara sistemului, așadar nu știi cine EȘTI și nici ÎNCOTRO poți merge.

DEMISIA!

MERGI acasă (ca direcție, cu sens cu tot…) și așa vei afla, cu siguranță, cine ești cu adevărat! Adică, pentru școala românească, o ”nimeni”!”, a spus Cristian Barbu.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Un cutremur de 3,4 grade pe Richter a avut loc miercuri dimineaţa în judeţul Buzău

Publicat

in

De

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe scara Richter s-a produs miercuri dimineaţa, la ora locală 1:28, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), potrivit Agerpres.

Seismul a avut loc la o adâncime de 110 kilometri şi s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 75 km est de Braşov, 78 km nord-est de Ploieşti, 115 km vest de Brăila, 116 km sud de Bacău, 117 km vest de Galaţi, 129 km nord de Bucureşti, 153 km nord-est de Piteşti, 189 km est de Sibiu, 193 km nord de Ruse şi 197 km sud-vest de Iaşi.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

În luna mai, în România au fost înregistrate, în total, 18 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,2 pe scara Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend