Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Polonia: Preşedintele Duda propune un proiect de desfiinţare a „camerei disciplinare” pentru stingerea diferendului cu UE / Proiectul e contestat: „Doar o modificare fictivă de denumire”

Publicat

in

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat joi un proiect de lege pentru desfiinţarea „camerei disciplinare” a Curţii Supreme, organ judiciar creat de actuala putere şi aflat în centrul unui conflict între Varşovia şi Uniunea Europeană.

„Propun ca această cameră să fie desfiinţată”, a spus preşedintele într-o declaraţie oficială, exprimându-şi speranţa că modificarea, ce mai trebuie aprobată de parlament, va duce la încetarea diferendului cu Bruxellesul, relatează AFP, Reuters şi Agerpres.

Conform proiectului, judecătorii în funcţie în această cameră vor putea să aleagă să se transfere la o altă cameră a Curţii Supreme ori să se pensioneze.

Camera disciplinară ar urma să fie înlocuită cu un organ nou, „Camera de responsabilitate profesională”, cu 11 judecători.

„Vreau să dau guvernului polonez un instrument pentru a pune capăt diferendului cu Comisia Europeană”, a declarat preşedintele.

„O tentativă de a obţine banii de la UE printr-o modificare fictivă de denumire”

Propunerea sa a fost însă imediat respinsă de critici.

„Acest proiect de lege nu este decât o tentativă de a obţine banii de la UE printr-o modificare fictivă de denumire, continuând însă încălcarea deciziilor CJUE”, a reacţionat pe Twitter Laurent Pech, profesor de drept european la Universitatea Middlesex din Marea Britanie.

Camera disciplinară face parte dintr-o reformă profundă a sistemului de justiţie polonez, percepută de UE ca un regres în raport cu normele democratice europene şi un atac la adresa independenţei judecătorilor.

Reforma a fost lansată în 2017 de guvernul populist de dreapta al partidului Lege şi Justiţie (PiS), care a explicat-o prin necesitatea de eradicare a corupţiei din sistem şi a moştenirii judecătorilor numiţi sub regimul comunist.

În octombrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus Poloniei o amendă zilnică de un milion de euro pentru ignorarea deciziei sale care ordona suspendarea camerei disciplinare.

Polonia a refuzat să plătească amenda, iar Comisia Europeană, într-o scrisoare de luna trecută, a cerut Varşoviei să achite aproape 70 milioane de euro penalizări acumulate până la acea dată.

Bruxellesul a precizat că, dacă Polonia refuză să plătească, UE ar putea începe să reţină din fondurile europene destinate Varşoviei.

Joi, o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Polonia pentru procedura de numire a judecătorilor camerei civile a Curţii Supreme, care „a fost în mod ilegitim influenţată de puterile legislativă şi executivă”, potrivit AFP.

CEDO s-a pronunţat în acest caz după ce a fost sesizată de compania Advance Pharma, care comercializa un supliment alimentar retras de pe piaţă în 2010, o decizie anulată ulterior.

Compania a dat în judecată statul pentru a cere despăgubiri, iar cazul a ajuns în final la Curtea Supremă, unde Advance Pharma a pierdut.

CEDO consideră că modul în care au fost numiţi judecătorii Curţii Supreme care s-au pronunţat în cazul Advance Pharma constituie „o iregularitate fundamentală ce a afectat procedura în ansamblul său”.

CEDO a mai condamnat recent Polonia de trei ori în cazuri ţinând de reforma justiţiei. Curtea de la Strasbourg are pe rol nu mai puţin de 93 de plângeri împotriva statului polonez, majoritatea referitoare la această reorganizare judiciară.

Citește și:

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Vasile Dîncu taie din entuziasm: Potențialul de mobilizare al Rusiei nu este chiar aşa de slab cum pare

Publicat

in

De

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că, în opinia sa, anunţul privind mobilizarea parţială a rezerviştilor din Federaţia Rusă „nu schimbă realitatea războiului” din Ucraina, dar poate avea efectul de bumerang în societatea rusă care până nu demult se arăta susţinătoare a lui Vladimir Putin. „Lumea se pregăteşte pentru ceea ce este mai rău, cu toate că ceea ce este mai rău nu se va întâmpla, asta este nu numai o speranţă, dar este chiar o certitudine”, susţine ministrul.

„Sigur că ideea de mobilizare parţială, pentru Rusia schimbă oarecum situaţia, dar, aşa cum am văzut reacţia la această mobilizare parţială, oarecum s-ar putea să aibă un efect bumerang, adică s-ar putea ca oarecum susţinerea, consensul aproape în jurul lui Putin în ceea ce priveşte războiul pentru reîntregirea Rusiei, a mamei-Rusii, să fi obţinut în acest moment un recul, mai degrabă din partea societăţii, pentru că lumea a început să conştientizeze că acest război, dincolo de faptul că duce la sacrificii economice, duce şi la sacrificii umane inutile”, a declarat Vasile Dîncu, marţi seară, la Digi 24, potrivit news.ro.

Vasile Dîncu a afirmat că există oficiali ruşi care nu sunt în „acelaşi registru cu Putin” şi care „au încercat să relativizeze ceea ce au spus Putin”, spunând că nu vor un conflict cu NATO.

Ministrul Apărării Naţionale a admis că, în situaţia unui atac nuclear, România, aflată în vecinătatea Ucrainei, ar putea fi mai expusă comparativ cu alte ţări, subliniind că există mecanisme de protecţie în astfel de situaţii care implică evenimente chimice, biologice, radiologice şi nucleare.

Întrebat ce părere are despre mobilizarea făcută în Rusia, Dîncu a remarcat „o oarecare degringoladă” din punct de vedere logistic, dar şi în privinţa modului în care ruşii privesc această mobilizare, spunând că între mobilizarea parţială şi mobilizare nu este mare diferenţă, iar ceea de se întâmplă trebuie privit „cu seriozitate”.

Dîncu, de profesie sociolog, nu a exclus posibilitatea ca unele dintre imaginile apărute în spaţiul public şi care arată o Rusie slabă să fie regizate.

„Nu cred că potenţialul pe care Rusia îl are în acest moment de mobilizare este chiar aşa de slab cum pare la prima vedere, de aceea vedem că ucrainenii sunt îngrijoraţi cu privire la acest lucru şi fac apel continuu la un sprijin întărit”, a explicat ministrul.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

gazda Eurovision 2023 va fi aleasă dintre Glasgow și Liverpool

Publicat

in

De

Glasgow sau Liverpool vor găzdui ediția de anul viitor a concursului Eurovision, după ce lista scurtă a orașelor în competiție a fost redusă de la șapte la două, potrivit BBC.

Anunțul înseamnă că Birmingham, Leeds, Manchester, Newcastle și Sheffield au ratat șansa de a organiza concursul în luna mai a anului viitor.

Potrivit BBC, cele două orașe rămase – Glasgow și Liverpool, au ambele stadioane pe malul râului și au avut „cea mai puternică ofertă generală”.

O decizie finală va fi luată „în câteva săptămâni”, a precizat BBC.

Marea Britanie a fost aleasă să găzduiască concursul din 2023 după ce organizatorii au decis că acesta nu poate fi organizat de câștigătorul de anul acesta, Ucraina, din cauza războiului în curs. Cântărețul britanic Sam Ryder a fost al doilea clasat în luna mai a acestui an.

În cadrul unui proces de selecție extrem de disputat, 20 de orașe din Marea Britanie și-au exprimat interesul de a găzdui show-ul de anul viitor, înainte ca numărul acestora să fie redus la șapte, iar acum la ultimele două.

Locația câștigătoare va atrage mii de vizitatori și atenția a aproximativ 160 de milioane de telespectatori din întreaga lume.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend