Conecteaza-te cu noi
(function (document, window) { var a, c = document.createElement("script"); c.id = "CleverCoreLoader48572"; c.src = "//scripts.cleverwebserver.com/9fa80e175795759b2749da4ab953784d.js"; c.async = !0; c.type = "text/javascript"; c.setAttribute("data-target", window.name); c.setAttribute("data-callback", "put-your-callback-macro-here"); try { a = parent.document.getElementsByTagName("script")[0] || document.getElementsByTagName("script")[0]; } catch (e) { a = !1; } a || (a = document.getElementsByTagName("head")[0] || document.getElementsByTagName("body")[0]); a.parentNode.insertBefore(c, a); })(document, window); ">

SOCIAL

Pentru o sticlă de aghiazmă argeşenii s-au îmbrâncit cu jandarmii

Publicat

in

Mii de credincioşi au stat ore întregi în faţa bisericilor din Curtea de Argeş încă de la primele ore ale dimineţii, pentru a participa la slujba de Bobotează. Majoritatea au venit pentru apa sfinţită de preoţi, aghiasma despre care se spune că are puteri tămăduitoare.

De departe cea mai aglomerată a fost curtea Mânăstirii unde zecile de jandarmi abia au putu face faţă puhoiului de oameni care au stat la coadă pentru a-şi umple sticlele cu apa sfinţită de ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. Un întreg sobor de preoţi şi diaconi au oficiat slujba de Bobotează în catedrala Mânăstirii după care au făcut un ritual religios de sfinţire chiar lângă Fântâna Meşterului Manole din curtea lăcaşului de cult, unde au fost puse din vreme zeci de butoaie cu apă. Argeşenii au stat şi au ascultat fără să mişte cuvântarea lui ÎPS Calinic însă, odată ce acesta a terminat, credincioşii au uitat parcă de orice şi nu au mai avut decât un ţel şi anume acela de a ajunge cât mai repede la butoaiele cu apă. Jandarmii abia i-au putut ţine în frâu pe cei care se înghesuiau, se loveau şi ţipau doar pentru a ajunge mai repede în faţă. Deşi aghiazmă a fost pentru toată lumea, cozile şi îmbulzeala se vor termina abia târziu spre seară. Mâine aglomeraţia din jurul bisericilor va continua, creştinii prăznuindu-l pe Sfântul Ion.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Click si comenteaza

You must be logged in to post a comment Login

Lasa un comentariu

ACTUAL

Lovitură ‘cruntă’ pentru profesori! Sorin Cîmpeanu: ‘Este o chestiune de bun simț ca un profesor să nu facă mediații cu propriii elevi’

Publicat

in

De

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că în viitoarea lege a Educaţiei va fi prevăzută interdicţia ca profesorii să facă meditaţii cu elevii de la clasele unde predau. „Nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil”, susţine ministrul, care consideră că este „de bun simţ” ca un dascăl să nu facă meditaţii cu elevii cărora le predă la şcoală.

„Este o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă mediaţii cu propriii elevi. Pe de altă parte, meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi, nu poţi împiedica un părinte să investească în educaţia propriului copil, dar trebuie respectate în acelaşi timp şi condiţiile de etică. La nivelul legii vom ridica această interdicţie – al noii legi a educaţiei care va rezulta pentru implementarea proiectului «România educată» – şi vom avea o comisie naţională de inspecţie şcolară cu prerogative de verificare a respectării normelor de etică şi deontologie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu marţi, la TVR.

El a menţionat că din comisie vor face parte „profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur” şi care să aibă experienţă şi în inspecţia şcolară. 

„După ce vom avea adoptat pachetul legislativ de bază, vom avea şi o metodologie subsecventă cu proceduri”, a adăugat Cîmpeanu.

Potrivit ministrului, şi până în prezent a existat o prevedere care interzicea medicaţiile cu elevii de la clasă, în Ordinul de ministru 4831 din anul 2018, care însă nu a fost respectat, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Legislația privind actele civile, modificată: Ce noutăți au apărut în legătură cu certificatele de naștere, căsătorie sau deces

Publicat

in

Regulile privind emiterea și conținutul actelor civile, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, au suferit recent o serie de schimbări importante, după apariția unei legi în acest sens. Astfel, acum, modificarea sau completarea fără drept ori plastifierea actelor de stare civilă duce automat la anularea lor, iar părinții nu le mai pot da mai mult de trei prenume copiilor.

Schimbările apărute recent la legislația privind actele de stare civilă sunt aduse de Legea 105/2022, ce se aplică de puțină vreme. Printre cele mai importante noutăți apărute sunt:

1. Plastifierea certificatelor de naștere, căsătorie sau deces duce la anularea lor. Același efect îl are și modificarea sau completarea fără drept a actelor de stare civilă. Nulitatea acestor documente poate fi constatată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul direcției de evidența populației ori de către ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României.

2. Părinții nu mai pot pune copiilor câte prenume vor. Mai exact, atunci când înregistrează nașterea unui copil la oficiul stării civile, părinții nu mai pot da mai mult de trei prenume copilului (fără a se ține seama de numele de familie).

3. La solicitarea schimbării numelui nu se mai cer copii legalizate ale actelor de stare civilă, ci doar fotocopii. Astfel, cei ce vor să-și schimbe numele, indiferent de motiv, nu mai trebuie să prezinte acum autorităților copii legalizate ale actelor de stare civilă, așa cum era înainte, ci doar fotocopii ale acestor documente.

4. Au apărut noi cazuri de schimbare a numelui sau prenumelui persoanelor fizice pe cale administrativă. Concret, au apărut patru noi situații. Acum se poate cere schimbarea numelui sau a unui prenume și atunci când o persoană este cunoscută după un anumit prenume pe care, din punct de vedere legal, nu îl are, atunci când soții sau unul dintre ei doresc/dorește să schimbe numele de familie pe care l-au/l-a purtat în timpul căsătoriei, atunci când unul dintre soți dorește să renunțe la numele purtat în timpul căsătoriei sau în cazul în care părintele căruia i-a fost încredințat un minor, dacă se recăsătorește și își schimbă numele de familie, solicită ca minorul să poarte noul nume.

5. La schimbarea numelui scris greșit de autorități în actele de stare civilă, unul dintre pașii procedurii a fost eliminat. Practic, persoanele care cer acum schimbarea numelui din cauza faptului că un reprezentant al statului, fie din neatenție, fie pentru că nu cunoștea regulile aplicabile din domeniu, l-a greșit atunci când l-a scris într-un certificat de stare civilă nu mai sunt nevoite să publice cererea în Monitorul oficial.

6. Au apărut modificări privind termenele de eliberare a certificatul de naștere al unui copil. Ca regulă generală, nașterea unui copil trebuie declarată în termen de 30 de zile, în cazul copilului născut viu, și în termen de trei zile, în cazul copilului născut mort. Dacă declararea nașterii se face după aceste termene, dar nu mai târziu de un an de zile de la naștere, certificatul de naștere se va elibera în termen de 30 de zile de la solicitarea părintelui. În cazul în care declararea nașterii se face după trecerea unui an de la naștere, certificatul va fi eliberat în termen de 90 de zile de la data depunerii solicitării.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

Publicitate decathlon.ro

În Trend