Conecteaza-te cu noi

Pitesti

Piteştiu-n sărbătoare, Pendiuc la închisoare !

Publicat

in

Inevitabilul s-a produs ! După ce în ultimii doi ani tot mai multe voci susţineau că primarul Tudor Pendiuc va avea serioase probleme cu legea cauzate de presupusele sale afaceri din care a avut numai de câştigat pe spinarea piteşteanului de rând, iată că săptămâna trecută previziunile s-au adeverit. Şi nu oricum! Piteştenii au trăit s-o vadă şi pe asta – primarul lor cel blând, inofensiv şi aparent curat ca lacrima, a fost încătuşat şi prezentat alături de mascaţi pe toate televiziunile naţionale. Mai mult, alături de el, într-o afacere dubioasă de pe urma căreia municipiul Piteşti a fost păgubit cu circa 5 milioane de euro, au fost trecuţi în boxa inculpaţilor şi fiica edilului, Ema Pendiuc dar şi 3 oameni de afaceri piteşteni.

Mai întâi reţinut din vila-i somptuoasă!
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus în mişcare acţiunea penală şi i-au reţinut, joi, chiar din vila acestuia somptuoasă, într-o desfăşurare impresionantă de forţe, pe primarul Tudor Pendiuc, pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată (două acte materiale), şi pe fiica acestuia, pendiuc catuse mascatifosta realizatoare TVR Emanuela Elena Pendiuc, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Anchetatorii i-au reţinut şi pe Valentin Vişoiu, acţionar la societăţile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, pentru dare de mită, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, Florin Şerban Barbu, acţionar la SC Conarg Real Estate SRL, pentru complicitate la dare de mită şi spălare de bani, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, ambii reprezentanţi ai societăţilor Girexim Universal SA şi CNCD SA, pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii DNA au arătat, în ordonanţele de reţinere, că societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local.

Arestat pentru 30 de zile! Lui Scarlat i s-a făcut rău!
După 24 de ore petrecute în arestul Poliţiei Bucureşti, vineri noaptea, judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus emiterea mandatelor de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru primarul Tudor Pendiuc dar şi pentru oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi, în dosarul de corupţie legat de atribuirea şi prelungirea unui contract privind transportul public local. Fiica primarului, Emanuela Elena Pendiuc, şi Florin Şerban Barbu, care fuseseră reţinuţi de procurorii DNA, au fost puşi în libertate, judecătorul dispunând în cazul acestora măsura controlului judiciar. Decizia Tribunalului Bucureşti a şi fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. pendiuc arestat 3În timpul judecării propunerilor de arestare preventivă, omului de afaceri Constantin Scarlat i s-a făcut rău la Tribunalul Bucureşti, acesta fiind preluat de un echipaj SMURD şi transportat la spital. Un echipaj SMURD l-a transportat pe pacient la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Cum a abuzat Pendiuc de banii şi interesele piteştenilor
Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste cinci milioane de euro (23.013.099,65 de lei). Pendiuc este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu încheierea cu cele două firme, derularea şi prelungirea contractului de achiziţie publică de asociere în participaţiune, fapte comise în perioada 2007-2014, împreună cu Valentin Vişoiu, Constantin Scarlat şi Gheorghe Văsîi.Astfel, primarul Tudor Pendiuc a iniţiat procedura de asociere a SC Publitrans 2000 SA cu operatorul privat, contrar legii şi contrar cererilor formulate în repetate rânduri de consiliul de administraţie al societăţii şi fără a ţine cont de concluziile studiului de fezabilitate aprobat prin hotărâre de consiliu la data de 7 martie 2007, a impus, în mod nelegal, membrilor consiliului de administraţie al societăţii de transport public local să includă în caietul de sarcini condiţii restrictive pentru a limita participarea operatorilor privaţi la licitaţie şi a iniţiat proiectul de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune, invocând concluziile studiului de fezabilitate întocmit de Universitatea Piteşti, în care se menţionau soluţii contrare celor susţinute de el, pentru a induce în eroare membrii consiliului local, au scris procurorii în ordonanţele de reţinere.
Şi cu autobuzele luate şi cu subvenţia încasată
Cele două firme erau obligate să deţină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziţionate în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local. De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentaţia de achiziţie (fişa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participaţiune societăţilor CNCD şi Girexim Universal şi că nu a desfiinţat contractul, în condiţiile în care asocierea de firme nu deţinea autobuzele în proprietate. Mai mult, susţin procurorii, Pendiuc a ordonat plăţile prin care asocierea de firme încasa subvenţia şi a iniţiat şi prelungit contractul, invocând, în mod nereal, existenţa unei stări de urgenţă, în condiţiile în care fusese înştiinţat cu privire la imposibilitatea prelungirii acestui contract şi ştia că firmele nu deţineau autobuzele în proprietate.”Finalitatea derulării în condiţii frauduloase a acestui contract a fost aceea că, în cadrul asocierii, firma privată a dobândit mijloacele de transport din veniturile realizate de asociaţie şi a realizat şi un profit substanţial, în timp ce societatea publică de transport SC Publitrans 2000 SA s-a regăsit, la finalizarea contractului, în aceeaşi situaţie, practic fără mijloace de transport. Relevant este faptul că, numai din subvenţia încasată de firma privată, au fost achitate autobuzele care i-au revenit în proprietate ulterior. În această modalitate, a fost cauzat Primăriei Municipiului Piteşti un prejudiciu în sumă de 23.013.099,65 lei (peste 5 milioane euro)”, au arătat procurorii în documentele trimise instanţei.
Şi aşa i-a luat Pendiuc fetei, un super apartament în Bucureşti !
În schimbul acestor decizii, în 18 februarie 2008, primarul Tudor Pendiuc ar fi primit pentru fiica sa, Emanuela Elena Pendiuc, de la Valentin Vişoiu, un apartament în Bucureşti, în valoare de 130.900 de euro, echivalentul a 475.812 ema-la-canneslei, susţin procurorii.”Se reţine pentru moment preţul menţionat în contract, deşi acesta este neserios în raport de preţul apartamentelor din zona rezidenţială respectivă, urmând să se stabilească ulterior preţul real al acestui imobil”, a precizat DNA. Emanuela Pendiuc este acuzată că, pentru a ascunde primirea, de către tatăl său, a unui apartament, în 26 noiembrie 2007 a încheiat un antecontract, iar în 18 februarie 2008 şi contractul de vânzare cu SC Conarg Real Estate SRL. Ulterior, Emanuela Pendiuc ar fi acceptat şi eliberarea a două chitanţe, în sumă de 110.000 de lei şi de 365.112,18 lei, de către Conarg Real Estate SRL, “fără a remite sumele de bani societăţii anterior amintite”. Valentin Vişoiu este acuzat că, în 18 februarie 2008, cu ajutorul lui Florin Şerban Barbu, i-a dat lui Pendiuc apartamentul din Bucureşti, pentru ca edilul să influenţeze comisia de evaluare a ofertelor să desemneze asocierea de firme câştigătoarea licitaţiei organizate de Primăria Piteşti.”Pentru a crea aparenţa că apartamentul a fost plătit şi că nu reprezintă un folos nejustificat, Vişoiu Valentin, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate SRL, a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menţioneze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea”, au mai arătat procurorii. Florin Şerban Barbu este acuzat că a constituit un circuit financiar fictiv, pentru a crearea aparenţei încasării sumei de 475.812,18 lei de la Emanuela Pendiuc, pentru apartamentul din Bucureşti care ar fi fost primit ca mită de către tatăl acesteia.

“Inculpaţii Văsîi Gheorghe şi Scarlat Constantin, reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA, au prezentat o promisiune de vânzare-cumpărare drept contract încheiat, pentru a face dovada că asocierea deţine un număr de 80 de autobuze cu titlu de proprietate. Înscrisul a fost folosit în cadrul procedurii de selecţie a ofertelor, pentru a argumenta şi susţine dispoziţiile primite de la inculpatul Pendiuc Tudor, respectiv că asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA deţine autobuzele respective. În conivenţă cu inculpatul Pendiuc Tudor, inculpaţii Văsîi Gheorghe şi Scarlat Constantin, începând cu data de 22.02.2008 şi până în luna septembrie 2014, au înaintat documente justificative pentru plata subvenţiei, au semnat adrese de înaintare către Primăria Piteşti pentru a încasa subvenţia şi au semnat procesele-verbale de validare şi verificare a subvenţiei, în baza cărora inculpatul Tudor Pendiuc, în calitate de ordonator principal de credite, a dispus efectuarea plăţilor către asocierea SC CNCD SA / SC Girexim Universal SA”, au mai scris procurorii în ordonanţele de reţinere.

 

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

ACTUAL

LEGEA PORCULUI – Țăranii nu-și mai pot vinde porcii dacă nu au un teanc de avize – CARE SUNT CONDIȚIILE

Publicat

in

De

Legea porcului se află deja la Camera Deputaților, care este for decizional. Noua lege nu va interzice sacrificarea porcului în gospodăriile țărănești atâta timp cât acesta este sacrificat pentru consumul familiei, nu pentru vânzare. Pentru vânzarea legală a porcilor vii sau a cărnii de porc, micul crescător sau țăranul are nevoie de acte sanitare-veterinare pentru porcii scoși la vânzare, de control sanitar-veterinar, de examene ante și post mortem. Altfel, vânzarea porcului este ilegală.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va demara de săptămâna viitoare controale specifice sărbătorilor de Crăciun, în toate zonele din ţară unde se comercializează carne de porc.
Reprezentanţii instituţiei atrag atenţia că, în această perioadă, unele persoane pot cădea în capcană cumpărând carne de porc neverificată, pe motiv că achiziţionează carne cu gust românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

ACTUAL

Înscrierea în programele Rabla, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic, suspendată din decembrie

Publicat

in

De

Programele de finanțare Rabla Clasic, Rabla Plus și Casa Eficientă Energetic vor fi suspendate temporar, începând din decembrie, astfel încât să permită autorităților îmbunătățirea acestora și extinderea digitalizării mecanismelor de implementare, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Mai exact, așa cum apare într-un comunicat de vineri al AFM, pentru a putea identifica elementele “care pot eficientiza derularea liniilor de finanțare din portofoliu”, autoritatea anunță suspendarea sesiunilor de înscriere în cadrul programelor Rabla și Casa Eficientă Energetic, astfel:

  • începând cu data de 3 decembrie 2021 – se va suspenda sesiunea de înscriere în programele Rabla Clasic și Rabla Plus;
  • începând cu data de 15 decembrie 2021 – se va suspenda sesiunea de înscriere în programul Casa Eficientă Energetic.

“În perioada următoare, instituția noastră va analiza modul de derulare al acestor două programe și, după caz, va elabora proiecte de modificare a ghidurilor de finanțare aferente, astfel încât, la reluarea sesiunilor, mecanismele de accesare a finanțării să fie mai simple și să asigure o eficiență sporită în utilizarea bugetelor alocate”, mai apare în comunicatul AFM.

În plus, potrivit AFM, evaluarea evoluției acestor programe se va face și prin prisma disponibilităților financiare rezultate din sesiunile actuale, precum și din perspectiva structurii bugetului pentru anul 2022.

“În vederea reluării sesiunilor de înscriere, toate informațiile relevante, atât în ceea ce privește modificarea ghidurilor de finanțare și consultarea factorilor interesați, cât și calendarul de desfășurare al programelor, vor fi aduse la cunoștință publicului, prin publicarea lor pe site-urile AFM și MMAP, cât și prin intermediul mass-media”, mai transmite AFM.

Prin programele Rabla (Clasic și Plus), cei interesați pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi, indiferent dacă vor să-și cumpere mașini noi cu motoare cu combustie internă, hibride sau complet electrice.

Mai multe detalii despre cele două programe de stimulare a achiziției de mașini noi, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus, pot fi citite aici și aici.

Pe de altă parte, programul Casa Eficientă Energetic permite celor care vor să crească eficiența energetică a propriei locuințe să ceară de la stat aproximativ 15.000 de euro, bani cu care să-și doteze casa cu sisteme de încălzire, izolație ori sisteme de iluminat mai economice.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend