Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Plângerea administrației Biden împotriva Texasului pentru legea electorală considerată discriminatorie

Publicat

in

Administrația democratului Joe Biden a depus luni o plângere împotriva statului republican Texas, acuzat că și-a reproiectat circumscripțiile electorale pentru a dilua votul minorităților de culoare și hispanice, potrivit AFP.

„Departamentul de Justiție dă în judecată Texasul pentru încălcarea legii federale privind votul”, adoptată în 1965 după marea mobilizare pentru drepturile civile, a declarat ministrul Merrick Garland într-o conferință de presă.

Între 2010 și 2020, populația texană a crescut cu patru milioane de oameni, dintre care 95% aparțin minorităților. În virtutea acestei creșteri a populației, Texasul a câștigat două noi locuri în Congres, a detaliat numărul 3 al Departamentului de Justiție Vanita Gupta.

Dar autoritățile sale au reproiectat în 2021 circumscripțiile în așa fel încât „aceste două noi locuri să fie alese de o majoritate de alegători albi”, a decis ea.

În Statele Unite, diviziile electorale sunt redefinite în fiecare stat după fiecare recensământ. Partidul de guvernământ profită adesea de ocazie pentru a regrupa alegătorii din tabăra opusă în anumite circumscripții, pentru a le reduce influența.

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis însă că împărțirea circumscripțiilor pe criterii etnice este neconstituțională.

Prin urmare, Departamentul de Justiție a cerut luni instanțelor să interzică Texasului să organizeze alegeri cu noua sa formulă și să-l forțeze să retraseze circumscripțiile.

Luna trecută, ministerul a depus deja o plângere împotriva unei legi electorale din Texas, acuzată că restricționează asistența acordată alegătorilor cu dizabilități sau analfabeți.

În iunie, el a demarat și proceduri împotriva autorităților din Georgia, acuzate că vor să restricționeze accesul la vot al afro-americanilor.

De la începutul anului, statele conduse de republicani au intensificat reformele electorale sub pretextul combaterii fraudei. Dar democrații denunță atacurile asupra drepturilor de vot ale minorităților care votează în majoritate pentru ei.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Hoții au spart o biserică crezând că dau lovitura, dar s-au trezit cu o sumă infimă

Publicat

in

De

Spargere la o biserică ortodoxă din Cristur, județul Hunedoara. Biserica a fost spartă, iar hoții au găsit 50 de lei.

Poliția Deva a fost sesizată joi de către preotul Bisericii ortodoxe din Cristur cu privire la faptul că în perioada 26 – 27 ianuarie 2022, persoane încă neidentificate au forțat ușa lăcașului de cult și au furat o sumă de bani din cutia milei și încasările.

Poliția Hunedoara precizează că este vorba despre aproximativ 50 de lei, din vânzările de obiecte de cult.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru furt calificat și îi caută pe hoți.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

Un congresmen american a propus un proiect de lege, prin care SUA să aibă un ‘reprezentant special’ împotriva comunismului

Publicat

in

De

Un proiect de lege promovat de congresmanul republican de origine cubaneză Carlos Gimenez propune ca administraţia SUA să aibă un ”reprezentant special” care să creeze ”o punte” cu cei care luptă împotriva comunismului la nivel mondial, transmite EFE, citat de Agerpres.

Proiectul de lege cu titlul ”Lupta împotriva comunismului” are ca obiectiv ”să transmitem lumii un semnal important că niciodată nu vom accepta guverne opresive care încalcă drepturile omului”, a declarat Gimenez, citat miercuri de presa locală.

”În timp ce forţele comuniste sporesc în lume, acum este momentul ca Statele Unite să-şi reafirme angajamentul pentru a lupta împotriva comunismului”, a insistat Gimenez, care a fost primar al oraşului Miami şi tocmai a primit sprijinul fostului preşedinte republican Donald Trump pentru a fi reales ca membru al Congresului.

Propunerea sa este susţinută şi de alţi aleşi republicani de origine cubaneză, precum Maria Elvira Salazar şi Mario Diaz-Balart, care reprezintă statul Florida, şi Nicole Malliotakis, care are circumscripţie electorală în statul New York, dar şi de opozanţi de origine cubaneză şi nicaraguană, exilaţi la Miami.

Potrivit declaraţiilor lui Gimenez, ”reprezentantul special” va acţiona pentru ”a ajuta şi susţine protestele pro-democratice, promovând cauzele pro-libertate, cum ar fi refacerea conexiunilor la internet în Cuba, şi ajutând la consolidarea structurilor democratice în lume”. Un astfel de reprezentant va avea şi rol de ”punte importantă” între administraţia americană şi organizaţiile şi cetăţenii care ”luptă pentru libertate şi democraţie în ţările comuniste”.

Într-un interviu pentru postul Radio Marti, Gimenez a explicat că propunerea sa are cinci axe principale: sprijinirea persoanelor care manifestă împotriva dictaturilor şi guvernelor opresive; conlucrarea cu organizaţii neguvernamentale şi grupuri internaţionale pentru a sprijini societatea civilă; conectarea administraţiei americane cu grupuri de opoziţie din ţări precum Cuba, Venezuela şi Iran; promovarea cauzei libertăţii şi democraţiei în interiorul organizaţiilor internaţionale, precum Organizaţia Naţiunilor Unite şi Organizaţia Statelor Americane; ”reprezentantul special” să joace şi rolul de consilier politic al Casei Albe în toate chestiunile care au legătură cu comunismul.

”Dat fiind că SUA sunt liderul lumii libere, trebuie să ne continuăm sprijinul în favoarea libertăţii, democraţiei şi păcii, punând la dispoziţia politicii noastre externe resursele necesare pentru a lupta împotriva comunismului”, a explicat Gimenez într-un eveniment organizat la Miami pentru a-şi prezenta propunerea legislativă.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend