Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Peru va cumpăra 55 de milioane de vaccinuri pentru a administra cea de-a patra doză în 2022

Publicat

in

Peru va cumpăra 55 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 în 2022 pentru a administra cea de-a patra doză angajaţilor din sectorul medical şi persoanelor din categoriile vulnerabile, a anunţat Guvernul de la Lima, relatează AFP luni, potrivit Agerpres.

„Am convenit cu mai mulţi producători farmaceutici să cumpărăm 55 de milioane de doze de vaccinuri anul viitor (…), ceea ce ne-ar permite să administrăm cea de-a patra doză de rapel pentru sectoarele cele mai vulnerabile şi pentru angajaţii din prima linie (medici şi infirmiere)”, a declarat ministrul peruan al Sănătăţii, Hernando Cevallos, în faţa reprezentanţilor presei.

Citește și: CJUE arată cum poate deveni dreptul UE SUPERIOR dreptului intern național…

El a precizat că vaccinarea populaţiei generale cu cea de-a patra doză, la trei luni după a treia doză, va depinde de evoluţia pandemiei în această ţară.

Ministrul Cevallos a confirmat, totodată, că Peru a achiziţionat vaccinuri Pfizer-BioNTech şi că vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va începe în luna ianuarie.

În ultima lună, numărul infectărilor cu noul coronavirus s-a dublat în Peru şi a ajuns la 1.500 pe zi, iar cel al deceselor a depăşit pragul de 50 pe zi.

Această ţară din America de Sud a interzis reuniunile de familie şi petrecerile de Crăciun şi de Anul Nou, iar o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii rămâne în vigoare între orele locale 23:00 şi 04.00.

Autorităţile din Peru speră să atenueze cu ajutorul acestor măsuri răspândirea variantei Omicron, deosebit de contagioasă, după ce 71 de infectări provocate de această variantă au fost identificate în ţară, potrivit Ministerului peruan al Sănătăţii.

Guvernul de la Lima a prelungit miercuri până pe 31 ianuarie starea de urgenţă la nivel naţional, un regim aflat în vigoare de 21 de luni din cauza pandemiei de COVID-19.

Peru, o ţară andină cu o populaţie de 33 de milioane de locuitori, are cea mai mare rată de mortalitate din lume în timpul pandemiei: 6.122 de decese asociate COVID-19 la 1 milion de locuitori, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza statisticilor oficiale.

Autorităţile peruane au raportat peste 2 milioane de cazuri de COVID-19 şi peste 202.000 de decese asociate acestei maladii începând din martie 2020.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Proiecții de animații la Gaep, pentru agenda ta de weekend

Publicat

in

De

​O serie de animații ale Ralucăi Popa, după vechi desene realizate de tatăl ei, vor putea fi văzute sâmbăta aceasta la Gaep. Galeria de artă va fi deschisă pe 20 august, între orele 15:00 și 19:00, pentru o sesiune specială de proiecții, în prezența artistei.

Fig. 5 (2019), Raluca PopaFoto: Eastwards Prospectus

Animațiile Four human figures (2012) și Fig. 5 (2019) au un punct de plecare inedit: studii în creion asupra siluetei umane, realizate de tatăl Ralucăi Popa la mijlocul anilor ’60. După ce le-a descoperit într-un vechi caiet de schițe, artista și-a dorit să lucreze cu sau în legătură cu ele.

Ideea ei a fost de a desena siluetele originale din toate unghiurile, în completarea schițelor tatălui, și de a crea apoi prin tehnica animației o mișcare circulară, ca și când o cameră de filmat invizibilă s-ar roti în jurul personajelor și ar dezvălui părțile care altminteri ar rămâne ascunse. Raluca Popa transformă astfel desenul static în mișcare. Iar publicul care urmărește animațiile este provocat să identifice schițele originale, ale tatălui, în fluxul mișcării – doar pentru un moment ele sunt vizibile printre celelalte desene, ale Ralucăi.

Intrarea la proiecții este liberă. Evenimentul de la Gaep (str. Plantelor 50, București) va încheia Time Lines, un proiect hibrid, online și offline, despre artiștii Ignacio Uriarte, Raluca Popa și Răzvan Anton.

Desene născute din experiența de angajat într-o corporație

Time Lines: Ignacio Uriarte – prima expoziție online din proiect, disponibilă pe gaepgallery.com/viewing-rooms – cuprinde desene realizate cu materiale obișnuite de birou (pixuri, foi de dimensiuni standard, markere, ștampile, rigle), prin acțiuni aparent banale (trasare de linii drepte, scribbling, ștampilare). Practica artistică a lui Uriarte este strâns legată de backgroundul lui profesional: a studiat administrarea afacerilor și a lucrat în companii, înainte de a demisiona din ultimul job corporate pentru a face doar artă. În lucrările lui, rezultate din gesturi repetitive care presupun efort și timp, rutina asociată în mod curent cu biroul supraviețuiește, iar privitorul o poate recrea mental.

Lucrări de control transformate într-o lucrare de artă

Raluca Popa lucrează adesea cu material preexistent, fie că este vorba despre desene ale tatălui ei, pentru animațiile ce vor fi proiectate la Gaep, sau despre propriile ei lucrări de control din gimnaziu și liceu. Pe cele din urmă le-a reprodus manual la scara 1:2 cu ajutorul unui pantograf și le-a organizat în 13 cărți mici ce formează împreună o lucrare de artă: Works (Scale 1:2), prezentată în premieră în expoziția online Time Lines: Raluca Popa.

Locuri și portrete din colecția de imagini a familiei

O altă lucrare bazată pe colecția familiei poate fi descoperită în expoziția online Time Lines: Răzvan Anton. Archival Study (Places and Portraits) este un video pe două canale care prezintă în buclă filmări pe 8mm făcute în cea mai mare parte de tatăl lui Răzvan Anton în anii ’70 și ’80, digitizate și montate acum de artist. El a tratat acest material privat într-un mod similar cu arhivele publice cu care a lucrat anterior. Acționând ca un arhivist care etichetează și clasifică, a organizat secvențe din filmările tatălui în două categorii: locuri și portrete. Publicul este invitat să urmărească simultan cele două canale ale instalației video și să observe cum juxtapunerea peisajelor, grădinilor, caselor și figurilor umane sugerează amalgamul vieții, așa cum îl știm.

Credite pentru imagini

1. Raluca Popa, Fig. 5, 2019, animation, 4 sec in loop, pencil on tracing paper, two series of 48 drawings, A4 each

2. Răzvan Anton, Archival Study (Places and Portraits), 2022, two-channel video, duration: 12’03” and 5’46”, respectively

Articol susținut de Asociația Culturală EASTWARDS PROSPECTUS

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Construcțiile au urcat cu 4,3% în primele 6 luni / Construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,7%

Publicat

in

De

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în prima jumătate a anului cu 4,3%, au transmis joi oficialii INS. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile de birouri (+16,5%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,7%.

Podul de la BrailaFoto: Facebook – Cristian Pistol

Pe metodologia INS, construcţiile inginereşti sunt reprezentate de drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi, stadioane etc.

Iunie 2022 comparativ cu mai 2022

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 7,2%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,4%), lucrările de reparaţii capitale (+6,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,4%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+16,5%), clădirile nerezidenţiale (+1,8%) şi la clădirile rezidenţiale (+0,3%).

Iunie 2022 comparativ cu iunie 2021

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+7,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 6,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale (+16,0%), clădirile rezidenţiale (+4,1%) şi la construcţiile ingineresti (+3,3%).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend