Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Personalitatea istoricului Nicolae Iorga, omagiată într-o expoziţie deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României

Publicat

in

Personalitatea istoricului Nicolae Iorga, fost rector al Universităţii din Bucureşti (UB), este omagiată într-o expoziţie deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), la 150 de ani de la naşterea acestuia, potrivit unui comunicat al UB transmis, marţi, AGERPRES.

Piese din colecţia muzeală a UB pot fi admirate în expoziţia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere”, organizată cu ocazia Zilei Culturii Naţionale. Parteneri ai Muzeului Naţional de Istorie sunt, pe lângă Universitatea din Bucureşti, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Arhivele Naţionale ale României şi Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.

Printre exponatele din colecţia muzeală a UB se numără jilţul utilizat de istoric în perioada în care a fost rector al Universităţii din Bucureşti, documente privind parcursul său profesional în cadrul instituţiei, diploma de Doctor Honoris Causa conferită de Universitatea Oxford (1930) şi o serie de fotografii.

Pe lângă documentele şi obiectele aflate în patrimoniul instituţiilor partenere, vizitatorii vor avea acces şi la un număr important de piese donate de istoricul Andrei Pippidi, profesor emerit al Universităţii din Bucureşti şi membru corespondent al Academiei Române. Prin actul de donaţie realizat de profesorul Andrei Pippidi, nepot al lui Nicolae Iorga, aceste piese intră în patrimoniul naţional al României.

Printre piesele din colecţia „Iorga-Pippidi” se numără documente personale şi de studii ale lui Nicolae Iorga, precum actul de naştere, actele de studii primare, gimnaziale şi diplomele de licenţiat şi doctor, dar şi cele mai relevante diplome de Doctor Honoris Causa primite de la mari universităţi din Europa.

Totodată, colecţia include brevetele şi medaliile conferite lui Nicolae Iorga de regii României: marele colan al Ordinului Carol I şi marele colan al Ordinului Ferdinand I, dar şi distincţiile acordate marelui istoric român de diverse alte state, precum Ordinul Legiunea de Onoare în grad de Mare Cruce (Franţa); Ordinul Mântuitorului în grad de Mare Cruce (Grecia); Ordinul Coroana Italiei în grad de Mare Cruce; Ordinul Vytautas cel Mare în grad de Mare Cruce (Lituania) şi Ordinul Sfântul Iacob al Spadei, în grad de Mare Cruce (Spania).

În acelaşi timp, expoziţia „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naştere” prezintă şi documente inedite primite de istoric de la Familia Regală a României, de la regina Maria, de la principele Carol, viitorul rege Carol al II-lea şi de la principesele Mărioara şi Elena, corespondenţă primită de la diverse personalităţi sau oameni simpli, fotografii, dar şi tabloul Ecaterinei Iorga realizat de Rudolf Schweitzer Cumpăna.

Expoziţia poate fi vizitată până la sfârşitul lunii mai, de miercuri până duminică, între orele 9,00 – 17,00.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Comisar european: Prin stoparea funcționării centralelor nucleare, Germania s-a dat legată „de mâini și de picioare” Rusiei

Publicat

in

De

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a cerut sâmbătă, la postul de radio France Inter, guvernului german să „iasă din ideologie” și să prelungească cu „un an sau doi” funcționarea ultimelor trei centrale nucleare ale țării, care urmează să se închidă până la sfârșitul acestui an, potrivit AFP.

Centrala nucleara de la GrafenrheinfeldFoto: Wikipedia

Există tot mai multe apeluri pentru ca guvernul german să își reconsidere poziția cu privire la operarea centralelor nucleare rămase în țară, deoarece se confruntă cu riscul de întrerupere a energiei pe măsură ce livrările de gaz rusesc sunt reduse treptat.

„În Germania mai există încă trei centrale nucleare în funcțiune, care asigură 25% din consumul de electricitate. În loc să decidem să le întrerupem la sfârșitul anului, așa cum prevăd acordurile de coaliție, putem spune că le vom prelungi funcționarea timp de unul sau doi ani pentru a rezolva această problemă”, a declarat Breton.

Potrivit comisarului francez, este esențial „să ne îndepărtăm de ideologie și să ne asigurăm că suntem conștienți de nevoile actuale, ținând cont de agenda verde (europeană), care este absolut esențială”.

Între „continuarea funcționării unei centrale nucleare timp de un an sau doi și redeschiderea centralelor pe cărbune, în calitate de apărător fervent al pactului verde, știu ce prefer să aleg”, a declarat Breton.

Deși înțelege preocupările exprimate, fostul ministru a reamintit totuși că Germania s-a dat legată „de mâini și de picioare în fața Rusiei prin stoparea funcționării a 23 de centrale nucleare” în 2011, după dezastrul de la Fukushima.

Miercuri, guvernul german a respins încă o dată opțiunea de a prelungi funcționarea centralelor nucleare încă în funcțiune, „în principal din motive de siguranță”, potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Mediului.

Dar subiectul provoacă tensiuni în cadrul coaliției de guvernare, ministrul de finanțe Christian Lindner făcând apel la „o dezbatere deschisă și non-ideologică” pe această temă.

Cu toate acestea, potrivit lui Markus Krebber, șeful celui mai mare grup energetic din Germania, RWA, discuțiile vin „prea târziu”, având în vedere dificultatea de a găsi rapid combustibilii necesari și problema controalelor de siguranță.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Daniel Funeriu cere intervenția poliției și dublarea salariilor profesorilor după dezastrul de la Evaluarea Națională

Publicat

in

De

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu cere mai multe măsuri urgente pentru ca elevii din România să poată avea acces la sisteme de educație de calitate.

„Văd doar patru măsuri care pot da rezultate pentru copiii de la țară:

1) mobilizarea autorităților locale, inclusiv poliția locală şi poliția, pentru şcolarizarea copiilor care nu sunt lăsați/sprijiniți de familii să meargă la şcoală. În paralel cu pedepsirea primăriilor care au abandon şcolar, prin tăierea banilor de la bugetul central. Când încurajarea nu funcționează, statul trebuie să aplice metode coercitive graduale.

2) Dublarea imediată a salariilor profesorilor buni (determinați prin testare (vrei dublare, dai test)) care predau în ruralul dificil.

3) Ducerea cât mai multor copii în şcolile cu rezultate din vecinătate. Estimez că 30% dintre copiii din ruralul dificil pot fi duşi către şcoli mai bune din apropiere.

4) Hrană de bună calitate, gratuită, în şcolile din rural.

E limpede că măsurile „moi” nu funcționează. E preferabil să fii înjurat pentru că eşti autoritar decât să ai pe conştiință milioane de copii cvasi-analfabeți.

Reacțiile aberante la remarcile mele recente la adresa părinților iresponsabili ilustrează clar că, pentru o semnificativă pătură socială, importanța educației şi mecanismele care duc la o educație acceptabilă nu sunt înțelese şi dorite de părinți. Rolul lor trebuie suplinit, şi nu doar de profesori, în sala de clasă.

Încă din 2013, când actuala generație de la EN intra în clasa pregătitoare, atrăgeam atenția că lipsesc la apelul şcolii vreo 30.000 de copii. La EN lipsesc vreo 50.000. Dragă Stat Român: unde ne sunt aceşti copii?” , scrie Funeriu pe Facebook.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend