Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pregătiri pentru summitul NATO – Joe Biden îl va primi pe Jens Stoltenberg

Publicat

in

Preşedintele american Joe Biden îl va primi luni, 7 iunie, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru a pregăti summitul liderilor Alianţei Nord-Atlantice care va avea loc săptămâna viitoare şi a-şi coordona abordările cu privire la Rusia şi China, transmite sâmbătă EFE, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a anunţat vineri planurile lui Biden de a-l primi pe Stoltenberg cu numai o săptămână înaintea summitului NATO, prevăzut să se desfăşoare la Bruxelles în data de 14 iunie şi la care va asista şi preşedintele american.
Biden şi Stoltenberg vor discuta despre summit „şi multe teme de pe agenda NATO, inclusiv despre readaptarea securităţii transatlantice pe fondul sfidărilor reprezentate de Rusia şi China”, a explicat Psaki în conferinţa de presă zilnică.

Cele două înalte oficialităţi vor aborda şi rolul NATO în faţa „unor ameninţări precum atacurile cibernetice şi schimbările climatice” şi vor discuta şi despre cum să menţină „o împărţire echitabilă a responsabilităţilor între aliaţi”.

Întâlnirea cu Stoltenberg se va produce cu două zile înaintea primului turneu internaţional în calitate de preşedinte al lui Biden, care se va deplasa la Cornwall (Regatul Unit), Bruxelles şi Geneva în perioada 9-17 iunie.

În Bruxelles, Biden va lua parte la summitul NATO şi la summitul SUA-UE, după participarea la reuniunea G7 din Cornwall şi înainte de deplasarea la Geneva, pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin. De altfel, această întâlnire cu Putin va ocupa un punct central al discuţiilor de luni dintre Biden şi Stoltenberg, care a declarat joi că este încrezător că, la întâlnirea de la Geneva, ambii preşedinţi vor discuta despre controlul armamentelor.

Biden intenţionează să abordeze cu Putin şi teme precum Ucraina şi atacurile cibernetice de tip „ransomware” lansate împotriva SUA de grupări criminale provenind din Rusia, a explicat Psaki, care a subliniat vineri că summitul dintre cei doi preşedinţi nu va permite „soluţionarea fiecărei chestiuni sau provocări”, însă Biden va fi clar în domenii în care există dezacorduri evidente. „Acest summit nu este o recompensă pentru Putin”, a insistat Psaki.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

De ce nu-și folosește Rusia cele mai bune două avioane de luptă în Ucraina?

Publicat

in

Rusia nu și-a folosit cele mai bune două avioane de război pe cerul Ucrainei și, în schimb, a zburat cu avioanele sale mai vechi, potrivit unui purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.

Suhoi Su-75Foto: Marina Lystseva / TASS / Profimedia

Colonelul Iurii Ihnat a declarat, în cadrul unui interviu acordat Agenției Naționale de Știri din Ucraina, că Rusia nu a folosit nici măcar o dată avioanele sale de luptă Su-57 și Su-75 deasupra teritoriului Ucrainei.

Moscova spune că ele zboară în misiuni, Kievul o contrazice

„De mai multe ori, presa lor a relatat că (cele două avioane) au demostrat deja ceva pe front, că au aruncat bombe și rachete undeva… Forțele aeriene ale Ucrainei nu au înregistrat însă utilizarea acestor avioane în agresiuni aeriene împotriva Ucrainei”, a adăugat Ihnat în timpul interviului pentru Ukrainform.

Colonelul nu a putut exclude posibilitatea ca Rusia să folosească cele mai bune două avioane de luptă ale sale de la distanță, probabil pentru a ocoli apărarea aeriană a Ucrainei.

Ihnat a continuat să explice că Forțelor Aeriene Ruse le place să se concentreze pe utilizarea mijloacelor sale aeriene mai vechi, despre care a spus că sunt superioare celor ale Ucrainei atât din punct de vedere tehnologic, cât și numeric.

Este probabil ca Su-57 Felon să fi fost utilizat

Deși este dificil de știut dacă Rusia a folosit Su-57 și Su-75 în lupta sa împotriva Ucrainei, Ministerul britanic al Apărării spune că acestea au zburat în unele misiuni.

La 9 ianuarie, Ministerul Apărării britanc a declarat în actualizarea zilnică a informațiilor că Rusia a efectuat „aproape sigur” misiuni împotriva Ucrainei folosind Su-57 Felon.

Su-57 Foto: Artem Alexandrovich-Stocktrek Images / Album / Profimedia

„Aceste misiuni au fost probabil limitate la zboruri deasupra teritoriului rusesc, lansând rachete aer-sol sau aer-aer cu rază lungă de acțiune în Ucraina”, a precizat Ministerul Apărării.

Serviciile secrete britanice au citat „imagini disponibile în piață” cu cinci avioane Su-57 staționate la baza aeriană Akhtubinsk ca dovadă a utilizării lor probabile în „operațiuni împotriva Ucrainei”.

Strategia Rusiei: păstrarea reputației

Potrivit unei analize a Ministerului britanic al Apărării, în era tehnologică actuală, este probabil ca Rusia să își seteze ca prioritate evitarea daunelor aduse reputației, reducerii perspectivelor de export și compromiterii tehnologiei sensibile care ar putea rezulta din pierderea avioanelor lor deasupra Ucrainei.

Aceasta reflectă abordarea lor aeriană tipică, caracterizată de o aversiune la risc în angajarea forței aeriene în timpul războiului.

Analist: prudență extremă în privința tuturor avioanelor

Potrivit lui Justin Bronk, cercetător principal în domeniul forțelor aeriene la Royal United Service Institute din Londra, a explicat pentru Insider că Rusia evită să își trimită în misiuni cele mai bune avioane de război deasupra Ucrainei din cauza informațiilor pe care inamicii ar putea să le obțină din epava unui avion doborât.

Acești parteneri „cu siguranță ar fi foarte interesați să afle mai multe” despre unele caracteristici unice ale avionului, a afirmat el. În special, el a evidențiat „aranjamentul inovator al radarului” ca fiind deosebit de interesant.

”Se manifestă o prudență extremă în ceea ce privește întreaga flotă de avioane de luptă, dar în ciuda acestui fapt, continuă să înregistreze pierderi constante”, a declarat Bronk pentru Insider.

„Astfel, teama de a suferi pierderi care ar compromite tehnologia i-a determinat pe ruși să fie foarte prudenți în toate aspectele”, a adăugat el.

Avioane Su-57 deasupra Kremlinului Foto: Kirill Kallinikov / Sputnik / Profimedia

Coordonare proastă cu trupele de la sol

Experții militari au observat dovezi că forțele aeriene rusești nu se coordonează corespunzător cu formațiunile de trupe terestre, cu mai multe coloane rusești trimise înainte în afara zonei de acoperire a propriului lor sistem de apărare antiaeriană.

David Deptula, un general în rezervă al Forțelor Aeriene SUA, care a comandat anterior zona de interdicție de zbor de deasupra nordului Irakului, a declarat pentru Reuters că este surprins că Rusia nu a depus eforturi mai mari pentru a obține dominația aeriană de la început.

„Rușii descoperă că coordonarea operațiunilor multidomeniu nu este ușoară”, a spus Deptula pentru Reuters. „Și că nu sunt la fel de buni pe cât credeau că sunt”.

În timp ce rușii au avut performanțe sub așteptări, armata ucraineană a depășit așteptările până în acest moment, scrie Al Jazeera.

Experții afirmă că capacitatea Ucrainei de a continua să opereze avioane de vânătoare este o demonstrație vizibilă a rezistenței țării în fața atacului și a reprezentat o creștere a moralului, atât pentru forțele sale militare, cât și pentru populația Ucrainei.

surse: Ukrainform, Insider, Reuters, Al Jazeera

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Se anunță haos în București: protestarii din Educație mărșăluiesc și se duc la ușa lui Iohannis

Publicat

in

Sindicaliştii din Educaţie organizează un nou protest în Bucureşti, urmând a picheta sediul Guvernului. Ca şi data trecută, sindicaliştii vor mărşălui pe străzile Capitalei, Brigada Rutieră a Capitalei anunţând restricţii de trafic pentru derularea manifestării, informează News.ro.

Cele trei mari federaţii din Educaţie organizează, marţi, de la ora 11.00, un nou protest în Bucureşti.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend