Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Pompierii au intrat pe geam dar degeaba! Era MORT IN CASA

Publicat

in

Un echipaj cu o autospecială cu apă și spumă de la Detașamentul de Pompieri Câmpulung a intervenit în municipiul Câmpulung, strada  Dumitru Lazea, pentru deblocarea ușii unui apartament. S-a pătruns în locuință pe geamul de la balcon, cu ajutorul scării culisabile iar ceea ce se preconiza a devenit certitudine.

Proprietarul apartamentului, pe care vecinii nu il mai vazusera de cateva zile, in varsta de 87 de ani, a fost gasit mort in casa. Paramedicii nu au putut face mai mult decat sa constate decesul . Trupul batranului a fost depus la morga in vederea efectuarii autopsiei.

 

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Apartamente de vânzare în Bacău: S-a dat startul la „Prima Casă”. 14 bănci participă în program

Publicat

in

Ți-ai pus în cap că anul acesta să devii proprietar, să ai casa ta? Dacă nu dispui de banii necesari achiziționării unei case, dar ai căutat prin anunțurile cu apartamente de vânzare în Bacău, de exemplu, și știi exact ce îți dorești, află că s-a dat drumul la programul Prima Casă pe 2020. Iată ce ar trebui să știi dacă ești interesat de un astfel de credit pentru un apartament.

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea Programului Prima Casă 2020, ca urmare a primirii, din partea Ministerului Finanțelor Publice, a acordului de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde lei din plafonul total de 2 miliarde lei, alocat pentru anul 2020 prin Hotărârea de Guvern nr.112/2020, publicată în Monitorul Oficial nr.100 din dată de 11 februarie 2020.

14 bănci participante

Cele 14 bănci participante în program sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Condiţiile de acordare au rămas aproape la fel ca la debutul programului, în 2009. Dacă vrei un credit Prima Casă, trebuie să ştii că nu sunt limitări legate de vârstă şi de venit.

Plafonul însă a rămas acelaşi, de 66.500 de euro, iar avansul – 5%. Pot aplica la acest program cei care nu au deja o locuinţă mai mare de 50 de metri pătraţi.

La un credit Prima Casă de 250.000 de lei, de exemplu, echivalentul a 52.000 de euro, avansul minim este de 5%, iar rată ajunge să fie 1.240 de lei.

„La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României.

Avem satisfacția de a implementa un program guvernamental care a impactat pozitiv viața foarte multor români, fie că au fost beneficiari direcți ai programului, vânzători, antreprenori sau profesioniști implicați în sectoarele economice conexe.

Suntem pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casă, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor și partenerilor noștri, mențînând același angajament de a oferi celor care apelează la noi șansa de a-și împlini visul, poate cel mai drag românilor, acela de a avea o casă”, a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

La ce comisioane să te aștepți

  • Comisionul unic de analiză – 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM).
  • Comisionul de gestiune a garanțiilor – 0,40% pe an calculat la soldul garanției statului (aici s-a înregistrat o scădere față de comisionul pe care trebuia să-l plătești în 2019, de 0,45%).

Prin programul Prima Casă, cei interesați pot cumpăra sau construi locuințe, statul garantând în proporție de 40% sau 50% creditul pe care-l face cumpărătorul la finanțator.

În Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, documentul care trasează regulile după care se desfășoară programul Prima Casă, scrie că pentru locuințele noi, statul poate garanta maximum 50% din valoarea finanțării, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, iar pentru celelalte locuințe, statul va garanta cel mult 40% din valoarea finanțării.

Înscrierile în program nu au început încă, fiind nevoie de realizarea mai multor formalități, inclusiv aprobarea bugetului național pentru anul 2020.

Cifrele Prima Casă

De la lansarea programului în 2009 și până la finele lunii octombrie 2019, au fost acordate 250.673 garanții în valoare totală de 21,6 miliarde lei. De la începutul anului 2019 și până la finele lunii octombrie 2019 au fost acordate 14.052 garanții, în valoare totală de 1,3 miliarde lei, precum și 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde lei.

Până în prezent au fost executate un număr de 886 de garanții, în valoare de 70,7 milioane lei, din care s-a recuperat de către ANAF suma de 26,51 milioane lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima Casă.

Anul trecut, la cererea BNR, Ministerul Finanțelor a decis să transforme programul Prima Casă într-unul social, accesibil doar celor cu venituri de până la 4.500 de lei, redenumindu-l “O casă, O familie”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Florin Cîțu spune adevărul despre pensii! Ce se întâmplă de la 1 septembrie

Publicat

in

De

El a spus, însă, că discuția este dusă incorect de PSD doar în zona pensiilor, într-o situație în care criza afectează întreaga economie și a explicat că nu se poate face o evaluarea a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli

„Este profund nedrept pentru toți românii care sunt afectați astăzi de această criză să vorbim doar de pensii izolat de ceea ce se întâmplă în restul economiei. Trecem printr-o criză de proporții foarte mari, nu s-a mai întâmplat așa ceva. PSD duce discuția spre cheltuielile cu pensiile, dar avem alte și alte cheltuieli în buget. Sunt alte cheltuieli care sunt puse în pericol de aplicarea legii așa cum este astăzi. Vorbim de cheltuieli de investitii. Niciodată nu vom face o evaluare a cheltuielilor cu pensiile rupt de celelalte cheltuieli”, a explicat Cîțu, sugerând astfel că majorarea pensiilor cu 40% este imposibilă.

Referitor la pensiile speciale, ministrul de Finanțe a spus că a avut mai multe amendamente legate de impozitarea acestora, dar că ele nu au trecut de PSD. „Dacă nu există un context politic, nu se va întâmpla nimic”, spus Cîțu.

Premierul Ludovic Orban a refuzat joi să comenteze cifra avansată de ministrul Finanțelor, spunând că e prematură orice discuție.

„Este prematură orice declarație pe tema pensiilor. Când vom avea raportul la 6 luni privind starea economiei, de asemenea când vom avea prognoza economică pe următoarea perioadă de timp, atât cea a Comisiei de Prognoză, cât și rapoartele Comisiei Europene, vom lua această decizie. Când vom decide ceva vom anunța public. Ce pot să vă spun este că pensiile vor crește”, a anunțat joi, premierul Ludovic Orban.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend