Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PNL, prin deputaţii Matei Dobrovie şi Florica Cherecheş, propune măsuri de îmbunătăţire a protecţiei copilului

Publicat

in

Partidul Naţional Liberal, prin deputaţii Matei Dobrovie şi Florica Cherecheş, a iniţiat o propunere de modificare şi completare a Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copiilor, care urmăreşte facilitarea şi urgentarea procedurilor de plasare a copilului instituţionalizat într-o familie corespunzătoare, precum şi soluţionarea problemelor din practică.

„Sunt peste 50.000 de copii în sistemul de protecţie în România. Aceştia rămân ani de zile blocaţi acolo, deşi cel mai prielnic mediu de dezvoltare pentru ei este familia. Procedurile actuale sunt adesea prea lente, greoaie şi birocratice. Prezenta propunere legislativă este rezultatul unui proces amplu, deschis, transparent, de consultare cu specialişti, servicii publice şi organizaţii non-guvernamentale. Am introdus termene acolo unde legea era prea vagă, sancţiuni acolo unde acestea nu se respectă, precum şi o ordine de instituire a plasamentului copilului, prioritară fiind persoana sau familia extinsă ori de plasament”, a declarat deputatul PNL Matei Dobrovie, într-un comunicat.

La rândul său, deputatul Florica Cherecheş spune că se urmăreşte să se facă o monitorizare mai atentă a situaţiei copilului.

„Ceea ce urmărim acum este să se facă o monitorizare mai atentă a situaţiei copilului, inclusiv după reintegrarea sa în familie, dacă aceasta a fost posibilă, iar interesul superior al copilului să fie realmente respectat, nu numai în teorie. Pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, e important ca acesta să crească într-o familie iubitoare, prioritară fiind cea naturală, iar dacă acest lucru nu este posibil, într-o familie de plasament sau adoptivă”, a precizat Florica Cherecheş.

Principalele modificări ale Legii nr. 272/2004 vizează: introducerea persoanei sau a familiei de plasament în definiţia familiei substitutive din cauza numărului mare de copii aflaţi la familii de plasament; reducerea căutării gradului de rudenie până la gradul III inclusiv, la familia extinsă şi la cea substitutivă; implicarea furnizorilor privaţi acreditaţi de servicii sociale în procedurile privind măsurile de protecţie a copilului, care să desfăşoare servicii şi activităţi în domeniu; stabilirea cu exactitate a unor termene de îndeplinire a procedurilor.

De asemenea, modificările avute în vedere presupun şi reevaluarea împrejurărilor care au stat la baza stabilirii măsurilor de protecţie specială o dată la şase luni, nu la trei luni, cum este în prezent, precum şi instituirea obligaţiei serviciului public de asistenţă socială şi a persoanelor cu competenţe în domeniu de întocmire a rapoartelor lunare, iar după şase luni, trimestriale, pentru o perioadă totală de doi ani, după reintegrarea copilului în familia biologică.

Alte modificări ale Legii nr. 272/2004 au în vedere: deschiderea procedurii de adopţie internă ca finalitate a planului individualizat de protecţie în cazul în care reintegrarea copilului în familie nu este posibilă; introducerea unei ordini de instituire a plasamentului copilului; obligaţia părinţilor de a participa la un număr de minim zece şedinţe de consiliere în vederea dezvoltării de abilităţi parentale, pentru reintegrarea copilului în cele mai bune condiţii în familia biologică; introducerea de contravenţii pentru nerespectarea unor termene nou instituite prin prezenta propunere legislativă.

Una din modificările aduse arată că va trebui să se ţină cont de opinia copilului, în momentul stabilirii locuinţei acestuia la unul dintre părinţi, dacă aceştia nu se înţeleg.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Klaus Iohannis anunță o schimbare MAJORĂ la Bruxelles: BLOCAJ la nivelul de vârf al UE

Publicat

in

De

Președintele Klaus Iohannis a explicat că discuțiile privind viitorul buget al UE au intrat într-un impas și astfel s-a decis ca președinția rotativă exercitată de Finlanda să predea acest dosar către Consiliul European, adică forul în care sunt reprezentate toate țările la nivel de premier sau președinte.

”Cadrul financiar multianual a fost discutat și am hotărât să predăm acest proiect către președinția Consiliului European, pentru că în actualul proiect nu s-au obținut rezultate mulțumitoare.

Nu va mai fi această chestiune în răspunderea președinției rotative, va fi la președinția Consiliului Europen.”, a spus Klaus Iohannis.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Germania celebrează 250 de ani de la naşterea compozitorului Ludwig van Beethoven

Publicat

in

De

Germania celebrează cu mare fast 250 de ani de la naşterea compozitorului Ludwig van Beethoven: peste 700 de festivităţi sunt organizate începând cu 16 decembrie, de la punerea în scenă a operei Fidelio la un concert tribut al trupei Kraftwerk, relatează vineri AFP potrivit Agerpres

Câteva evenimente importante au fost planificate ca parte a acestei aniversări a naşterii compozitorului, pe 15 sau 16 decembrie 1770, pe care săptămânalul Der Spiegel îl descrie drept un „star pop de 250 de ani”.

Pe 16 decembrie casa natală a compozitorului, de la Bonn, va fi deschisă cu o nouă expoziţie a partiturilor sale, instrumente, dar şi carnete de conversaţie cu ajutorul cărora comunica după ce şi-a pierdut auzul, în 1801, cu 26 de ani înainte de decesul său.

Fosta capitală a Republicii Federale Germania, Bonn, unde vor fi prezentate în cursul anului viitor numeroase creaţii artistice legate de Beethoven, se bazează mult pe aceste festivităţi pentru a atrage vizitatori.

Pe 1 februarie, „Fidelio” va fi pusă în scenă de Opera Naţională din Viena, unde compozitorul a trăit la începutul secolului al XIX-lea, participând în special la concursuri muzicale iubite de societatea vieneză.

Actorul germano-austriac Christoph Waltz va participa la această operă, a cărei premieră va avea loc pe 16 martie la Teatrul din Viena.

Pe 25 şi 26 aprilie va avea loc „Marathon Beethoven” la Berlin. Orchestra filarmonică din capitală va interpreta 24 de ore lucrări scrise de Beethoven.

Pe 28 aprilie, la Bonn, o echipă de muzicologi şi informaticieni prezintă rezultatul unei încercări de a termina cu ajutorul inteligenţei artificiale Simfonia a X-a, la care Ludwig van Beethoven nu a reuşit să scrie decât câteva note în carnetul său în 1827, anul morţii sale.

Pe 16 mai trupa de muzică electronică Kraftwerk va oferi un concert unic, în aer liber, la Bonn, în omagiul compozitorului. Grupul, care va sărbători în 2020 50 de ani de la formarea sa, va pune în scenă „Kraftwerk 3D”, o reprezentaţie deja prezentată în 2017.

Pe 17 decembrie 2020 se va încheia anul Beethoven cu un concert în sala de plen a Bundestagului din Bonn. Sărbătoarea are de asemenea un caracter politic deoarece compozitorul reprezintă un motiv de mândrie pentru germani, inclusiv în fosta RDG, unde fostul regim comunist a evidenţiat cuvintele celebrei Simfonii a IX-a: „Toţi oamenii devin fraţi”.

Semn al importanţei politice pe care autorităţile germane doresc să îl acorde acestei aniversări stă şi faptul că organizarea festivităţilor cu ocazia marcării a 250 de ani de la naşterea compozitorului a fost unul dintre punctele acordului de coaliţie semnat în 2013 între conservatorii Angelei Merkel şi social-democraţi. Pregătirea acestui jubileu este o „datorie naţională”, potrivit acordului guvernamental.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

PITEȘTI

Câmpulung

Mioveni

În Trend