Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

PM Orban: Forecasts show we may have negative economic growth between minus 1 – minus 3 pct

Avatar

Publicat

in

Prime Minister Ludovic Orban stated, on Wednesday, that the forecasts indicate a negative effect in the economy which may lead to a negative economic growth ranging between minus 1 and minus 3 pct.

“We saw 30 billion euro, 15 pct of the GDP – these are stories. We haven’t finished the evaluation yet. A very serious evaluation will be possible around April 15, because we need to see the effects on April as well, because we don’t have all the consequences factored in for March, there are still movements in the economy that are not always positive, but on the contrary there are negative movements, companies continue to reduce their activity, layoffs are occurring. I can ensure Romanians that we will use intelligently any available resource in order to bring Romania to working order,” Orban told private broadcaster B1 TV, when asked what amount Romania needs to overcome the current situation.

He maintained that, from a financial viewpoint, they took over governing with a deficit of 4.6 and many imbalances.

“The situation, unlike in other countries, is harder, but this does not prevent us from seeking out instruments to find solutions. For the moment it’s obvious that a great number of companies are affected, in the economy many companies are suffering, we are trying to support companies that are continuing their activity, we are looking for instruments to generate beneficial effects. At the moment around 30 pct of the economy is affected. Our forecasts already indicate a negative effect in the economy which might lead not to a reduction of economic growth, but even a negative economic growth which, on the basis of the prognosis conducted by our specialists, may range between minus 1 and minus 3 pct. Budget revenue will be affected, we can’t estimate by how much yet, but it will surely be severely affected, there are costs that increased and which are absolutely necessary to maintain a decent life for employees and to offer Romanian companies and citizens a solution in order to resolve the problems that they have. What Europe is doing is also important, Romania’s economy depends on Europe’s economy,” added the Prime Minister.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Strategia adoptată de Israel pentru a obţine de la Pfizer un stoc important de doze: Vaccinuri contra date medicale

Avatar

Publicat

in

De

Israelul a obţinut un stoc important de vaccinuri dezvoltate împotriva noului coronavirus de gigantul farmaceutic Pfizer în schimbul partajării rapide a datelor medicale aferente efectelor generate de imunizarea populaţiei sale, potrivit unui acord consultat luni de jurnaliştii de la AFP.

Statul evreu a lansat în urmă cu aproape o lună o campanie de vaccinare “fără precedent” împotriva maladiei COVID-19. Campania a permis deja administrarea primei doze – din cele două necesare – cu vaccinul Pfizer-BioNTech unui număr de peste 2 milioane de persoane din populaţia de 9 milioane de locuitori din Israel, într-o perioadă în care multe ţări occidentale întâmpină dificultăţi în a obţine cantităţi suficiente de doze, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Directivă de ultimă oră a ministrului Lucian Bode! Și-a trimis Corpul de Control la verificări!

Guvernul israelian a comandat în total 14 milioane de doze – care pot să imunizeze 7 milioane de persoane – de la alianţa Pfizer-BioNTech şi de la compania Moderna. Şi, mai ales, Israelul a primit deja livrări constând în mai multe milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19.

Potrivit mai multor companii mass-media locale, Israelul a plătit peste preţul de piaţă pentru a-şi asigura o aprovizionare suficientă şi rapidă cu aceste vaccinuri. Autorităţile israeliene au refuzat să comenteze această informaţie.

“Startup nation”, numele pe care Israel şi-l atribuie pentru a-şi promova sectorul inovaţiilor, a promis grupului Pfizer posibilitatea de a obţine un acces la datele rapide şi de scară largă despre efectele generate de acest vaccin, pentru a-şi asigura astfel accesul la un stoc important de doze, potrivit acordului publicat de Ministerul israelian al Sănătăţii şi consultat luni de jurnaliştii de la AFP.

Citește și: Raluca Turcan iese la rampă: ‘Există voci care au opinii diferite față de vocea președintelui PNL’

Această “colaborare” între Israel şi Pfizer se prezintă ca un efort ce vizează “măsurarea şi analizarea datelor epidemiologice asociate administrării produsului” – adică injectarea vaccinului în rândul populaţiei israeliene.

Documentul stipulează că Ministerul Sănătăţii din Israel depinde de un anumit ritm al livrărilor de doze asigurat de grupul Pfizer “pentru a atinge o imunitate colectivă şi pentru a obţine doze suficiente cât mai repede posibil”.

“Cele două părţi recunosc că viabilitatea şi succesul proiectului depind de rata şi de amploarea vaccinării în Israel”, precizează documentul, făcut public de autorităţile israeliene după protestele unor organizaţii locale, care s-au declarat îngrijorate de partajarea datelor private ale cetăţenilor israelieni.

Laborator de date

În Israel, cetăţenii sunt afiliaţi la una dintre cele patru mari case de asigurări medicale din ţară, care îi contactează personal pe rezidenţii asiguraţi pentru a le propune un calendar de vaccinare.

Or, aceste case de asigurări fără scop lucrativ dispun de vaste baze de date digitale despre asiguraţii lor, cum ar fi, de exemplu, vârstele şi antecedentele medicale ale persoanelor vaccinate, fapt care le permite, în teorie, să analizeze eficienţa şi efectele secundare potenţiale ale vaccinului.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a recunoscut recent că statul evreu a acceptat “să partajeze cu Pfizer şi cu restul lumii toate datele statistice care pot ajuta la dezvoltarea unor strategii pentru a învinge noul coronavirus”.

Acordul cu Pfizer are scopul de a-i permite Israelului să devină “prima ţară din lume care iese din pandemia de coronavirus”, a repetat în urmă cu câteva zile şeful guvernului israelian, care speră să repornească economia ţării până la alegerile legislative programate pe 23 martie.

Potrivit lui Tehilla Shwartz Altshuler, specialistă în protejarea datelor private la Institutul pentru Democraţie din Israel, un centru de analiză politică din Ierusalim, digitalizarea pe scară largă a datelor medicale din Israel reprezintă “un atu unic”.

“Într-o lună sau şase săptămâni, Israelul poate să ofere grupului Pfizer date despre milioane de persoane”, a declarat ea pentru AFP, subliniind că această partajare a datelor ar fi trebuit să facă subiectul unei dezbateri publice, cu atât mai mult cu cât mulţi israelieni se tem că datele lor personale vor fi transmise fără eliminarea elementelor de identificare, procedură care le-ar asigura anonimatul.

“Israelul, care se laudă în aceste zile că este “Naţiunea Vaccin”, a făcut oare din populaţia sa un grup de cobai?”, se întreabă jurnaliştii de la AFP.

Un lucru este sigur, afirmă tot jurnaliştii francezi, care o citează pe aceeaşi specialistă: campania de vaccinare este până în prezent “cel mai mare experiment realizat pe oameni în secolul al XXI-lea”.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

În Belarus nu se mai poate exercita profesia de jurnalist: Arestări, încarcerări, suspendarea acreditărilor, agresiuni fizice şi dosare penale

Avatar

Publicat

in

De

Reprezentanţi ai mass-media independente din Belarus au tras un semnal de alarmă în legătură cu înăsprirea represaliilor din partea regimului de la Minsk, într-un apel video pe care l-au difuzat pe 14 ianuarie şi în care detaliază obstacolele cu care ei se confruntă în exercitarea profesiei de la mijlocul anului 2020, conform agenţiei de presă Tut.by, potrivit AGERPRES.

Printre practicile aplicate de regim pentru reducerea presei la tăcere, aceştia subliniază în mesajul lor video (https://www.youtube.com/watch?v=vXuMsM6sQCM&feature=youtu.be) agresarea fizică a reprezentanţilor mass-media, arestarea lor pentru 24 de ore, deschiderea de dosare penale, refuzul acreditărilor.

Suma totală a amenzilor aplicate jurnaliştilor din Belarus de la mijlocul anului trecut până în prezent se ridică la 59.891 de ruble belaruse. În aceeaşi perioadă, 97 de jurnalişti au fost în arest administrativ, nouă reprezentanţi ai mass-media sunt încarceraţi şi la ora actuală într-un centru de arest preventiv.

Citește și: Patru asociații de magistrați condamnă dur desființarea SIJJ și revenirea la DNA a competențelor de anchetare a judecătorilor și procurorilor: ‘Este o amenințare clară la adresa independenței individuale a acestora’

În total, regimul de la Minsk a operat 477 de reţineri de jurnalişti în timpul exercitării profesiunii lor anul trecut.

În luna decembrie, autorităţile de la Minsk au arestat întreaga conducere a Clubului de presă care se ocupă de proiecte de pregătire în domeniul jurnalismului.

Fondatoarea acestei organizaţii a fost acuzată de neplata impozitelor. Directorul de programe, Alla Şarko, directorul financiar, Oleg Olşevski, cameramanul Piotr Sluţki, precum şi un membru al Consiliului de coordonare, fost jurnalist al televiziunii belaruse care a participat la proiectele Academiei Clubului de presă, Ksenia Luţkina, a fost acuzată de complicitate. Toţi aceştia au fost declaraţi deţinuţi politici.

La 13 ianuarie, s-a aflat despre arestarea jurnalistului şi managerului media Andrei Aleksandrov, în baza art. 342 din Codul penal belarus ‘Organizare şi pregătire de acţiuni ce încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la acestea’.

‘Activitatea jurnaliştilor din Belarus în perioada postelectorală din 2020 a devenit aproape imposibilă: arestări şi încarcerări, suspendarea acreditărilor şi a statutului de mass-media, agresiuni fizice şi dosare penale’, subliniază reprezentanţi ai mai multor media independente din Belarus în mesajul lor video, în care sunt expuse cazurile unora dintre ei. În aceste condiţii, ei trag un semnal de alarmă, spunând că este practic imposibil să-şi exercite meseria.

‘Cerem imediat eliberarea reprezentanţilor mass-media şi a deţinuţilor politici, încetarea persecutării lor, aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi de încălcarea drepturilor jurnaliştilor şi cetăţenilor conform legii’, susţin reprezentanţii mass-media independente din Belarus.

Printre cazurile expuse în apelul video este cel al jurnalistei Natalia Lubnevskaia de la portalul ‘Naşa Niva’, care la 10 august acoperea o acţiune de protest la Minsk. Chiar dacă purta o vestă albastră cu înscrisul ‘Presa’, în ea s-a tras de la mică distanţă cu gloanţe de cauciuc, dintre care unul a rănit-o. ‘Naşa Niva’ a publicat o înregistrare video cu momentul în care un militar din cadrul forţelor de securitate trage în corespondenta sa.

Citește și: Raluca Turcan iese la rampă: ‘Există voci care au opinii diferite față de vocea președintelui PNL’

Reportera a stat 38 de zile în spital, iar apoi a continuat o perioadă de recuperare acasă. Natalia Lubnevskaia a depus o cerere la Comitetul de anchetă pentru deschiderea unui dosar penal pentru faptul că i-au fost cauzate vătămări corporale. Anchetatorii au venit să o interogheze de două ori, dar nu au deschis niciodată un dosar penal.

La 21 septembrie, ‘Naşa Niva’ a aflat că riscă o amendă pentru că nu a ‘comunicat la timp organelor abilitate despre acest incident’ petrecut în timpul exercitării profesiei. Este un caMariana Ionescuz unic în istoria mass-media din Belarus, susţin jurnaliştii, indicând că redactorul şef al publicaţiei, Egor Martinovici, – care ar fi trebuit să informeze autorităţile cu privire la incident – fusese reţinut în acea perioadă şi se afla în arestul poliţiei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend