Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Poliţia din München a arestat un tânăr de 19 ani care a făcut salutul hitlerist în faţa unei delegaţii de sportivi israelieni

Publicat

in

Poliţia din München (sudul Germaniei) a anunţat miercuri că a arestat un tânăr de 19 ani care a făcut salutul hitlerist la trecerea unei delegaţii de sportivi israelieni participante la Campionatul European de Atletism, relatează France Presse.

Cei şaisprezece sportivi se îndreptau către un monument ridicat în memoria victimelor atentatului comis în 1972 de organizaţia palestiniană „Septembrie Negru” la Jocurile Olimpice de la München, soldat cu unsprezece morţi printre membrii delegaţiei israeliene.

Incidentul recent, petrecut pe un pod ce leagă stadionul de fostul sat olimpic locuit acum de particulari, a fost observat chiar de poliţiştii care escortau delegaţia la monument, potrivit Agerpres.ro.

„Conform stadiului actual al anchetei, grupul nu a remarcat” gestul tânărului, un agent de securitate cu domiciliul în Berlin, a precizat poliţia într-un comunicat.

Tânărul a fost imediat arestat de poliţişti, care l-au eliberat după depunerea unei plângeri împotriva sa.

Autorităţile nu au oferit detalii despre naţionalitatea sa. Potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung, el este un cetăţean german cu „un nume arab”.

Ambasadorul desemnat al Israelului în Germania, Ron Prosor, a distribuit pe Twitter acest articol, comentând: „Aversiunea (din lumea vorbitoare de arabă) trebuie să înceteze. Fără toleranţă pentru antisemitism, nicăieri”.

În Germania, salutul hitlerist sau purtarea unor însemne naziste precum svastica se pedepseşte prin lege şi se sancţionează cu amendă sau până la trei ani de închisoare.

Incidentul are loc în momentul când Germania se pregăteşte să marcheze, într-un climat tensionat, 50 de ani de la atentatul comis la 5 septembrie.

Familiile victimelor au anunţat în schimb că refuză invitaţia de a participa la ceremonii.

Ele cer de la autorităţile germane „scuze publice” pentru „toate greşelile” şi „minciunile” lor în această afacere, „deschiderea tuturor” arhivelor, precum şi o „compensaţie financiară justă”.

Autorităţile germane au fost făcute parţial responsabile pentru rezultatul sângeros al crizei ostaticilor, care s-a încheiat la baza militară Furstenfeldbruck, la aproximativ treizeci de kilometri de München.

Un poliţist vest-german a fost de asemenea ucis, precum şi cinci dintre cei opt atacatori.

Odată cu apropierea comemorării atentatului, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la rândul său, în cadrul unei conferinţe de presă marţi cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin, a refuzat să răspundă la o întrebare privind atentatul de la München, comparând în schimb crimele comise împotriva palestinienilor cu un holocaust, remarci condamnate puternic, în special în Israel şi Germania.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene

Publicat

in

De

Găzduirea la Chișinău anul viitor a celei de a doua reuniuni a Comunității Politice Europene reprezintă un semnal că Republicii Moldova i se acordă importanța cuvenită, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

„Este un semnal foarte important și foarte pozitiv pentru Moldova faptul că peste 40 de lideri europeni vor merge la Chișinău pentru a dezbate problemele continentului european”, a mai spus șeful statului înainte de a participa la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga. Republica Moldova va găzdui următoarea reuniune a Comunității Politice Europene, la sugestia făcută ieri de președintele Consiliului European, Charles Michel. Propunere a fost aprobată de liderii europeni prezenţi la Castelul din Praga pentru prima reuniune a Comunității Politice Europene, noteaza Rador.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Critici vehemente din Ucraina după anunțarea Nobelului pentru Pace: „O interpretare interesantă a cuvântului pace” / „Faliment moral absolut”

Publicat

in

De

Unii lideri de opinie din Ucraina sunt nemulțumiți de faptul că o organizație pentru libertăți civile din Ucraina împarte premiul Nobel pentru Pace cu un belarus și un ONG din Rusia.

Premiul NobelFoto: Bertil Jonsson / Dreamstime

Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost câștigat vineri de Ales Bialiatski din Belarus, apărător al drepturilor omului și două organizații ale societății civile, Memorial (din Rusia) și Centrul pentru libertăți civile (din Ucraina)

„Comitetul Nobel are o interpretare interesantă a cuvântului `pace` dacă reprezentanții a două țări care au atacat o a treia primesc Premiul Nobel împreună. Nici organizațiile rusești și nici cele belaruse nu au fost capabile să organizeze o rezistență împotriva războiului. Nobelul din acest an este `minunat”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podolyak.

La rândul ei, Olga Rudenlo, editor-șef al publicației Kyiv Independent a spus că se bucură că există o organizație ucraineană printre laureații Premiului Nobel pentru Pace, dar nu este un moment prea bun pentru a împărți premiul între Belarus, Rusia și Ucraina.

„Orice punere sub semnul egalității între ucraineni și ruși neagă ambelor națiuni particularității tragediei lor, diminuează importanța experienței lor și promovează falsa narațiune care stă la baza acestui război – aceea că cele două națiuni sunt într-un fel identice sau una singură”, a adăugat ea.

Melaniya Podolyak (nicio legătură cu consilierul lui Zelenski), o ucraineancă ce are zeci de mii de urmăritori pe Twitter, spune că este vorba de „un faliment moral absolut”.

„Acordarea unui premiu Nobel ucrainenilor, rușilor și bielorușilor, în timp ce ucrainenii suferă zilnic de atacuri cu rachete de pe teritoriile Rusiei și Belarusului, este o parodie și o insultă la adresa conceptului de pace”, a scris ea pe rețeaua de socializare.

„Vreau să acord premiul meu personal 2022 pentru pace către Lockheed Martin. HIMARS este un instrument uimitor de realizare a păcii. Felicitări!”, a adăugat Melaniya Podolyak.

————-

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend