Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

‘Poveştile ne apropie şi tot ele ne amintesc că există întotdeauna speranţă’ afirmă scriitoarea Heather Morris cu prilejul lansării primei sale cărti

Publicat

in

Volumul „Poveşti despre speranţă. Cum să găsim inspiraţie în viaţa de zi cu zi” de Heather Morris, recent apărut în traducerea Luanei Schidu în colecţia „Raftul Denisei” a editurii Humanitas Fiction, va fi lansat miercuri, de la ora 19.30, scrie News.ro.

„Poveşti despre speranţă” este prima carte de nonficţiune scrisă de Heather Morris în care autoarea explorează arta ascultării deprinsă încă din copilărie. Acest memoir este şi o pledoarie pentru comunicare, empatie şi implicare, ce completează portretul lui Lale Sokolov, aşa cum l-a cunoscut în ultimii lui ani de viaţă, dar oferă şi detalii despre întâlnirea cu două dintre cele trei surori supravieţuitoare ale Holocaustului care vor fi protagonistele următorului său roman, „Trei surori”.

„În romanul său de debut, Tatuatorul de la Auschwitz, şi în continuarea acestuia, Călătoria Cilkăi, Heather Morris le-a propus cititorilor cărţi inspirate din întâmplări adevărate, bazate pe dragoste şi supravieţuire în cele mai cumplite condiţii. În cea mai recentă carte a sa, de nonficţiune, explorează poveştile unor cunoscuţi, inclusiv cea a lui Lale Sokolov, Tatuatorul de la Auschwitz, cu care s-a împrietenit. Poveşti despre speranţă este în esenţă o carte despre arta de a asculta şi puterea acestui gest de a da speranţă. Pornind de la oamenii pe care i-a întâlnit de-a lungul anilor şi de la experienţele acestora, Heather Morris ne împărtăşeşte poveştile lor şi ceea ce putem învăţa din ele: compasiune, înţelegere, răbdare, rezilienţă şi curaj. Pe măsură ce ne îndepărtăm de evenimente care au modelat istoria, devine şi mai important să ducem aceste poveşti în viitor.” – CultureFly

Evenimentul va fi transmis pe pagina de Facebook Humanitas Fiction şi pe #HumanitasYouTube: https://bit.ly/Humanitas-YouTube.

Înregistrările audio vor fi ulterior disponibile pe paginile podcast ale Grupului Humanitas: Spotify https://spoti.fi/3pdxUCI, Apple https://apple.co/2RnzcP6, Google https://bit.ly/3d0ZgHx, Soundcloud: https://bit.ly/Humanitas-Soundcloud şi Deezer https://bit.ly/3cxg091.

În „Poveşti despre speranţă”, Heather Morris vorbeşte despre o înzestrare mai puţin apreciată în lumea de astăzi, esenţială însă în relaţiile din viaţa de zi cu zi: aceea de a asculta. Autoarea a crescut la o fermă din Noua Zeelandă; când se întorcea de la şcoală, îşi vizita străbunicul şi îi asculta poveştile din război – poveşti pe care i le spunea numai ei. Astfel a descoperit încă de la o vârstă fragedă că oamenii îi destăinuiau întâmplări şi îi împărtăşeau trăiri intense dacă pur şi simplu îi asculta. Cartea ne dezvăluie multe detalii din copilăria lui Heather Morris şi din familia sa, dar şi poveşti dramatice din perioada în care a fost angajata departamentului de asistenţă socială al unui spital din Melbourne, toate poveşti inspiraţionale pline de emoţie.

„Poveştile ne apropie şi tot ele ne amintesc că există întotdeauna speranţă.” – Heather Morris

Heather Morris s-a născut la Te Awamutu, în Noua Zeelandă. Şi-a început studiile universitare la Canterbury University, în 1986, iar după ce s-a mutat în Australia, la Melbourne, le-a finalizat la Monash University, în 1991. Din 1995 până în 2017 a lucrat în cadrul Departamentului de asistenţă socială al Monash Medical Centre din Melbourne. În 1996 s-a înscris la un curs pentru scenarişti profesionişti la Australian College of Journalism. A urmat apoi mai multe workshopuri şi seminare de scenaristică, atât în Australia, cât şi în Statele Unite. În 2003 l-a cunoscut pe Lale Sokolov şi prima formă a poveştii lui s-a constituit într-un scenariu cu care Heather Morris a câştigat International Independent Film Awards în 2016. Impulsionată de succesul avut şi de părerile celor care au citit scenariul în cadrul competiţiei, l-a rescris ca roman. Apărut în ianuarie 2018, „Tatuatorul de la Auschwitz” (The Tattooist of Auschwitz; Humanitas Fiction, 2018, 2019) cunoaşte un mare succes internaţional, fiind publicat în peste 50 de ţări şi vândut în 6.000.000 de exemplare în întreaga lume. I s-au acordat numeroase premii, printre care: Prémio Livro do Ano Bertrand 2018 (Portugalia), Wordery Book of the Year 2018, Nielsen Gold Bestseller Award 2019 şi Specsavers Book of the Year 2019 (Marea Britanie), Eason’s Book of the Year 2018 (Irlanda), Small Publishers’ Adult Book of the Year 2018 (Australia) şi Apple Book of the Year 2018 (Statele Unite).

Sincronicity Films a cumpărat drepturile de ecranizare şi pregăteşte un serial TV. Apărut în octombrie 2019, al doilea roman al său, „Călătoria Cilkăi” (Cilka’s Journey; Humanitas Fiction, 2020), urmăreşte destinul unuia dintre cele mai puternice personaje din Tatuatorul de la Auschwitz. Publicat în peste 40 de ţări, a fost nominalizat pe lista scurtă a numeroase premii, între care British Books Awards 2020 şi The Bookseller Book of the Year 2019 (Marea Britanie) şi ABIA’s General Fiction Book of the Year 2019 (Australia). Apărută în 2020, „Poveşti despre speranţă. Cum găsim inspiraţie în viaţa de zi cu zi” (Stories of Hope. Finding Inspiration in Everyday Lives; Humanitas Fiction, 2021) este prima carte de nonficţiune semnată de Heather Morris, devenită şi ea bestseller internaţional. Un nou roman bazat pe fapte reale, „Trei surori” (Three Sisters), va apărea în toamna anului 2021.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

​Un fost polițist a dat nouă spargeri la Iași în decurs de câteva luni. A fost prins întâmplător

Publicat

in

De

Un fost polițist din Iași este acuzat că a dat nouă spargeri în decurs de nouă luni, specializându-se în furtul și golirea seifurilor din farmacii și săli de jocuri din Iași. Reținut întâmplător, bărbatul a fost condamnat la închisoare cu suspendare, scrie Ziarul de Iași.

Mașină de polițieFoto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com

Mădălin Silitră a fost agent de poliție rurală în cadrul IPJ Vaslui, în ultima vreme lucrând ca muncitor necalificat. La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, bărbatul ar fi spart o farmacie de pe șoseaua Arcu din Iași, de unde a furat un seif care conținea încasările zilnice. Cinci zile mai târziu, ar fi spart o sală de jocuri, tot de pe șoseaua Arcu, iar săptămâna următoare a intrat pe fereastră într-o altă farmacie de pe aceeași stradă. A reușit să disloce seiful metalic în care se afla suma de 17.000 lei.

Timp de mai bine trei luni, bărbatul nu a mai comis niciun jaf, dar la mijlocul lui februarie și-a reluat activitatea – a spart două farmacii și o sală de jocuri din Piața Voievozilor. A reușit să jefuiască o unitate bancară din zona gării, dar s-a speriat și a renunțat. O ultimă încercare a fost tot la o sală de jocuri, dar seiful era încastrat în podea și nu a reușit să-l scoată. A plecat cu țigări și o sticlă de Pepsi. A doua zi, a fost reținut de agenții Palas Mall, iar verificările făcute de polițiști l-au identificat ca autor al seriei de spargeri, scrieZiarul de Iași.

Atitudinea în fața instanței, vârsta de doar 24 de ani și lipsa antecedentelor penale i-au adus fostului polițist o pedeapsă ușoară- 2 ani și 8 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. El va trebui să plătească și despăgubiri totale de aproximativ 50.000 lei firmelor păgubite. Sentința a fost atacată de Parchetul de pe lângă Judecătorie, dosarul urmând să fie preluat de Curtea de Apel.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Semnarea unui document cu Rusia nu va însemna automat instaurarea păcii

Publicat

in

De

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis în alocuțiunea sa zilnică către cetățeni, că semnarea unui document cu Federația Rusă, nu va însemna automat instaurarea păcii.

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis luni seară, că principalul rezultat al zilei este că, din cele 70 de rachete ruseşti lansate, majoritatea au fost doborâte, arătând că este recunoscător luptătorilor, partenerilor pentru sistemele de apărare anti-aeriană pe care ucrainenii le folosesc şi menţionând că ”fiecare rachetă rusească doborâtă este o dovadă solidă că teroarea poate fi învinsă”.

El a adăugat că, totuşi, nu poate fi asigurată protecţie completă, astfel că au existat lovituri şi patru oameni au murit în atacurile de luni.

Preşedintele ucrainean a menţionat că se lucrează la restabilirea alimentării cu electricitate, eforturile fiind concentrate în regiunile centrale ale Ucrainei, Odesa, Zaporojie şi Harkov. El a arătat că în alte regiuni – de la Transcarpatia la Kiev, de la Kirovohrad la Sumî şi Harkov – a fost întreruptă alimentarea pentru stabilizare. Luni seară, cele mai multe pene de curent sunt în regiunile Viniţia, Kiev, Jitomir, Dnipropetrovsk, Odesa, Hmelniţîi şi Cerkasî.

”Din nou, teroarea rusească afectează ţările învecinate. Sunt din nou întreruperi în alimentarea cu electricitate din Moldova. Şi acest lucru demonstrează din nou că abilitatea Rusiei de a desfăşura astfel de atacuri teroriste masive este o ameninţare nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga noastră regiune. Cel puţin. Când un terorist destabilizează viaţa tuturor, oprirea terorii este o misiune comună”, a declarat Zelenski.

El a menţionat că va vorbi despre asta în discursul adresat experţilor de la Institutul American pentru Studiul Războiului.

Volodimir Zelenski a punctat că, prin atacul cu rachete de luni, Rusia a marcat aniversarea Memorandumului de la Budapesta.

”Soarta acestui document oferă răspunsuri la multe întrebări actuale despre Rusia. A semna doar ceva cu aceşti terorişti nu va aduce pacea. Ei vor încălca cu siguranţă orice acord la care se ajunge cu ei. Renunţarea la orice element al securităţii cuiva în favoarea Rusiei înseamnă un nou război. De aceea, este necesară o continuare de principiu a politicii existente a statelor cinstite: doar dezmembrarea capacităţilor teroriste ruseşti, eliberarea tuturor teritoriilor noastre şi tragerea la răspundere a criminalilor vor aduce pacea. Cred că se va ajunge acolo”, a subliniat el.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că luni a fost semnată a treia declaraţie de sprijin a parcursului Euro-atlantic al Ucrainei, cu Muntenegru, după Cehia şi Belgia.

”Vom parcurge acest drum pas cu pas – vom convinge majoritatea euro-atlantică în favoarea Ucrainei. Şi nu doar prin cuvinte, ci şi prin decizii. Prin decizii care să sprijine accederea noastră la sistemul de securitate colectivă”, a afirmat Zelenski, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend