Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PNRR promite să ne civilizeze forțat: rata de colectare a deșeurilor trebuie să ajungă la 70% în 2026

Publicat

in

România va avea la dispoziţie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, (PNRR) un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deşeuri şi trebuie să implementeze proiectele asumate până în anul 2026. Dacă proiectele vor fi de succes şi rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje ar trebui să crească în România, până la începutul anului 2026, la 70%, potrivit unei analize efectuate de Clean Recycle. Până în 2024 vor fi construite 565 de centre de colectare pentru comunităţile mici şi medii, dar şi 7 centre integrate de colectare a deşeurilor, potrivit planurilor Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene. În jurul blocurilor vor fi construite 14.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a tuturor tipurilor de deşeuri: menajere sau ambalaje.

”România va avea la dispoziţie, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, un buget de 1,2 miliarde de euro pentru managementul tuturor tipurilor de deşeuri şi trebuie să implementeze proiectele asumate până în anul 2026. Dacă proiectele vor fi de succes şi rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje ar trebui să crească în România, până la începutul anului 2026, la 70%”, potrivit unei analize efectuate de Clean Recycle. Până în toamna anului 2024 sunt prevăzute să fie construite 565 de centre de colectare, în comunităţile cu până la 50 de mii de locuitori, pentru deseuri voluminoase sau periculoase (precum bateriile), inclusiv ambalaje provenite din domeniul construcţiilor.

În jurul blocurilor din marile oraşe, vor fi instalate aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate, subterane, pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorităţi de la distanţă. De asemenea, peste doi ani, ţara noastră ar trebui să aibă – cu ajutorul fondurilor din PNRR, 7 noi centre integrate de colectare a tuturor deşeurilor, împărţie pe regiuni şi 26 de staţii de reciclare.

“Credem că autorităţile vor adopta şi un plan mult mai riguros şi eficient pe partea legislativă, iar acest lucru va garanta accelerarea tranziţiei către o economie circulară. De asemenea, sunt propuneri pentru introducerea şi unor sancţiuni mai severe pentru generatorii de deşeuri care nu se conformează cu regulile în vigoare. Cu ajutorul fondurilor din PNRR, credem că se vor aloca şi mai multe resurse în direcţia conştientizării şi educării populaţiei – acesta este de altfel elementul – cheie pentru un management eficient al deşeurilor”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO, Clean Recycle.

România se află pe penultimul loc în rândul statelor din Uniunea Europeană privind reciclarea ambalajelor, cu o rată de 44,6%, succedată doar de Malta, potrivit datelor Eurostat. Pentru a ne atinge ţintele impuse de autorităţile de la Bruxelles, în fiecare an 1 milion de tone de deşeuri de ambalaje trebuie să ajungă la staţiile de reciclare, potrivit estimărilor Asociaţiei OIREP Ambalaje. Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP). Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice.

Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Rază de speranță pentru Ucraina: Anunțul făcut de NATO în privința sistemelor antiaeriene

Publicat

in

De

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat vineri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmit AFP şi Reuters, portivit Agerpres.

”NATO a verificat capacităţile existente în sânul Alianţei şi există sisteme care pot fi disponibilizate pentru Ucraina. Mă aştept aşadar în curând la noi anunţuri despre sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni a Consiliului NATO-Ucraina, la care a avut o intervenţie prin videoconferinţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
”În plus faţă de Patriot, există alte arme pe care aliaţii le pot livra, printre care (sistemul francez) SAMP/T şi mulţi alţii, care nu au sisteme disponibile, au promis să furnizeze sprijin financiar pentru a le achiziţiona pentru Ucraina”, a adăugat Stoltenberg în faţa presei la Bruxelles.

Săptămâna trecută, Germania a promis să îi livreze Kievului o a treia baterie de rachete Patriot din stocurile armatei sale.

Statele Unite are cele mai multe sisteme Patriot în dotarea forţelor lor armate. În Europa, ţări precum Spania şi Grecia deţin baterii Patriot.

Înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din ţările G7 desfăşurate joi în insula italiană Capri, Jens Stoltenberg a insistat că Ucraina are o ”nevoie urgentă şi importantă de apărare antiaeriană suplimentară”.

”Sunt încurajat de angajamentul şi hotărârea aliaţilor NATO de a apăra Ucraina”, a spus Jens Stoltenberg, care a evocat votul prevăzut pentru sâmbătă în Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA în legătură cu un pachet de asistenţă pentru Kiev în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari.

Potrivit secretarului general al NATO, ”este de o importanţă vitală ca membrii Alianţei să-şi menţină şi consolideze sprijinul” pentru Kiev, în contextul în care situaţia din teren este ”dificilă” din cauza bombardamentelor ruse asupra oraşelor şi infrastructurii energetice ucrainene.

Citeste mai mult

NATIONAL

Ioana Ramona Bruynseels: În Sectorul 1 banii există, dar nu există voință!

Publicat

in

De

Candidatul AUR la Primăria Sectorului 1, Ioana Ramona Bruynseels, susține pe pagine sa de Facebook că în Sectorul 1 banii există, dar nu există voință pentru a se face lucruri.

”Banii există, sesizări ale cetățenilor au fost dar…dacă voință nu e, nimic nu e.

Eu una nu ‘ascund gunoiul sub preș’ și nu stau să aștept că poate poate își vor face alții treaba. Îmi asum situația și propun soluții. Iar dacă nu sunt ascultată, îmi mut biroul în fața instituției care trebuie să acționeze.

Primăria de sector și Primăria Generală ar fi putut ajunge la o înțelegere pentru a rezolva acest loc de joacă. E o chestiune de #BunSimț!

Sectorul 1 are nevoie de o schimbare pe care TU o poți face alaturi de mine”, a spus ea pe pagina sa de Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend