Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pregătiri de miting-ul diaspora? Peste 120.000 de persoane au tranzitat Vama Nădlac II în weekend

Avatar

Publicat

in

Peste 120.000 de persoane au tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II în weekend, majoritatea fiind înregistrate la intrarea în ţară, unde coloanele de maşini de pe autostrada pan-europeană au ajuns la zece kilometri. Cele mai multe dintre persoanele care au venit în România sunt muncitori români stabiliţi în ţări europene, care afirmă că s-au întors acasă fie pentru a petrece vacanţa, fie pentru protestul anunţat de românii din diaspora în 10 august, în Piaţa Victoriei.

Sâmbătă şi duminică, persoanele care au ales să intre în ţară prin PTF Nădlac II, pe autostrada pan-europeană, au aşteptat până la trei ore controlul documentelor, din cauză că pe cele două benzi ale şoselei de mare viteză se formaseră coloane de aproape zece kilometri, pe teritoriul Ungariei.

Publicitate

Poliţiştii de frontieră au lucrat la capacitatea maximă a infrastructurii, folosind şapte-opt artere doar pe sensul de intrare, însă cu toate acestea timpii de aşteptare au fost foarte mari.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat, luni, pentru News.ro, că aproximativ 121.000 de persoane au tranzitat cel mai mare punct de control de la graniţa cu Ungaria, Nădlac II, peste 70.000 fiind pe sensul de intrare în România, scrie News.ro.

Cifrele sunt duble faţă de un weekend din luna iunie, iar dintre cei care au venit în ţară, cei mai mulţi sunt muncitori români care lucrează în ţări europene. Ei le-au declarat jurnaliştilor că au venit atât pentru a-şi petrece concediul alături de familii, cât şi pentru a participa la protestul diasporei, din 10 august. Unii spun însă că au venit doar pentru protest.

“Domnul Dragnea ne-a obligat să venit acasă, vine multă lume, cu copii mici, până la 10 ani. Venim la protest, toată lumea trebuie să facă asta. Uitaţi câţi bani vin în România… Diaspora, câţi bani aducem pentru România. El ne goneşte, ne face să plecăm din ţară”, a spus un bărbat care lucrează de 12 ani în Italia.

 “Venim din Germania, în concediu, dar am venit şi pentru protest şi sper ca toată România să iasă în stradă”, a spus un alt român care a venit în ţară.

”Vrem de muncă în ţara noastră, ne-am săturat afară. De la vârsta de 13 ani sunt plecat la muncă, daţi-ne de muncă în România! Asta vom cere la protest”, a spus un bărbat din Hunedoara care locuieşte în Spania.

“Am venit să aducem bani în ţară, nu să furăm, ca ei. Mergem la protest, suntem un grup de cinci maşini de români de lângă Stuttgart”, a declarat un alt bărbat.

Conform Poliţiei de Frontieră, la nivelul întregii ţări, în weekend au trecut frontiera aproximativ 895.000 persoane, din care 446.000 pe sensul de intrare şi 449.000 pe sensul de ieşire.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră le recomandă celor care vor să tranziteze frontiera să verifice aplicaţia online de pe site-ul oficial, care arată o estimare a timpilor de aşteptare pentru controlul documentelor. Astfel, şoferii pot alege punctele de trecere care nu sunt aglomerate.

Spre deosebire de anii anteriori, aglomeraţia la frontiera cu Ungaria, pe sensul de intrare în ţară, a început mai devreme în acest an. Primele cozi kilometrice la graniţă s-au format la finele lunii iulie. În perioada 27 – 29 iulie, peste 130.000 de persoane au tranzitat doar PTF Nădlac II, dintre care 90.000 de persoane au intrat în România.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Coronavirus: Peste 19 milioane de cazuri în lume (bilanţ AFP)

Avatar

Publicat

in

De

Peste 19 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost înregistrate în lume, dintre care un milion în patru zile, potrivit unui bilanţ efectuat de France Presse din surse oficiale joi la ora 23.00 GMT, notează Agerpres. În total, au fost anunţate cel puţin 19.000.553 de cazuri, dintre care 712.315 decese. Peste 4 din 10 cazuri au fost înregistrate în Statele Unite şi Brazilia, cele mai afectate două ţări cu respectiv 4.870.367 de cazuri (159.864 de decese) şi 2.912.212 infecţii (98.493 de decese).

Regiunea cu cele mai multe contaminări este America Latină şi Caraibe, cu peste 5.292.000 de cazuri detectate dintre care 211.732 de decese. Urmează Canada şi Statele Unite (4.988.928 cazuri, 168.868 decenii) şi Europa (3.289.249, 212.155).

Publicitate

Africa, continentul cel mai puţin afectat după Oceania, a depăşit un milion de cazuri joi seară, dintre care mai mult de jumătate în Africa de Sud.

Cifra numărului de contaminări reflectă doar o parte din numărul real de cazuri, în timp ce multe ţări folosesc testele doar pentru urmărire sau nu dispun de suficiente resurse pentru a desfăşura campanii mari de depistare.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Primarul și soția sunt acuzați de fraudă cu fonduri europene: Ar fi luat bani pentru o livadă care nu există

Avatar

Publicat

in

De

Caz halucinant de fraudare a fondurilor și subvențiilor din fonduri europene. Un primar și-a ajutat soția să încaseze fondurile europene și subvenții agricole pentru o livadă care, deși trebuia intrată pe rod, nici măcar nu a fost înființată. În total, primarul bihorean din Borod, Sorin Sarca, şi soţia sa au încasat 1 milion de euro pentru livezi ecologice înfiinţate… pe hârtie, potrivit agrointel.ro

Cazul a fost descoperit în Bihor de către Direcţia Agricolă, care a sesizat Poliţia pentru a-i trage la răspundere atât pe beneficiarul înşelăciunii, cât şi pe funcţionarii din două instituţii care i-au ajutat pe primarul din Borod, Sorin Sarca, şi pe soţia acestuia, Florina, să beneficieze de peste un milion de euro pentru plantarea unor livezi. Cazul din Bihor arată cât de ușor pot fi păcălite instituțiile statului iar dacă cei care comit înșelăciunea au norocul să nu pice la control, și au ”pile” în funcții cheie de unde obțin adeverințe și alte acte, scapă basma curată.

Publicitate

Citește și: Ludovic Orban a făcut anunțul! Câți bani vor primi părinții pe perioada în care stau acasă cu copilul

Cei doi soți au reușit să obțină pentru livada cu pricina, aflată în proces de conversie la agricultura ecologică, „fonduri de dezvoltare prin AFIR”, care i-a aprobat două proiecte de dotare cu utilaje, în sumă totală de peste 1,04 milioane euro și subvențiile aferente schemelor de plată pe suprafață și măsurii 13, agircultură ecologică, care depășesc 700 de euro pe hectar.

Înșelăciunea a fost descoperită întâmplător

Înșelăciunea la care au decurs cei doi soți nu ar fi fost descoperită dacă beneficiarul fondurilor UE ar fi respectat măcar nişte termene birocratice. „Până în data de 15 mai a fiecărui an, beneficiarii subvenţiilor pentru agricultura ecologică trebuie să prezinte la Direcţia Agricolă un act numit Fişă de înregistrare. Anul trecut, PFA Sarca Florina din Borod a omis să depună solicitarea în termen. A venit prin toamnă soţul acestei doamne să ceară înregistrarea, dar a fost refuzat deoarece dosarul nu era în regulă”, a povestit şeful Direcţiei, Nicolae Hodişan.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

Anul acesta, în primăvară, după ce ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a dispus controale tematice la producătorii ecologici, o echipă de inspectori s-au deplasat şi la Borod, pentru a verifica „activitatea operatorului înscris în sistemul de Agricultură ecologică PFA Sarca Florina” pe anii 2018-2019. Rezultatul controlului? Deşi a beneficiat de peste un milion de euro pentru achiziţia de utilaje şi apoi de alţi aproape 10.000 euro ca subvenţii anuale, primarul din Borod şi soţia sa deţin livezi doar scriptic. Din cele 13 hectare înregistrate ca fiind în conversie la agricultură bio, inspectorii au descoperit că doar  1,23 ha, a fost cu adevărat plantată cu pruni.

Prima instituţie care a atestat în fals că soţia primarului din Borod deţine peste 12 ha cu livezi a fost chiar Primăria Borod, prin semnătura unei funcţionare a Biroului Agricol, care cel mai recent a emis în 25 aprilie 2019 o adeverinţă conform căreia PFA Sarca Florina are în proprietate 14 parcele de teren, totalizând 12,81 ha, toate plantate cu pomi fructiferi.

Întrebată pe ce bază a emis adeverinţa, Elena Topai a dat o explicaţie şocantă. „Noi nu facem verificări în teren, verificările le face APIA. Am emis adeverinţa pentru că titularul ne-a solicitat-o”, a afirmat funcţionara.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend