Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Povestea Revolut: Cum a ajuns un bancher plictisit de la Lehman Brothers să atace hegemonia sistemului bancar

Publicat

in

Nikolay Storonsky a avut nevoie de 7 ani până să se decidă în sfârșit să îți dea demisia după ce a lucrat ca bancher de investiții la Lehman Brothers și Credit Suisse, relatează Bloomberg.

„Ca bancher ajunsesem deja în vârf”, a declarat Storonsky pentru Bloomberg în 2017, la 3 ani după ce părăsise sectorul, adăugând că „a devenit foarte plictisitor”.

Stagnarea pe care a simțit-o în sectorul bancar a fost unul din motivele care l-au făcut pe Storonsky, care s-a născut în Rusia, să cofondeze Revolut Ltd., compania londoneză ce oferă servicii financiare online.

Săptămâna trecută Revolut a organizat o nouă rundă de investiții prin care a atras 800 de milioane de dolari, valoarea totală a companiei urcând la 33 de miliarde de dolari. Partea lui Storonsky? În jur de 6,7 miliarde, potrivit indexului miliardarilor realizat de Bloomberg.

Valoarea companiei a crescut de 6 ori de la ultima rundă de strângere de capital și este cea mai nouă firmă tech care a reușit să strângă bani la prețul de exercitare.

Însă există și îngrijorări legate de o posibilă bulă pe piața serviciilor financiare online:

În luna martie compania de plăți mobile Stripe a devenit cel mai mare startup din SUA fiind evaluat la 95 de miliarde de dolari după ultima rundă de investiții. Wise Plc, Rivala londoneză a Revolut, a fost listată pe bursă luna aceasta și este evaluată acum la 13 miliarde de dolari

Expansiune rapidă

După ce Storonsky, acum în vârstă de 36 de ani, a lansat Revolut alături de Vlad Yatsenko, un dezvoltator IT care înainte a lucrat pentru Deutsche Bank, compania a avut parte de o ascensiune fulminantă.

Revolut a început cu carduri preplătite de debit fără comisioane pentru tranzacțiile internaționale. Acum serviciile sale includ conturi bancare, transferuri internaționale de bani, criptomonede, tranzacții pe bursă, instrumente de bugetare și de plată a facturilor.

„Ideea a fost mereu să ne extindem dincolo de transfeluri în străinătate”, declara Storonsky, la origini un fizician, în 2017 pentru Bloomberg.

„Încercăm să ne lansăm pe cât de rapid posibil, viteza fiind mult mai importantă decât să prioritizăm și apoi stabilim o țintă pentru cât de mari vrem să creștem”, a adăugat antreprenorul.

Acest model de afacere a ajutat la atragerea tinerilor care au început încet să folosească tot mai mult Revolut.

Owen Barron, un tânăr în vârstă de 29 de ani din Dublin care a vorbit cu jurnaliștii de la Bloomberg, a început să folosească Revolut în 2017.

Acestuia i-au plăcut comisioanele mai scăzute și faptul că putea să folosească bancomatele în străinătate, ajungând acum să folosească aplicația în fiecare zi.

„Este ca și cum ai avea Instagram sau WhatsApp pe telefonul tău”, a declarat irlandezul care în urmă cu 18 luni a început să folosească o altă funcționalitate a aplicației: cea de investiții.


Nikolay Storonsky (FOTO: Wikimedia Commons)

Scepticism din partea băncilor tradiționale

Singurul dezavantaj pe care Barron îl vede la Revolut sunt comisioanele. În prezent acesta folosește un cont gratuit care permite un număr limitat de retrageri înainte de a fi percepute comisioane.

În Irlanda acesta poate efectua până la 5 retrageri la bancomat sau să retragă 200 de euro, în funcție de valoarea retragerilor, înainte ca un comision de 2% să îi fie aplicat.

„Nu am văzut niciodată un apetit puternic a consumatorilor să plătească un comision lunar pentru servicii”, afirmă Jim Miller, director executiv al departamentului de plăți și tranzacții bancare la compania de cercetări J. D. Power.

„Poate dacă este numită o cotizație de membru?”, glumește acesta.

Miller este sceptic și cu privire la expansiunea Revolut în noi servicii. Băncile tradiționale folosesc de decenii conturile curente ca o oportunitate de a construi o relație cu clienții lor, sperând că în cele din urmă aceștia vor cumpăra o asigurare sau accesa un credit ipotecar.

„Sunt în servicii financiare de peste 30 de ani și în tot acest timp am discutat doar despre construirea întregii relații, abordarea ‘supermarketului financiar’.

Monitorizare din partea autorităților de reglementare

Ambițiile Revolut au atras de asemenea atenția autorităților responsabile de supravegherea financiară. În Marea Britanie autoritatea competentă a verificat în 2018 de ce compania a oprit temporar un sistem proiectat să blocheze tranzacțiile suspecte.

Foști angajați au vorbit despre probleme legate de suprasolicitarea la locul de muncă și condițiile de burnout de la Revolut, care are un semn de neon în birourile sale ce îndeamnă „Get S–t Done!” (Rezolvă treaba!), o reflecție a convingerii lui Storonsky că serviciile financiare sunt o cursă în care câștigătorul ia tot.

Însă acele ambiții l-au răsplătit cu generozitate pe Storonsky este cel mai mare deținător individual de părți sociale ale Revolut.

Însă acesta rămâne prevăzător cu privire la reglementările din sectorul bancar unde și-a început cariera pe măsură ce vrea să transforme Revolut în una din cele mai mari companii de servicii financiare din lume.

„Să o luăm pe scurtătură ca să facem economii pur și simplu nu este posibil în domeniul nostru”, susține cofondatorul Revolut.

Citește și:

NATIONAL

‘Mi-a zis că după operație voi sta doar cu scutece! Nu puteam accepta’

Publicat

in

Senzația de a urina des, jet urinar slab și întrerupt, dureri sau usturimi, prezența sângelui în urină sau spermă, disfuncția erectilă sunt doar câteva dintre semnele și simptomele care pot indica apariția unui cancer de prostată. Boala are o evoluție lentă în stadiile incipiente și uneori poate fi asimptomatică sau cu semne și simptome atipice. Astfel, consultul la medicul urolog este esențial pentru stabilirea unui diagnostic corect, dar și a unui plan de tratament personalizat.

Printr-un astfel de episod a trecut și Sandu, un pacient în vârstă de 68 de ani. Bărbatul suferea de mai mulți ani de diabet și era obișnuit să meargă regulat la controale și investigații medicale. Așa a descoperit și valorile ridicate ale antigenului specific prostatic (PSA). Medicul curant i-a recomandat lui Sandu o consultație la Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar urolog, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR.

„Cu tot dosarul medical am ajuns la Spitalul Clinic SANADOR, la domnul Conf. Dr. Constantin Gîngu. Este un om realmente deosebit. I-am explicat ce am pătimit până să ajung la dumnealui, i-am povestit și anumite lucruri mai puțin plăcute, pe care mi le spuseseră alți medici, care mie mi-au ridicat multe semne de întrebare. Unul dintre medici mi-a zis că după operație voi sta doar cu scutece pentru incontinența urinară și că îmi pot lua adio de la viața sexuală. Așa că am spus, bine, mulțumesc, dar eu nu îmi doresc așa ceva. Când am ajuns la SANADOR, am stat mult timp de vorbă cu domnul conferențiar și m-a liniștit, pentru că mă văzuse foarte agitat”, povestește pacientul.

În urma anamnezei, Conf. Dr. Constantin Gingu i-a recomandat lui Sandu evaluarea prostatei cu ajutorul rezonanței magnetice multiparametrice de prostată (mpMRI) și o biopsie prostatică. Diagnosticul a fost clar: adenocarcinom prostatic, iar recomandarea de tratament a fost o prostatectomie robotică.

Operația a fost realizată cu cel mai modern sistem chirurgical robotic, da Vinci Xi. La Spitalul Clinic SANADOR , echipa operatorie coordonată de Conf. Dr. Constantin Gîngu realizează intervenții urologice avansate, minim invazive, cu ajutorul sistemului robotic, cu rezultate remarcabile. Iar avantajele pentru pacienți sunt multiple: incizii de mici dimensiuni, risc de complicații redus, recuperare rapidă și spitalizare de scurtă durată. La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile chirurgicale robotice se pot realiza pentru foarte multe afecțiuni din sfera chirurgiei urologice, inclusiv pentru tratamentul adenomolui de prostată.

După operație Sandu s-a simțit foarte bine, recuperarea a fost ușoară și a putut să își reia foarte repede activitățile de zi cu zi. În prezent, revine periodic pentru controalele medicale și respectă indicațiile primite de la Conf. Dr. Constantin Gingu.

Citeste mai mult

NATIONAL

Cea mai puternică rugăciune pentru iertarea păcatelor! Toți credincioșii trebuie să o rostească în Postul Paștelui

Publicat

in

Postul Paștelui este unul dintre cele mai lungi și grele posturi din an. Acesta durează 48 de zile și are rolul de a-i pregăti pe credincioși pentru Învierea Domnului.

În această perioadă, credincioșii care țin post se abțin nu doar de la mâncarea de dulce, ci și de la săvârșirea păcatelor.

Cea mai puternică rugăciune pentru iertarea păcatelor

Mai mult, preoții spun că postul este o perioadă în care credincioșii pot să se pocăiască pentru păcatele săvârșite de-a lungul timpului și să se roage pentru iertare.

Astfel, românii care țin post trebuie să știe că există o rugăciune pe care trebuie să o rostească în Postul Paștelui dacă vor ca Dumnezeu să le ierte păcatele. Este vorba despre rugăciunea de pocăință a regelui Manase, o rugăciune extrem de profundă care poate avea puteri inimaginabile dacă este rostită din toată inima, scrie romaniatv.net.

”Doamne Atotțiitorule, Dumne­zeul părinților noștri, al lui Avraam, al lui Isaac și al lui Iacov și al seminției lor celei drepte, Cel ce ai făcut cerul și pământul cu toată podoaba lor, Care ai legat marea cu cuvântul po­runcii Tale, Care ai încuiat adâncul și l-ai pecetluit cu numele Tău cel temut și slăvit, înaintea Căruia toate se tem și tremură din pricina atotputerniciei Tale; pentru că nimeni nu poate să stea înain­tea strălucirii slavei Tale și ne­su­ferită este mânia urgiei Tale asupra celor păcătoși.

Nemăsurată și neajunsă este și mila făgăduinței Tale, căci Tu ești Dom­nul cel Preaînalt, bun, îndelung-răb­­dător și mult-milostiv, Căruia Îi pare rău de răutățile oamenilor.

Tu, Doamne, după mulțimea bună­­­tății Tale, ai făgăduit pocăință și ier­tare celor ce Ți-au greșit și după mul­­­ți­mea îndurărilor Tale ai hotărât po­că­ință păcătoșilor, spre mântuire. Așadar Tu, Doamne, Dumnezeul celor drepți, n-ai pus pocăință pentru cei drepți: pentru Avraam și Isaac și Iacov, care nu Ți-au greșit Ție, ci ai pus pocăință mie, păcătosului, pen­tru că am păcă­tuit mai mult decât nisipul mării. Multe sunt fărăde­le­gile mele și nu sunt vrednic a căuta și a privi la înălțimea ce­rului, din pricina mulțimii nedreptă­ților mele. Strâns sunt eu cu multe că­tușe, încât nu pot să-mi ridic capul și nu am nici loc de odihnă, pentru că Te-am mâniat și rău am făcut înaintea Ta; n-am împlinit voia Ta, nici am păzit poruncile Tale, ci fapte urâte am fă­cut, înmulțindu-mi smintelile.

Dar acum îmi plec genunchii ini­mii, rugând bunătatea Ta și zicând: Am pă­cătuit, Doamne, am păcătuit și fărăde­legile mele eu le cunosc; însă tot eu cer, rugându-Te: iartă-mă, Doamne, iartă-mă și nu mă pierde din pricina fără­delegilor mele, și nici nu mă osândi la întuneric sub pă­mânt, căci Tu ești, Dumnezeule, Dumne­zeul celor ce se pocăiesc. Arată-Ți peste mine bunăta­tea, mântuiește-mă pe mine, nevredni­cul, după mare mila Ta și Te voi prea­slăvi în toate zilele vieții mele; căci pe Tine Te slăvesc toate puterile cerești și a Ta este slava în vecii vecilor. Amin.”

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend