Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Persoanele aflate în concediu crestere copil vor putea obține venituri mult mai mari față de cele din prezent fără a-și pierde indemnizația

Publicat

in

Proiectul de act normativ pregătit de Ministerul Muncii pentru a aduce modificări cadrului legislativ aferent concediului de creștere a copilului (CCC) și indemnizației aferente conține o modificare importantă pentru cei care obțin venituri pe perioada în care se află în CCC: veniturile nete pe care le pot obține fără a-și pierde dreptul la indemnizație vor urca la puțin peste 10.500 lei pe an.

În prezent, OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prevede faptul că plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă dacă persoana aflată în concediu realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri nete, adică după aplicarea impozitului și a contribuțiilor sociale aferente mai mici de 5 ori cuantumul indemnizației minime de CCC. Din luna martie a acestui an, indemnizație minimă a crescut de la 1.250 lei la 1.314 lei/lună. Astfel, venitul net pe an care nu afectează dreptul la indemnizația de CCC este de 6.570 lei.

Totuși, această prevedere va fi schimbată de proiectul de OUG inițiat recent de Ministerul Muncii, iar cei aflați în CCC vor putea primi până la 10.512 lei pe an, venituri nete, fără a-și pierde indemnizație.

Mai exact, prevederea care va fi introdusă este următoarea: [plata indemnizației nu se suspendă în cazul în care persoana] „realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 8 ori cuantumul minim al indemnizației (de 1.314 lei, n.red.), cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație”.

Astfel, după ce proiectul va intra în vigoare, cei care vor obține 10.512 lei într-un an, după aplicarea impozitului pe venit și plata contribuțiilor sociale, vor putea să primească în continuare și indemnizația de CCC.

Totuși, nu trebuie trecut cu vederea nici finalul prevederii care va fi introduse, respectiv cel puțin una dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație trebuie întreruptă (dacă este vorba de venituri din activități independente) sau suspendată (dacă este vorba de un contract de muncă).

De exemplu, dacă persoana care cere intrarea în CCC are două contracte de muncă, dintre care unul part-time pentru care nu primește mai mult de 876 de lei în mână, îl va suspenda pe cel de la care primește salariul mai mare, putând să îl păstreze pe cel part-time.

La un calcul simplist, dacă o persoană va primi indemnizația minimă de 1.314 lei pe lună, dar mai are și venituri ce se încadrează în noua limită de 876 lei pe lună, va avea într-o lună venituri nete de 2.190 lei.

Reamintim că veniturile care pot duce la pierderea dreptului la indemnizația de CCC trebuie să vină din prestarea efectivă a unei activități. Spre exemplu, dacă veniturile acelea vin din închirierea unor imobile, ele sunt de natură pasivă – beneficiarul nu desfășoară efectiv o activitate pentru a obține banii din chirii. Dividendele sunt un alt exemplu, faptul că beneficiarul indemnizației este asociat și primește o dată, de două sau trei ori pe an dividende nu înseamnă că pierde dreptul la indemnizația de creștere.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Europarlamentar român: Guvernul trebuie să aibă niște măsuri de țintire pe partea de populație vulnerabilă. Să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta’

Publicat

in

De

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru, președintele Comisiei pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale din Parlamentul European, susține că și guvernanții trebuie să ia măsuri de sprijinire a populației vulnerabile, ”ca să se asigure că au o plasă de siguranță, să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta”.

În ceea ce privește previziunile – ușor alarmiste – ale unor analiști economici cu privire la cea mai costisitoare iarnă din ultimii 60 de ani, europarlamentarul Dragoș Pîslaru spune că, în opinia sa, iarna aceasta este apanajul a două repere: unul este despre solidaritatea cu Ucraina și cel de-al doilea, despre responsabilitatea de a ne duce existența cu resursele limitate din jur.

Este un exercițiu de solidaritate. Al doilea argument, foarte important, este legat de zona de eficiență energetică și de necesitatea schimbării comportamentelor în ceea ce privește lumea din jurul nostru. Și aici vin în contrast categoric cu ceea ce s-a auzit în ultima vreme, cu cele spuse de unii politicieni. L-am auzit pe domnul Ciolacu, pe Rareș Bogdan că românii nu trebuie să-și schimbe comportamentul, că nu o să stau să închid apa.

Cumva, eu cred că aici este o chestiune de responsabilitate cu privire la modul în care vrem să ne ducem existența în relație cu resursele limitate din jur. Și nu cred că mai este secret faptul că are o legătură directă cu schimbările climatice. Și ce poate fi mai convingător decât seceta și ceea ce s-a întâmplat vara asta în materie de fenomene meteo.

Al doilea pas este o chestiune de educație. Comportamente care sunt făcute să nu risipești resursele. Acum, revenim, pentru că una este încerci să faci economie și alta este să mori de frig și să nu poți să-ți plătești factura. Este clar că la nivel european s-a conștientizat ideea că piața energetică este distorsionată și vor fi luate din ce în ce mai multe măsuri pe ideea aceasta.

Este nevoie ca guvernul să aibă niște măsuri de țintire pe partea de populație vulnerabilă, mai exact să se asigure că au o plasă de siguranță, să nu ne trezim că avem copii care mor de frig iarna asta”, susține europarlamentarul Dragoș Pîslaru, conform Gândul.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Politolog român din Cernăuți: ‘Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală’

Publicat

in

De

Marin Gherman, jurnalist și politolog din Cernăuți refugiat în această perioadă în România, a explicat de ce președintele rus Vladimir Putin nu are nevoie de o mobilizare generală.

Întrebat cine sunt cei care ar putea fi mobilizați după decretul emis de Vladimir Putin, analistul a explicat: „Orice bărbat din Rusia poate fi mobilizat în legătură cu faptul că, spre deosebire de Uniunea Europeană, de statele NATO, în Rusia se face armată, deci toți bărbații care împlinesc 18 ani trebuie să facă armata. Sunt recrutați, timp de un an, un an și jumătate, fac armata. Imediat după finalizarea acestui act de onoare, cum este spus în Rusia, este și o moștenire a Uniunii Sovietice, a acestor tradiții, persoana este inclusă pe lista rezerviștilor”.

Astăzi, Vladimir Putin ce a spus, sunt vizați toți rezerviștii. Rezerviști sunt în jur de 25-28 de milioane de persoane. De aceea, Putin nu mai are nevoie de o mobilizare generală, pur și simplu nu mai are nevoie de ea, pentru că va mobiliza pe măsura posibilităților, în baza necesităților ale forțelor armate proprii, câți bărbați va considera de cuviință”, a continuat el.

Pentru că Rusia este foarte mare, nu vorbim de un stat foarte mic, de aceea astăzi 300.000, peste o lună iarăși 300.000 și așa se va realiza o mobilizare și o completare a forțelor armate ale Federației Ruse, deci aici este o mică diferență pentru că foarte mulți bărbați în Rusia au experiență militară. Bine, nu este o experiență extraordinară, știm ce înseamnă corupție în armata rusă, știm ce înseamnă mimarea unui proces de pregătire a militarilor, dar, totuși, o resursă umană enormă există pe teritoriul Rusiei”, a adăugat Marin Gherman, potrivit b1tv.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend