Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pesta porcină a făcut prăpăd în România

Publicat

in

Numărul focarelor de pestă porcină africană a ajuns la 1.092, virusul fiind semnalat în 287 de localităţi din 18 judeţe, anunţă Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Până în prezent, au fost ucişi 360.800 de porci afectaţi de boală, fiind plătite despăgubiri în valoare de peste 190 de milioane de lei, conform news.ro.

Potrivit ANSVSA, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 287 de localităţi din 18 judeţe, cu un număr de 1.092 de focare (dintre care 16 în exploataţii comerciale) şi 167 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 360.800 de porci afectaţi de boală.

Până în prezent, au fost stinse cinci focare în judeţul Satu Mare, iar unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii SC Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în 14 august.

Astfel, în judeţul Satu Mare sunt 12 focare în gospodăriile populaţiei şi 12 cazuri la mistreţi, în Bihor – 34 de focare în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ, în Sălaj – 4 cazuri la mistreţi, în Tulcea – 570 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi 1 focar la o exploataţie de tip A) şi 73 de cazuri la mistreţi, în Brăila – 109 focare (dintre care 9 focare la exploataţii comerciale) şi un caz la mistreţi, în Constanţa – 86 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi, în Ialomiţa – 125 de focare în gospodăriile populaţiei şi 33 de cazuri la mistreţi, în Galaţi – 15 focare în gospodăriile populaţiei şi 4 cazuri la mistreţi, în Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei, în Călăraşi – 88 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 22 cazuri la mistreţi, în Buzău – 6 focare în gospodăriile populaţiei, în Giurgiu – 25 focare în gospodăria populaţiei şi 11 cazuri la mistreţ, în Dâmboviţa – un focar în gospodăria populaţiei, în Teleorman – 6 focare în gospodăria populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi, în Maramureş – 3 focare în gospodăria populaţiei, în Vrancea – un focar în gospodăria populaţiei, în Dolj – un focar în gospodăria populaţiei, iar în Argeş – un focar în gospodăria populaţiei.

Până în 14 noiembrie, au fost despăgubiţi 7.862 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 190.110.490 de lei.

În judeţul Satu Mare au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 18 exploataţii afectate în valoare de 60.940 de lei, în Bihor au fost plătite despăgubiri pentru toate cele 211 exploataţii afectate în valoare de 947.620 de lei, în Tulcea au fost plătite despăgubiri pentru 1.128 de exploataţii dintr-un total de 1.157 de exploataţii în valoare de 45.579.610 de lei, în Brăila au fost plătite despăgubiri pentru 2.990 de exploataţii dintr-un total de 2.994 de exploataţii în valoare de 132.153.330 de lei, în Constanţa au fost plătite despăgubiri pentru 831 de exploataţii dintr-un total de 835 de exploataţii în valoare de 3.679.840 de lei, în Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 2.389 de exploataţii dintr-un total de 2.500 de exploataţii în valoare de 6.531.000 de lei, în Galaţi au fost plătite pentru 69 de exploataţii dintr-un total de 83 de exploataţii în valoare de 162.000 de lei, în Ilfov au fost plătite despăgubiri pentru 6 exploataţii dintr-un total de 7 exploataţii în valoare de 71.640 de lei, în Călăraşi au fost plătite despagubiri pentru 214 exploataţii dintr-un total de 299 de exploataţii în valoare de 898.000 de lei, în Teleorman au fost plătite despagubiri pentru 6 exploataţii dintr-un total de 8 exploataţii în valoare de 26.510 de lei.

Prezenţei virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima dată în 31 iulie 2017, în judeţul Satu Mare.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Comenteaza cu profilul de FB

NATIONAL

BREAKING – Un tren de călători a lovit o autoutilitară: 16 persoane se aflau în tren

Publicat

in

De

Un accident feroviar a avut loc vineri dimineaţă în judeţul Olt, după ce un tren Regio a lovit o autoutilitară. În tren se aflau 16 persoane, iar în autoutilitară doar şoferul. Persoanele implicate au refuzat transportul la spital.

Citește și: Ion Cristoiu decriptează războiul din interiorul PNL: Gruparea Ludovic Orban vs. Gruparea Rareş Bogdan

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, pompierii Gărzii Vişina, cu o autospecială complexă pentru intervenţie şi descarcerare şi un echipaj SMURD, au intervenit la accidentul feroviar.

În accident au fost implicate un tren Regio, în care se aflau 16 persoane şi o autoutilitară, în care se afla doar şoferul.

Persoanele implicate au fost asistate la faţa locului, nu prezentau urme vizibile de traumă şi au refuzat transportul la spital, au precizat reprezentanţii ISU Olt.

Traficul feroviar a fost întrerupt pentru 30 de minute.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Lupta po litică tranșată și în Kosovo de Curtea Constituțională – Un nou guvern fără noi alegeri

Publicat

in

De

Curtea Constituţională din Kosovo a risipit joi speranţele taberei prim-ministrului de stânga Albin Kurti referitoare la organizarea de noi alegeri parlamentare anticipate, confirmând un decret al adversarului său politic, preşedintele Hashim Thaci, privind formarea unui nou guvern de coaliţie, informează AFP şi Reuters preluat de agerpres.

Este posibil ca această decizie să ducă la o intensificare a tensiunilor în Kosovo, aflat într-o criză politică declanşată de căderea pe 25 martie a guvernului condus de partidul naţionalist de stânga al lui Albin Kurti, Vetevendosje (VV), care a câştigat alegerile legislative din octombrie.

Albin Kurti a cerut organizarea de noi alegeri, dar preşedintele Thaci a numit prin decret un reprezentant al partidului de centru-dreapta care s-a clasat pe locul al doilea la alegerile legislative din toamnă, LDK, pentru a forma un nou guvern, fără a mai organiza un nou scrutin.

Alegerile legislative din toamnă au consacrat înfrângerea istorică a foştilor luptători pentru independenţă care au dominat viaţa politică de la proclamarea independenţei provinciei sârbe în 2008. Mandatul lui Hashim Thaci, fost luptător şi figură centrală pe scena politică kosovară, se încheie în 2021.

Cea mai înaltă instanţă din Kosovo, sesizată de tabăra lui Albin Kurti, a decis că decretul prezidenţial este „în conformitate” cu Constituţia. Învingătorii într-un scrutin „nu au autoritatea de a bloca formarea unui guvern într-un ciclu electoral”, a declarat instanţa.

Tabăra prim-ministrului a făcut deja apel la organizarea unei manifestaţii naţionale pe 5 iunie pentru a protesta împotriva deciziei.

Mii de susţinători ai VV s-au adunat deja joi pentru o „repetiţie” care să permită participanţilor să exerseze respectarea măsurilor de distanţare socială în vigoare ca urmare a pandemiei noului coronavirus.

Coaliţia formată de VV şi LDK s-a destrămat în luna martie, la mai puţin de două luni de la preluarea funcţiei, din iniţiativa LDK, care a introdus o moţiune de cenzură împotriva propriului cabinet, motivat în parte de presiuni din partea Statelor Unite, principalul aliat al Kosovo, nemulţumite de politica premierului Kurti faţă de Serbia.

Prim-ministrul desemnat de preşedinte, Avdullah Hoti, profesor de economie din cadrul LDK, este acum liber să formeze noul executiv. LDK susţine că are numărul necesar de voturi pentru a face acest lucru ţinând cont de voturile deputaţilor care au fost în opoziţie până acum.

Preşedintele a solicitat pe Facebook partidelor şi instituţiilor „să dea dovadă de maturitate politică şi de respect pentru lege şi ordine”.

Ambasada Statelor Unite a cerut, de asemenea, respectarea deciziei Curţii Constituţionale.

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Câmpulung

Mioveni

În Trend