Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Polonia va lupta cu coronavirusul cu o aplicație pe smartphone

Publicat

in

Polonia lucrează la o aplicaţie de smartphone care să ajute la urmărirea persoanelor ce au intrat în contact cu cei infectaţi cu noul coronavirus, pentru a le atenţiona în legătură cu posibilul risc, a anunţat vineri Ministerul pentru Tehnologii Digitale, potrivit Reuters, potrivit Agerpres.

Iniţiativa, care ar putea ajuta guvernul să oprească sau să încetinească pandemia, vine după ce un grup de experţi europeni a anunţat miercuri că va lansa o tehnologie similară în curând, iar Germania şi-a exprimat speranţa că va avea propria aplicaţie în câteva săptămâni.

Unele ţări asiatice au folosit deja cu succes smartphone-urile pentru a urmări răspândirea virusului şi pentru a impune ordinele de carantină, deşi metodele lor ar încălca regulile europene stricte privind protecţia datelor.

Citește și: Informație de ultim moment! Alte două persoane au decedat din cauza coronavirusului

Versiunea poloneză a aplicaţiei ar folosi tehnologia Bluetooth pentru a stabili conexiuni între smartphone-uri pe un dispozitiv, unde date criptate ar fi stocate timp de două săptămâni.

Tehnologia nu ar fi folosită pentru colectarea de date ale utilizatorilor sau pentru a urmări localizarea lor, a precizat ministerul într-un comunicat.

Un utilizator care s-ar îmbolnăvi şi-ar schimba anonim statusul din aplicaţie şi i-ar informa pe utilizatorii tuturor dispozitivelor care au avut contact cu el în precedentele două săptămâni în legătură cu un posibil risc şi cu nevoia de carantină.

Citește și: Vești mari! Valoarea acestor tichete va fi dublată

„Cu cât o folosesc mai multe persoane, cu atât vom avea mai multe informaţii despre ameninţare şi vom lua măsurile corespunzătoare, spre exemplu intrând în carantină”, a spus ministrul pentru tehnologii digitale, Marek Zagorski, citat în comunicat.

Ministerul a distribuit vineri codul sursă al aplicaţiei şi a spus că aşteaptă comentariile dezvoltatorilor şi ale celor care o testează. Nu este clar când aplicaţia, numită ProteGO, va fi pusă la dispoziţia utilizatorilor.

Citește și: Klaus Iohannis, declarații de ultimă oră: E o etapă pe care am reușit să o întârziem cât mai mult posibil

„ProteGO este o aplicaţie menită a fi folosită atunci când majoritatea restricţiilor severe implementate pentru a combate pandemia de coronavirus vor fi ridicate. Scopul este de a controla răspândirea bolii”, a precizat ministerul.

Polonia a lansat o aplicaţie de smartphone, numită ‘Home Quarantine’ (‘Carantină acasă’), în martie pentru cetăţenii care se întorc din străinătate, cărora li s-a cerut, de la 15 martie, să intre în autoizolare pentru două săptămâni.

Polonia a confirmat până acum 3.149 de cazuri de infecţii cu noul coronavirus, iar 59 de persoane au murit.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Omagiu adus de CE lui Enio Morricone – Apreciază ‘stilul său inimitabil’

Publicat

in

De

Comisia Europeană i-a adus luni un omagiu regretatului compozitor Ennio Morricone, care a murit la Roma la vârsta de 91 de ani, evidenţiind „stilul său inimitabil”, datorită căruia muzicianul italian a ajuns să fie considerat unul dintre „marii artişti europeni” din ultimele decenii, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Vreau să-mi exprim tristeţea faţă de moartea compozitorului Ennio Morricone, care, prin stilul său inimitabil şi melodiile sale legendare, a ridicat conceptul de muzică de film la nivel de capodoperă”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Eric Mamer, la conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar.

Potrivit lui Eric Mamer, marele compozitor italian a lăsat ca moştenire „un tezaur de peste 500 de compoziţii” care vor servi la „prezervarea talentului său pentru generaţiile viitoare”.

Citește și: India, decizie radicală de teama COVID-19: Faimosul Taj Mahal, închis pe termen nelimitat

Mamer a subliniat opera prolifică artistului italian, care a colaborat cu unii dintre cei mai reputaţi regizori internaţionali din a doua jumătate a secolului al XX-lea, precum „Brian De Palma şi, desigur, Sergio Leone”.

El a ţinut să sublinieze că, deşi Morricone şi-a dezvoltat mare parte a carierei sale în producţiile cinematografice americane, muzicianul italian a refuzat întotdeauna „ideea de a se exila la Hollywood şi a preferat să lucreze din Europa, mai concret de la Roma, un oraş pe care l-a iubit în mod special”.

„Ne exprimăm recunoştinţa deosebită faţă de acest mare artist şi acest mare european”, a încheiat Eric Mamer.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Dirijorul Ion Marin, invitat de onoare la faimoasa Universitat Mozerteum

Publicat

in

De

La cursurile de perfecţionare în arta dirijorală, coordonate decelebrul muzician român, participă studenţi şi dirijori de cor şi orchestră din întreaga lume.

Masterclass-ul se va desfăşura pe parcursul a trei zile, în Max Schlereth Saal (Großes Studio), cea mai modernă sală de evenimente a Universităţii din Salzburg. Evenimentul este organizat de către Departamentul pentru Orchestră şi Management de Cor a Universităţii Mozarteum şi se va desfăşura cu respectarea tuturor normelor sanitare şi de distanţare socială impuse de situaţia Covid-19, la nivel mondial.

Masterclass-urile coordonate de dirijorul Ion Marin reprezintă instrumente educativeesenţiale în traiectoria profesională a oricărui dirijor, fie el consacrat sau în devenire. Tematica acestor cursuri va fi centrată în jurul dezvoltării abilităţilor gestuale dirijorale, capacitatea de transmitere prin gest a sensurilor profunde ale muzicii dar şi abordarea holistică a dirijatului, ca interacţiune complexă între intenţia compozitorului şi cea a dirijorului, dar mai ales maniera în care instrumentul orchestral poate fi utilizat la cel mai înalt nivel pentru a transmite către public emoţia muzicală.

Citește și: India, decizie radicală de teama COVID-19: Faimosul Taj Mahal, închis pe termen nelimitat

Cu o istorie de peste 170 de ani, Universitatea Mozarteum a fost fondatăîn onoarea luiWolfgang Amadeus Mozart, născut în Salzburg, şi, alături de Fundaţia Internaţională şi Orchestra cu acelaşi nume, face parte din emblematica triadăcultural – educaţională „Mozarteum”, dedicată în mod oficial memoriei genialului compozitor austriac. Pe lângă excepţionala activitate didactică, Universitatea Mozarteum este implicată în desfăşurarea celebrului Festival Mozartwoche, considerat unul dintre cele mai valoroase şi reputate festivaluri de muzică cultă, care atrage anual cei mai reputaţi artişti ai lumii.

Colaborarea dirijorului Ion Marin cu Universitatea Mozarteum va continua şi anul viitor, acesta fiind deja invitat la pupitrul Orchestrei Universităţii în cadrul Mozartwoche 2021. Alăuri de aceste două nume celebre, va participa în premieră pentru România şi Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, pentru una dintre cele mai maiestoase capodopere ale muzicii sacre – Missa solemnis în Do minor Waisenhausmesse, K. 139, aparţinând lui Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozartwoche 2021 va reuni, între 21 şi 31 ianuarie, nume faimoase din lumea muzicii instrumentale, operei, dar şi a coregrafiei sau artei interpretative, cum ar fi: Sir András Schiff, Daniel Barenboim, Martha Argerich, Marianne Crebassa, Andreas Heise sau Magdalena Kožená.

Personalitate a scenei muzicale internaţionale, dirijorul Ion Marin este unul dintre puţinii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât şi în cel al operei. Este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii şi a condus majoritatea orchestrelor importante, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Naţională a Franţei, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Royal Opera House Muscat, Orchestra Simfonică Bournemouth etc.

Pe plan naţional şi european, maestrul Ion Marin este o personalitate recunoscută în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei şi imaginii României în lume, precum şi pentru dimensiunea socială a impactului său. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” şi, de asemenea, preşedintele fondator al Programului Naţional Cantus Mundi România, instituit în 2011 la iniţiativa domniei sale.

Din ianuarie 2019, odată cu înfiinţarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat preşedinţia rotativă a CE, Ion Marin a fost numit manager şi director artistic al acestui amplu proiect de diplomaţie culturală.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend