Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Praf și pulbere ! – VORBA LUI TURCESCU

Publicat

in

Când am auzit la radio știrea că fostul președinte al fundației ”Patrimoniu” a Academiei Române, numitul Alexandru Bogdan, a ajuns acum câteva zile la DNA, am tras mașina pe dreapta și m-am gândit preț de câteva minute la meseria de jurnalist pe care am ales s-o practic acum 23 de ani. Ar fi trebui să mă bucur că un subiect despre care prea puțini au vorbit sau au scris în ultimii ani, mă refer la afacerile cu terenuri și imobile aflate în patrimoniul Academiei Române, a ajuns în sfârșit în atenția procurorilor anticorupție și a opiniei publice. N-am reușit decât să zâmbesc amar. Sunt mai bine de trei ani de când am început să scriu despre afacerile cu terenuri arendate de Dan Voiculescu la prețuri derizorii, ba de la ADS, ba din zestrea Academiei Române. Trei ani în care am citit mii de pagini despre acest subiect, am facut zeci de emisiuni tv și am publicat o serie întreagă de anchete pe blogul personal, turcescu.ro. Pentru prima oară în mai bine de două decenii de când fac această meserie m-am trezit dus și în fața judecătorilor într-un proces în care Dan Voiculescu mi-a cerut daune de 500.000 de euro pentru ”vina” de a fi dezvăluit schema prin care a reușit să pună mâna pe unele dintre cele mai bune terenuri din patrimoniul Agenției Domeniilor Statului, plătind o redevență cu mult sub prețul pieței sau neplătind deloc (!) și asta vreme de ani de zile. În felul acesta se explică de ce de-a lungul vremii, fostul lider PC a avut un interes aparte în a-și pune oamenii de bază la conducerea Ministerului Agriculturii încă din vremea guvernului Năstase: terenurile ADS, arendate pe bani puțini și pe ochi frumoși au fost o adevărată mină de aur… negru pentru mogulul aflat astăzi după gratii. Iar când a început să vrea și mai mult teren pentru afacerile lui în agricultură aflate în plină expansiune (familia Voiculescu deține acum și o fabrică de produse de panificație) s-a trecut la următorul nivel, adică la arendarea unor mii de hectare, pe aceeași schemă, suprafață mare-redevență mică, din zestrea imobiliară a Academiei Române.

Aici ajungem la un capitol dureros. Academia Română, marele for științific al țării, este deținătoarea din acte a unui imens patrimoniu imobiliar. Am consultat la un moment dat un volum de câteva sute de pagini tipărit înainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial, în care erau detaliate sute de acte de donație făcute de diverse persoane catre Academia Română. Români în vârstă sau mai tineri, simpli cetățeni sau mari afaceriști, au donat zeci de mii de hectare de teren Academiei sau i-au lăsat prin testament proprietățile imobiliare (case, apartamente). Înainte de 1989, evident, toate aceste proprietăți au fost confiscate de regimul comunist, iar după Revoluție, Academia Română a pornit pe drumul anevoios al încercării de a recupera cât mai multe dintre aceste proprietăți imobiliare. Cu unele a fost mai simplu, cu alte mai complicat, pentru că, la fel ca orice alt fost proprietar, și Academia Română s-a târât ani de zile prin tribunale în deja celebrele procese de restituire. Și atunci, au apărut samsarii! Adică băieții deștepti care au înțeles rapid ce mină de aur este patrimoniul Academiei Române și au bătut la poartă oferindu-și serviciile de… lobby: stimați academicieni, voi aveți actele de proprietate, noi avem relații la comisiile de fond funciar, la prefecți, la președinții de Consilii Județene, la ADS, așa că hai să facem o afacere! Niște etape groaznice de chin birocratic au fost arse rapid. Academia a reintrat în posesia a zeci de mii de hectare de teren agricol confiscat de ADS, iar ”baieții deștepți” au primit dreptul de a-l arenda la prețuri foarte mici, ca răsplată pentru mâna de ajutor dată la reîntregirea patrimoniului imobiliar al principalului for științific al țării. Contractele făcute de Academie cu noii arendași, fie că se numeau ei Mircea Dinescu, Dan Voiculescu sau mulți alții, erau semnate prin negociere directă, academicienii neavând obligația să facă vreo licitație publică, așa cum se întâmpla cu terenurile oferite în arendă de ADS. Și toată lumea a fost fericită. Cele mai multe operațiuni de acest fel s-au făcut prin fundația ”Patrimoniu” a Academiei Române, condusă de academicianul Alexandru Bogdan.

Azi, domnul Bogdan stă față în față cu procurorii DNA, iar mulți dintre băieții deștepti care l-au ajutat să ”ardă etapele” în procesele de restituire stau ca pe jar așteptând să vadă dacă îi lovește sau nu-i lovește și pe ei acest nou dosar. Pentru că dacă Alexandru Bogdan dă sume și nume, s-a terminat! E o așa încrengătură de personaje cunoscute în spațiul public și în cel academic în această speță, încât întreaga societate românească va fi zguduită din temelii când va vedea până unde și-a întins tentaculele caracatița corupției. Eu spun doar, ca jurnalist, că am o stare de îngrijorare și nu una de satisfacție, văzând că procurorii DNA au ajuns la porțile Academiei Române, pentru că, da, e adevărat, se confirmă ceea ce am scris ani de zile în anchetele mele jurnalistice, dar nu pot să nu mă întreb ce se va alege în cele din urmă din țara asta.

Comenteaza cu profilul de FB

Editorialist ziarul PROFIT, jurnalist cu vasta experienta in mass-media romaneasca, realizator/moderator emisiuni TV. e-mail: robert.turcescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat o nouă decizie pentru românii care călătoresc în Europa

Publicat

in

De

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea numărul 33 privind stabilirea noilor criterii de exceptare de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc din țările membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European precum și aprobarea listei țărilor terțe pentru care se aplică exceptarea.

Astfel, a fost stabilit drept criteriu pe baza căruia se face exceptarea de la măsurile de izolare/carantină aplicabile persoanelor care sosesc în România, din statele membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European, rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori care trebuie să fie mai mică sau egală cu cea înregistrată în România, în perioada similară.

În baza acestui criteriu, Institutul National de Sănătate Publică stabilește lista țărilor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European pentru care persoanele care sosesc în România din acestea sunt exceptate de la măsurile de izolare/carantină pe care o supune aprobării Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Lista se actualizează săptămânal, în fiecare zi de luni, de către Institutul National de Sănătate Publică, se aprobă de Comitetului Național pentru Situații de Urgență și se publicată pe site-ul www.insp.gov.ro.

În adoptarea Hotărârii CNSU numărul 33 din 2 iulie s-a ținut cont de recomandarea Consiliului Uniunii Europene cu numărul 2020/0134 (NLE) privind restricția temporară asupra călătoriilor neesențiale către UE, dar și de recomandările formulate prin Hotărârea nr. 20 din 01.07.2020, a Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

GRUPUL DE COMUNICARE STRATEGICĂ

Vezi Hotărârea de Guvern AICI

Citește și:

VIDEO Cum au ajuns clanurile să dețină monopolul pe piața măștilor medicale. Nume grele implicate

Veste bună! Anumiți angajați vor avea parte de o nouă zi liberă

Scandal de proporții! Zeci de mii de cadre medicale încasează bani stând degeaba, iar pacienții mor în fața spitalelor

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Mesajul lui Traian Berbeceanu după ce s-a înscris în PNL: ‘Pentru că mereu am avut simpatii liberale. Jos, la talpă, în linia întâi’

Publicat

in

De

Comisarul Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela, s-a încris vineri în PNL Deva. Acesta a venit cu precizări ulterioare despre motivul pasului făcut în politică.

”De ce acum?

Pentru că, cred cu tărie, este momentul ca în viața tuturor partidelor să apară oameni noi, care până acum nu au mai fost implicați politic.

Pentru că am hotărât să nu mai privesc de pe margine, să mă implic, să nu mai fiu nevoit să invoc eternul „în locul lor așa aș face”.

Și nu în ultimul rând, pentru că am dreptul!

De ce PNL?

Pentru că mereu am avut simpatii liberale.

Pentru că în organizațiile din județul meu sunt oameni minunați, dedicați comunităților locale, gospodari care deja au demonstrat că merită, cu prisosință, votul oamenilor.

Pentru că în ultima perioadă de timp am avut șansa să cunosc lideri naționali, oameni valoroși, buni profesioniști, convingăndu-mă personal de bunele lor intenții.

Pentru că, în condițiile unei guvernări pline de greutăți inimaginabile, am simțit grija față de cetățeni, preocuparea pentru sănătatea și siguranța acestora în detrimentul cumulului de capital electoral.

Pentru că este partidul care poate să repornească România.

Pentru că PNL!

Unde în PNL?

Jos, la talpă, în linia întâi.

Voi fi un simplu membru de partid, fără să vizez vreo funcție de conducere.

Nu mă interesează vreo candidatură personală, nu îmi doresc niciun loc pe vreo listă. Dar voi susține, cu toată puterea și priceperea, candidații desemnați, având convingerea că, împreună, avem șansa să schimbăm „culoarea” județului”, a scris Traian Berbeceanu pe Facebook.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend