Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Poliția Finanțelor: Românii pot reclama online la Ministerul de Finanțe băncile care nu aplică suspendarea plății ratelor bancare

Avatar

Publicat

in

​​Guvernul a pus la dispozitie un formular electronic pe platforma aici.gov.ro prin care românii pot transmite către Ministerul de Finanțe situațiile în care bancile refuză sau nu respectă aplicarea normelor pentru amânărea ratelor prevăzute de Ordonanța de Urgență 37/2020. Sesizările vor fi analizate de către conducerea Ministerului Finanțelor, astfel încât să fie identificate aceste bănci, a anunțat pe Facebook Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

Mesaj postat pe Facebook de Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României:


Click pentru a deschide

Dacă aveți solicitări către instituții financiare sau bancare, referitoare la amânarea ratelor, acestea pot fi trimise și electronic, prin platforma https://aici.gov.ro
– Selectați din meniul de proceduri ‘Formular sesizări pentru ordonanța 37’
– Sesizările vor fi analizate de către conducerea Ministerului Finanțelor Publice, astfel încât să fie identificate băncile și instituțiile financiare care nu amână plata ratelor (nu respectă OUG 37), precum și motivele transmise clienților.”


Formularul de trasmitere a plângerilor conține următorul mesaj de întâmpinare:


Click pentru a deschide

“Suntem aici pentru tine. Am luat cea mai curajoasă măsură din U.E. care vine în sprijinul celor care au rate la bancă. Urmărim îndeaproape aplicarea măsurii de către instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare. Dacă instituția refuză sau nu respectă aplicarea normelor pentru amânărea ratelor, te rugăm să ne transmiți.”

Nu este clar ce va face Ministerul de Finanțe după ce va analiza ceste cereri. HotNews.ro a adresat o solicitare către Finanțe și vom reveni imediat ce vom primi un răspuns.

 • Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a cerut luni băncilor să trateze cu celeritate cererile de amânare a plății ratelor pentru clienții afectați de criza coronavirus

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat luni seară, la finalul ședinței de guvern, că au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare a Ordonanței publicate săptămâna trecută prin care românii afectați de criza COVID-19 pot cere amânarea cu până la 9 luni a plății ratelor bancare.

“În 45 de zile, românii se pot adresa băncilor și au posibilitatea ca până la 9 luni să amâne plata ratelor la bancă. Le cer băncilor să trateze cu celeritate aceste cereri”, a declarat Cîțu.

14 lucruri pe care trebuie să le reții:

 • 1. Suspendarea ratelor poate fi cerută o singură dată, și este cuprinsă între o lună si 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.
 • 2. Perioada de rambursare a ratelor de dobândă eșalonate cu termene de plată suspendate este de 60 de luni, calculată începând cu prima zi calendaristică următoare perioadei de suspendare a obligațiilor de plată.
 • 3. Pentru a beneficia de amânarea ratelor, solicitanții să fie în situația în care banca nu le-a declarat scadența anticipată până la data de 30 martie 2020, inclusiv și să nu fi înregistrat rate scadente restante, la data de 16 martie 2020, inclusiv.
 • 4. Solicitarea de suspendare a ratelor trebuie transmisă băncii cel mai târziu în termen de 45 de zile.
 • 5. Banca analizează solicitarea formulată de debitor, verifică încadrarea creditului în condițiile prevăzute și în termen de maximum 15 zile de la data primirii solicitării comunică debitorului decizia sa de aprobare/respingere a cererii de suspendare a obligațiilor de plată a ratelor.
 • 6. Decizia de aprobare conține și numărul de rate pentru care a fost solicitată de debitor și aprobată suspendarea la plată și se comunică debitoruluiîn format letric sau prin poștă electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, sau telefonic, cu respectarea obligației creditorului de înregistrare a convorbirii, după caz, în funcție de opțiunea exprimată de debitor.
 • 7. Modificarea clauzelor contractuale ca efect al aprobării solicitării beneficiarului se realizează fără încheierea de acte adiționale, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor eșalonate, transmisă de creditor debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.
 • 8. Banca poate acorda facilitatea de suspendare a obligației debitorului de plată a ratelor aferente creditului ipotecar la plata tuturor componentelor creditului ipotecar, respectiv rate de principal, dobânzi și comisioane, pe perioada stabilită , conform opțiunii debitorului.
 • 9. În cazul în care banca a aprobat amânarea ratelor, prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunicării de către debitor a solicitării de suspendare către creditor.
 • 10. Perioada de creditare stabilită inițial în contractul de credit poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligației de plată, cu respectarea de către creditori a reglementarilor interne privind încadrarea în limita de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit.
 • 11. Pentru debitorii pentru care prelungirea maturității creditelor depășește limita de vârstă prevăzută prin reglementările băncilor, acestea vor proceda la restructurarea creditelor cu încadrarea în limita de vârstă.
 • 12. În cazul creditelor “Prima casă“, durata maximă a creditului de 30 de ani, poate fi prelungită cu o perioadă egală cu durata suspendării la plata ratelor acordate, cu respectarea de către creditori a reglementărilor interne privind încadrarea în limita de vârstă a debitorilor la terminarea contractului prelungit.
 • 13. Pentru creditele ipotecare, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă . Plata de către debitor a creanței reprezentând dobânda totală aferentă perioadei de suspendare se va face eșalonat, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de suspendare, în 60 de rate lunare egale, fără perceperea de dobândă pentru această componentă a creditului ipotecar.
 • 14. În cazul debitorilor persoane juridice, cererea se formulează de către reprezentantul legal al acestora.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Vlad Voiculescu TARE ÎN CARNE VIE: anunță SCHIMBĂRI la CNAS, Agenția Națională Medicamentului

Avatar

Publicat

in

De

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat, miercuri, că se vor face schimbări în această instituţie, la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, precum şi la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

“Vor fi schimbări. Există schimbări la Agenţia Naţională a Medicamentului, va fi o schimbare la CNAS. Din Ministerul Sănătăţii, secretarii de stat, din câte am înţeles, de la partidele din coaliţie unul singur îşi va continua mandatul început în Guvernul trecut. De asemenea, în alte instituţii ale statului care ţin de domeniul medical vor exista schimbări”, a declarat Voiculescu, conform Agerpres.

Citește și: FOTO Testările psihologice din Poliție, O GLUMĂ: Un polițist din IPJ Vaslui s-a fotogafiat în lenjerie de damă

El a afirmat că Alianţa USR PLUS va numi trei secretari de stat la Ministerul Sănătăţii.

“Odată cu formarea coaliţiei, există un raport între secretarii de stat”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, vor fi trei secretari de stat de la USR PLUS, doi de la PNL şi unul de la UDMR.

“Nu este atributul meu să schimb secretarii de stat care au fost din partea PNL din fostul Guvern. Veţi vedea, cred că astăzi, cele trei numiri din partea USR PLUS. În doar una dintre acest numiri este cineva care a activat în cele două partide USR şi PLUS, ceilalţi sunt ceea ce am putea numi tehnocraţi specialişti care s-au alăturat şi ocupă o demnitate publică pentru că sunt cel mai bine pregătiţi pentru aceasta. În privinţa celorlalţi, (…) atributul celor două partide, PNL şi UDMR, sigur că am şi eu un cuvânt de spus. Mai degrabă, asupra atribuţiilor şi asupra eligibilităţii unui anumit membru. Deci, nu eu voi schimba ceilalţi secretari de stat şi, mai degrabă, aştept numirile din partea celor două partide”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Coreea de Nord aplică pedepse aspre celor care accesează presa străină sau vorbesc în dialect sud-coreean

Avatar

Publicat

in

De

Coreea de Nord aplică amenzi mari sau pedepse cu închisoarea celor prinşi că accesează materiale de divertisment din Coreea de Sud sau imită modul de a vorbi al sud-coreenilor, semnalează Reuters miercuri, potrivit AGERPRES.

La sfârşitul anului trecut, Phenianul a adoptat o lege privind “gândirea anti-reacţionară”, iar săptămâna aceasta au apărut detalii despre noul act normativ în Daily NK, un site de internet din Seul care preia surse din Coreea de Nord.

Legea prevede amenzi pentru părinţii copiilor care încalcă interdicţii. Cei prinşi cu presă din Coreea de Sud pot fi închişi până la 15 ani în lagăre. Sunt pedepsite producţia şi distribuţia de materiale pornografice, utilizarea televizoarelor, radiourilor, computerelor, telefoanelor mobile străine şi a altor dispozitive electronice neînregistrate.

Revista Rimjin-gang, publicată în Japonia şi dispunând de asemenea de surse nord-coreene, a scris luna aceasta că noua lege interzice şi vorbirea sau scrierea în stil sud-coreean. Citând presupuse remarci scrise ale liderului Coreei de Nord, Kim Jong Un, publicaţia arată că acesta a criticat folosirea uzuală în Coreea de Sud a unor termeni cum ar fi “oppa” (frate mai mare) sau “dong-saeng” (soră mai mică) pentru adresarea către persoane cu care vorbitorul nu este înrudit.

Citește și: Comisia Europeană a decis: Vaccinarea rămâne voluntară şi nu vor fi limitări de drepturi pentru cei care o refuză

Reuters nu a reuşit să verifice independent aceste ştiri.

Daily NK mai susţine că oricine este prins că importă materiale interzise din Coreea de Sud este pasibil de închisoare pe viaţă, iar cei care importă volume mari de conţinut din Statele Unite sau din Japonia pot fi condamnaţi la moarte.

Noua lege pare să înăsprească pedepsele şi restricţiile, apreciază Sokeel Park, reprezentant al mişcării de sprijin pentru transfugi Libertate în Coreea de Nord. El crede că accentul pe materialele sud-coreene subliniază îngrijorarea guvernului de la Phenian faţă de influenţa insidioasă a Coreei de Sud, democratică şi mai bogată decât Nordul. “Totul vine în sprijinul acestei foarte vechi sensibilităţi faţă de derutarea şi desprinderea, în special a tinerilor, de glorioasa revoluţie socialistă prin distragerea cu ajutorul acestei influenţe foarte atrăgătoare, dar corupte”.

Tae Yong-ho, primul transfug nord-coreean ales în parlamentul de la Seul, consideră că accesul limitat, dar în creştere la informaţii, inclusiv prin traficul de frontieră cu China, a produs schimbări subtile în Coreea de Nord, unde este permisă numai presa de stat, care se concentrează asupra creşterii prestigiului lui Kim. “Ziua, poporul strigă ‘trăiască Kim Jong Un!’, dar noaptea toţi se uită la drame şi filme sud-coreene”, a declarat Tae într-un interviu la conferinţa Reuters Next din 11 ianuarie.

Kim a promis la recentul congres al partidului comunist nord-coreean că se vor extinde reţelele wireless, limitate din exterior, şi va creşte calitatea emisiunilor de televiziune şi radio, pentru a oferi servicii mai bune publicului. “Este necesară readaptarea sistemelor de transmitere prin cablu şi a emisiunilor de televiziune, să se aducă tehnologia respectivă la un nivel mai ridicat şi să se asigure toate condiţiile pentru ca toţi, în toată ţara, de la oraşe până la satele de munte îndepărtate să se bucure de o viaţă culturală şi emoţională mai bună”, a spus conducătorul Coreei de Nord.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend