Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pericol de catastrofă ecologică în Marea Neagră – O navă cargo, cu 3.000 de tone de uree la bord, s-a scufundat în apropierea coastelor românești

Publicat

in

Nava turcă Vera Su, cu 3.000 de tone de uree la bord, care eșuat în apropierea zonei protejate ‘Yailata’ din nordul a coastei bulgare a Mării Negre, s-a scufundat și ar putea provoca o catastrofă ecologică în rezervația naturală Kaliakra, care găzduiește multe păsări marine protejate și specii marine pe cale de dispariție, anunță Euractiv.

„Compartimentul motor al navei de marfă este inundat. Există găuri în corpul navei. Nava nu mai poate fi salvată dar se pot lua măsuri pentru îndepărtarea proprietății scufundate ”, a declarat căpitanul Ventsislav Ivanov, director executiv al Administrației maritime bulgare.

La începutul zilei, nava a fost inspectată de scafandri. Au găsit-o pe fundul mării, cu șanse mici să poată fi mutată.

Autoritățile bulgare speră să intre în cală pentru a îndepărta ureea, dar operațiunea este complicată de vremea rea. Autoritățile se așteaptă ca armatorul să anunțe dacă îl abandonează vasul.

Guvernul de la Sofia spune că nu există nici o întârziere în operațiunea de salvare. Vera Su a eșuat pe malul stâncos pe 20 septembrie pe vreme bună. Versiunea investigatorilor este că paznicul a adormit. Timp de șase zile, instituțiile nu au făcut nicio încercare de salvare în ciuda riscurilor pentru mediu.

Greenpeace și-a exprimat furia față de neglijența autorităților bulgare și a avertizat cu privire la posibilele consecințe ireversibile pentru mediu.

Când este eliberată în mare în concentrație mare ureea provoacă o înflorire rapidă a fitoplanctonului, care produce o toxină periculoasă pentru viața marină, inclusiv păsările marine. Când se acumulează poate pune în pericol și viața umană atunci când consumă pește sau fructe de mare.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame

NATIONAL

Varianta omicron, descoperită în Olanda într-un test făcut cu cinci zile înainte ca Africa de Sud să raporteze noua tulpină a coronavirusului

Publicat

in

De

​​Autorităţile sanitare olandeze au anunţat marţi că au descoperit varianta omicron într-un test prelevat la 19 noiembrie, cu o săptămână mai devreme decât estima până acum, şi că sunt în curs controale pentru a stabili în ce măsură s-a răspândit. Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a anunţat că nu este posibil, încă, să se spună dacă ”persoanele vizate s-au dus în Africa australă”, relatează AFP.

”Institutul olandez al Sănătăţii şi Mediului (RIVM) a detectat varianta omicron în două eşantioane ale unor teste prelevate în Olanda (…) la 19 şi 23 noiembrie 2022”, a anunţat într-un comunicat institutul.

Cele două eşantioane au fost prelevate înainte ca Africa de Sud să raporteze Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) faptul că a descoperit această nouă variantă a coronavirusului – la 24 noiembrie -, care a provocat o atmosferă de panică şi a condus la impunerea multor interdicţii unor călători din Africa australă.

Şi alte cazuri de îmbolnăvire cu varianta omicron au fost descoperite în Europa, în eşantioane prelevate înainte de anunţul Africii de Sud.

Belgia a fost prima ţară europeană care a identificat varanta omicron, la un pacient care ”a venit din străinătate, testat pozotiv (covid-19) la 22 noiembrie”, anunţa la 26 noiembrie ministrul belgian al Sănătăţii.

Este imposibil, pentru moment, să se ştie ”dacă persoanele vizate (în cazuri precedente) s-au dus în Africa australă”, precizează RIVM.

Institutul olandez anunţă că persoanele testate au fost informate şi că serviciile de sănătate municipale au început să ancheteze contactele acestora.

”În perioada următoare, diverse studii urmează să fie efectuate cu privire la răspândirea variantei omicron în Olanda”, anunţă Institutul.

RIVM precizează că urmează, de asemenea, să reexamineze mai multe eşantioane ale unor teste precedente.

Olanda, care înregistrează 16 cazuri confirmate, este, în acest stadiu, ţara cu cele mai multe contaminări cu varianta omicron în Europa. (sursa: news.ro)

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult

NATIONAL

VIDEO Un elicopter s-a prăbușit într-un zbor de antrenament: Sunt cel puțin 14 morți și 2 răniți, în Azerbaidjan

Publicat

in

De

Cel puţin 14 persoane au murit după prăbuşirea unui elicopter militar care efectua un zbor de antrenament, în Azerbaidjan, anunţă autorităţile de la Baku, citate de agenţia oficială Azertag şi de site-ul Azernews.az.

Elicopterul militar s-a prăbuşit marţi dimineaţă în apropierea Poligonului Garaheybat, în provincia azeră Khizi, scrie mediafax.ro.

Conform bilanţului preliminar al accidentului aviatic, 14 ofiţeri ai Poliţiei de Frontieră din Azerbaidjan au murit, iar doi au fost răniţi în accident.

Autorităţile azere anchetează circumstanţele producerii accidentului.

Comenteaza cu profilul de FB
Reclame
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend