Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Politologul Theodor Paleologu: ‘România, după răsturnarea lui Ceaușescu, seamănă foarte mult cu Ucraina. Aceeași corupție, același traseism politic, diferențe regionale foarte mari între vest și est’

Publicat

in

Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, ne reamintește că, în 1990, imediat după căderea comunismului, nu existau mari diferențe între România și Ucraina. Schimbările au venit însă odată cu orientarea noastră către Uniunea Europeană și NATO, care în Ucraina a venit mai târziu.

Theodor Paleologu: România de după 1989, adică după răsturnarea lui Ceaușescu, seamănă foarte mult cu Ucraina. Aceeași corupție, același traseism politic, diferențe regionale foarte mari între vest și est, un partid social-democrat foarte puternic, hegemonic aș spune, care niciodată n-a coborât sub 26 %, la fel cum în Ucraina a existat Partidul Regiunilor, care niciodată n-a coborât sub 30 %. Deci semănăm foarte mult în privința politicii. Și Ucraina, și România au avut parte de același tip de politică.

Sigur că marea diferență este că România s-a orientat foarte devreme către Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, și am reușit acest lucru. Este marea reușită a României, după ’89 – intrarea în NATO, în 2004, și apoi în Uniunea Europeană, în 2007. Acestea sunt deziderate pentru Ucraina.

Haideți să vedem care sunt figurile principale ale acestei perioade. Voi vorbi doar despre președinți. În primul rând, Ion Iliescu, care seamănă destul de mult cu Leonid Kravciuk și cu (Leonid) Kucima, în sensul că era un vechi activist al Partidului Comunist. Fusese ministru pe vremea lui Ceaușescu, fusese prim-secretar la Timișoara și la Iași, iar ce voia el era un socialism cu față umană. Însă s-a adaptat, a văzut dincotro bate vântul și s-a adaptat, s-a orientat și el către integrarea europeană și atlantică. A pierdut alegerile în 1996, în favoarea lui Emil Constantinescu, un profesor de de geologie de la Universitatea din București, care a suscitat foarte multe speranțe. Însă dezamăgirea a fost pe măsură. Și nu e în întregime el de vină. Situația a fost în mare măsură de așa natură încât nu s-a mai putut prezenta la alegerile din 2000 – a renunțat să se prezinte din nou în alegeri .

„Emil Constantinescu a fost cel care a semnat Tratatul cu Ucraina, fără de care nu puteam intra în NATO”

Însă în vremea lui Constantinescu a fost semnat Tratatul dintre Ucraina și România, în 1997. Este un tratat foarte important pentru integrarea României în NATO, care a avut loc șapte ani mai târziu. De asemenea, Emil Constantinescu a reprezentat totuși alternanță în politica românească. S-a văzut că se poate și altceva. Ion Iliescu a revenit la putere în 2000, pe fondul problemelor sociale și economice, până în 2004, iar a a doua perioadă a lui Iliescu a fost ceva mai bună decât prima.

În timp ce prima perioadă, din 1990 până în 1996 a fost o stagnare totală, în 2004 Ion Iliescu l-a lăsat în mare măsură pe Adrian Năstase, prim-ministrul lui, să conducă efectiv România cu – mă rog -, bune și rele. Nu vreau să intru în detalii, ca să nu suscit polemici. În orice caz, în acea perioadă sunt încheiate tratativele României cu Uniunea Europeană, și tot în acea perioadă intră România în Alianța Nord-Atlantică.

Traian Băsescu a fost singurul președinte care a trecut de două referendumuri pentru suspendarea lui

În sfârșit, în 2004 este ales președinte Traian Băsescu, un marinar, un căpitan de vas cu multă autoritate și carismă, care însă a polarizat foarte mult societatea românească. Este un luptător în primul rând, care suscită entuziasm pe de o parte, și foarte multă antipatie de cealaltă parte. De altminteri, de două ori a au existat referendumuri pentru răsturnarea lui, pentru suspendarea lui de la putere – în 2007 și în 2012.

Aceste referendumuri n-au avut succes, însă – e interesant -este singurul președinte care s-a confruntat cu o asemenea problemă. Traian Băsescu a avut și el două mandate 2004-2009, 2009-2014, iar în 2014 a fost ales Klaus Iohannis, primarul unui oraș din Transilvania, primarul Sibiului, actualul președinte. Și în cazul lui, alegerea a fost facilitată de faptul că Partidul Social Democrat a avut candidați pe care electoratul nu prea i-a agreat. Mă refer la Victor Ponta și la doamna Dăncilă. Și în felul ăsta, Klaus Iohannis, de ambele dăți, a fost ales aproape triumfal în funcția de președinte. Sigur, fiind eu însumi implicat în viața politică românească, există riscul să fiu puțin subiectiv sau partizan.

Am încercat pe cât posibil să vă prezint lucrurile cu o anumită distanță, făcând abstracție de simpatiile sau antipatiile mele. Deci, una peste alta, cu această clasă politică pe care o avem, compusă în mare măsură din impostori, corupți, mediocrități și așa mai departe, România a mers într-o direcție bună, devenind parte a Uniunii Europene, devenind parte a Alianței Nord-Atlantice. Creșterea economică este remarcabilă, este printre cele mai mari din Europa. Și să știți, când am văzut filmul cu Zelenski, serialul despre președintele Ucrainei, am recunoscut foarte multe din situațiile politicii românești, conform stirileprotv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Vești proaste pentru români! Intrarea României în Schengen nu se află pe agenda următorului consiliu JAI

Publicat

in

România are șanse slabe să intre în Spațiul Schengen în perioada imediat următoare. Aderarea țării noastre la spațiul comunitar nu se află pe agenda Consiliul Justiție și Afaceri Interne care va avea loc joi, la Luxemburg.

Reuniunea este ultima organizată de Suedia, iar acest stat a anunțat că, deși susține aderarea noastră la acest spațiu, nu va pune subiectul pe agendă până când Austria nu își va schimba poziția.

„Este ultima șansă din acest an, pentru că din moment ce Consiliul JAI și-a propus drept primul punct pe ordinea de zi, discutarea strategiei pe următoarele 12 luni în ceea ce privește problematica Schengen și lipsește cu desăvârșire exact punctul cel mai important, ca cei peste 27 de milioane de cetățeni europeni, români și bulgari, care sunt singurii în momentul de față ce nu se bucură de libera circulație în UE, nu sunt pe ordinea de zi, arată cât se poate de clar că decizia politică în cadrul Consiliului este de a amâna această decizie, lucru inacceptabil”, a declarat Eugen Tomac, europarlamentar.

Acesta a menționat că Guvernul României are responsabilitatea de a insista și de a solicita explicații clare.

„Guvernul are obligația de a insista și de a cere explicații clare mai ales pentru că premierul suedez, ne-a spus că acest subiect va fi pe ordinea de zi.
Singura poartă sigură pentru noi este procesul pe care l-am deschis la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, scrie antena3.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Șeful Statului Major al Armatei SUA, Mark Milley: ‘Ucraina este foarte bine pregătită pentru contraofensivă deoarece SUA și națiunile partenere au furnizat pregătire, muniție, consiliere și informații’

Publicat

in

Preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata Statelor Unite, generalul Mark Milley, a vorbit despre actuala situație a războiului ruso-ucrainean.

Mark Milley, generalul american cu rangul cel mai înalt, a precizat că deşi Ucraina este „foarte bine pregătită” pentru o contraofensivă împotriva Rusiei, este „prea devreme pentru a spune cu ce rezultate se va solda” aceasta.

Suntem într-un război care reprezintă o ameninţare existenţială pentru însăşi supravieţuirea Ucrainei şi care are o semnificaţie mai mare şi pentru restul lumii – pentru Europa, pentru Statele Unite însele, dar şi pentru întreaga lume„, a declarat şeful Statului Major Întrunit al armatei SUA, generalul Mark Milley, într-un interviu acordat din Normandia, Franţa.

În timp ce războiul continuă să facă ravagii în Ucraina, generalul Milley, care se va pensiona în acest an, se află în Normandia pentru a comemora 79 de ani de la invazia din 1944 din Ziua Z – o operaţiune masivă din al Doilea Război Mondial considerată „cea mai mare invazie amfibie din istoria omenirii”.

De luni de zile, SUA şi aliaţii săi au ajutat Ucraina să se înarmeze pentru contraofensiva care urma să înceapă în primăvară. Cel mai recent, SUA au anunţat că vor sprijini un efort comun al altor state pentru a antrena piloţii ucraineni pe avioane de luptă F-16.

Milley a declarat că Ucraina este pregătită pentru contraofensivă deoarece SUA şi naţiunile partenere au furnizat „pregătire, muniţie şi consiliere, informaţii„.

La rândul său, Rusia a început deja să afirme că a respins o „ofensivă pe scară largă” în sudul Doneţkului, deşi nu a furnizat dovezi care să susţină această afirmaţie.

Între timp, războiul a început să se strecoare şi în Rusia: presupusele atacuri cu drone ucrainene au lovit în interiorul Moscovei şi un bombardament a avut loc în Belgorod. Întrebat luni dacă astfel de atacuri ar risca escaladarea conflictului, Milley a spus că există „întotdeauna riscul” unei escaladări şi că este un lucru pe care SUA îl urmăresc „foarte, foarte atent”.

Săptămâna trecută, vorbind în emisiunea lui Fareed Zakaria de la CNN, consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că SUA consideră că o contraofensivă ucraineană „va permite Ucrainei să ia înapoi de la Rusia un teritoriu semnificativ din punct de vedere strategic.„, conform news.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend