Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul: Milioanele de români care au părăsit ţara au luat cu ei şi evlavia pentru Sf. Parascheva

Publicat

in

În ziua Sfintei Parascheva, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a afirmat joi la Catedrala Patriarhală că milioanele de români care au părăsit ţara au luat cu ei şi evlavia pentru sfânta cinstită de Biserică în ziua de 14 octombrie, conform basilica.ro

Sfânta Parascheva

De asemenea, Episcopul vicar patriarhal le-a mulţumit credincioşilor pentru participarea la Sfânta Liturghie, i-a felicitat pe cei care îşi serbează onomastica şi s-a rugat pentru toţi lui Dumnezeu şi Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Vă mulţumim că în pofida vremii ploioase de afară aţi venit de dimineaţă la biserică pentru a o sărbători împreună şi a o cinsti pe Sfânta Maica Parascheva, lauda cea preacinstită a Moldovei, dar ocrotitoarea românilor de pretutindeni, pentru că acolo unde au ajuns milioanele de români care au părăsit ţara din diverse motive au luat cu ei şi evlavia pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva, înălţând mai multe altare peste tot unde au ajuns în lumea întreagă ca semn al comuniunii permanente şi semn de recunoştinţă şi bucurie pentru ajutorul pe care l-au primit şi l-au experimentat prin rugăciunile şi mijlocirile sfintei Cuvioase şi mult milostivei Maicii noastre Parascheva”.

„Pe cei care purtaţi numele Sfintei Cuvioase Parascheva – şi ne bucurăm să constatăm că din ce în ce mai mulţi tineri şi tinere primesc acest nume atât de frumos la taina sfântului botez – îi felicităm şi le dorim lor, celor prezenţi şi tuturor celor care îi cinstesc pe sfinţi şi manifestă o evlavie deosebită pentru Sfânta Parascheva ca prin rugăciunile ei să ceară de la Dumnezeu sănătate, bucurie şi ajutor pentru toţi”.

„Vă dorim o zi de sărbătoare frumoasă şi vă dorim ca Dumnezeu să vă păzească de toată încercarea şi întristarea care marchează societatea noastră astăzi, confruntată cu cel mai agresiv val al pandemiei de covid-19. Să ne punem încrederea în Dumnezeu, să respectăm în egală măsură şi elementarele măsuri care se cer pentru protecţia noastră şi a semenilor noştri, adică masca, distanţarea şi spălarea repetată a mâinilor ca în modul acesta să evităm răspândirea acestui virus”.

„Să purtăm în rugăciunile noastre obşteşti la biserică şi în cele particulare în casele noastre pe cei care se confruntă cu această boală şi pe toţi medicii, asistenţii şi angajaţii din sistemul sanitar care depun o muncă jertfelnică pentru salvarea vieţii celor care suferă cumplit din cauza acestui flagel. Dumnezeu să ne păzească pe toţi!”, a spus Preasfinţia Sa.

Credincioşii au avut posibilitatea de a se închina la racla cu un veșmânt al Sfintei Cuvioase Parascheva, adusă din Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

Hirotonie

În timpul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit preot – pe seama Parohiei Zlătari din Capitală – pe arhidiaconul Ştefan Sfarghie.

Părintele Episcop i-a urat noului preot, care este şi redactor la cotidianul „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române, „slujire frumoasă, binecuvântată și plină de roade”.

„Împreună cu noi au slujit părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal și coordonator al activităților din Reședința Patriarhală, precum și părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina, cei doi superiori ai părintelui Ștefan Sfarghie. Acest lucru a fost o bucurie și o recunoaștere a lucrării sale de până acum, săvârșită cu devotament, cu râvnă și cu multă sobrietate și seriozitate”.

„El a fost recomandat pentru slujirea preoțească chiar de părintele Nicolae Dascălu, parohul bisericii unde a fost numit, acesta cunoscând fidelitatea și virtuțile părintelui Ștefan”.

„Îi dorim o slujire frumoasă, binecuvântată și plină de roade, alături de îndrumătorul și binefăcătorul său. În sobor au fost prezenți și tatăl său, preot în localitatea Cuiejdi din apropierea orașului Piatra Neamț, precum și fratele său, ostenitor în cadrul secretariatului Reședinței Patriarhale, acest lucru arătând că părintele Ștefan provine dintr-o familie credincioasă, care a servit Biserica”, a subliniat PS Varlaam Ploieşteanul.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Noile linii pentru comunicare ale UE cer să nu fie făcute referiri la Crăciun

Publicat

in

De

„Orice persoană din UE are dreptul de a fi tratată în mod egal”, fără referire la „sex, etnie, rasă, religie, dizabilități și orientare sexuală”.

Astfel – scrie Bruxelles-ul în noile sale linii directoare – apelativele „Miss, Mrs” (domnişoară sau doamnă) trebuie să dispară, fiind înlocuite cu un mult mai generic „Ms”, scrie agenția italiană ANSA.

Și nici de sărbători nu vor trebui să mai existe referiri cu conotații religioase, cum ar fi Crăciunul, ci acestea vor fi citate într-un mod generic: spunând, de exemplu „sărbătorile sunt stresante” și nu „Crăciunul este stresant”, precizează documentul pentru o „comunicare corectă” furnizat de Comisie şi intitulat „Union of Equality” – Uniunea Egalității.

DECALOGUL Uniunii Europene

Orientările conțin mai multe capitole în care, conform executivului UE, trebuie avut în vedere tratamentul egal al persoanei. În decalogul comisiei există câteva recomandări care trebuie respectate întotdeauna:

  • Nu vor fi utilizate substantive sau pronume care au legătură cu genul subiectului;
  • Trebuie menținut un echilibru între sexe în organizarea fiecărui panel;
  • Atunci când se utilizează un conținut audiovizual sau mărturii, trebuie să ne asigurăm că diversitatea este reprezentată în fiecare aspect al materialului
  • În faţa unei audienţe nu ne adresăm folosind apelativele „domni” sau „doamne” ci mult mai genericul „stimați colegi”;
  • Atunci când se vorbeşte de transsexuali, aceştia trebuie identificați în baza indicației lor;
  • Nu va mai fi folosit cuvântul „bătrâni”, ci „oameni în vârstă”;
  • Atunci când se va vorbi despre persoane cu dizabilități, nu se va mai face referire prioritară la persoană (de exemplu, în loc de „Mario Rossi este o persoană cu dizabilități”, vom spune „Mario Rossi are o dizabilitate”).

În ghidurile UE există și referiri pentru o comunicare „corectă” în ceea ce privește religiile. De exemplu, în text este indicat ca, în orice conținut comunicativ, „să nu se folosească nume proprii tipice unei anumite religii”.

Referitor la sărbători, comisia cere „să evităm să considerăm ca fiind de la sine înțeles că toată lumea este creștină”. Şi în acest sens oferă o mulțime de exemple: în loc să spunem sau să scriem „Crăciunul este stresant”, executivul european ne invită să folosim cuvintele: „Sărbătorile sunt stresante”.

Polemicile stârnite

Schimbările de exprimare ale Comisiei UE sunt stigmatizate de liderul formaţiunii Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, care scrie pe Twitter: „Comisia Europeană, printr-un document intern, consideră Crăciunul o sărbătoare neincluzivă. Numele Maria și Giovanni sunt și ele vizate. Motivul? Ar putea fi „ofensatoare” pentru necreștini. Gata, acum e deja prea mult: ne sunt şterse istoria și identitatea”. (Rador)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Valeriu Gheorghiţă, despre Omicron: Pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută, care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele trecute prin boală, cât şi la cele vaccinate

Publicat

in

De

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-Covid-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni seară că varianta Omicron de SARS-CoV-2 este una cu contagiozitate mare şi reuşeşte să infecteze atât persoanele care au trecut deja prin boală, cât şi persoane vaccinate, scrie News.ro. Valeriu Gheorghiţă este de părere că Omicron este „una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2”.

„Noi deja vorbim de o variantă sud-africană, de varianta beta SARS-CoV-2, de aceea cred că e bine să rămânem la definiţia şi varianta de Omicron pentru a nu fi confundată cu varianta anterioară Sud- Africană SARS-CoV-2. Ce ştim în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-CoV-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment. Să avem atâtea mutaţii acumulate pe aceeaşi tulpină virală, dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanţii, anticorpii care apar atât după vaccin cât şi după boala naturală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, la Antena 3.

Gheorghiţă a arătat că noua variantă de SARS CoV-2 a apărut în Africa de sud când această ţară ieşea din valul patru.

„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de scăpare se sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă, dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri Africa de Sud tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. Peste 60% din populaţie din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”, a mai declarat Gheorghiţă.

Întrebat dacă există certitudinea că noua tulpină poate duce la reinfectarea celor trecuţi prin boală sau a celor care s-au vaccinat, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că aceasta are capacitatea de a reinfecta persoane.

„Din datele preliminare, da, se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecţie SARS-CoV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecţii la persoane vaccinate cu schemă completă. Dar trebuie să ţinem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe. Este puţin probabil ca la aceste categorii de persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecţiei. (…) Ne aşteptăm ca în cazul acestei variante, Omicron, persoanele care sunt vaccinate cu schemă completă, cu atât mai mult persoanele care îşi vor efectua doza de booster pentru consolidarea răspunsului imun, vor fi protejate pentru forme severe de boală, pentru risc de îmbolnăvire”, a mai declarat Gheorghiţă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend