Conecteaza-te cu noi

SOCIAL

Alertă! Pesta porcină revine în Argeș

Avatar

Publicat

in

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în județul Argeș. Virusul a fost descoperit, pe 21 ianuarie, la un porc domestic într-o exploatație nonprofesională din satul Voroveni, comuna Davidești.

Astăzi, Centrul Local de Combatere a Bolilor a aprobat Planului de măsuri în cazul confirmării acestei boli. Având în vedere evoluția pestei porcine africane, Direcţia Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Argeș  a dispus toate măsurile necesare pentru a preveni răspâdirea bolii. 

Pentru a vă proteja porcii de această boală, DSVSA Argeș recomandă să respectaţi următoarele sfaturi:

 • nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
 • creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
 • nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
 • nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

Cum arată un porc bolnav de pestă porcină africană?

 • Nu există semne clare care să indice boala, semnele pot fi atribuite şi altor boli. Dar se pot observa la porcii bolnavi semne ca:
 • moarte rapidă, intervenită într-un timp extrem de scurt;
 • temperatură foarte ridicată (40,5 – 42 ◦C) şi stare febrilă;
 • roşeaţă sau învineţire a pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului;
 • lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers;
 • vărsături, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.

Ce se face în cazul în care se suspectează că un porc este bolnav de pestă porcină africană?

Trebuie să anunţaţi imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor ARGES la numărul de telefon 0248211199, fax. 0248212532, e-mail: office-arges@ansvsa.ro.

Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Care sunt avantajele si dezavantajele dezinfectarii prin pulverizare?

Avatar

Publicat

in

De

Dezinfectarea prin pulverizare cu agenti alcoolici este in general considerata practica si rapida. Produsele oferite sunt gata de utilizare (nu este nevoie sa le dozezi), sunt usor de utilizat si rapid eficiente.

Spre exemplu, atunci cand cumperi o sticla de dezinfectant Hygienum, acesta este deja pregatit pentru aplicare, nu trebuie sa il mai diluezi si sa respecti procentele in acest sens.

Dezavantajele dezinfectarii prin pulverizare

Dar pulverizarea are si unele dezavantaje. Pe de o parte, dezinfectarea prin pulverizare poate duce la iritarea membranelor mucoase si la reactii alergice daca este utilizata incorect (ai grija la produsele care contin aldehida). Pe de alta parte, suprafetele sunt dezinfectate si curatate insuficient. O dezinfectare eficienta are loc numai acolo unde agentul ajunge efectiv. La pulverizare, totusi, ceata de pulverizare se asaza la suprafata sub forma de picaturi. Aceasta inseamna ca suprafata nu este complet acoperita. Prin urmare, stergerea ulterioara este esentiala pentru a distribui dezinfectantul pe intreaga suprafata.

Avantajele dezinfectarii prin pulverizare pe suprafetele mici

Chiar daca pentru suprafetele mari se recomanda alte solutii pentru dezinfectare, pulverizarea este esentiala pentru suprafete mici, margini si adancituri greu accesibile, de exemplu pe manerele usilor, mobilierului, receptoarelor telefonice, toaletelor si dispozitivelor. Deoarece astfel de zone nu sunt intotdeauna atinse cu laveta sau cu alte obiecte de stergere, pulverizarea este eficienta. Pulverizarea este un plus util pentru dezinfectarea suprafetelor care pot fi doar sterse cu materiale moi, asa cum sunt ecranele dispozitivelor. Hygienium este cu siguranta un dezinfectant care merita toata atentia in acest sens.

Pe ce suprafete se poate face dezinfectia prin pulverizare?

Sunt mai multe suprafete care permit cu siguranta dezinfectia prin pulverizare. Spre exemplu, in momentul in care vrei sa dezinfectezi anumite obiecte cu Hygienium dezinfectant, care vine in sticluta cu pulverizator, poti lua in calcul mai multe suprafete.

 • Ecranele de la telefoane si tablete – ecranul de la telefon este mereu in contact cu fata ta, exceptie facand momentul in care folosesti castile. In sensul acesta, iti recomandam sa tii cont de faptul ca pulverizarea se va face foarte usor, dar trebuie sa eviti produsele abrazive. Pulverizeaza ecranul si sterge-l ulterior cu dischete demachiante sau cu lavete moi si fine. O alta solutie este sa uzi direct o discheta demachianta cu dezinfectantul si sa stergi suprafata.
 • Manerele de la dulapuri si clantele de la usi – esti mereu cu mana pe manerele de la dulapuri si pe clante, iar acestea trebuie sa fie dezinfectate corect. In sensul acesta recomandam utilizarea dezinfectantilor cu pulverizator. Poti respecta aceiasi pasi ca si in cazul ecranului de la telefon, doar ca in acest sens iti recomandam sa te asiguri ca ai intins substanta pulverizata pe intreaga suprafata. Acesta este singurul mod in care te asiguri ca dezinfectantul pulverizat nu rateaza niciun loc.
 • Robinetii – robinetii sunt de asemenea obiecte pe care pui mereu mana si care pot fi dezinfectati foarte usor respectand pasii de mai sus, atunci cand nu vrei sa folosesti dezinfectanti concentrati pe care sa ii diluezi.
 • Talpile de la pantofi – daca vrei sa iti dezinfectezi talpile de la pantofi, este mult mai usor sa faci asta cu ajutorul unui dezinfectant pulverizat. Tot ce trebuie sa faci este sa te asiguri ca dezinfectantul se potriveste pentru materialul din care sunt facute talpile pantofilor, pentru a nu le deteriora.

Recomandari dezinfectare prin pulverizare

Atunci cand pulverizezi, tine cont de urmatoarele:

 • Nu pulveriza in aer;
 • Pulverizeaza suprafata de la o distanta mica (aproximativ 30 cm);
 • Pulverizeaza energic;
 • Sterge din nou acolo unde este posibil;
 • Din cauza riscului de alergii, nu pulveriza niciun produs care contine aldehida. Tine cont si de faptul ca aldehidele includ formaldehida, glioxal si glutaral;
 • Agentii alcoolici sunt potriviti numai in zone mici. Nu pulveriza pe suprafete mari. Evita sursele de foc si caldura si opreste dispozitivele electrice in prealabil;
 • Nu pulveriza dezinfectati pe suprafetele umede. Dezinfectantul este diluat si, prin urmare, are mai putin efect;
 • Pentru suprafete netede, este recomandabil sa aplici agentul alcoolic direct pe o carpa si sa stergi. Instructiuni de aplicare: umezeste bine o carpa curata cu un dezinfectant rapid din sticla de pulverizare si sterge suprafata. Astfel nici nu mai este nevoie sa pulverizezi.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

VIDEO- GRAV ACCIDENT ÎN ARGEȘ – 10 mașini implicate, 6 victime

Avatar

Publicat

in

De

In această dimineață. pe Autostrada A1, pe sensul spre Pitești, în zona podului din apropiere de km 110, s-a produs grav accident rutier cu 10 auto implicate. Din datele existente până la acest moment, 4 persoane ar fi rănite ușor.
Polițiștii Biroului Poliție Autostrăzi – Autostrada A1, sunt la fața locului pentru efectuarea cât mai rapidă a cercetărilor.
Traficul este deviat prin Pitești, la km 106.
Reamintim tuturor conducătorilor auto recomandarea de a adapta permanent viteza la condițiile de drum, în special în condiții de temperaturi scăzute, precum și faptul ca autoturismul trebuie să fie dotat cu anvelope de iarna când se rulează pe partea carosabilă acoperita cu zăpadă, gheață sau polei.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend