Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Plan de salvare pentru economia americană -Mii de bănci americane ar putea să nu participe la un program federal de salvare a firmelor mici afectate de pandemie

Publicat

in

Mii de bănci americane, inclusiv unele dintre cele mai mari din Statele Unite, au anunţat că s-ar putea să nu participe la un program federal de salvare a firmelor mici afectate de pandemia de coronavirus, din cauza îngrijorării legată de asumarea unor riscuri legale şi financiare prea mari, au declarat cinci persoane apropiate situaţiei, noteazpa Agerpres.

Pentru a ajuta milioane de firme mici care şi-au restrâns semnificativ activităţile sau le-au oprit integral din cauza pandemiei, Congresul a inclus în programul de stimulare de 2.000 de miliarde de dolari, adoptat săptămâna trecută, o componentă de 349 de miliarde de dolari destinată firmelor mici.

Firmele mici, care vor depinde de finanţarea de la bănci, angajează circa jumătate din forţa de muncă din sectorul privat american, potrivit site-ului Administraţiei pentru Firme Mici.

Împrumutaţii pot solicita împrumuturi de la băncile participante la program începând de vineri şi până pe 30 iunie. Administraţia Trump a anunţat că vrea ca împrumuturile să fie acordate în câteva zile.

Dar reprezentanţii unor bănci mari şi mii de bănci locale au exprimat rezerve mari legate de participarea la acest program în actuala sa formă şi au spus că termenul este complet nerealist.

Principala lor îngrijorare este că Departamentul pentru Trezorerie a afirmat marţi că băncile vor fi responsabile de prevenirea fraudelor prin verificarea eligibilităţii împrumutaţilor, determinată prin câteva criterii, între care numărul de angajaţi şi costurile medii lunare cu forţa de muncă.

Băncile mai trebuie să prevină spălarea de bani şi finanţarea terorismului, proceduri care în mod normal durează câteva săptămâni, au spus sursele.

Instituţiile financiare sunt îngrijorare că ar putea fi penalizate de autorităţile de reglementare sau că ar putea suporta  cheltuieli legate de justiţie, dacă vor apărea greşeli din cauza grabei de a acorda finanţările. În acelaşi timp, sunt îngrijorate că vor fi acuzate că nu furnizează fondurile suficient de repede, dacă vor efectua verficările necesare.

Băncile locale afirmă că dobânda de 0,5% recomandată de Trezorerie ar fi neprofitabilă şi că multe dintre băncile mici nu vor avea lichidităţi suficiente pentru a acorda împrumuturile.

Trezoreria şi Administraţia pentru Firme Mici nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

După ascultarea îngrijorărilor, oficialii Trezoreriei analizează retragerea recomandărilor de marţi şi lucrează la corectatea problemelor, au spus două surse.

Reuters nu a putut afla care sunt băncile mari care se gândesc să nu participe la program.

Institutul pentru Politici Bancare (The Bank Policy Institute – BPI), un grup comercial din Washington, a găzduit miercuri o teleconferinţă pentru ca membrii săi să discute îngrijorările, au spus trei surse.

”Băncile noastre sunt hotărâte să asigure că acest program va funcţiona şi că toate complexităţile şi problemele vor fi rezolvate, pentru a atinge obiectivul Congresului de a ajuta firmele mici americane”, a declarat Greg Baer, preşedinte i director general al BPI.

Între membrii grupului se numără JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Truist Bank BBTVA.UL şi PNC Bank PNCBNK.UL.

Băncile vor ca clienţii să semneze un document care să ateste eligibilitatea lor şi alte cerinţe, care ar elibera industria bancară de responsabilitatea unor eventuale nereguli.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

NATIONAL

Ciocniri violente între protestatari și polițiști zguduie mai multe orașe din SUA. Pentagonul plasează în alertă Poliţia Militară

Publicat

in

De

Ciocniri între manifestanţi şi poliţişti zguduie mai multe oraşe americane – în care s-au decretat interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii, cu scopul de a calma furia care a cuprins Statele Unite după moartea lui George Floyd, relatează AFP, conform news.ro.

Preşedintele american Donald Trump a promis ”să oprească violenţa colectivă” după cinci nopţi de revoltă la Minneapolis, unde acest afroamerican în vârstă de 46 de ani a murit luni pe mâna poliţiei.

În acest oraş din Minnesota, în nordul ţării, agenţi în ţinută antirevoltă au luat cu asalt manifestanţi care au încălcat interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, respingându-i cu fumigene şi grenade asurzitoare.

Cu puţin timp înainte, manifestanţi îşi afişau hotărârea de a rămâne la faţa locului.

”Ei nu ne dau de ales, există atât de multă furie”, declara o femeie în vârstă de 24 de ani, Deka Jama, venită ”să ceară dreptate” pentru George Floyd.

PSD, reacție dură după poza controversată de la Guvern: ‘O lipsă de respect faţă de lege şi faţă de oamenii pe care i-au obligat să stea în case’

Ciocniri au avut loc la New York, Philadelphia, Los Angeles şi Atlanta, ceea ce i-a determinat pe conducătorii ultimelor două oraşe – dar şi pe cei ai Miami şi Chicago – să anunţe la rândul lor interdicţii de circlaţie pe timpul nopţii.

Donald Trump, care a denunţat în mai multe rânduri moartea ”tragică” a lui George Floyd, a apreciat că revoltele îi dezonorează memoria.

”Noi nu ar trebui să lăsăm un grup mic de criminali şi de vandali să ne distrugă oraşele”, a tunat el, atribuind confruntările unor ”grupuri de extrmă stânga radicale” şi mai ales ”Antifa” (antifascişti).

Candidatul democrat la Casa Albă Joe Biden a condamnat la rândul său, duminică, violenţele.

”Manifestarea împotriva unei asemenea brutalităţi (poliţiste) este un drept şi o necesitate (…). Incendierea oraşelor şi distrugerea gratuită nu este”, a subliniat el.

POLIŢIA MILITARĂ

Guvernatorul statului Minnesota Tim Walz a denunţat şi el elemente exterioare din statul său care ar putea fi, estimează el, anarhişti, dar şi adepţi ai supremaţiei albilor sau traficanţi de droguri.

În vederea unei reluări a controlului asupra situaţiei, guvernatorul a anunţat mobilizarea a 13.000 de militari din Garda Naţională de la nivelul statului – o premieră – şi a cerut ajutorul Departamentului Apărării.

A curs cu amenzi în ultimele 24 de ore: Câte sancțiuni au fost date pentru nerespectarea prevederilor din starea de alertă

Unităţi din cadrul Poliţiei Militare au fost plasate în alertă, în vederea unei eventuale intervenţii la Minneapolis – într-un termen de patru ore, a precizat Pentagonul.

Poliţia Militară nu poate – în mod legal – să intervină pe teritoriul american decât în caz de insurecţie armată

Vineri seara, 2.500 de poliţişti şi de militari din Garda Naţională şi impunerea unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii nu au împiedicat Minneapolisul să se aprindă şi nici numeroase jafuri şi incendieri.

Locuitori ai oraşului – înarmaţi cu mături – au încercat să dea oraşului altă imagine.

Minneapolisul ”doare şi arde”, comenta Kyle Johnson, în vârstă de 28 de ani.

”Tot ceea ce pot să fac este să fac curăţenie”, a declarat el.

Alţii s-au pregătit de noi ciocniri, acoperindu-şi magazinele cu panouri de lemn. ”Le instalăm, ţinem degetele încrucişate şi sperăm să fie bine”, rezuma Nicole Crust, proprietara unui salon de înfrumuseţare vandalizat noaptea precedentă.

”MIRACOL”

Însă la Minneapolis, la fel ca în alte părţi, tensiunea a crescut rapid. Mulţimi de protestatari s-au adunat la Dallas, Las Vegas, Seattle, Memphis şi în alte părţi.

Manifestanţi s-au adunat inclusiv la Washington, sub ferestrele lui Donald Trump, unde gaze lacrimogene şi incendii umbresc orizontul.

La New York, peste 200 de persoane au fost arestate în urma unor ciocniri soldate cu mai mulţi răniţi în rândul forţelor de ordine.

Un cocteil Molotov a fost aruncat înăuntrul unei maşini de poliţie în care se aflau poliţişti.

”Este un miracol că niciun poliţist nu a fost omorât”, a declarat comandantul Poliţiei, Dermot Shea.

La Atlanta sau Miami, vehicule de patrulare ale poliţiei au fost incendiate.

La Los Angeles, cinci poliţişti au fost răniţi, iar câteva sute de persoane au fost arestate după ce o manifestaţie paşnică a degenerat, iar magazine au fost incendiate şi jefuite, mai ales magazine de lux din Beverly Hills.

Peste tot manifestanţii au denunţat erori ale poliţiei care afectează afroamericanii în mod disproporţionat.

La Houston – oraşul lui George Floyd şi unde urmează să fie înhumat -, Chavon Allen s-a declarat ”obosită, sfâşiată” să vadă ”fraţi şi surori murind pe mâna poliţiei”. ”Fratele meu a fost împuşcat, din greşeală, de Poliţia din Houston şi nu s-a făcut niciodată dreptate”, a declarat această mamă de familie.

Manifestanţii vor ca, de această dată, forţele de ordine să dea socoteală pentru arestarea mortală a lui George Floyd, ale cărei imagini îngrozitoare au făcut înconjurul lumii.

Poliţistul alb Derek Chauvin care, în această înregistrare video, îşi ţine genunchiul multe minute pe gâtul afroamericanului a fost arestat vineri şi inculpat de ”omucidere prin imprudenţă”.

Însă numeroşi americani consideră că acest lucru este insuficient şi cer ca poliţistul alb să fie inculpat de crimă şi ca ceilalţi trei agenţi implicaţi în dramă să fie arestaţi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

ANUNȚ Tramvaiele liniilor 1 şi 10 vor circula fără întrerupere din 1 iunie

Publicat

in

De

Tramvaiele liniilor 1 şi 10 vor circula fără întrerupere, începând cu 1 iunie, programul acestora fiind prelungit pe toată durata nopţii, a anunţat Societatea de Transport Bucureşti (STB).

„Începând cu data de 01.06.2020, programul de funcţionare a liniilor de tramvai 1 şi 10 va fi prelungit pe toată durata nopţii. Liniile 1 şi 10 au un traseu circular, desfăşurat pe Inelul Principal de Circulaţie din Bucureşti, şi reprezintă o parte dintre cele mai lungi şi importante trasee de tramvai din Capitală”, precizează STB într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

De asemenea, de la aceeaşi dată, la secţiunea Trasee (http://www.stbsa.ro/v_trasee.php) vor fi publicate graficele de circulaţie actualizate.

STB a anunţat că toate autovehiculele din parcul auto circulant vor fi scoase din 18 mai, astfel încât transportul în comun să funcţioneze la capacitate maximă.

„Pentru siguranţa călătorilor vă asigurăm că toate vehiculele sunt dezinfectate cu substanţe care distrug virusurile. STB dezinfectează şi staţiile de aşteptare, cu mobilierul aferent, aflate în administrarea sa”, preciza sursa citată pe pagina proprie de Facebook.

Compania recomandă călătorilor care folosesc mijloacele de transport în comun să îşi protejeze nasul şi gura cu măşti medicale sau confecţionate din material de bumbac, dar şi ochii, cu ochelari (de vedere sau de soare), pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus.

„Călătorii sunt rugaţi să respecte de asemenea şi noile reglementări privind distanţarea socială. Accesul în mijloacele STB va fi limitat, călătorii vor putea ocupa numărul de scaune din autobuze, troleibuze, tramvaie, precum şi un rând în picioare, respectând distanţa regulamentară de 1,5 metri. Urcarea călătorilor în autovehiculele STB se va face doar pe uşa din faţă, iar coborârea pe celelalte uşi”, se preciza în postarea STB.

În această perioadă, STB SA le recomandă călătorilor să utilizeze preponderent modalităţile alternative de achiziţie şi de plată a călătoriei, puse la dispoziţie: încărcarea online a cardului de transport nominal , plata prin intermediul aplicaţiei de mobil BPay sau plata prin SMS. Aplicaţia gratuită BPay permite achiziţionarea de titluri de călătorie direct de pe telefonul mobil de tip smartphone cu conexiune la internet, fără a fi necesară existenţa unui card de transport.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

PITEȘTI

Publicitate
Publicitate

Mioveni

În Trend