Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

Portavionul francez Charles-de-Gaulle va pleca din nou în Marea Mediterană pentru a participa la lupta împotriva grupării SI

Publicat

in

Portavionul francez Charles-de-Gaulle va pleca din nou în Marea Mediterană luna viitoare pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat joi ministrul apărării, Florence Parly, relatează AFP.

„Portavionul Charles-de-Gaulle – şi grupul său aeronaval – se întoarce pe mare la începutul lui februarie: această misiune intitulată ‘Clemenceau 2022’ îl va face să participe la operaţia ‘Inherent Resolve’, care luptă împotriva Daesh în Levant”, a precizat ea într-o postare pe Twitter.

„Instrument de putere şi de influenţă excepţional, el va participa la numeroase exerciţii împreună cu forţele navale partenere şi va contribui la evaluarea autonomă de către noi a situaţiei, indispensabilă unei puteri de echilibru precum Franţa”, a adăugat ea.

Circa un sfert din traficul maritim mondial trece prin Mediterana, a reamintit la rândul său, în cadrul unui briefing de presă, amiralul Gilles Boidevezi, prefect maritim şi comandant al zonei maritime Mediterana.

„Pe teatrul libian, anumite miliţii fac trafic de arme spre Sahel şi trafic de fiinţe umane spre Europa”, a subliniat el, potrivit Agerpres.ro.

Printre misiunile grupului aeronaval se vor afla lupta antjihadistă în Irak şi Siria în cadrul operaţiunii „Chammal” şi afirmarea „libertăţii circulaţiei aeriene şi maritime”, potrivit amiralului Boidevezi.

Grupul aeronaval va fi escortat de o fregată americană, o fregată spaniolă, o fregată şi un submarin din Grecia şi un elicopter NH90 belgian. În Mediterana centrală „este prevăzută o interacţiune cu un portavion italian şi cu unul american”, a mai spus amiralul.

În plus, „unele mijloace maritime şi aeriene vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi în special în România, fără îndoială o fregată, pentru a participa la un exerciţiu la începutul lui aprilie. Iar avioanele vor executa zboruri deasupra Mării Negre”, a adăugat el.

Fregata multirol Auvergne tocmai a petrecut trei săptămâni în Marea Neagră în contextul în care criza se agravează între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară în Ucraina.

Mediterana de Est a fost din toamnă teatrul unei crize diplomatice între Franţa şi Turcia. Parisul a susţinut Atena în faţa ambiţiilor Ankarei în domeniul exploatării gazului şi în iunie 2020 în zonă a avut loc un incident între o navă turcă şi una franceză.

Amiralul Boidevezi s-a aflat în această săptămână chiar în Turcia, pentru a discuta despre „mizele de securitate în regiunea Mediteranei de Est şi în marea Neagră” şi despre „posibilităţile de cooperare viitoare” între cele două ţări, potrivit statului major francez.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

VIDEO Primele imagini cu lansatoarele de rachete donate de Cehia, folosite în luptă în Ucraina / Zelenski cere Occidentului mai multe astfel de arme

Publicat

in

De

Peste 20 de lansatoare multiple de rachete montate pe camioane blindate au fost donate de Cehia către Ucraina, iar acum au apărut primele imagini cu acestea lansând un tir de rachete către inamicul rus.

Lansator multiplu de rachete RM-70 al CehieiFoto: Wikipedia

Cehia a donat peste 20 de bucăți de lansatoare RM-70, o variantă de lansator multiplu de rachete de artilerie derivată din sovieticul BM-21 Grad.

RM-70 folosește cam același lansator cu 40 de proiectile de calibru 122mm, dar față de BM-21 GRAD are spațiu pe platformă pentru încă o rundă de 40 de proiectile ce pot fi reîncărcate rapid.

Varianta cehească RM-70 folosește muniție originală sovietică de 122mm sau derivate, precum și derivate dezvoltate local – în orice caz muniție ce și Ucraina o folosește pentru lansatoarele sale Grad din dotarea Armatei.

Rachetele de artilerie sunt nedirijate și bat până la 20 de km, pot fi lansate individual sau în salvă toate 40, reușind să acopere o zonă de atac de circa 3 hectare cu circa 256 de kg de explozibil cu fragmentare.

Zelenski cere lansatoare de rachete. România folosește și ea un derivat am sovieticului BM-21 Grad

„Facem un apel la toate ţările să ne furnizeze sisteme lansatoare multiple de rachete (MLRS) cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua inițiativa şi elibera teritoriul său” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski la Kiev, sâmbătă.

Similar cu modelul donat de Cehia Ucrainei, și România operează variante ale aceluiași bătrân BM-21 Grad, cele mai vechi urmând a fi scoase din uz treptat odată cu sosirea mult mai modernelor sisteme HIMARS achiziționate recent.

România operează circa 100 de sisteme APRA-40 ce au lansatoare cu 2 containere a câte 20 de rachete nedirijate cal. 122 mm cu o bătaie până la 20 km montate pe camioane DAC 6×6.

———–

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Rusia merge mai departe cu războiul: A amplasat lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod, la granița cu Ucraina

Publicat

in

De

Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod, în timp ce forţele de gherilă ajută armata să distrugă artileria rusă în Zaporojie, transmite The Kiev Independent, anunță mediafax.

Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene a raportat, duminică dimineaţă, că Rusia a desfăşurat lansatoare de sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune Iskander-M în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina.

Totodată, presa din Uriana scrie că gherilele ajută forţele armate să distrugă artileria rusă în regiunea Zaporojie.

Administraţia militară regională Zaporojie a declarat, sâmbătă, că „datorită acţiunilor coordonate cu gherilele, puciştii ucraineni au distrus mai multe sisteme de artilerie ale armatei ruse”.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend