Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Premierul Boris Johnson pleacă marți la Kiev pentru a sprijini Ucraina

Publicat

in

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se deplasează marţi la Kiev, unde va discuta cu preşedintele ucrainean despre tensiunile de la graniţa cu Ucraina, reînnoind totodată apelurile ca Moscova să se angajeze pe calea diplomaţiei, transmite AFP, citat de Agerpres. „Ca prieten şi partener democratic, Regatul Unit va continua să apere suveranitatea Ucrainei împotriva celor care încearcă să o distrugă”, a declarat Boris Johnson într-un comunicat al Downing Street.

„Îndemnăm Rusia să se retragă şi să se angajeze în dialog pentru a găsi o soluţie diplomatică şi pentru a evita o nouă vărsare de sânge”, a mai spus premierul britanic care speră să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin în această săptămână.

Discuţiile de marţi dintre premierul britanic şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se vor concentra pe sprijinul strategic acordat Ucrainei de Marea Britanie.

Guvernul britanic a anunţat că va acorda un ajutor de 88 de milioane de lire sterline (105 milioane de euro) pentru a sprijini o guvernare stabilă şi pentru a reduce dependenţa energetică a Ucrainei de Rusia.

Premierul Boris Johnson s-a întâlnit cu preşedintele Zelenski în Downing Street în octombrie 2020 şi au convenit să intensifice relaţiile bilaterale în domenii precum apărarea, comerţul şi cooperarea politică.

Ultima lor întâlnire datează din 13 ianuarie, când şi-au exprimat disponibilitatea de a continua să colaboreze îndeaproape, alături de parteneri internaţionali, pentru a împiedica agresiunea Rusiei.

În timpul vizitei sale la Kiev, Boris Johnson urma să fie însoţit de şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, dar aceasta a anunţat luni seară pe Twitter că a fost testată pozitiv cu coronavirus şi că va lucra de acasă în perioada în izolare.

Liz Truss a anunţat luni în parlamentul de la Londra un proiect de lege vizând înăsprirea regimului de sancţiuni al Regatul Unit, care ar putea fi folosit în cazul unui atac al Rusiei împotriva Ucrainei. Ea a subliniat că acest regim de sancţiuni, care urmează să fie în vigoare până pe 10 februarie, va fi cel mai dur aplicat vreodată Rusiei.

Tot luni, Boris Johnson le-a comunicat parlamentarilor britanici că intenţionează să-l sune pe preşedintele Putin „cât mai curând posibil”şi să-i ceară din nou să se retragă şi să aleagă calea diplomaţiei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Serena Williams, eliminată în primul tur de la Wimbledon 2022 / Luptă de trei ore și 11 minute cu Harmony Tan

Publicat

in

De

​Indiferent de vârstă (aproape 41 de ani) și de locul ocupat în clasamentul mondial (1204 WTA), Serena Williams rămâne o legendă a tenisului. Campioană de șapte ori la Wimbledon, americanca a fost eliminată în primul tur competiției de la All England Club, după ce a luptat timp de trei ore și 11 minute cu Harmony Tan (115 WTA).

Serena WilliamsFoto: Profimedia

Aflată la primul meci de simplu după o pauză de un an, Serena a părut capabilă să se impună în fața franțuzoaicei, a servit pentru câștigarea partidei la scorul de 5-4 în setul decisiv, a salvat o minge de meci în al 12-lea game și a condus cu 4-0 în super-tiebreak, dar a pierdut cinci puncte la rând și Tan a fost mai concentrată în ultimele momente ale confruntării de pe Terenul Central: 7-5, 1-6, 7-6(10-7).

În runda următoare de la Wimbledon, Harmony Tan o va întâlni pe iberica Sara Sorribes Tormo (45 WTA, favorită 32).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rumania y otros cuatro países quieren retrasar 5 años el fin del motor de combustión en la UE

Publicat

in

De

Un grupo de cinco países, impulsado por Italia, propone aplazar cinco años, hasta 2040, el fin de la venta de automóviles con motor de combustión interna en la Unión Europea (UE), de acuerdo con un documento al que AFP tuvo acceso.

Como parte de su ambicioso plan climático, la Comisión Europea había propuesto en 2021 reducir a cero las emisiones de CO2 de los automóviles nuevos en la UE a partir de 2035, lo que representaría de hecho el fin de las ventas de vehículos a gasolina o diésel en favor de motores 100% eléctricos. El Parlamento Europeo respaldó este objetivo para 2035 a principios de junio, y los estados miembros buscarán negociar una posición común en una reunión de ministros europeos de medio ambiente prevista para el martes en Luxemburgo.

Sin embargo una propuesta firmada por Italia, Bulgaria, Portugal, Rumanía y Eslovaquia aboga por un aplazamiento del calendario para evitar „costes desproporcionados e innecesarios tanto para el sector del automóvil como para los consumidores”. El texto, que será presentado este viernes a los embajadores de los países miembros del bloque, propone imponer una reducción del 90% de las emisiones para las ventas de nuevos coches individuales en 2035, antes de alcanzar emisión cero en 2040.

„Conseguir una movilidad con cero emisiones requerirá superar obstáculos: aumentar la infraestructura de carga, desarrollar la producción de baterías, mejorar las tecnologías actuales de forma rentable, introducir incentivos para los consumidores”, enumera el documento. Señala también que llevará tiempo para que el ecosistema industrial, con su densa red de subcontratistas y pymes, se adapte a los nuevos componentes y tecnologías. La oenegé Transport & Environment dijo a la AFP que teme una disminución de las ambiciones y pidió a Francia, que ocupa la presidencia rotativa de la UE hasta finales de junio, que mantenga la fecha de 2035.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend