Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Premieră în România: Doi tineri produc îngrășămînt bio care fertilizează solul o jumătate de an – Ingredientul secret

Publicat

in

Doi tineri din Sibiu au pus pe picioare, în premieră în România, o afacere inedită în agricultură: peleți de îngrășământ eco din lână de oaie. Lâna se recoltează de la oi fără a le face vreun rău acestora, fiind crescute cu mare grijă în munții Carpați, potrivit Mediafax.

Marius Laabs și Lioara Vasilescu au înființat, la începutul anului, firma care produce îngrășământ organic în creierii munților din Transilvania.

Lâna se recoltează de la oi fără a le face vreun rău acestora, fiind crescute cu mare grijă în munții Carpați. Oile sunt hrănite natural, chiar și pe timpul iernii.

„Ne mândrim cu faptul că produsul nostru este 100% organic, acesta menținându-se în sol până la 6 luni, unde eliberează în mod constant îngrăsământ pentru plantă. Planta are nevoie de o irigare de capacitate mică, un pelet absorbind apa de până la 4 ori greutatea proprie”, a declarat Marius Laabs.

În plus, după perioada de utilizare, peletul este biodegradabil. Îngrășământul eco funcționează ca un substrat fizic în care planta se fixează, aducându-i-se valori nutriționale de azot, fosfor și alte elemente.

Citește și: 777 cazuri NOI de coronavirus în România: 757 de români s-au EXTERNAT la cerere

Afacerea ar fi trebuit să înceapă din februarie, dar din cauza epidemiei, montarea mașinilor de producție nu s-a putut face pentru că inginerii germani care trebuiau să își dea avizul nu au mai putut călători.

Din acest motiv și capacitatea de producție este mică acum.

„În momentul de față avem o capacitate de 10 tone pe lună, dar o vom ridic la 25 de tone, iar când se va lucra la două schimburi, capacitatea de producție va crește la 50 de tone pe lună. În primul an de producţie estimăm vânzări de 9 milioane de lei, iar pentru anul viitor țintim o dublare a acestora”, a declarat Marius Laabs.

Cum se folosește îngrășământul eco:

Pentru legume se pune 70 până la 150 g pe mp, în funcție de cererea de fertilizare a plantei

– 150 g pe mp pentru legume foarte exigente precum roșiile, castraveții și varza

– 100g pe mp pentru legume obișnuite, cum ar fi morcovii, salata

– 70 g pe mp pentru legume cu un nivel scăzut de azot, precum mazărea, ridichea și fasolea

„Pentru plantele în ghiveci se adaugă aproximativ 10g (două linguri) pentru a se amesteca cu 1 litru de sol, iar pentru copaci de dimensiuni normale: puneți aproximativ 100 g în sol. Produsul nostru este ideal pentru orice tip de cultură, de la cele de seră până la cele de câmp. Se poate folosi cu precădere ca o alternativă pentru perioadele și locurile în care recoltele sunt afectate de seceta pedologică”, a declarat Lioara Vasilescu.

Fertilizatorul se vinde în pachete de 450g, 1 kg, 5 kg, 15 kg, 25 kg sau Big Bag de 500 kg.

Un kilogram de peleți se vinde cu 50 de lei, dar prețul acestuia scade semnificativ odată cu creșterea cantătății cumpărate.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Război între PNL și USR, în Parlament: acuzații cu iz de trafic de influență

Publicat

in

De

Preşedinta comisiei juridice, senatoarea PNL Iuliana Scântei a respins duminică acuzaţiile aduse de către senatoarea USR PLUS Silvia Dinică potrivit cărora ar face presiune în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul legii privind transferul cu titlu gratuit al unor terenuri către Camera de Comerţ, cunoscută publicului ca Legea „RomExpo”. „Silvia Dinică anunţă că a invitat la masa discuţiilor din Parlament oameni de afaceri cu interese directe în proiectul RomExpo. Personal, am respins orice intervenţie din partea unor grupuri de interese imobiliare care au dorit să participe la dezbaterile din Comisia juridică, întrucât consider că garantarea proprietăţii statului asupra acestor terenuri este obligatorie şi nu poate face obiectul unor negocieri”, mai spune Scântei.

„Resping categoric acuzaţiile doamnei senator Silvia Dinică la adresa mea, potrivit cărora aş face presiuni în favoarea unor grupuri de interese imobiliare în cazul Legii privind transferul cu titlu gratuit al unor terenuri către Camera de Comerţ, cunoscută publicului ca Legea “RomExpo”. Îmi permit să-i răspund că nu poţi să te autoproclami “campion” al integrităţii şi transparenţei într-o postare pe facebook şi în acelaşi text să anunţi că vrei să dezbaţi legea în cauză cu oameni de afaceri care ar avea beneficii de pe urma ei.

Afirmaţiile senatoarei USR vădesc necunoaşterea procedurilor parlamentare şi intenţia de manipulare a opiniei publice pentru a distrage atenţia de la promovarea intereselor unor grupuri imobiliare, în numele unei pretinse competiţii economice. O astfel de poziţionare pune în pericol garanţiile statului român, cerute de preşedintele României prin cererea de reexaminare a legii.

Este inacceptabil să afirmi că la Comisia juridică am fi adoptat «pe repede înainte» raportul care corectează legea, în acord cu cererea de reexaminare. Asta, în condiţiile în care Biroul permanent al Senatului a cerut de două ori raportul comun al Comisiilor Juridică şi Economică, iar termenele nu au fost respectate. Motivul, refuzul preşedintei Comisiei economice de a face şedinţe comune.

Poziţia mea în cadrul discuţiilor din Comisia juridică a fost în favoarea stabilirii unor norme legale prin care proprietatea statului, în această chestiune, să fie pe deplin garantată şi apărată.. Mai exact, am susţinut ca această lege să interzică tunurile imobiliare mascate – adică terenurile în discuţie, să nu fie înstrăinate sub nicio formă, iar statul să le poată recupera deîndată dacă obiectivele nu sunt îndeplinite.

În schimb, Silvia Dinică anunţă că a invitat la masa discuţiilor din Parlament oameni de afaceri cu interese directe în proiectul RomExpo. Personal, am respins orice intervenţie din partea unor grupuri de interese imobiliare care au dorit să participe la dezbaterile din Comisia juridică, întrucât consider că garantarea proprietăţii statului asupra acestor terenuri este obligatorie şi nu poate face obiectul unor negocieri.

Un exerciţiu de transparenţă ar fi ca Silvia Dinică să spună în numele căror interese a invitat oameni de afaceri la şedinţa Comisiei economice pe care o conduce. O anunţ, de asemenea, că nu voi permite amestecarea Comisiei juridice şi a mea personal în ping-pong-ul grupurilor de interese şi al potenţialilor beneficiari ai legii.

Raportul, precum şi amendamentele PNL, adoptate de Comisia juridică spulberă orice portiţă prin care averea statului s-ar putea evapora. În plus, amendamentele noastre permit şi organizarea de licitaţii, în pofida insinuărilor dnei. Dinică. În schimb, este de neînţeles de ce senatorii USR nu au prezentat nicio propunere pentru repararea Legii RomExpo. Să nu ştie colegii de la USR că o eventuală respingere a cererii de reexaminare ar duce la intrarea în vigoare a legii adoptate în legislatura trecută, fără nicio garanţie a statului?

Pentru reconstituirea adevărului, am cerut Biroului permanent al Senatului ca în privinţa Legii RomExpo să tranşeze orice dispută:

fie să stabilească un nou termen pentru depunerea unui raport comun al Comisiilor economică şi juridică, pe care să-l respecte şi doamna senator Dinică,

fie să desesizeze comisia care nu-şi îndeplineşte atribuţiile, conform Regulamentului.

Iar pentru corecta informare, am cerut Biroului permanent stabilirea de noi termene pentru alte 20 de legi trimise la reexaminare de şeful statului.

Distinsă doamnă Silvia Dinică, vreau să cred că dumneavoastră aţi înţeles că raportul Comisiei juridice răspunde exigenţelor USR, iar eu, ca senator şi jurist, nu negociez cu oameni de afaceri garantarea proprietăţii statului în chestiunea RomExpo. Nici nu mă las intimidată de presiuni, în rândul cărora consider că se înscrie şi intervenţia dvs. publică”, a scris Iuliana Scântei, duminică pe Facebook.

Silvia Dinică: Interesele imobiliare încearcă să facă agenda Senatului

Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică a acuzat, vineri, că sunt făcute presiune pentru a adoptarea rapidă a proiectului de lege prin care statul cedează un teren din Bucureşti care valoarează sute de milioane euro. Ea a precizat că a propus o dezbatere şi o consultare a Consiliului Concurenţei, însă senatoarea PNL Iuliana Scântei „a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care mă acuză de blocarea activităţii Senatului pentru că nu am dat raport legii şi, mai mult, cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege, pe motiv că această comisie nu are competenţa necesară pe subiect”.

„Alertă: Interesele imobiliare încearcă să facă agenda Senatului. Singura barieră în calea adoptării legii Romexpo în Senat, prin care statul cedează gratuit un teren din Bucureşti care valorează sute de milioane de euro, este Comisia Economică, pe care o prezidez. Presiunile care se fac pentru adoptarea rapidă a proiectului de lege au depăşit orice limită, acum se încearcă scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege. Ca să ajungă la vot în plenul Senatului, legea trimisă la reexaminare de preşedintele Iohannis are nevoie de raport de la Comisia economică şi de la Comisia juridică.

În urmă cu o săptămână, Comisia juridică prezidată de Iuliana Scântei a aprobat pe repede înainte un raport de adoptare, cu amendamente, fără consultarea Consiliului Concurenţei, fără dezbatere, fără transparenţă. Unul dintre amendamente este chiar despre posibilitatea realizării în termen de maxim 40 de ani a unei potenţiale investiţii de la data transferului de proprietate despre care nu avem nicio descriere clară, făcându-se referire doar generic la “proiecte de dezvoltare urbană”.

Mai mult, depăşindu-şi complet atribuţiile, senatoarea Iuliana Scântei a încercat să forţeze punerea legii şi pe ordinea de zi a Comisiei Economice ca să dăm un vot la fel de repede. M-am opus acestei iniţiative şi planul a eşuat. Am anunţat, însă, că săptămâna viitoare, joi, organizăm la Comisia Economică o dezbatere pe tema legii cu toate părţile implicate şi interesate, de la primărie, Consiliul Concurenţei, Ministerul Justiţiei, Camera de Comerţ şi oameni de afaceri.

Între timp aflu că doamna Scântei a depus la Biroul Permanent al Senatului o adresă prin care mă acuză de blocarea activităţii Senatului pentru că nu am dat raport legii şi, mai mult, cere scoaterea Comisiei Economice de la raportul pe această lege, pe motiv că această comisie nu are competenţa necesară pe subiect.

Îi reamintesc şi public doamnei Scântei că în legislatura trecută când a fost discutată prima dată această lege, Comisia Economică a fost singura comisie raportoare pe subiect. În legislatura prezentă, Comisia juridică A CERUT să fie repartizată pentru raport comun, alături de Comisia Economică, după întoarcerea legii pentru reexaminare.

Vreau să cred că toţi senatorii şi toate partidele pun pe primul plan interesele României şi nu interesele imobiliare ale unor grupuri. Tocmai de aceea, terenul de la Romexpo nu poate fi cedat gratuit de stat. Avem nevoie să ne valorificăm activele statului în mod transparent şi printr-o licitaţie deschisă adresată pieţei şi cu respectarea competiţiei”, arată Silvia Dinică, în postarea făcută vineri pe pagina ei de Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Grupul de Comunicare Strategică anunță că toată ţara rămâne în scenariul verde, cea mai mare incidență fiind în Prahova şi Alba

Publicat

in

De

Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, cea mai mare incidenţă la mia de locuitori fiind în judeţele Prahova – 0,25 şi în Alba – 0,22, a informat, duminică, Grupul de Comunicare Strategică.

În Capitală, rata de infectare a scăzut la 0,14 cazuri la mia de locuitori, faţă de 0,15 în ziua anterioară, scrie Agerpres.ro.

Cea mai mică rată de incidenţă din ţară, 0,02 cazuri la mia de locuitori, se înregistrează, ca şi în ziua precedentă, în judeţul Gorj.

Conform GCS, în ultimele 24 de ore, cele mai multe cazuri s-au înregistrat în judeţul Alba – 7 şi în judeţul Cluj – 6.

În 13 judeţe nu a fost raportat niciun caz nou de infectare – Arad, Braşov, Brăila, Buzău, Caraş-Severin, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Mehedinţi, Satu Mare, Sibiu, Tulcea, Vaslui.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 69 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend