Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Persoane încarcerate, substanţe periculoase, inundaţii şi salvare din apă, scenariul unui exerciţiu de urgenţă desfășurat la Giurgiu

Publicat

in

Două persoane încarcerate în urma unui accident rutier produs între un autoturism şi un autocamion ce transporta substanţe periculoase, mai multe gospodării din oraşul Mihăileşti inundate şi doi pescari răsturnaţi cu barca a fost scenariul unui exerciţiu desfăşurat miercuri de ISU Giurgiu în zona barajului de la Mihăileşti, judeţul Giurgiu.

‘Mai multe gospodării din oraşul Mihăileşti au fost inundate, iar apa ameninţa să ajungă la casele oamenilor. La scurt timp, în zona barajului din localitate, a avut loc un accident rutier, în care au fost implicate un autoturism şi un autocamion ce transporta o substanţă periculoasă la contactul cu orice tip de carburant, fiind necesară şi intervenţia echipajelor CBRN. Două persoane erau prinse între fiarele contorsionate şi aveau nevoie urgentă de ajutor şi, nu departe de acest eveniment, doi pescari s-au răsturnat cu barca, iar unul dintre aceştia nu a reuşit să mai iasă la suprafaţă. Acesta a fost scenariul unui exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren, ce a avut loc astăzi, pe DN 6 şi în zona Barajului Mihăileşti’, se arată într-un comunicat de presă, emis miercuri de ISU Giurgiu.

Exerciţiul a avut drept scop verificarea intervenţiei la inundaţii, concomitent cu producerea unui accident rutier cu substanţe periculoase şi salvare din apă, potrivit Agerpres.

Cu acest prilej, au fost simulate acţiuni de evacuare a apei din gospodării, de extragere a victimelor încarcerate din interiorul autovehiculelor, de acordare a primului ajutor calificat şi de căutare-salvare din apă.

La fel ca în situaţiile reale, paramedicii şi echipajele SAJ au intervenit pentru salvarea victimelor şi transportarea acestora la spital, iar scafandrii au executat căutări în apa râului Argeş până când l-au găsit pe bărbatul dispărut.

În sprijin, poliţiştii au efectuat cercetarea la faţa locului, iar jandarmii au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă, în zonă.

Fiind abordate situaţii tactice de o complexitate ridicată, la exerciţiu au participat aproximativ 30 de pompieri din cadrul Detaşamentelor de Pompieri Giurgiu şi Bolintin Deal, Gărzii de Intervenţie Mihăileşti, dar şi poliţişti, jandarmi, echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Serviciului de Gospodărire a Apelor şi Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Mihăileşti.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

După industria auto, și cea a avioanelor e luată în colimator de lupta anti noxe: Comisia Europeană anunță o nouă alianță

Publicat

in

De

Comisia Europeană lansează oficial Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero, invitând membrii comunităţii aviatice să îşi unească forţele în vederea pregătirii pentru apariţia aeronavelor cu emisii zero, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. Alianţa pentru Aviaţia cu Emisii Zero urmăreşte să pregătească ecosistemul aviatic pentru punerea în funcţiune a aeronavelor cu hidrogen şi a celor electrice, pentru a se asigura că transportul aerian contribuie la obiectivul de neutralitate climatică al Europei pentru 2050. Aceasta va reuni reprezentanţi ai producătorilor de aeronave, ai companiilor aeriene, ai aeroporturilor, companiilor energetice şi furnizorilor de combustibil, ai agenţiilor de standardizare şi certificare, ai grupurilor de interese şi ai autorităţilor de reglementare în materie de pasageri şi mediu.

Aceştia vor colabora pentru a identifica toate barierele din calea intrării în serviciul comercial a acestor aeronave, pentru a stabili recomandări şi o foaie de parcurs, pentru a promova proiectele de investiţii şi pentru a crea sinergii şi dinamică în rândul membrilor. În special, membrii vor analiza aspecte precum cerinţele în materie de combustibil şi infrastructură aeroportuară ale aeronavelor cu hidrogen şi electrice, standardizarea şi certificarea, precum şi implicaţiile pentru operatori (companiile aeriene) şi managementul traficului aerian.

În următoarele două decenii, se preconizează introducerea pe piaţă a mai mult de 44.000 de aeronave noi. Volumul de piaţă potenţial pentru aeronavele cu emisii zero a fost estimat la 26.000 până în 2050, cu o valoare totală de 5 mii de miliarde de euro.

Alianţa îşi va îndeplini în final angajamentul de a alinia sectorul la ambiţiile, obiectivele şi politicile conexe ale UE în materie de climă. Dimensiunea internaţională a sectorului este, de asemenea, un element major, deoarece combaterea schimbărilor climatice reprezintă un efort global.

„Odată cu apariţia aeronavelor cu emisii zero, Europa va scrie următorul capitol al aviaţiei. Neutralitatea climatică este paşaportul pentru creştere, iar Alianţa pentru aviaţia cu emisii zero va ajuta industria aeronautică europeană să pună bazele unei aviaţii competitive şi curate”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru era digitală.

Entităţile private şi publice din comunitatea aeronautică care s-au angajat să sprijine punerea în funcţiune a aeronavelor cu emisii zero sunt invitate să se alăture Alianţei pentru aviaţia cu emisii zero prin intermediul formularului online.

O primă reuniune a adunării generale va avea loc în toamna acestui an.

Industria aeronautică europeană şi alţi actori europeni din sectorul aviaţiei şi-au asumat angajamentul de a asigura că transportul aerian din Europa îndeplineşte obiectivele climatice ale Europei pentru 2050. Comisia sprijină acest obiectiv prin acţiuni concrete, cum ar fi programul pentru o aviaţie curată din cadrul programului Orizont Europa, mecanismele de stabilire a preţului carbonului (de exemplu, EU ETS) şi Fondul pentru inovare. Aceste iniţiative sprijină dezvoltarea de aeronave cu emisii zero, bazate pe tehnologii de propulsie noi (de exemplu, electrice sau pe bază de hidrogen). Astfel de aeronave durabile din punctul de vedere al mediului au un potenţial de piaţă imens şi pot contribui semnificativ la competitivitatea viitoare a industriei de profil în toate segmentele de piaţă.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Atacul armat de la Oslo a alertat autoritățile din Franța: Guvernul consolidează securitatea la evenimente Gay Pride

Publicat

in

De

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin le-a cerut sâmbătă prefecţilor să consolideze securitatea la Marşuri ale mândriei de a fi gay (Gay Pride) în întreaga Franţă, în urma unui atac armat la Oslo, în apropierea unui club gay, soldat cu doi morţi şi 21 de răniţi, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Evenimente dramatice la Oslo, ale căror motivaţii nu sunt încă stabilite în întregime, îndeamnă la o creştere a atenţiei generale”, a îndemnat ministrul într-o telegramă consultată de AFP.

El le cere prefecţilor şi directorilor generali de poliţie şi jandarmerie ”să mobilizeze toţi senzorii”, ”de îndată”, pentru a ”detecta eventuale ameninţări susceptibile să afecteze” diverse evenimente ale comunităţilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT).

La Oslo, un atac armat s-a soldat cu doi morţi şi 21 de răniţi, zece grav, un atac tratat de către serviciile norvegiene de informaii interne PST drept ”un act de terorism islamist”, iar un Gay Pride a fost anulat.

La Paris, unde autorităţile au prevăzut o mobilizare a 25.000 până la 35.000 de persoane, ”dimensiunea antiteroristă a dispozitivului, luată în calcul întotdeauna, din cauza unui context al unei ameninţări perene, a fost consolidat”, iar ”poziţionarea forţelor de ordine a fost strânsă în jurul manifestaţiei”, declară AFP Prefectura de Poliţie.

”Perimetrul stabilit în jurul cartierului Marais, la festivităţile de (sâmbătă) seara include această parte, de exemplu prin instalarea unor bariere de beton armat la punctele de intrare, în susţinerea forţelor de ordine”, precizează prefectura.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend