Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

NATIONAL

PNL pe un butoi de pulbere. Aprinde Florin Cîțu fitilul?

Publicat

in

Ultima săptămână a adus o creștere a nemulțumirilor din Partidul Național Liberal, care sunt pe punctul de a exploda în conflicte fățișe. Sursele noastre ne-au mărturisit că de la momentul septembrie 2021, și după ruptura lui Ludovic Orban, niciodată lucrurile nu au fost atât de aproape să degenereze. Aceiași lideri liberali ne-au spus că poziția cea mai dificilă aparține lui Florin Cîțu, a cărui lipsă de experiență poate declanșa în orice moment un adevărat tsunami în partid. Astfel, am aflat că există cel puțin 5 fronturi pe care liderul din Modrogan trebuie să le gestioneze, fiecare dintre actorii implicați pe acestea aflându-se în conflict cu ceilalți.

1. Relația cu Klaus Iohannis este un subiect delicat, pentru că ceea ce însemna odinioară locomotiva PNL riscă să devină o piatră de moară în sondaje. Florin Cîțu știe că datorează totul președintelui României, fără sprijinul căruia nu ar fi ajuns șef peste liberali, însă se află azi în situația în care gruparea fostului PD, dominantă în partid, pune presiune pentru o agendă independentă de Cotroceni a PNL. „Sunt surpins în ultima vreme să văd dezamăgirea PDiștilor ardeleni față de Iohannis, la ei funcția prezidențială fiind un adevărat cult. Mai mulți lideri ai lor constată că rețeta Băsescu s-a repetat, iar subordonarea față de Deal (n.r. Președinție) a făcut mai mult rău partidului. Până la urmă, istoria nu minte. După Alina Gorghiu și Raluca Turcan, acum ni l-a pus pe Cîțu.” ne-a mărturisit un vechi liberal bucureștean, fost ministru.

2. Relația cu PSD în guvern este anevoioasă, Florin Cîțu primind reproșuri din toate taberele. Atât foștii lideri ai PD, cât și tabăra „neutrilor”, formată din Dan Motreanu și Ilie Bolojan, sau „lupii tineri” ai vechiului PNL (Rareș Bogdan sau Iulian Dumitrescu) își acuză șeful că subminează pe premierul Ciucă, temându-se de creșterea autorității acestuia în partid. Urmare a blocajelor și jocului la offside practicat de Cîțu, PSD pare să domine guvernarea, circa 90% dintre numirile pe funcții din ultima lună aparținând social-democraților. Mai mult, se pare că Marcel Ciolacu și liderii din Kiseleff au reușit o selecție severă a cadrelor, astfel încât cei propuși pe funcții să nu genereze probleme sau scandaluri precum cele ale liberalilor. De la demisia lui Florin Roman de la Ministerul Cercetării, acuzat de plagiat, până la crizele facturilor sau ale abuzurilor Poliției, liberalii simt disconfortul alăturării de PSD și se tem că vor capitaliza singuri efectele negative ale guvernării.

3. Gestionarea internă a partidului este, poate, cea mai mare provocare pentru Florin Cîțu. Asta pentru că de păstrarea fotoliul său depinde întreg viitorul politic al fostului premier. Ajuns 4% încredere în sondaje, deci pe sfert față de scorul PNL, Florin Cîțu știe că nu poate fi înlăturat acum. Ar fi prea devreme, deși foștii săi adepți din „echipa câștigătoare” constată deja dezastrul electoral la care au fost împinși de Klaus Iohannis. Totuși, meciul nu este jucat încă, după cum am aflat de un la un lider județean provenit din vechiul PNL: „Fiecare joacă pentru momentul 2024. Nu ar fi de mirare ca vechii PDiști să părăsească nava dacă vor vedea că situația e gravă înainte de alegeri. Ei s-au salvat în 2014, prin fuziunea cu noi, după ce luaseră vreo 12% în 2012. Iulian (n.r. Dumitrescu) are filiale multe în spate dacă vrea să ia partidul, Motreanu are experiență și e singurul care poate aduce pe toți la masă, Bolojan e bine relaționat și cu vechii liberali, și cu PDiștii, iar ei, PDiștii, ardelenii și cu Flutur, sunt uniți, gata să facă jocurile. Problema e că toate taberele astea se izolează când noi scădem în sondaje de la o lună la alta. Iar de comunicare nu mai vorbesc. Comunicarea noastră e mai proastă decât pe vremea lui Orban, se vede din avion. Florin (n.r. Cîțu) și cu Dan (n.r. Vîlceanu) și-au adus fiecare pe cineva să gestioneze comunicarea.

4. Gestionarea Senatului ridică alte probleme. Aflat în continuare în siajul Alinei Gorghiu și al soțului acesteia, Lucian Isar, al doilea om în stat a preluat întreaga echipă de la aceștia, fapt ce dezamăgește pe vechii liberali, atâția cât mai sunt ei. Ultima ispravă pe care sursele noastre ne-au relatat-o ar fi fost solicitarea unei ștampila cu semnătura olografă a lui Cîțu, spre a-i ușura acestuia munca. Singura problemă este că folosirea unei asemenea ștampila este interzisă prin lege, funcționărimea de la Senat ridiculizând neștiința șefului lor. Însă dincolo de anecdotica aceasta, mai gravă este neputința gestionării parcursului legislativ. Colegii îi reproșează lui Cîțu neputința, prin comparație cu președintele Camerei Deputaților. „Păi la Marcel (n.r. Ciolacu) e armată, la Cameră. Se joacă cu guvernul cum vrea el, de-aia îi numește Ciucă pe cine vrea și unde vrea. Florin al nostru (n.r. Cîțu) e mai boem, nu știe să gestioneze importanța funcției.” ne-a spus o sursă liberală.

5. Crizele din Interne și Energie sunt ultima lovitură încasată de PNL. Pentru gestionarea defectuoasă a celor două domenii, Lucian Bode și Virgil Popescu au fost somați să demisioneze atât de presă, cât și de către colegii de coaliție din PSD. Este limpede că dincolo de interesele oculte (în cazul Energiei) și neputință (în cazul Internelor), este pentru prima dată când există asemenea presiune pe un guvern instalat cu nici 50 de zile în urmă. Deși Florin Cîțu a fost susținut de către cei doi la președinție, el s-ar putea impune ca autoritate cerându-le demisia, într-un joc de „totul sau nimic”. Dacă aceștia acceptă, el s-ar consolida în interiorul partidului și al guvernului. Dacă l-ar refuza, ar cădea irevocabil în derizoriu, pierzând și bruma de autoritate pe care o mai are. Riscul e mare, pentru că cei doi sunt recunoscuți ca apropiați ai președintelui Iohannis, fără acceptul căruia probabil nu ar face niciun pas. Totodată, o astfel de poziționare l-ar activa și pe generalul Ciucă, șeful guvernului neputând accepta ca subordonații săi să fie îndepărtați fără a fi consultat.

După cum am anunțat din titlu, este clar că pe oricare dintre cele 5 fronturi ar acționa Florin Cîțu, riscul de declanșare a unui conflict generalizat este uriaș. Aceleași surse consultate de noi afirmă că președintele PNL va încerca să continue pe cartea neutralității, căutându-și aliați în teritoriu și printre parlamentari, în acest domeniu fiind oarecum captiv al influenței Alinei Gorghiu. Momentul declanșării oricărei lupte va aștepta, probabil, trecerea problemelor facturilor din iarna și a valului 5 al pandemiei.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Vladimir Putin avertizează Europa că se „sinucide economic” din cauza politicii sale energetice

Publicat

in

De

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că politica energetică a Uniunii Europene reprezintă o „sinucidere economică” și că unele dintre țările membre nu vor putea renunța la importurile de petrol din Rusia, relatează TASS și Reuters.

Vladimir Putin la televizorFoto: Alexander Ryumin /TASS / Profimedia Images

Declarațiile sale vin în contextul în care statele membre ale blocului comunitar propun un embargo asupra petrolului rusesc, discuțiile eșuând însă săptămâna aceasta din cauza opoziției Ungariei, o țară puternic dependentă de importurile de petrol și gaze naturale din Rusia

„În mod evident, unele state ale UE, în a căror coș energetic procentul de hidrocarburi rusești este deosebit de mare, nu vor putea să facă acest lucru pentru o perioadă lungă de timp, să renunțe la petrolul nostru”, a declarat vineri Putin la o întrunire televizată cu șefii sectorului energetic din Rusia.

Președintele rus a mai spus că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și posibilul embargo asupra petrolului său au dus la o creștere a prețurilor la carburanți.

Vladimir Putin avertizează UE că va plăti cele mai mari prețuri la energie din lume

Putin susține de asemenea că Europa riscă să plătească cele mai ridicate prețuri la energie din lume dacă va renunța la importurile enegetice rusești și că industriile statelor membre vor fi subminate de măsură.

Declarațiile sale vin în contextul în care Rusia se confruntă cu un declin al producției sale petroliere fără precedent de la căderea Uniunii Sovietice din cauza sancțiunilor occidentale care complică vânzarea petrolului rusesc la nivel global.

Inclusiv Putin a admis marți că există „schimbări tectonice” pe piețele petroliere și că nu mai este posibil „să faci afaceri după vechiul model”. El i-a îndemnat pe directorii din sectorul energetic să se adapteze la noile lanțuri de aprovizionare și le-a promis ajutoare de stat.

Vladimir Putin a mai spus că unora dintre țările europene le este imposibil să renunțe rapid la petrolul rusesc, după cum propune UE.

Urmărește ultimele evoluții din a 83-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Căldura aduce potopul: Cod portocaliu de furtună

Publicat

in

De

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, avertizări nowcasting Cod portocaliu de vreme instabilă, ce vizează mai multe zone din Transilvania şi Oltenia.

Potrivit meteorologilor, până la ora 17:30, în judeţul Arad (localităţile; Arad, Pecica, Sântana, Lipova, Ineu, Nădlac, Curtici, Şiria, Vladimirescu, Pâncota, Sebiş, Târnova, Macea, Secusigiu, Şicula, Gurahonţ, Zimandu Nou, Zăbrani, Ghioroc, Şimand, Bocsig, Şagu, Semlac, Vârfurile, Buteni, Săvârşin, Seleuş, Almaş, Fântânele, Bârzava, Livada, Felnac, Zărand, Iratoşu, Covăsinţ, Şofronea, Tauţ, Conop, Păuliş, Vărădia de Mureş, Zădăreni, Bârsa, Peregu Mare, Olari, Dieci, Chisindia, Dorobanţi, Pleşcuţa, Dezna, Brazii, Ususău, Cărand, Moneasa, Bata, Şilindia, Frumuşeni şi Igneşti) vor fi averse însoţite de descărcări electrice, precum şi grindină de dimensiuni medii şi vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi, local, 35 l/mp.

Fenomene meteo similare se vor semnala până la ora 17:45 şi în judeţele Gorj (îndeosebi în: Târgu Cărbuneşti, Vladimir, Bustuchin, Roşia de Amaradia, Prigoria, Logreşti, Stejari, Dănciuleşti, Albeni, Licurici, Berleşti, Jupâneşti şi Hurezani) şi Vâlcea (în: Râmnicu Vâlcea, Băbeni, Mihăeşti, Berbeşti, Frânceşti, Prundeni, Budeşti, Fârtăţeşti, Stoileşti, Alunu, Ioneşti, Galicea, Cernişoara, Orleşti, Nicolae Bălcescu, Olanu, Roşiile, Mateeşti, Popeşti, Zătreni, Tetoiu, Oteşani, Stroeşti, Grădiştea, Copăceni, Glăvile, Dănicei, Goleşti, Şirineasa, Livezi, Scundu, Sineşti, Lădeşti, Lăpuşata, Măciuca, Roeşti, Drăgoeşti, Pesceana, Guşoeni, Stăneşti, Lăcusteni, Milcoiu, Mitrofani şi Amărăşti).

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend