Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Peleții de lemn, biocombustibilul anilor ce vin

Avatar

Publicat

in

Există un curent tot mai puternic în Europa în sensul reducerii utilizării combustibililor fosili pentru încălzire, în scopul evitării daunelor aduse mediului, concomitent cu încurajarea folosirii de noi surse de ardere eco friendly, precum ar fi diversele tipuri de peleți. mai nou, ei se pot comanda inclusiv online, de pe site-urile de specialitate.

Peleții de lemn, o soluție viabilă de încălzire și în țara noastră

Publicitate

Românii încep să descopere și ei această alternativă de producere a căldurii pe timpul iernii, dar mai sunt mulți pași de făcut până când vor avea curajul ca să renunțe definitiv la arderea buștenilor și a cărbunelui, precum și a carburanților lichizi, mari poluatori pentru mediul ambiant.

Biopeleții reprezintă o categorie de biocombustibili derivată din subprodusele de fabricație a lemnului și au devenit extrem de populari mai ales în țările vestice ale bătrânului nostru continent, deoarece reprezintă cea mai bună soluție existentă la ora actuală pentru înlocuirea combustibililor solizi.

Nu doar că prin arderea peleților de lemn se generează o energie  termică foarte curată, dar au și un cost relativ mic în comparație cu acei combustibili fosili clasici. Asta în condițiile în care puterea calorică este mai mare, emisiile de dioxid de carbon merg spre zero, iar depozitarea acestor peleți ocupă relativ puțin spațiu.

Ce deosebește peleții de buștenii clasici?

Lemnul tradițional folosit pentru încălzit generează o cantitate relativ redusă de energie calorică pe unitatea de volum, ceea ce presupune o mare cantitate de bușteni pentru atingerea temperaturii dorite, dar mai ales îngreunează menținerea curată a locului unde se utilizează, deoarece în urma acestei arderi, în afară de fumul poluator pentru mediu, se generează și o mare cantitate de cenușă.

Nu mai vorbim de faptul că înainte de utilizare, buștenii tăiați din pădure trebuie transportați relativ dificil, au nevoie de a fi secționați la dimensiunile potrivite pentru a fi utilizați pentru foc și depozitați în locuri special amenajate, de regulă magazii, unde vor ocupa un spațiu mare.  Iar la final, în momentul arderii, utilizatorii nu vor putea să știe niciodată ce cantitate de apă există în interiorul acestora, așadar nici cât lemn trebuie să consume pentru a atinge o anumită temperatură pe care și-o doresc.

Încălzirea spațiilor turistice rurale cu peleți, varianta câștigătoare

Având în vedere cele de mai sus, este normal faptul că multe pensiuni, hoteluri, moteluri, locuri turistice aflate în stațiuni balneare românești prestigioase au început să vadă cu ochi buni peleții din lemn. Acest biocombustibil le oferă nu doar oportunitatea de a reduce costurile într-un mod semnificativ, dar își pot face și o reclamă excelentă împărtășind publicului faptul că utilizează o sursă ecologică pentru încălzirea pe timp friguros. Se știe că fără o dezvoltare durabilă nu mai putem să ne gândim la un viitor bun pentru noi, iar unitățile care găzduiesc turiști nu pot face nici ele excepție.

Nu va trece multă vreme și tot mai mulți proprietari de pensiuni agroturistice vor înțelege că pot avea o căldură ieftină, verde și de calitate premium, prin folosirea peleților din lemn.

Principala motivație pentru dezvoltarea în întreaga lume a producției de peleți de lemn o reprezintă creșterea puternică a cererii de energie pentru încălzire cu care se va confrunta omenirea în anii ce vin.

Pe piață există mai multe categorii de peleți, cu caracteristici diverse, în funcție de tipurile de reziduuri din lemn care au fost utilizate la fabricarea lor.

În linii generale, un pelet este realizat din granule de deșeuri agricole și forestiere care sunt compactate sub formă de cilindru de 2 – 3 cm și din care s-a eliminat apa în cea mai mare proporție, umiditatea sa nedepășind 8 – 10%, spre deosebire de bușteni obișnuiți care pot depăși lejer 50% sau chiar mai mult.

Acest biocombustibil granulat, pe bază de biomasă vegetală, măcinată și compactată la o presiune ridicată, permite transformarea componentelor lignocelulozice sub efectul căldurii generate în procesul de producție, fapt ce conduce la un produs îngroșat cu o putere calorică ridicată și rezistență mecanică foarte bună, la fabricarea lor nefiind niciodată folosite componente toxice  poluatoare pentru mediu.

Comenteaza cu profilul de FB

ACTUAL

Nebunie în România! Doi polițiști au fost tăiați! Atacatorii, împușcați!

Avatar

Publicat

in

De

Reglare de conturi în România! S-au tras focuri de armă! Doi polițiști au fost tăiați, iar atacatorii au fost împușcați.

Cei doi polițiști fuseseră atacați cu o coasă.

Publicitate

Anterior, B1 TV informase că atacul a avut loc în Capitală, în Cartierul Văcărești.

Ulterior, s-a precizat că e vorba de localitatea Văcărești, din Dâmbovița.

„Scandal cu Împușcături la Vacaresti! Doi polițiști sunt tăiați, doi suspecți, împușcați”, dezvăluie jurnalistul Marius Buga.

Atacatorul cu coasa, care a fost împușcat, s-ar zbate între viață și moarte, informează B1 TV.

Conform informațiilor apărute în spațiul public, cei doi atacatori erau frați, unul a fost împușcat în abdomen, altul, în picior.

Poliția a venit după un apel la 112, pentru că unul dintre frați era violent.

Vezi și

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Lovitură cruntă pentru un celebru om de afaceri: DIICOT i-a pus sechestru pe avere. Prejudiciu de 8 milioane de euro adus statului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Scandal uriaș! A fost menționat numele lui Traian Berbeceanu! Silviu Mănăstire și Dan Bucura l-au făcut pe Florin Roman să închidă telefonul!

Avatar

Publicat

in

De

Scandal uriaș la B1 TV, în emisiunea lui Silviu Mănăstire! Mănăstire și Dan Bucura l-au pus la zid pe liderul deputaților PNL, Florin Roman, pentru modul în care Ministerul de Interne a gestionat funeraliile lui Florin Mototolea, zis Emi Pian.

În momentul în care Roman a zis că situația ar fi stat altfel dacă Traian Berbeceanu ar fi avut o funcție executivă, Silviu Mănăstire a reacționat imediat și i-a spus că e șeful de Cabinet al lui Marcel Vela.

Publicitate

Prezent în studio, și jurnalistul Dan Bucura i-a ținut isonul lui Mănăstire.

În replică, Roman a dat vina pe guvernarea PSD, pe recursul compensatoriu și pe măsurile social-democrate.

Ulterior, Silviu Mănăstire l-a întrebat pe Florin Roman ce va face de luni, dacă va lua măsuri împotriva clanurilor interlope.

Cum reacția lui Florin Roman a lăsat de dorit, acesta dând din nou vina pe PSD, Mănăstire l-a întrerupt pe reprezentantul PNL, care, în cele din urmă, a ieșit de pe Skype.

Vezi și

SURSE Cum ar fi ajuns clanul Rinu, cel care se află în spatele uciderii lui Emi Pian, să crească în ultimii ani: ‘Au săgeți care taie tot’

EXCLUSIV Cum a răbufnit Marcel Vela: ‘Îmi pare rău că trebuie s-o spun’. După scandalul iscat de priveghiul lui Emi Pian, Iulian Surugiu rupe tăcerea!

Lovitură cruntă pentru un celebru om de afaceri: DIICOT i-a pus sechestru pe avere. Prejudiciu de 8 milioane de euro adus statului

Comenteaza cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Mioveni

În Trend