Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Ponta confirma ca Udrea si Ghita au venit la el acasa, in 2013, pentru a discuta despre numirile procurorilor sefi

Avatar

Publicat

in

Victor Ponta a relatat vineri, intr-un interviu pentru stiripersurse.ro, cum s-au luat deciziile privind numirile procurorilor-sefi DNA, DIICOT si procurorului general in 2013 – Laura Codruta Kovesi, Alina Bica si Tiberiu Nitu – si a confirmat ceea ce afirmase Elena Udrea in 2017, ca aceasta a mers impreuna cu Sebastian Ghita la Victor Ponta acasa, care locuia intr-un bloc, si i-a transmis ca presedintele Traian Basescu este de acord cu toate cele trei numiri. Ponta a mai afirmat ca existau intalniri, in acest context, la vila de protocol K2, la care participa el, Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Sebastian Ghita, George Maior si Florian Coldea.

“Si atunci e adevarat ce v-a spus doamna Udrea, care a venit cu Ghita la mine acasa. Mi-a zis ca a vorbit cu presedintele si (acesta – n.r.) este de acord cu propunerile, inclusiv cu Nitu, pe care Basescu spusese ca nu il va numi. Mi-a zis ca Alina (Bica) este o fata extraordinara. Si atunci am facut premonitia: “Sebi, Elena, primii pe care ii baga Kovesi in puscarie veti fi voi doi. ” Ea a zis ‘nu, o sa fie bine'” a povestit Ponta.

Publicitate

“Asta a fost toata povestea. In final, a doua zi, am facut propunerile. Eu nu am vorbit direct cu Traian Basescu. Au fost numiti toti trei: Nitu, Bica si Kovesi. Liviu Dragnea m-a sustinut pentru ca a zis ‘Morar a facut dosarul Referendumul, Morar mi-a facut dosar.’ ‘Kovesi i-a dat NUP lui Iliescu, nu poti sa zici ca  e anti-PSD.’ Asta a fost argumentul lui. Era convins ca daca pleaca Morar si vine Kovesi se termina cu dosarul ala”, a mai relatat el.

El declarase si ca discutiile au avut loc initial in celebra locatie K2, vila de protocol a SRI, dupa ce Ponta s-a pus ministru interimar la Justitie, ca urmare a demisiei Monei Pivniceru. “Ne-am intalnit, pentru ca acolo ne intalneam des, la K2 – eu, Liviu Dragnea, Sebastian Ghita, Gabriel Oprea, George Maior, Florian  Coldea. Era o locatie mai discreta. Avea protectie, nu puteai sa ne fotografiezi.

Eu nu aveam cum sa cedez in niciun fel, trebuie sa fie o chestie pe care sa o explic la partid: Vreau sa fie Tiberiu Nitu procuror general. El a fost propus de Mona Pivniceru prima data. A fost coleg cu mine de facultate, nici nu stiu daca se cunoaste cu Ghita. Basescu renunta la Morar, dar fara Kovesi nu se putea. Eu am incercat cu cel de la Alba sau de la Sibiu, propus de doamna Pivniceru. Dupa care a venit cineva cu propunerea Alina Bica la DIICOT. Am spus ca nu o cunosc, dupa care a spus Dragnea ca o cunoaste el. Alina Bica a fost sustinuta de Liviu Dragnea, propusa cred ca a fost de Elena Udrea” a povestit Ponta, despre discutiile privind numirile.

“Liviu, pe buna dreptate, spunea: ‘Eu am dosar, sa-l schimbam pe Morar de acolo’. Cred ca Coldea i-a spus ‘Codruta e un om onest, nu o sa ai probleme cu ea’. Ei erau foarte buni prieteni, cum eram si eu cu Maior” a mai spus Ponta.

Elena Udrea a declarat in aprilie 2017 ca a avut o intalnire secreta cu Victor Ponta la el acasa in 2013, si ca a trebuit sa se deghizeze ca sa nu fie recunoscuta in bloc.

“Am fost deghizata la intalnirea cu Victor Ponta. A fost si Sebastian Ghita de fata. A trebuit sa fiu luata dintr-un anumit loc, eram imbracata cumva, purtam ceva pe cap. Am pus un batic pe cap, aveam si o umbrela. M-am ferit si de oamenii de pe alei, si de paznic, a trebuit sa astept sa urce unii cu liftul. Ponta locuia intr-un bloc cu multe apartamente, nu ne puteam vedea acolo. Ne-am vazut la el, la birou. Am stat o ora la el”, a spus Elena Udrea la TVR 1

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

Polițiștii au descoperit la un bărbat și un adolescent arme letale și muniție: o grenadă, trei pistoale și 631 de cartușe

Avatar

Publicat

in

De

Polițiștii de combatere a criminalității organizate Gorj au indisponibilizat o grenadă, arme letale și muniție, descoperite în două autoturisme aflate în trafic. Un bărbat și un băiat de 17 ani au fost reținuți, informează Mediafax.

Joi, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, cu sprijinul polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Gorj şi ai Direcţiei de Operaţiuni Speciale, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, au oprit în trafic, pe Drumul European 79, două autoturisme.

Publicitate

„Acestea se deplasau dinspre Iezureni spre Târgu Jiu și aparţineau familiei unui bărbat, de 32 de ani, care locuia fără forme legale în Târgu Jiu”, potrivit Poliției Române.

În urma controalelor efectuate în interiorul autoturismelor, au fost descoperite o puşcă, o grenadă, două truse de curăţat armament, trei pistoale, cu încărcătoarele aferente în care se aflau, câte 6 cartuşe şi 631 de cartuşe ambalate în diferite cutii din carton și plastic.

„În cauză, a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de bărbatul de 32 de ani și un tânăr, de 17 ani, din Târgu Jiu, pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fiind ulterior dispusă măsura controlului judiciar faţă de bărbatul de 32 de ani”, conform sursei citate.

Totodată, faţă de tânărul de 17 ani a fost luată măsura reţinerii, urmând ca, în cursul zilei de vineri, să fie prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Târgu Jiu, cu propunere de arestare preventivă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Angel Tîlvăr: Îmi doresc ca pacienții români să aibă acces permanent la medicamente de calitate și tratamente inovatoare, ca toți cetățenii europeni

Avatar

Publicat

in

De

Deputatul Angel TÎLVĂR, președintele Comisiei pentru afaceri europene: Îmi doresc ca pacienții români să aibă acces permanent la medicamente de calitate și tratamente inovatoare, în aceeași măsură în care au și alți pacienți europeni”.

Deși, în luna aprilie 2020, în calitatea sa de for decizional, Camera Deputaților a stabilit plafonarea taxei clawback pentru producătorii de medicamente – 15% pentru medicamentele produse local, 20% pentru medicamentele generice și 25% pentru cele inovatoare – printr-un amendament adus Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 85/2019 privind contribuțiile pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, din păcate, la capitolul acces la medicamente, românii sunt departe de standardele europene.

Publicitate

Nu mai este un secret faptul că industria farmaceutică, asemeni celei de cosmetice livrează produse de calităţi diferite pentru pieţe diferite. Adică, spus mai direct, medicamente mai slabe calitativ, pentru pieţe mai sărace.

Un medicament cumpărat în România și produs de o companie internaţională nu are întotdeauna aceaași concentrație de substanță activă și, implicit, acelaşi efect, cu același produs cumpărat într-o ţară occidentală.

Un studiu al OMS relevă faptul că 1 din 10 medicamente vândute în țările cu putere de cumpărare scăzută sau medie sunt fie falsificate, fie de calitate slabă, medicamente care nu doar că nu tratează sau previn eficient bolile, dar pot fi și nocive sănătății celor care le folosesc.

Potrivit OMS, au fost înregistrate peste 1500 de rapoarte referitoare la produse medicale falsificate sau care nu respectă standardele de calitate, 21% dintre ele provenind din Europa.

Autorii studiului precizează că medicamentele care nu respectă standardele legale ajung la pacienți din cauza faptului că mijloacele de asigurare a calității, producției și distribuției sunt limitate.

Reprezentanții OMS susțin că aici intervine rolul fiecărui stat de a detecta la timp și de a sancționa dublul standard al medicamentelor, guvernele fiind responsabile de reglementări adecvate, care să descurajeze aceste practici, dar, pe de altă parte, este esențială colaborarea regională sau internațională pentru a stopa vânzarea medicamentelor care nu respectă normele de calitate.

Țările cu un nivel ridicat de trai au propus ca soluție adoptarea unor reguli extinse de proprietate intelectuală, în țările cu probleme, pentru a reduce disponibilitatea produselor contrafăcute care încalcă legislația mărcilor comerciale.

Cu toate acestea, măsurile anti-falsificare sunt limitate și nu reușesc să abordeze problema de sănătate publică mult mai extinsă a medicamentelor sub-calitative care nu încalcă în mod obligatoriu drepturile de proprietate intelectuală. De aceea, consider că este mult mai utilă investiția într-o reglementare uniformă și echitabilă, la nivel european, a industriei medicamentelor.

Conform studiului IQVIA (QuintilesIMS), „Accesul pacienților români la medicamente inovatoare”, diferențele de consum de medicamente în multe arii terapeutice vitale demonstrează că România se află în urma multor țări europene dezvoltate.

Același studiu arată că în perioada 2013 – 2016, din 156 medicamente inovatoare aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, doar 20 au fost introduse pe lista medicamentelor compensate și gratuite din România. În ceea ce privește consumul de medicamente inovatoare, în țara noastră este cu 50% mai mic decât media europeană, în domenii precum cardiologia, diabetul, oncologia sau psihiatria. Cu alte cuvinte, România nu reușește să ofere tratamente noi la nivelul la care au acces alți pacienți din țările vecine.

Datele ne arată că avem un decalaj semnificativ, mai ales că progresul tehnologic remarcabil al ultimilor ani a ridicat mult standardul terapeutic european către produse net superioare ca eficacitate și calitate a substanțelor active.

Datoria producătorilor este de a se asigura că aceste medicamente sunt produse conform legislaţiei în vigoare, sunt sigure şi eficiente pentru pacienţi, iar autoritățile competente trebuie să monitorizeze activitatea în domeniu și să investească într-o mai bună reglementare a industriei medicamentelor, pentru ca pacienţii români să capete încredere în calitatea medicamentelor de pe piaţa din România.

În contextul în care pacienții români au nevoie de tratament cu medicamente de ultimă generație, studiile clinice reprezintă o soluție pentru toate țările dezvoltate, care ar putea fi un exemplu de urmat și de către țara noastră.

Cele mai noi tratamente oferă multor pacienți șansa la viață, iar alteori asigură o calitate normală a vieţii.

Decidenții din sănătate ar putea lua în considerare identificarea de soluții pentru accelerarea procesului de evaluare a medicamentelor care așteaptă pentru a fi introduse pe lista de compensare sau simplificarea legislației care reglementează donațiile de medicamente, întrucât studiile clinice înseamnă cu adevărat și acces la medicamente de ultimă generație pentru pacienții români.

Conform analizei realizate de KPMG, perioada lungă de aprobare a studiilor clinice a determinat scăderea numărului studiilor clinice în România de la 254 studii clinice aprobate în anul 2011 la doar 184 de aprobări oferite în anul 2016.

România nu mai este considerată o piață atractivă de către organizatorii de studii clinice, din cauza procedurilor birocratice de contractare și de aprobare, care este de 25 săptămâni, de trei ori mai mare decât perioada prevăzută în cadrul reglementărilor europene. În Ungaria perioada de aprobare este de 9 săptămâni, iar în Cehia, Ucraina, Lituania sunt necesare 11 săptămâni pentru aprobarea dosarului unui studiu clinic.

Sistemul de sănătate românesc ar trebui să lupte mai mult pentru accesul pacienților români atât la medicamente de aceeași calitate, cât și la tratamente de ultimă generaţie, care în Europa au fost aprobate şi sunt disponibile de mulți ani.

Recunoașterea la nivel european a problemei, coordonarea răspunsurilor și implicarea activă a autorităților sunt de fapt esențiale în combaterea dublului standard al medicamentelor.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend