Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Perchezitii la firma care a montat camerele de supraveghere in Curtea de Arges

Publicat

in

Procurorii DNA fac luni perchezitii la sediul firmei 2K Telecom SRL, detinuta de Alexandru Ghita, fratele lui Sebastian Ghita, relateaza Agerpres si Realitatea TV. Potrivit DNA, perchezitiile sunt facute intr-un dosar de fraudare a fondurilor europene, legat de proiectul „Internet in scoala ta” – gestionat de Ministerul Educatiei. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca procurorii DNA fac perchezitii la sediile SC 2K Telecom SRL, care apartine lui Alexandru Ghita, fratele deputatului Sebastian Ghita, si la SC Avitech Co. SRL, ambele din orasul Voluntari.

Reamintim ca premierul Victor Ponta i-a cerut la finalul anului 2012 ministrului Comunicatiilor de la acea vreme, Dan Nica, ca din banii obtinuti la licitatia pentru licente 4G sa pregateasca finantarea proiectului care prevede introducerea, de anul viitor, a unei retele gratuite de Internet wireless in toate scolile si institutiile publice.

Contractul este in valoare de aproape 120 de milioane de lei si a fost semnat in cele din urma in 2013, la Ministerul Educatiei Nationale, in prezenta premierului Victor Ponta. Contractul pentru conectarea scolilor la internet – semnat de minister cu un consortiu format din Omnilogic si Avitech, avand ca subcontractant Romtelecom – este de 119.840.000 lei fara TVA, are o perioada de implementare de sase luni si una de mentenanta de cinci luni.

Comunicatul DNA:

Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a coruptiei, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie, comise in anul 2013, in legatura cu licitatia organizata de Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului pentru proiectul ‘Internet in scoala ta’, finantat integral din fonduri europene.

In cursul zilei de 23 februarie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 2 locatii situate in municipiul Bucuresti si in judetul Ilfov, reprezentand sediile unor societati comerciale.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate in prezenta cauza, precizam ca, atunci cand imprejurarile vor permite, vom fi in masura sa oferim detalii suplimentare.

  • Istoricul licitatiei ‘internet in scoala ta’: Cine si de ce a contestat documentatia de atribuire


Ministerul Educatiei a demarat licitatia privind „furnizare pentru echipamente de infrastructura si servicii TIC pentru implementarea proiectului ￯Internet in scoala ta” in 23.10 2012, contract cu o valoare estimata fara TVA de 119.841.679 lei.

Pana la termenul limita au fost primite doua oferte, respectiv:
1. Asocierea Asesoft International si Orange Romania – oferta depusa:119.841.000 lei
2. Asocierea dintre Omnilogic si Avitech Co, avand ca subcontractant pe Romtelecom – oferta depusa: 119.840.458 lei

Contractul a fost atribuit in data de 29.11.2013 catre asocierea dintre Omnilogic si Avitech Co, avand ca subcontractant pe Romtelecom.

Datele din SEAP (vezi documentul atasat cu ofertele depuse si istoricul licitatiei) mai arata ca licitatia a fost intens contestata.

Astfel, in 02.11.2012 au fost depuse 3 contestatii la CNSC referitoare la documentatia de atribuire, respectiv:

  • 1. Contestatia nr. 34384/02.11.2012 de catre SC Arcole International SRL
  • 2. Contestatia nr. 34463/05.11.2012 de catre SC Creativ TSD Business SRL
  • 3. Contestatia nr. 34549/05.11.2012 de catre SC Alcatel Lucent Romania SRL.


Motivele celor trei contestatii conexate de CNSC au fost urmatoarele:

  • 1. Specificatiile tehnice care ar fi avantajat in mod univoc produsele hardware si software ale anumitor producatori
  • 2. Solicitari restrictive ale capacitatii tehnice a ofertantilor
  • 3. Clauze contractuale abuzive incluse in modelul de contract.


Deciziile CNSC privind cele 3 contestatii:
In data de 06.11.2012, CNSC, prin decizia de suspendare nr. 831S/C8/4938, 4956, 4977 a hotarat suspendarea procedurii pana la judecarea fondului contestatiei.

In data de 06.12.2012 s-a emis decizia CNSC privind modificarea documentatiei de atribuire si continuarea procedurii, document primit si inregistrat la Ministerul Educatiei abia in data de 12.12.2012. 

Inainte de expirarea celor 10 zile acordate Ministerului educatiei de catre CNSC pentru efectuarea modificarilor la documentatia de atribuire si stabilirea unei noi date de depunere a ofertelor, in 21.12.2012, a fost primita pe fax la sediul Ministerului Educatiei copia plangerii inregistrate la Curtea de Apel Bucuresti de catre SC Creativ TSD Business SRL, care solicita suspendarea procedurii si modificarea Deciziei CNSC emise anterior in sensul anularii procedurii de atribuire. ca urmare, pana la pronuntarea de catre Curtea de Apel Bucuresti a unei prime hotarari, Ministerul Educatiei nu a publicat o erata in SEAP, decizia CNSC nefiind definitiva.

Avand insa in vedere ca nu s-a hotarat suspendarea procedurii de catre Curtea de Apel Bucuresti, Ministerul Educatiei a hotarat la finalul lunii ianuarie 2013 sa incarce in SEAP caietul de sarcini modificat conform deciziei CNSC si sa publice in SEAP un anunt tip erata privind noile termene de depunere a ofertelor, respectiv anuntul nr. 28980 din 31.01.2013 (referitor la anuntul de participare 39865 din 23.10.2012). Noul termen limita, publicat in SEAP prin erata din 31.01.2013, pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare: 14:03.2013. Anuntul tip erata a fost transmis in data de 30.01.2013 catre OJ si continea noile termene de depunere a ofertelor: nr. 2013/S024-036166 din 02.02.2013.

Ulterior, „din motive obiective ce tineau de solicitarile potentialilor ofertanti de a viziona locatiile din teren pentru o mai buna fundamentare a ofertelor, MEN a hotarat ulterior sa publice un anunt de tip erata privind prelungirea cu 14 zile a termenului de depunere a ofertelor pentru 28.03.2013, anunt care a fost publicat in SEAP in 13.03.2013

Documentul din SEAP mai mentioneaza ca anunturile tip erata incepand cu 30.01.2013 au fost refuzate la publicare de catre JO al UE.

Operatorii economici care au depus oferte in termenul limita sunt cele doua asocieri mentionate mai sus, ale caror oferte au fost inregistrate la Ministerul Educatiei in data de 28.03.2013.

Cine sunt actionarii Avitech Co:

Datele de la Registrul Comertului privind actionariatul Avitech Co arata ca firma este detinuta de urmatoarele persoane juridice situate la aceeasi adresa: 

  • – AVITECH (OVERSEAS) CO LTD, cu sediul Cipru, NICOSIA, STR. AVLONOS, Nr. 1, Maria House – 60%
  • – EAGLELINK CORPORATION LIMITED – 14,96%
  • – ZONIX INVESTMENTS LIMITED – 25,04%.


Cine sunt actionarii 2K Telecom

Firma 2K Telecom este controlata de Alexandru Ghita (fratele deputatului Sebastian Ghita) – 67,12%Vasile Domente (unchiul lui Sebastian Ghita) –8,05% si Vasile Radu – 24,83%.

2 K Telecom este societatea care a montat, tot cu bani din fonduri europene, camerele de supraveghere din municipiul Curtea de Arges.

Comenteaza cu profilul de FB

Redactor sef editie print, redactor coordonator editie online. Jurnalist cu peste 10 ani experienta in presa scrisa, autor a nenumarate reportaje si anchete jurnalistice. Colaborari cu publicatii nationale si agentii de presa. Contact e-mail: malina.petrescu@ziarulprofit.ro

ACTUAL

Alexandru Rafila: ‘Starea de urgență s-ar putea dovedi necesară în momentul în care spitalele n-ar mai face față’

Publicat

in

De

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este sceptic că România ar putea să ajungă la 10.000 de cazuri pe zi.

„Nu cred că o să ajungem la 10.000 de cazuri noi pe zi, e imposibil de prezis, sper să nu ajungem într-o astfel de situație, ar însemna o creștere cam de 15 ori față de situația actuală, nici nu vreau să mă gândesc”, a declarat Alexandru Rafila, vineri seara, la Digi24. El a fost întrebat despre declarația pe care o făcea joi ministrul sănătății, Nelu Tătaru, care vorbea de ipoteza în care s-ar ajunge la 10.000 de cazuri în patru-cinci zile, caz în care, spunea ministrul, s-ar impune redeclararea stării de urgență.

„Eu nu pot să comentez algoritmul pe baza căruia dânsul a socotit momentul introducerii stării de urgență ca fiind oportun. (…) Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese”, a spus profesorul Rafila.

Starea de urgență s-ar putea dovedi necesară în momentul în care spitalele n-ar mai face față, numărul bolnavilor care au nevoie de terapie intensivă ar fi mai mare decât posibilitățile, iar întregul sistem sanitar ar intra în colaps, a arătat Alexandru Rafila, conform Digi24.ro.

„Cu siguranță un element care trebui luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienții, mai ales cei cu formele grave, și de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune”, a spus Rafila.

Citește și:

Contracte de mii de lei pentru ‘băieții deștepți’ din PNL. Prin ce încrengături dubioase au reușit să dea lovitura

Informații bombă! România ar putea fi vândută aproape gratis

Traian Băsescu face praf un detaliu din Legea carantinării: ‘E o prostie monumentală’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Declarația șoc a unui medic șef ATI: ‘Nu există pacienți asimptomatici’

Publicat

in

De

Unul dintre medicii din România aflați în prima linie în lupta cu COVID-19, transmite un avertisment crunt care răstoarnă situația în România. În opinia sa, conceptul de asimptomatic este greșit.

„Nu există pacient asimptomatic, infectat cu SARS-CoV2”, este semnalul de alarmă tras de Florin Roșu, medic ATI și șeful secției de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași.

Specialistul a declarat că practic, nu există pacienți asimptomatici infectați cu coronavirus

„Noi spunem că pacientul este asimptomatic, dar nu există ca el să nu fi avut un puseu febril, o tuse, i-a curs nasul, o răgușeală sau o zi în care i s-a întâmplat să nu fie în formă maximă sau să simtă o stare de oboseală. Niciunul dintre pacienți, în momentul în care SARS-CoV2 începe să determine modificări în organism, nu merge la fotbal și se simte extraordinar de bine. Nu există pacienți asimptomatici. Există pacienți care dezvoltă o formă ușoară, față de cei care au forme medii sau severe, a explicat Florin Roșu pentru Hotnews.

Mai mult decât atât, medicul a tras un semnal de alarmă asupra faptului că starea de sănătate a pacienților cu forme ușoare ori medii se poate agrava rapid, în decurs de câteva ore. Astfel, supravegherea pacienților în mediul spitalicesc devine foarte importantă. „Nu este o măsură de pedeapsă, este o măsură prin care încercăm să protejăm populația din punctul de vedere al prevenirii răspândirii virusului și al acordării unei asistențe medicale de calitate.”, spune medicul ATI.

Potrivit medicului ieșean, COVID-19 începe să își facă simțită prezența în ziua a 5-a de la debutul bolii, iar undeva între ziua a 7-a și a 10-a are impactul cel mai important asupra organismului. El mai spune că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri, dar nu își pierde speranța că românii vor acționa responsabil.

CCR a deschis uşa spitalelor pentru pacienţii asimptomatici

Mai mulți pacienți de Covid-19 anunță că vor să plece din spitale în condițiile în care Curtea Constituțională a hotărât că internarea nu poate fi obligatorie. Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 şi ale art. 8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 11/2020, considerând ca legea este insuficient de clară şi lipsită de previzibilitate şi lasă întreaga materie a măsurilor restrictive de libertate instituite cu scopul de a preveni şi combate răspândirea bolilor contagioase să fie reglementată prin acte normative secundare, conform național.ro.

Avocatul Poporului susţine că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a internat obligatoriu şi pe perioada stării de urgenţă şi pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome.

Citește și:

Contracte de mii de lei pentru ‘băieții deștepți’ din PNL. Prin ce încrengături dubioase au reușit să dea lovitura

Informații bombă! România ar putea fi vândută aproape gratis

Traian Băsescu face praf un detaliu din Legea carantinării: ‘E o prostie monumentală’

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend