Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Poliţia din Moscova, ameninţări la adresa susținătorilor lui Navalnîi: Orice încercare de organizare a vreunui eveniment public reprimate fără întârziere

Avatar

Publicat

in

Poliţia Moscovei a ameninţat vineri că orice manifestaţie Ilegală ”va fi reprimată”, cu o zi înainte de adunări neautorizate anunţate în susţinerea liderului opoziţiei ruse Alksei Navalnîi, încarcerat de duminică, potrivit news.ro.

”Orice încercare de organizare a vreunui eveniment public neautorizat şi oricărei acţiuni provocatoare vor fi considerate o ameninţare la adresa ordinii publice şi vor fi reprimate fără întârziere”, a anunţat poliţia capitalei ruse.

Această ameninţare a fost publicată în urma ”difuzării în presă, pe reţele de Internet şi de socializare a unor îndemnuri la participare la acţiuni neautorizate la 23 ianuarie 2021”.

Ministerul rus al Educaţiei îi îndeamnă pe părinţi ”să se intereseze de planurile copiior lor şi să-i împiedice” să participe la manifestaţii.

”Nimeni nu are dreptul să antreneze tineretul în acţiuni politice şi provocări”, scrie ministerul pe pagina sa de VK, echivalentul rus al Facebook.

Citește și: Judecătorii CCR explică de ce nu pot crește pensiile cu 40%: victorie de etapă a Guvernului/ MOTIVARE

Ministerul recomadă – drept alternative la manifestaţii – ”privitul la filmul preferat, plimbări în pădure sau parc, patinajul sau săniuşul”, între alte activităţi.

Îndemnuri la minifestaţii în favoarea lui Aleksei Navalnîi sunt foarte împărtăşite pe reţele de socializare, mai ales de către tineri şi adolescenţi, pe diverse platforme, mai ales pe Tik Tok.

Moscova strâmge laţul în jurul susţinătorilor lui Nvalanîi cu o zi înainte de manifestaţiile prevăzute în întreaga ţară care cer eliberarea liderului opoziţiei.

Arestările se multiplică, de două zile, în rândul anturajului inamicului numărul unu al Kremlinului.

Vineri au fost arestate coordonatoarele din Vladivostok, în Extremul Orient, de la Tiumen, în Ural, o colaboratoare de la Novosibirsk, în Siberia, un colaborator din enclava Kaliningrad, la Marea Baltică şi un jurist de la Ufa, în Başkorostan.

Presa a anunţat de asemenea arstarea, la Novosibirsk, a lui Serghei Boiko, care a sfidat partidul loial Kremlinului în alegerile regionale, în septembrie.

Liubov Sobol, o reprezentantă în ascensiune a opoziţiei, urma să compară vineri în justiţie, la o zi după ce a fost arestată din cauză că a îndemnat la manifestaţii, catalogate drept ”ilegale”.

Kira Iarmîş, o purtătoare de cuvânt a lui lui Navalnîi, a fost de asemenea arestată.

Parlamantul European (PE) a îndemnat joi la impunerea unor noi sanţciuni oligarhilor ruşi.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a condamnat, în mumele Celor 27, încarcerea lui Navalnîi.

”Condamnăm detenţia lui Aleksei Navalnîi de către autorităţile ruse. Drepturile domului Navalnîi trebuie să fie respectate deplin şi necondiţionat. Cerem Rusiei să-l elibereze imediat şi să-i asigure securitatea”, a subliniat el.

La mai puţin de o săptămână de la întoarcerea lui Navalnîi în Rusia, amploarea manifestaţiilor de sâmbătă urmează să fie foarte urmărită.

”Jandarmul” rus al telecomunicaţiilor – Roskomnadzor – a ameninţat reţelele de socializare cuamenzi în urma unei multiplicări a îndemnurilor la manifestaţii, mai ales platformele Tik Tok şi Vkontakte (VK).

Mii de înregistrări video şi mesaje de susţinere a opozntului rus circulă, în ultimele zile, pe Tik Tok, o platformă deosebit de populară în rândul adolescenţilor – care postează apleuri la manifestaţii, dau sfaturi despre cum să nu fii arestat şi postează înregistrări video în care elevi înlocuiesc portretul lui Vladimir Putin cu portetul lui Aleksei Navalnîi în sala de clasă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Alexandru Rafila: În secţiile ATI se simte din nou aglomeraţia / Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi

Avatar

Publicat

in

De

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a declarat, vineri seară, că numărul cazurilor de coronavirus va creşte în perioada următoare, dar este important că, odată cu vaccinarea, numărul persoanelor vulnerabile devine tot mai mic. Rafila nu exclude posibilitatea de a ajunge din nou la 10.000 de cazuri zilnic, însă apreciază că este important şi ritmul de creştere.

Vezi și: `Hristos va învia, la termen! S-a înțeles?`/ `Dacă bisericile o să fie închise de Paşti, vina o să fie a preoților` (comentatori)

”E de vreo două săptămâni această creştere. Acum e mai evidentă pentru că în secţiile ATI se simte din nou aglomeraţia. Spitalele de primă linie au cea mai mare din parte din paturi ocupate”, a declarat Alexandru Rafila la digi24 preluat de news.ro

Medicul consideră că numărul de cazuri va creşte în perioada următoare.

”Importantă e viteza de creştere, unde cresc cazurile şi care sunt grupele de vârstă cele mai afectate. Mi-e greu să spun acum cât vor creşte. Lucrurile s-au schimbat faţă de anul trecut. Se poate să ajungem din nou la 10.000 de cazuri pe zi. Dacă, însă, vor fi mai puţin din categoriile vulnerabile – pentru că deja acolo s-a vaccinat, se vaccinează în continuare – dacă persoane mai tinere, mai puţin afectate de boală, se vor infecta, serviciile spitaliceşti nu vor fi solicitate în aceeaşi măsură”, a mai afirmat Rafila.

De câteva zile, România înregistrează din nou peste 4.000 de cazuri zilnic, creşterea fiind constantă în ultima perioadă.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Propunerea lui Sorin Cîmpeanu: Gratuitate pentru elevi pe transportul local rutier, naval, cu metroul şi feroviar

Avatar

Publicat

in

De

Ministerul Educaţiei propune într-un proiect de ordonanţă gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

“Prin proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educaţiei propune următoarele măsuri: gratuitate pentru elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, la serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum şi transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, precizează Ministerul Educaţiei într-un comunicat remis vineri presei.

Citește și: Denise Rifai atrage atenția lui Klaus Iohannis și Guvernului Cîțu: ‘Precedentul ce s-ar crea e cu mult mai periculos chiar și decât bătaia încasată de români pe 10 august’

Proiectul de ordonanţă prevede, ca element de noutate, că acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

“Elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu şi localitatea unde sunt şcolarizaţi, pe durata cursurilor şcolare, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru”, afirmă sursa citată.

Citește și: Nicușor Dan dezvăluie care este starea relației cu PNL și USR PLUS: ‘În măsura în care îmi vor solicita întâlniri unu la unu vorbesc, pentru că întâlniri periodice avem la două săptămâni cu toți primarii’

Un alt element de noutate este faptul că se decontează cheltuielile de transport şi pentru distanţe mai mari de 50 de km. Astfel, în situaţia în care elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea de învăţământ la distanţe mai mari de 50 km beneficiază de decontarea sumei aferente distanţei de 50 km, la care se adaugă 1 leu/km/lună.

Totodată, operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime per kilometru/lună şi să asigure transportul rutier al elevilor.

Citește și: Elena Udrea: ‘Sunt un om liber, am un copil, vreau să îl cresc în libertate. Oamenii care nu cred în Dumnezeu de ce s-ar speria de blesteme?’

“În acest sens, s-a stabilit faptul că autorităţile de reglementare în domeniul asigurării transportului vor stabili normele de aplicare şi de monitorizare a modului în care operatorii de transport rutier vor respecta noile prevederi legale. Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii, acordate în avans/lună, calculate în funcţie de distanţa de la domiciliu la unitatea de învăţământ preuniversitar, pornesc de la 30 de lei pentru 3 km şi ajung la 171 de lei pentru 50 de km”, se arată în comunicat.

Ministerul Educaţiei a mai propus ca elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, precum şi elevii etnici români din afara graniţelor ţării care sunt bursieri ai statului român să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film şi la alte manifestări culturale şi sportive, organizate de instituţii publice.

Citește și: Denise Rifai atrage atenția lui Klaus Iohannis și Guvernului Cîțu: ‘Precedentul ce s-ar crea e cu mult mai periculos chiar și decât bătaia încasată de români pe 10 august’

În acest context, subliniază Ministerul Educaţiei, sumele pentru naveta elevilor se acordă în avans, indiferent de tipul de transport, respectiv transport interjudeţean sau intrajudeţean, asigurându-se în acest fel realizarea dreptului la educaţie.

“De asemenea, în condiţiile în care principiul general/de bază în stabilirea cuantumului unui abonament constă în calcularea, de regulă, la un nivel de 60% din tariful aferent sumei valorii biletelor de transport pentru numărul de zile lucrătoare dintr-o lună (21-22/30-31), există situaţii în care tariful corespunde unui număr total de zile/luna (30-31), fără niciun fel de reducere specifică principiului abonamentelor lunare (exemplu judeţ CT, unde tariful pe o distanţă de cca. 6 km Cumpăna-Constanţa s-a impus la valoarea de 170 lei/lună). Pentru a susţine interesele elevilor, Ministerul Educaţiei solicită reanalizarea tarifelor în aceste situaţii punctuale care constituie abateri de la principiul logicii concurenţiale, cu grave consecinţe cu privire la asigurarea dreptului la educaţie”, susţine aceeaşi sursă.

Citește și: Nicușor Dan dezvăluie care este starea relației cu PNL și USR PLUS: ‘În măsura în care îmi vor solicita întâlniri unu la unu vorbesc, pentru că întâlniri periodice avem la două săptămâni cu toți primarii’ .

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend