Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Plăți rusești blocate: ce consecințe sunt pentru Moscova și creditorii săi

Publicat

in

Rusia a recunoscut luni că două plăți ale dobânzilor la datoria sa nu au ajuns la creditorii săi, ceea ce ridică spectrul unei situații de incapacitate de plată, chiar dacă Moscova neagă pentru moment acest lucru, potrivit AFP. Ce se întâmplă acum?

Ruble rusestiFoto: Hossein Lohinejadian / Alamy / Profimedia Images

De ce reapare amenințarea unui default?

Rusia trebuia să plătească 100 de milioane de euro dobânda la datoria sa la 27 mai, termen cu o perioadă de grație de o lună care a expirat duminică.

Ministerul rus de Finanțe a declarat că a plătit banii în valută până la 20 mai. Dar a recunoscut luni că banii nu au ajuns la creditori deoarece intermediarii bancari au blocat plățile din cauza sancțiunilor impuse de țările occidentale ca urmare a războiului din Ucraina.

De la sfârșitul lunii mai, SUA au interzis Moscovei să își plătească datoriile în dolari.

De unde știm dacă Rusia este într-adevăr în incapacitate de plată?

În mod tradițional, principalele agenții de rating (Fitch, Moody’s, S&P Global Ratings) sunt cele care oficializează intrarea în incapacitate de plată a unui stat.

Odată cu sancțiunile, „li se interzice acum să acorde ratinguri pentru obligațiunile suverane rusești. Am putea avea o situație de facto de default, fără o proclamare oficială din partea unui organism autorizat”, explică Eric Dor, director de studii economice la școala de afaceri IESEG.

În prezent, un comitet al creditorilor, Comitetul pentru determinarea instrumentelor derivate de credit (CDDC), trebuie să evalueze dacă Rusia nu efectuează plăți. Această comisie constatase deja, la începutul lunii iunie, că Moscova nu plătise 1,9 milioane de dolari ca dobândă de întârziere la o plată anterioară.

Acesta intenționează să se reunească miercuri după-amiază devreme pentru a delibera cu privire la termenul de 27 mai, care nu a fost respectat.

De asemenea, va decide dacă va activa sau nu swapurile pe riscul de credit (CDS), care sunt produse financiare ce servesc drept asigurare împotriva neplății datoriilor.

La rândul său, Moscova dă asigurări că „neîncasarea banilor de către investitori nu este rezultatul unei lipse de plată, ci este cauzată de acțiunea unor terți, care nu este considerată direct (…) ca fiind un caz de neîndeplinire a obligațiilor de plată”.

Rusia intră în incapacitate de plată Foto: DreamsTime

Care ar fi consecințele unei situații de incapacitate de plată?

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei externe a fost în 1918 și în urma deciziei lui Lenin de a nu plăti datoriile regimului țarist.

În cazul unui nou default, „Rusia nu va mai putea să se împrumute în monede internaționale”, avertizează Slim Souissi, profesor cercetător la IAE al Universității din Caen și fost analist financiar la Fitch. „Pe termen scurt, va avea dificultăți în a obține fonduri pe piețele internaționale”, iar acest lucru ar putea dura „ani de zile”.

O incapacitate de plată poate avea consecințe grave: în Argentina, moratoriul din 2001 privind plata datoriei internaționale de aproximativ 100 de miliarde de dolari a aruncat țara într-o criză economică, politică și socială profundă.

Iar incapacitatea de plată a Mexicului din 1982 a fost urmată de o criză a datoriilor în alte țări în curs de dezvoltare.

Cu toate acestea, situația Rusiei este oarecum diferită. „Există plăți de aproximativ 2 miliarde de dolari până la sfârșitul anului, dar acest lucru nu va destabiliza” sistemul financiar mondial, spune Eric Dor.

Situația s-ar putea transforma însă într-o bătaie de cap juridică: obligațiile rusești sunt deosebit de neclare în ceea ce privește jurisdicția care ar trebui să decidă litigiile dintre creditori și debitori, potrivit experților juridici intervievați de AFP.

Cum încearcă Rusia să evite intrarea în incapacitate de plată?

Pentru a ocoli interdicția de a-și plăti datoria în dolari, Moscova spune că pune la dispoziție banii pe care îi datorează creditorilor săi în ruble la National Settlement Depository (NSD), o entitate financiară rusă.

În cazul în care „rambursarea în ruble nu este prevăzută în contractul pentru aceste obligațiuni, se consideră că este vorba de o incapacitate de plată”, avertizează Slim Souissi.

Moscova susține că sistemul permite deținătorilor occidentali de datorii rusești să își recupereze banii, solicitând conversia sumelor depuse în ruble la NSD în moneda aleasă de ei.

Dar scoaterea fondurilor din Rusia rămâne dificilă și „investitorii au fost oricum reticenți în a deschide conturi în DSN”, spune Eric Dor.

___

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Cât de frecvent este virusul West Nile în Europa? În Italia sunt cele mai multe cazuri

Publicat

in

De

Aproape 190 de persoane de pe teritoriul Uniunii Europene au fost confirmate ca fiind infectate cu virusul West Nile anul acesta, informează DPA, conform AGERPRES.

Potrivit raportului săptămânal publicat vineri de Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC) referitor la ameninţările bolilor transmisibile, un total de 188 de cazuri de infectare umană au fost raportate de la începutul sezonului de transmitere şi până miercuri inclusiv.

Cele mai numeroase cazuri – 144 – au fost raportat în Italia, unde s-au înregistrat de asemenea 10 decese. Infectări au fost înregistrate şi în Grecia – 39, Austria -2, România -2 şi Slovacia -1.

În plus, Serbia, care se învecinează cu Uniunea Europeană, a raportat 34 de infectări şi trei decese.

Potrivit ECDC, perioada de transmitere durează de obicei din iunie până în noiembrie.

În Germania, nu au fost înregistrate cazuri de infectări la om anul acesta, potrivit ECDC. Cu toate acestea, luna trecută, a fost detectat un prim caz anul acesta la o bufniţă polară la grădina zoologică din Magdeburg. Potrivit Institutului Friedrich Loeffler (FLI), un alt exemplar înrudit a murit din cauza infecţiei cu virusul la o săptămână de la moartea primului.

Virusul West Nile afectează păsările, dar şi caii şi oamenii. La oameni, infecţia trece în mare parte neobservată sau are simptome uşoare.

Potrivit autorităţii germane din domeniul controlul bolilor, Institutul Robert Koch (RKI), circa 20% dintre cei infectaţi dezvoltă simptome de febră care durează între trei şi şase zile. Doar una din 100 de persoane infectate dezvoltă o formă mai gravă a bolii. Nu există vaccinare preventivă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Manelistul Florin Salam, dat ca decedat de un site de știri, s-a filmat ca să dovedească contrariul: „Să luați în serios problema cu Covidul. În două zile voi fi acasă”

Publicat

in

De

După ce un cunoscut site de știri a dat un „breaking news” că Florin Salam, cunoscutul interpret de manele, a decedat în spital ca urmare a consumului de droguri, iar știrea s-a viralizat rapid, familia acestuia a făcut tot posibilul să convingă presa și publicul că Salam este în viață.

Florin SalamFoto: Facebook

Dacă eforturile fiicei sau ale colegilor de breaslă, precum Adi Minune, nu au funcționat, Salam s-a filmat și a postat un clip pe Facebook arâtând că este bolnav, dar în viață.

Salam sugerează că este infectat cu Covid și a avut nevoie de spitalizare și că va fi externat în două zilei:

„Am făcut acest filmuleț pentru toată familia mea… Acum câteva zile am cântat într-un loc și am luat Covid. Vă sfătuiesc să luați în serios această boală. Le zic tuturor să stea liniștiți că o să fiu bine și în două zile au să-mi dea drumul acasă”, spune Salam.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend