Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PRĂPĂD cu vaccinul AstraZeneca: Peste trei sferturi dintre reacțiile adverse din ultimele 24 de ore sunt cauzate de el

Publicat

in

Peste 20.000 de români au fost vaccinați în ultimele 24 de ore, perioadă în care au fost raportate 184 reacții adverse, a informat joi Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare împotriva Covid-19 (CNCAV).

Potrivit CNCAV, din cele 20.258 de persoane vaccinate, 17.264 au primit prima doză de vaccin, iar 2.994 au primit ambele doze.

Citește și: Document din interior. S-a dat startul la ‘Vânătoarea de Amenzi’ în Poliția Română! ‘Normă’ zilnică pentru amendarea populației

10.071 de persoane au fost vaccinate cu vaccin Pfizer, 3 cu Moderna și 10.184 cu Astra Zeneca.

De la începutul campaniei de vaccinare, în țară au fost vaccinate 872.361 de persoane.

Citește și: Raluca Turcan, despre majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani: Dacă un pensionar dorește să se angajeze la stat până la vârsta maximă de pensionare, o poate face

În ultimele 24 de ore au fost raportate 184 reacții adverse, cele mai multe (138) la vaccinul AstraZeneca. Alte 69 de reacții adverse au fost înregistrate după administrarea vaccinului Pfizer, iar 7 după cel de la Moderna.

În total, de la debutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 4.953 de reacții adverse, adică 3,3 la o mie de doze administrate. 11 reacții adverse sunt în curs de investigare.

Citește și: Diana Șoșoacă se compară cu Donald Trump: ‘Numai eu și cu domnul președinte mai suntem blocați .

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rusia pregătește ceva puternic: odată ce câmpurile noroioase se usucă, tancurile lui Putin vor fi greu de oprit

Publicat

in

De

Trupele rusești intensifică presiunea asupra forțelor ucrainene epuizate, pregătindu-se să cucerească mai multe teritorii în acest sezon de primăvară și vară. Odată ce câmpurile noroioase se usucă, tancurile, vehiculele blindate și alte echipamente grele pot fi folosite pentru a se deplasa rapid spre pozițiile cheie din zona rurală, scrie adevarul.ro.

În condițiile în care războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, iar un pachet de ajutor vital al SUA pentru Kiev a fost amânat în Congres, Rusia a folosit din ce în ce mai mult bombe planoare ghidate prin satelit ca să lovească forțele ucrainene, afectate de penuria de trupe și de muniție, se arată într-o analiză Associated Press.

În pofida avantajului Moscovei în ceea ce privește puterea de foc și numărul soldaților, o ofensivă terestră masivă ar fi riscantă și – după cum apreciază deopotrivă bloggerii militari ruși și alți experți – inutilă, dacă Rusia se poate limita la atacuri mai mici de-a lungul liniei frontului astfel încât să epuizeze și mai tare armata ucraineană.

„Este potențial o pantă alunecoasă prin care se ajunge la un fel de moarte prin o mie de tăieturi sau, în esență, la moarte prin o mie de ofensive localizate”, a subliniat Michael Kofman, expert militar la Carnegie Endowment, într-un podcast recent. Dacă rușii rămân la multiplele lor încercări de avans de-a lungul frontului, a spus el, „în cele din urmă ar putea găsi din ce în ce mai mult teren deschis”.

Contraofensiva de vara trecută a Ucrainei a fost sortită eșecului atunci când unitățile ucrainene care avansau au fost prinse în capcana vastelor câmpuri minate rusești și masacrate de artilerie și drone. Rușii nu au niciun motiv să facă aceeași greșeală.

Armata ucraineană, extrem de expusă

content-image

În noiembrie anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski ordona forțelor sale să construiască tranșee, fortificații și buncăre în spatele liniei frontului de peste 1.000 de kilometri, dar analiștii spun că lucrările s-au desfășurat într-un ritm lent, lăsând anumite zone neprotejate.

„Dacă liniile de apărare ar fi fost clădite în avans, ucrainenii nu s-ar fi retras în această manieră”, a subliniat expertul militar ucrainean Oleg Jdanov. „Ar fi trebuit să săpăm tranșee pe tot parcursul toamnei iar asta ar fi stopat avansurile rusești. Acum totul este expus, ceea ce face ca totul să fie foarte periculos”, a argumentat el.

Într-un podcast recent, Kofman a mai spus că Kievul este „destul de în urmă în ceea ce privește înfigerea eficientă în tranșee pe tot frontul” și că „Ucraina nu are linii secundare bune„.

După ce au cucerit fortăreața ucraineană Avdiivka, trupele rusești se apropie de orașul situat pe un deal Ceasiv Iar, ceea ce le-ar permite să se deplaseze ulterior spre Sloviansk și Kramatorsk, orașe-cheie aflate în partea controlată de Kiev a regiunii Donețk din estul Ucrainei. Rusia a anexat ilegal Donețk și alte trei regiuni în 2022, iar Kremlinul consideră că este prioritar să controleze în întregime această regiune.

Jdanov a evidențiat că Ucraina nu are puterea de foc necesară pentru a respinge atacurile rusești.

„Au promis că o linie defensivă la 10 kilometri în spatele Avdiivka, unde trupele noastre ar putea ajunge și săpa, dar ea nu există”, a spus el.

Generalul Christopher Cavoli, comandantul Suprem al Forțelor Întrunite ale NATO în Europa,, a tras un semnal de alarmă în fața Congresului săptămâna trecută, avertizând că Ucraina va fi depășită de Rusia cu 10 la 1 în materie de muniție în câteva săptămâni dacă Congresul nu aprobă ajutorul militar suplimentar pentru Ucraina.

Ucraina, în bătaia puștii

content-image

După ce a obținut un nou mandat în urma alegerilor din martie, președintele rus Vladimir Putin a promis că va crea o „zonă sanitară” menită să protejeze regiunile de frontieră ale Rusiei de bombardamentele și incursiunile ucrainene.

Putin nu a oferit detalii, dar bloggerii militari ruși și analiștii de securitate s-au gândit că, alături de un avans lent în regiunea Donețk, Moscova ar putea încerca să captureze și al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, pe care Rusia a încercat și nu a reușit să îl cucerească în primele zile ale războiului.

Ca un posibil semn al unui atac iminent asupra Harkovului, un oraș de 1,1 milioane de locuitori situat la aproximativ 30 de kilometri sud de graniță, Rusia a intensificat loviturile asupra centralelor electrice din zonă, provocând daune semnificative și pene de curent.

Ucraina nu are suficientă apărare aeriană pentru a proteja Harkovul și alte orașe, iar atacurile constante ale Rusiei fac parte din strategia Moscovei de a îl „sufoca” prin distrugerea infrastructurii și silirea locuitorilor să părăsească orașul, a apreciat analistul Jdanov.

Generalul-locotenent în retragere Andrei Gurulev, în prezent membru al comisiei de apărare a camerei inferioare a parlamentului rus, a recunoscut că capturarea Harkovului este o provocare majoră și a prezis că armata va încerca să îl încercuitască.

„Poate fi învăluită și blocată”, a spus el, adăugând că luarea Harkovului ar deschide calea pentru un avans în adâncimea teritoriului ucrainean și ar necesita mai multe trupe rusești.

După ce ordinul lui Putin de „mobilizare parțială” a 300.000 de rezerviști în toamna anului trecut s-a dovedit atât de nepopular încât sute de mii de persoane au fugit în străinătate pentru a evita recrutarea, Kremlinul a încercat o abordare diferită: A promis salarii relativ mari și alte beneficii pentru a-și întări forțele cu soldați voluntari. Mișcarea pare să fi dat roade, deoarece ministrul apărării, Serghei Shoigu, a declarat că armata a recrutat 540.000 de voluntari în 2023.

„Nu există planuri pentru un nou val de mobilizare. Ne descurcăm foarte bine cu capacitatea de luptă pe care o avem”, a declarat Viktor Bondarev, adjunctul șefului comisiei pentru afaceri de apărare din camera superioară a parlamentului, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Zelenski, vizită postul de comandă al trupelor care apără Ceasiv Yar

content-image

Volodimir Zelenski a anunțat vineri că a vizitat un post de comandă folosit de trupele care apără orașul Ceasiv Yar din estul țării, vizat în prezent de trupele rusești, relatează Reuters. Acesta a transmis pe rețeaua X că a vizitat și un pluton medical al parașutiștilor și a inspectat construcția de fortificații. „Trebuie depuse toate eforturile în acest sens”.

Kievul și-a intensificat eforturile de construire a liniilor de apărare, în condițiile în care oficialii au avertizat că Rusia ar putea pregăti o ofensivă de amploare în această primăvară sau în vară, notează Reuters.

Nu este limpede cât de aproape era postul de comandă de Ceasiv Yar, un oraș poziționat strategic pe teren înalt și care ar putea deveni locul unei bătălii importante în următoarele săptămâni.

O înregistrare video din timpul deplasării împărtășită de Zelenski a surprins un semn de intrare în orașul Sloviansk, la aproximativ 30 km de Ceasiv Yar, care a cunoscut recent încercări intensificate de avans din partea trupelor ruse.

Șeful armatei ucrainene a declarat că Rusia își propune să captureze orașul până în luna mai, cu scopul de a pregăti terenul pentru noi avansuri în regiune.

Citeste mai mult

NATIONAL

Acuzații grave la adresa BAE Systems, cel mai mare contractor de apărare din Regatul Unit – raport

Publicat

in

De

BAE Systems, cel mai mare contractor de apărare din Regatul Unit, a stabilit relaţii comerciale cu ţări acuzate de încălcări ale drepturilor omului, potrivit unui nou raport care dezvăluie extinderea afacerii sale profitabile cu arme, transmite CNBC, citat de news.ro.

În ultimul deceniu, gigantul apărării a avut o relaţie comercială certă cu 81 de ţări şi posibil cu alte 12, reprezentând împreună aproape jumătate (48%) din toate ţările la nivel global, arată o investigaţie a organizaţiei non-profit Action on Armed Violence din Marea Britanie.

Printre acestea sunt incluse 13 ţări aflate pe lista britanică de urmărire a abuzurilor drepturilor omului, precum şi 29 de ţări ale căror acţiuni militare au rănit sau ucis civili. Alte nouă ţări de pe listă au experimentat una sau mai multe lovituri de stat militare în ultimii 10 ani, a constatat AoAV, care este finanţată de organizaţia de caritate pentru prevenirea sărăciei Joseph Rowntree Foundation.

BAE a spus că nu va confirma sau infirma cui vinde, dar a menţionat într-o declaraţie pentru CNBC că joacă ”un rol cheie în a permite guvernelor legitime să-şi apere naţiunea şi să-şi protejeze oamenii” şi că respectă cu rigurozitate standardele etice.

Vânzările BAE Systems au crescut, atingând 194 de miliarde de lire sterline (242 de miliarde de dolari) într-o perioadă de 10 ani până în 2022, cu profituri operaţionale cumulate de 17 miliarde de lire sterline în perioada respectivă, potrivit raportului.

În 2023, compania a spus că comenzile ”au depăşit ţintele”, ajungând la 37,7 miliarde de lire sterline. Preţul acţiunilor sale a crescut cu aproximativ 27% în ultimul an.

Raportul spune că acordurile comerciale în plină expansiune au evidenţiat modul în care unele companii de apărare profită de pe urma comerţului cu arme, pe fondul instabilităţii globale în creştere.

Iain Overton, coautor şi director executiv al AOAV, a declarat pentru CNBC că ancheta ar putea fi prima dintre multele care analizează fluxurile comerciale ale producătorilor de arme, cu un accent pe viitor probabil pe firme proeminente din SUA.

”Ştim că acum este o bonanza pentru vânzările militare”, a spus Overton marţi, în timpul unui briefing de presă organizat pentru publicarea raportului.

Industria globală de apărare a înregistrat o creştere solidă în ultimii câţiva ani, deoarece companiile producătoare de arme şi-au intensificat producţia, iar guvernele au mărit bugetele militare ca răspuns la războaiele în curs dintre Rusia şi Ucraina şi Israel şi Gaza.

Raportul spune că companii precum BAE Systems nu au reuşit să verifice în mod corespunzător ţările şi regimurile cu care au relaţii comerciale.

Din cele 93 de ţări cu care s-a constatat că BAE Systems a avut relaţii comerciale în ultimul deceniu, mai mult de jumătate (55%) au obţinut un scor mai mic de 50 din 100 la Indicele de percepţie a corupţiei al Transparency International.

Indicele clasifică ţările şi teritoriile în funcţie de nivelurile lor percepute de corupţie în sectorul public, zero indicând niveluri ridicate de corupţie.

Reacția companiei și a guvernului

BAE Systems a declarat că respectă pe deplin toate controalele la export şi că evaluează fiecare partener comercial în mod individual.

”Industria noastră este printre cele mai reglementate din orice sector şi respectăm pe deplin toate legile şi reglementările relevante privind controlul exporturilor din ţările în care activăm”, a spus un purtător de cuvânt într-un comunicat.

Reglementarea Regatului Unit impune tuturor companiilor să solicite o licenţă de export sau de comerţ pentru o serie de bunuri ”strategice”, inclusiv bunuri militare, arme de foc, poliţie şi paramilitare.

Cu toate acestea, Overton a spus că guvernul nu reuşeşte să efectueze verificări cu privire la contractele companiei, ceea ce a spus el arată ”ipocrizie” în scopul Regatului Unit de a fi un ”exportator de democraţie”.

”Criticăm guvernul Regatului Unit pentru lipsa de transparenţă. Într-un mediu economic post-Brexit, nu există nicio dorinţă în guvern de a restricţiona exporturile de arme”, a spus Overton.

Într-o declaraţie pentru CNBC, un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că ţara îşi ia ”foarte în serios” responsabilităţile de export în domeniul apărării şi că operează ”unul dintre cele mai solide controale de licenţiere de export din lume”.

El au adăugat că ţara evaluează toate cererile de licenţe de export de la caz la caz şi poate – şi face – să răspundă circumstanţelor internaţionale în schimbare.

BAE Systems a fost, în trecut, criticată pentru presupusele legături cu scandalurile de corupţie din Regatul Unit, inclusiv acordurile de arme al-Yamamah cu Arabia Saudită încheiate între 1985 şi 2007, precum şi vânzările sale de arme către Africa de Sud la începutul anilor 2000.

Un purtător de cuvânt al BAE Systems a declarat că a convenit cu autorităţile din SUA şi Marea Britanie în 2010 şi 2011 în legătură cu ”problemele moştenite”. Acesta a adăugat că ”nu a existat nicio constatare de luare de mită sau corupţie în legătură cu acele investigaţii”.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend