Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Prefectura Arges e ferma – Florin Fratica nu mai poate fi nici consilier nici viceprimar

Publicat

in

In legatura cu situatia de la Bradu, respectiv pronuntarea unei solutii de condamnare  definitiva la o pedeapsa privativa de libertate in cazul  viceprimarului Florin Fratica, Institutia Prefectului – Judetul Arges face urmatoarele precizari:

Prin Hotararea nr.489/2017 a Curtii de Apel Pitesti – Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie, ramasa definitiva, viceprimarul comunei Bradu, Florin Fratica,a fost condamnat la o pedeapsa privativa de libertate de 1 an inchisoare pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese,prevazuta la art.253 ind.1 din vechiul cod penal, in acest caz, fiind dispusa suspendarea conditionata a pedepsei pe o perioada de incercare de 3 ani.

In acesta situatie, devin aplicabile prevederile art.9 alin.2, lit.f) din Legea nr.393/2004 privind statutul alesilor locali, cu modificarile si completarile ulterioare,respectiv  incetarea mandatului de ales local inainte de termen, in cazul de fata, consilier local si viceprimar, pentru condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate.

In acest context, referitor la textul de lege invocat, trebuie avuta in vedere Decizia nr.18 /2015 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru lamurirea unei chestiuni de drept, referitoare la pierderea mandatului de catre alesul local condamnat la o pedeapsa privativa de libertate.

Astfel, instanta suprema a stabilit ca suspendarea conditionata a executarii pedepsei cu inchisoarea este doar o masura de individualizare a pedepsei, care nu schimba caracterul  privativ al pedepsei inchisorii. Prin urmare, chiar daca pedeapsa nu se executa in regim penitenciar, ci este aplicata suspendarea conditionata, devine aplicabila sanctiunea prevazuta in Statulul alesilor locali, respectiv pierderea mandatului alesului local prin incetarea de drept a acestuia  inainte de termen.

In acesta privinta, trebuie vazuta si Decizia nr.536/2016 a Curtii Constitutionale care a admis obiectia de neconstitutionalitate a Presedintelui Romanei cu privire la unele dispozitii ale Legii de modificare si completare a Statutului alesilor locali, care, in esenta, propuneau modificarea expresa a textelor de lege, asa incat alesii locali sa –si piarda mandatul doar in situatia condamnarii la o pedeapsa privativa de libertate cu executare.

Asadar, opinam ca se impune incetarea de drept a mandatului de consilier local si, implicit,  de viceprimar al comunei Bradu inainte de termen,de catre consiliul local, prin hotarare, la propunerea primarului, potrivit prevederilor art. 9 (3)  din Legea nr.393/2004 privind statutul alesilor locali, dupa comunicarea  hotararii instantei de judecata.”, informează Prefectura Argeş.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Ludovic Orban, acuzat de trădare! Raluca Turcan: ‘Adevărul este cunoscut de tot partidul. Orice penelist responsabil avea dreptul să fie nemulțumit de această tranzacționare care pe fond a afectat PNL’

Publicat

in

De

Raluca Turcan a declarat, întrebat dacă se simte vizată e afirmaţiile lui Ludovic Orban care a afirmat că ea, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău l-au părăsit la negocierile pentru formarea coaliţiei, că adevărul este cunoscut în tot partidul şi anume faptul că liderul PNL a renunţat la trei ministere importante – Fonduri Europene, Transporturi şi Dezvoltare pentru a obţine funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. „Orice penelist responsabil avea dreptul să fie nemulţumit de această tranzacţionare care pe fond a afectat PNL, prin forţa pe care o are în Guvern”, a mai spus ministrul Muncii.

„Adevărul este cunoscut de tot partidul şi realitatea este că trei ministere importante – Fondurilor Europene, Transporturilor şi Dezvoltării Regionale au fost negociate direct de preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cred că orice penelist responsabil avea dreptul să fie nemulţumit de această tranzacţionare care pe fond a afectat PNL, prin forţa pe care o are în Guvern.

Funcţia de prim-ministru revenea de drept PNL, pentru că  obţinut cel mai mare rezultat în alegeri, în coaliţia de guvernare, iar celelalte trei ministere au fost cedate pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Este o realitate şi e păcat că se propagă astfel de mesaje în campania internă a PNL, în loc să vorbim despre soluţii pentru viitorul PNL, astfel încât reformele asumate să fie duse la bun sfârşit”, a afirmat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută alături de premierul Florin Cîţu, sâmbătă la Sibiu.

Ludovic Orban a afirmat că a fost părăsit de către echipa de negociere pentru alcătuirea coaliţiei desemnată de PNL din care făceau parte Raluca Turcan, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău, iar aceştia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliţiei de guvernare.

„Deşi am fost părăsit în timpul negocierilor de echipa de negociere votată de PNL – trebuie să ştiţi lucrul ăsta: preşedintele PNL a fost lăsat singur la negocierile pentru formarea acestei coaliţii şi negocierile pentru formarea Guvernului. Am fost părăsit de Rareş Bogdan, de Raluca Turcan, de Robert Sighiartău, care nu numai că m-au părăsit în timpul negocierilor, ci au încercat să provoace convocarea nestatutară a unui Birou Politic Naţional în pline negocieri pentru a arunca în aer formarea coaliţiei”, a precizat Ludovic Orban, în alocuţiunea sa, la întâlnirea de sâmbătă cu liberalii din Botoşani, conform cu news.ro

Citește și:

Robert Sighiartău l-a dezamăgit pe Ludovic Orban: Să se întoarcă împotriva președintelui PNL. Nu există așa ceva în niciun partid politic’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Bilanțul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19! Sub 40.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

Publicat

in

De

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 12 iunie a.c., ora 17.00, este următoarea:

Persoane vaccinate:

Doze administrate:            

Tip vaccin În ultimele 24 ore Din 27 decembrie 2020
Pfizer 29.707 6.774.826
Moderna 2.770 694.948
AstraZeneca 1.718 827.454
Johnson&Johnson 5.053 208.487
TOTAL 39.248 8.505.715

Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:

–           Foarte frecvente (≥1/10)  Frecvente (≥1/100 și <1/10) ;

–           Mai puțin frecvente (≥1/1.000 și <1/100);

–           Rare (≥1/10000 și <1/1.000);

–           Foarte rare (<1/10.000).

Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Menționăm că 143 reacții adverse sunt în curs de investigare.

*Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021;

**Vaccinul AstraZeneca se administrează din data de 15 februarie 2021;

*** Vaccinul Johnson&Johnson se administrează din data de 04 mai 2021 și este în doză unică.

Accesați comunicatul oficial AICI.

Grupul de comunicare al CNCAV

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend