Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Politologul Theodor Paleologu: ‘Dacă vreți să înțelegeți politica românească, dar și pe cea ucraineană, citiți-l pe Caragiale’

Publicat

in

Theodor Paleologu, eseist, istoric, diplomat, om politic și președintele Fundației Paleologu, a vorbit despre marile personalități ale culturii române din secolele XIX-XX, care s-au aplecat asupra folclorului și a spiritului național. Unii dintre ei, precum Mihail Sadoveanu, a scris cu multă simpatie despre cazacii ucraineni, în romanele sale.

Theodor Paleologu: Până în secolul XIX, adică în secolele XVI-XVIII- început de secol XIX, cultura românească era centrată pe biserică și, evident, aristocrație. Se învăța foarte multă carte în academiile domnești din Moldova și Valahia. Carte grecească, evident, literatură clasică, de asemenea, și literatură bisericească. Ce se întâmplă nou în secolul XIX, la fel ca și în Ucraina, este interesul pentru folclor, pentru spiritul popular, pentru spiritul național. Și așa apare în secolul XIX acest curent foarte puternic de descoperire a poeziei populare. De pildă, Miorița este una dintre marile capodopere ale literaturii populare românești. Sigur că, așa cum o citim acum, ea a fost prelucrată de un foarte mare poet al nostru, și anume Vasile Alecsandri.

Evident că nu pot să vă prezint toate marile personalități ale culturii române. Aș vrea însă să rețineți câteva nume, și să vorbiți despre ele cu prietenii voștri români. Eminescu și Caragiale, în primul rând, pentru că sunt precum Apollo și Dionisos în cultura greacă. Unul este un geniu comic. Caragiale este un geniu comic extraordinar. Dacă vreți să înțelegeți politica românească, citiți-l pe Caragiale. Citiți „O scrisoare pierdută” sau „D’ale Carnavalului” sau „O noapte furtunoasă”. La fiecare pagină veți găsi câte un citat potrivit pentru a înțelege politica românească și, cred eu, și politica ucraineană.

Eminescu era un mare poet, un jurnalist conservator extraordinar. Este însă cealaltă dimensiune a sufletului românesc, să zicem, o dimensiune idealistă, să spunem. Și poezia lui este o poezie filozofică. Sigur că am putea să-l comparăm cu Taras Șevcenko, într-o anumită măsură, în privința patriotismului lor comun, a interesului lor pentru folclor, dar Taras Șevcenko este eminamente un spirit democrat, aproape socialist sau proto-socialist, în timp ce Mihai Eminescu este un gânditor foarte conservator, din punct de vedere politic. Aceștia sunt cei doi mari titani ai literaturii române în secolul XIX.

„Sadoveanu a scris cu simpatie despre ucraineni, spre deosebire de cel mai cunoscut scriitor polonez”

Aș mai menționa, pentru dumneavoastră, pe Mihail Sadoveanu, care cred că este cel mai mare romancier român. Sigur, sunt și alți romancieri extraordinary, precum Rebreanu sau Camil Petrescu sau, în zilele noastre, Mircea Cărtărescu. Însă Sadoveanu cred că rămâne cel mai important, chiar dacă este contestat, criticat. Iar Sadoveanu a scris extraordinar de frumos despre Ucraina actuală. A scris despre cazaci. În „Nicoară Potcoavă” e vorba foarte mult despre cazaci și, foarte interesant, îi prezintă cu simpatie, spre deosebire, de pildă, de (Henryk) Sienkiewicz, marele scriitor polonez, care nu îi prezintă cu prea multă simpatie. La Sadoveanu însă avem această simpatie. Iarăși, aș putea vorbi despre o sumedenie de alți autori.

V-aș invita, de asemenea, să vizitați muzeele din România. Fie că sunteți la București sau la Iași, sau în alt oraș al României, mergeți să vedeți muzeele noastre, pentru că veți descoperi multe picturi care vă vor aminti, fără îndoială, de Ucraina. Mă gândesc la pictori extraordinari, precum Theodor Aman sau Grigorescu, sau Andreescu. Printre marii clasici din secolul XIX, un pictor care mie îmi este foarte drag este Theodor Pallady, un pictor al aristocrației moldovenești din secolul XX – este o pictură nostalgică, intimistă, foarte erudită și rafinată.

Iar la celălalt pol al creativității românești se află, evident, marele Constantin Brâncuși, care era un țăran deștept, genial, din Oltenia. Deci avem, pe de o parte, boierul moldovean Pallady și, de cealaltă parte, genialul țăran Brâncuși, care este prezent în marile muzee ale lumii. Din fericire, și în București și la Craiova sunt lucrări de-ale lui, de asemenea la Târgu Jiu. Deci vă invit foarte mult să vizitați muzeele noastre, să mergeți la concerte, să-l descoperiți eventual pe George Enescu și câteva nume de mari scriitori – Caragiale, Eminescu, Sadoveanu. Cred că sunt o bună introducere în cultura românească, atât de bogată în secolele XIX-XX, conform stirileprotv.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Video. Situație tot mai tensionată la granițele Serbiei. Primele întăriri pentru KFOR au început să sosească în Kosovo. Oficial NATO: ‘Vor forma nucleul întăririlor’

Publicat

in

Situație tot mai tensionată în Balcanii de Vest! Serbia și Kosovo încă nu au ajuns la un acord în ceea ce privește alegerile locale desfășurate în patru orașe aflate sub autoritatea Pristinei.

Întăririle pentru Forţa internaţională de pace din Kosovo (KFOR, aflată sub comandament NATO) au început să sosească luni la destinaţie, după ce în urmă cu o săptămână 30 de militari KFOR au fost răniţi în timpul unor confruntări cu manifestanţi sârbi, transmite Reuters.

Aproximativ 500 de membri ai Brigăzii de infanterie mecanizată 65 din Turcia vor forma nucleul întăririlor”, a precizat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Unsprezece soldaţi italieni şi 19 ungari din KFOR au fost răniţi în urmă cu o săptămână în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. În timpul incidentelor au fost răniţi 52 de sârbi.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

NATO a decis să desfăşoare suplimentar 700 de militari pentru menţinerea păcii în Kosovo, consolidând astfel contingentul de 3.800 de militari din cadrul KFOR.

NATO va rămâne vigilentă. Vom fi acolo pentru a garanta un mediu sigur şi de asemenea pentru a reduce tensiunile”, declarase joi, la Oslo, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

România riscă să piardă banii de la Uniunea Europeană! Avertismentul venit de la Bruxelles

Publicat

in

Bruxelles-ul avertizează România că riscă să piardă din fondurile structurale și chiar din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dacă nu țara noastră nu își respectă promisiunea de a nu depăși 4,4% din PIB.

Riscăm să pierdem din fondurile structurale și chiar din PNRR în cazul în care România nu își respectă promisiunea dat Bruxelles-ului de a nu depăși 4,4% din PIB, însemnând deficitul bugetar pe acest an.

Însă, din ce spun experții la Bruxelles, care s-au uitat până acum pe presupusele și anunțatele majorări salariale că ar putea fi atinsă această țintă de deficit tocmai din vară, chiar la sfârșit de luna august, ceea ce ar însemna că ultimele luni rămân neacoperite.

Și în cazul în care Bucureștiul nu pune bani în loc din altă parte, fie că taie alte cheltuieli sau găsește alte surse de finanțare, atunci cu un astfel de deficit, atins deja în luna septembrie, e posibil ca Bruxelles-ul să ia măsuri împotriva României tocmai pentru că nu-și respectă promisiunile.

Iar asta înseamnă să nu mai acorde o parte dintre fondurile structurale și chiar să pună în pericol banii din PNRR.

În momentul de față mai știm că specialiştii de la Bruxelles vor face o analiză în luna septembrie. Analiză de care Guvernul ar fi aflat recent.

Vorbim de o analiza pe cheltuielile pe prima jumătate de an făcute de Guvern și cum arată execuția bugetară până în luna august.

În cazul în care aceasta analiză nu iese bine atunci am putea vedea cum ne sunt tăiate o parte din fondurile europene, scrie antena3.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend