Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Petre Daea : România a realizat anul acesta peste 30 de milioane de tone de cereale

Avatar

Publicat

in

 România a realizat anul acesta peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone anul trecut, producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupând primul loc în Uniunea Europeană, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

„Producţia de cereale de anul acesta depăşeşte 30 de milioane de tone. La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul tării, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE”, a spus Daea. Suprafaţa însămânţată anul acesta cu porumb a fost 2,415 milioane hectare iar la floarea soarelui de 1,01 milioane hectare. În continuare acesta a precizat că, în câteva zile, vor fi anunţate datele definitive privind producţiile obţinute în aceste an, dar şi randamentul.

DE INTERES

În acest an, recolta de grâu a depăşit 10,2 milioane de tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul trecut când s-a cifrat la 10 milioane de tone, deşi, potrivit şefului MADR, a fost un an greu, în care „România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme”.

Recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,8 milioane de tone, în creştere uşoară, sub 1%, faţă de anul trecut, când a fost de 12,7 milioane de tone, cu o producţie medie de 4.655 kg/ha, comparativ cu anul trecut, de 4.598 kg/ha.

Anul trecut, România a raportat o producţie totală de cereale de aproape 27 de milioane de tone, adică 1,4 tone pe fiecare român, cu recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi, struguri şi porumb. Producţia de grâu, secară şi triticale a fost de circa 10 milioane de tone, cu un randament de 4,83 tone la hectar, în timp ce la porumb, recolta „a sărit” la 14,5 milioane de tone, cu o medie aproape 6 tone la hectar. Şi la floarea-soarelui a fost consemnată o producţie record de 3,167 milioane de tone în 2017, cu un randament de 2,72 tone la hectar.

Datele publicate pe 16 noiembrie de Oficiul European de Statistică (Eurostat) au arătat că România era a opta putere agricolă a Uniunii Europene în anul 2017.

„Producţia agricolă a Uniunii Europene a avut o valoare de 432,6 miliarde de euro în 2017, cu 6,2% mai mare decât în 2016, statele membre cu cea mai mare producţie agricolă totală fiind Franţa (72,6 miliarde de euro sau 17% din totalul UE), Germania (56,2 miliarde euro sau 13%), Italia (55,1 miliarde euro sau 13%)”, conform Eurostat.

Locurile următoare sunt ocupate de Spania (50,6 miliarde euro sau 12%), Marea Britanie (31,8 miliarde euro sau 7%), Olanda (28,9 miliarde euro sau 7%), Polonia (24,9 miliarde euro sau 6%) şi România (17,5 miliarde euro sau 4% din totalul UE).

„În România, valoarea producţiei agricole totale a crescut anul trecut cu 13,2%, în principal ca urmare a unei creşteri de 17,9% a valorii culturilor agricole, de 8,8% a valorii producţiei animale şi de 5,1% a valorii serviciilor agricole.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES

NATIONAL

Emmanuel Macron: ‘Summitul Uniunii Europene are o agendă geostrategică’

Avatar

Publicat

in

De

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, s-a declarat “încântat” că summitul Consiliului European are o agendă “geostrategică” şi a evocat necesitatea ca Uniunea Europeană să îşi consolideze autonomia, potrivit Mediafax.

“Sunt încântat să purtăm o discuţie geostrategică”, a afirmat Emmanuel Macron, potrivit site-ului Politico.eu, în momentul sosirii la summitul Uniunii Europene.

DE INTERES

Pe agenda reuniunii figurează teme precum conflictul militar dintre Azerbadjan şi Armenia în Nagorno-Karabah, criza din Belarus, relaţiile cu Rusia, situaţia din estul Mării Mediterane, relaţiile cu Turcia şi China.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

Emmanuel Macron a precizat că susţine proiectul privind autonomia strategică a UE propus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

“Proiectul propus ne permite să mergem înainte în direcţia lucidităţii, a unui Europe care se consideră putere geostrategică, care îşi reconstruieşte independenţa industrială şi tehnologică”, a subliniat Emmanuel Macron.

Preşedintele Franţei a reiterat importanţa dialogului cu Rusia şi a subliniat că “solidaritatea cu Grecia şi Republica Cipru nu este negociabilă”, insistând că UE trebuie să identifice o modalitate de reluare a “dialogului condiţionat cu Turcia”.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Gabriela Firea, despre cum a recunoscut Clotilde Armand că votul a fost fraudat: ‘Gura păcătosului adevăr grăiește! ‘

Avatar

Publicat

in

De

Gabriela Firea a reacționat, pe Facebook, în scandalul de la Sectorul 1, acolo unde polițiștii și procurorii anchetează o presupusă fraudă electorală. Mai multe înregistrări video au părut, miercuri în spațiul public, în care se observă mai multe persoane care intră, aparent ilegal, în sala în care se țin voturile, și caută prin saci.

“Clotilde Armand : “Noua ni s-a spus ca NU functioneaza camerele de luat vederi!”. Gura pacatosului adevar graieste! Democratia este in pericol! Votul cetatenilor a fost confiscat!

DE INTERES

#USRPlusHotieLaPrimarie

#FurtPeFata #AlegeriFraudate”, a spus Gabriela Firea.

Comenteaza cu profilul de FB
DE INTERES
Citeste mai mult

PROMO CAMPANIE

Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend