Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Portul popular din judeţul Vâlcea va fi sărbătorit la Muzeul Satului din Bujoreni, de Ziua Universală a Iei

Publicat

in

Zestrea bunicilor şi străbunicilor din mai multe localităţi vâlcene va face obiectul unei expoziţii de costume tradiţionale ce va fi deschisă la Muzeul Satului de la Bujoreni pe 25 iunie, pentru a sărbători Ziua Universală a Iei.

Organizatorii au anunţat, joi, că la sărbătoarea portului popular vâlcean, ajunsă la cea de-a VI-a ediţie, sunt aşteptaţi să vină îmbrăcaţi în cămăşi tradiţionale toţi cei care îndrăgesc costumul tradiţional şi îşi doresc să îl promoveze, potrivit Agerpres.ro.

„Evenimentul va include, aşa cum v-am obişnuit, expoziţii, activităţi cultural – artistice şi ateliere menite să reînvie tradiţiile româneşti, să ofere informaţii, experienţe şi promovare pentru ia românească, pentru Muzeul Satului Vâlcean. Vă încurajăm să îmbrăcaţi costum tradiţional, ie, cămaşă tradiţională sau o cămăşă albă, dacă nu deţineţi o piesă vestimentară inspirată din costumul tradiţional, pentru a participa la o celebrare a bucuriei, frumosului, artei, obiceiurilor şi valorilor identitare româneşti. Activităţile, ţinutele şi atmosfera vor fi surprinse ca în fiecare an în fotografii minunate, evenimentul reunind pasionaţii de fotografie şi profesioniştii în arta fotografică”, au transmis organizatorii.

Acţiunea are loc în cadrul proiectului „Acasă la Origini” al Asociaţiei La blouse roumaine IA, proiect prin care a fost demarată încă din 2020 şi o acţiune de cartografiere a portului popular vâlcean, cu ajutorul colecţionarilor de ii din judeţ fiind incluse până acum colecţii din 10 localităţi pe această hartă virtuală a costumelor populare vâlcene.

„Am vizitat 10 localităţi şi 30 de colecţii în 2020 şi vom continua să descoperim poveştile, tradiţiile şi meşteşugurile transmise din generaţie în generaţie. Următorul eveniment marca ‘Acasă la origini’ va avea loc pe 25 iunie, de Ziua Universală a Iei, la Muzeul Satului Vâlcean. Este un proiect-mărturie despre apartenenţa noastră la o familie, un neam şi o cultură tradiţională extrem de bogată şi variată”, au precizat reprezentanţii Fundaţiei Comunitare Vâlcea, coordonatorul din judeţ al proiectului „Acasă la Origini”.

Sărbătoarea Iei de la Muzeul Satului Vâlcean va începe la ora 10,00, activităţile urmând să se desfăşoare pe parcursul a cinci ore. Organizatori sunt Uniivers – ii cusute manual, Asociaţia Mămici Din Vâlcea, Muzeul Satului Bujoreni şi Fundaţia Comunitară Vâlcea.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: Pe piața energiei e o speculă! Sunt niște lucruri bizare

Publicat

in

De

Liderul PSD Marcel Ciolacu spune că pe piața energiei se desfășoară o adevărată speculă. Prețurile de vânzare au crescut în mod nejustificat, iar cei care au cumpărat energia de la producători și acum o tranzacționează la prețuri de  peste zece ori mai mari nu sunt impozitați în niciun fel.

„Să vedem abordarea pentru anul viitor, când 75% din energie nu este vândută. Sunt aceste două abordări, când energia este vândută și când nu este vândută la anul și mai este abordarea în ceea ce privește supraimpozitarea producătorilor, dar aceștia au vândut energia cu 200 -300 de lei, iar aceasta se vinde cu 4.000 de lei. Vom costata la finalul anului că românia a consumat cât a produs.

Eu nu consider corect total în afară de această diferență imensă de preț, de speculă, care este neimpozitată așa cum sunt producătorii. Statul român dă certificate verzi pentru energia verde, cum să dăm certificate verzi iar energia verde produsă în România trebuie să o exportăm. Sunt niște lucruri bizare. (…) La 1 septembrie vor intra în vigoare măsurile și eu le văd pe termen mai lung, până în 2025″, a declarat Marcel Ciolacu.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Metrorex anunţă că va mai introduce şase trenuri în circulaţie, începând de marţi, iar intervalul de succedare între trenuri va scădea la 9 – 10 minute

Publicat

in

De

Metrorex a anunţat că, în urma discuţiilor purtate cu Alstom, compania care asigură mentenanţa la metroul bucureştean, şi a plăţii unor facturi pentru prestaţii de mentenanţă aferente anului 2022, s-a dispus introducerea în circulaţie a şase trenuri suplimentare, începând de marţi. Intervalul de succedare între trenuri va scădea astfel la 9 – 10 minute, pe toată reţeaua de metrou fiind introdus un număr de 40 trenuri, potrivit news.ro.

”Metrorex continuă demersurile pentru deblocarea situaţiei create în circulaţia trenurilor de metrou, determinată de diminuarea serviciilor de mentenanţă şi salubritate prestate de Alstom Transport S.A., cu care Metrorex are un contract în vigoare. Astfel, în urma discuţiilor purtate cu Alstom şi a plăţii unor facturi pentru prestaţii de mentenanţă aferente anului 2022, s-a dispus introducerea în circulaţie a 6 trenuri suplimentare, începând cu data de astăzi, 16.08.2022”, anunţă Metrorex.

În acest context, intervalul de succedare între trenuri va scădea la 9 – 10 minute, pe toată reţeaua de metrou fiind introdus un număr de 40 trenuri.

”Reiterăm că utilizatorii metroului sunt în permanenţă informaţi cu privire la modificările din programul de circulaţie a trenurilor atât în staţii, cât şi prin intermediul website-ul: www.metrorex.ro. Continuăm demersurile pentru remedierea situaţiei într-un termen cât mai scurt şi prezentăm scuze călătorilor pentru disconfortul creat!”, precizează Metrorex.

Până acum,  intervalul mediu de succedare a trenurilor de metrou pe toate magistralele era de 10 – 14 minute.

Circulaţia la metrou s-a desfăşurat în ultimele săptămâni cu mult mai puţine trenuri în loc de 57, cât este prevăzut în graficul aprobat. Creşterea timpilor de aşteptare în staţii a fost determinată de diminuarea serviciilor de mentenanţă şi salubritate prestate de Alstom  Transport SA, cu care Metrorex are un contract în vigoare.

Compania franceză Alstom, care asigură mentenanţa metroului bucureştean, anunţa încă din luna iunie că ia în considerare suspendarea progresivă a serviciilor de mentenanţă a flotei de metrou în luna iulie, dacă Metrorex nu achită facturile restante, a căror valoare totală este echivalentă unui an de servicii prestate. Într-un interviu acordat News.ro, preşedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci, a declarat că Metrorex datorează Alstom peste 33 de milioane euro, adică peste 160 de milioane lei, sumă ce corespunde unui an de plăţi restante.

Metrorex a răspuns acuzaţiilor Alstom privind datoriile pentru serviciile de mentenanţă, afirmând că o parte din sumă a fost achitată, iar pPentru plata integrală, vor fi solicitaţi banii la următoarea rectificare bugetară, aşteptată în luna august.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend