Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Post-Brexit: Londra vrea să facă modificări semnificative în aplicarea Protocolului nord-irlandez

Publicat

in

Marea Britanie doreşte să facă, în negocierile cu Uniunea Europeană, modificări semnificative în aplicarea Protocolului privind Irlanda de Nord, dar premierul Boris Johnson consideră că acest acest lucru este posibil în cadrul existent, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al şefului executivului de la Londra, potrivit Reuters și Agerpres.

Irlanda de NordFoto: Google Maps

„Credem că protocolul aşa cum a fost elaborat permite negocieri şi îmbunătăţiri suplimentare şi că pot fi făcute ameliorări, pentru a permite funcţionarea sa pe termen lung”, a spus reprezentantul guvernului britanic.

„Dorim să facem schimbări semnificative asupra modului în care protocolul este pus în practică, folosind flexibilitatea care a fost avută în vedere la redactarea sa”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

La jumătatea săptămânii trecute, Marea Britanie a anunţat că nu se va abţine de la adoptarea unor măsuri pentru a soluţiona tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, după ce în ajun Uniunea Europeană a făcut un apel la „creativitate şi hotărâre” din partea Londrei pentru soluţionarea diferendului referitor la Protocolul nord-irlandez.

Ministrul de externe britanic Liz Truss a explicat că propunerile Bruxellesului nu au reuşit să trateze problema esenţială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.

Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, afirmase marţi seară că Londra ar trebui să dea dovadă de „creativitate şi hotărâre” pentru a soluţiona diferendul referitor la Protocolul privind Irlanda de Nord în loc să ameninţe cu acţiuni unilaterale.

Marea Britanie ameninţase voalat Bruxellesul că ar putea acţiona unilateral.

Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE stipulează că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.

Totuşi, guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Împușcată de șase ori în timpul protestelor, o tânără din Iran devine un nou simbol al sfidării regimului ayotalahilor (Video)

Publicat

in

De

Hadis Najafi, o iraniană în vârstă de 23 de ani care a devenit virală într-un videoclip în timp ce se pregătea să se alăture protestelor antiguvernamentale, a fost împușcată mortal de către forțele de securitate iraniene, potrivit mai multor rapoarte de duminică, relatează The Jerusalem Post.

Najafi a fost împușcată de șase ori și ucisă miercuri în orașul Karaj de către forțele de securitate iraniene, a relatat pe rețelele de socializare jurnalista iraniană și avocatul pentru drepturile femeilor Masih Alinejad, împreună cu alte persoane.

Potrivit rapoartelor, ea a suferit răni în abdomen, gât, inimă și mână pe 21 septembrie. După ce a fost împușcată de forțele de securitate, ea a fost transportată la Spitalul Ghaem, unde ulterior a fost declarată moartă.

În timp ce Najafi însăși era o figură socială proeminentă pe TikTok și Instagram, videoclipul său viral o arăta pe aceasta legându-și părul la spate și pășind cu îndrăzneală în mijlocul unui protest în Karaj.

Ulterior, un al doilea clip a început să circule pe internet, arătând familia fetei plângând la o fotografie cu ea pe un mormânt proaspăt săpat.

„Aceasta este înmormântarea lui #HadisNajafi, în vârstă de 20 de ani, care a fost împușcată mortal pe străzi de către forțele de securitate pentru că a protestat”, a scris Masih Alinejad pe Twitter, împărtășind clipul.

„Hadis era o fată cu inimă bună & îi plăcea să danseze. Ea protesta împotriva morții brutale a lui #MahsaAmini. Crima lor: să vrea libertate”.

„Avea doar 20 de ani”, a declarat sora lui Hadis pentru Alinejad. „Inima ei era îndurerată pentru Mahsa Amini. Ea a spus că nu va rămâne în tăcere. Au ucis-o cu șase gloanțe”.

Organizația Mujahedinului Poporului din Iran (MEK) a declarat că 1.800 de persoane au fost arestate numai în Teheran, în timp ce protestele au făcut ravagii în 31 de provincii din întreaga țară.

35 de persoane au murit în timpul recentelor proteste, potrivit presei oficiale din Iran, dar presa neiraniană și alte rapoarte neoficiale insistă asupra faptului că numărul morților este mult mai mare.

Demonstrațiile care au izbucnit în urmă cu mai bine de o săptămână la înmormântarea unei femei kurde în vârstă de 22 de ani pe nume Mahsa Amini, care a murit în detenție după ce a fost arestată de poliția care aplică restricțiile stricte ale Republicii Islamice privind vestimentația femeilor, s-au transformat în cele mai mari proteste din ultimii ani.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Real Madrid a donat peste un milion de euro Ucrainei

Publicat

in

De

Real Madrid, prin fundaţia sa, a donat peste un milion de euro campaniei ”Todos con Ucraina” (Toţi pentru Ucraina), potrivit raportului contabil pentru sezonul trecut, aprobat în şedinţa Consiliului de administraţie al clubului spaniol, în cadrul căreia a primit undă verde planul de acţiune pentru sezonul 2022-2023, informează EFE, potrivit Agerpres.

Florentino Perez, preşedintele lui Real Madrid şi al fundaţiei clubului „blanco”, a prezidat şedinţa Consiliului de administraţie în care organul său de conducere a aprobat conturile corespunzătoare sezonului 2021-2022.

După cum a informat clubul madrilen, peste 75.000 de persoane şi familiile lor au fost asistate de fundaţia sa în peste 930 de şcoli, proiecte şi programate de educaţie, integrare şi cooperare pentru dezvoltare în peste 90 de ţări.

În plus, Real Madrid „a donat peste un milion de euro pentru a atenua efectele invaziei” din Ucraina. O contribuţie care a reprezentat 1,2% din acţiunea totală a Crucii Roşii, 25% din acţiunea CESAL, 30% din acţiunea Misiones Salesianas şi 88% din acţiunea „Epicentrul pentru copii”.

„Fondurile au fost cheltuite pentru alimente şi medicamente, precum şi pentru paturi, pături şi acoperirea altor nevoi de bază”, scrie în raport.

În sezonul trecut, Fundaţia Real Madrid a derulat 464 de proiecte socio-sportive în 71 de ţări, 144 dintre ele în Spania, pentru a îngriji peste 50.000 de minori şi familiile acestora, dintre care aproape 11.000 pe teritoriul spaniol.

În paralel, s-au realizat 474 de acţiuni, campusuri şi programe educaţionale sportive precum „Football Program” în 34 de ţări, la care au participat peste 25.000 de minori de pe cele cinci continente.

Noul sezon marchează împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea unei Fundaţii de care au beneficiat peste 1,5 milioane de persoane, aici fiind incluşi beneficiari direcţi, persoane formate în metodologia unică a entităţii madrilene şi familii deservite pe cinci continente, ale căror vieţi s-au îmbunătăţit.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend