Conecteaza-te cu noi

NATIONAL

Pe scena Forumului de la Davos, liderii mondiali fac profeții apocaliptice: avem cel puțin 4 crize simultan

Publicat

in

Ameninţările multiple la adresa economiei globale sunt în fruntea îngrijorărilor liderilor guvernamentali şi de afaceri prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, unii semnalând riscul unei recesiuni la nivel mondial, transmite Reuters

Reuniunea are loc pe fondul inflaţiei aflată la cel mai înalt nivel ale ultimilor zeci de ani în economii majore, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie şi Europa, informează News.ro.

Aceste creşteri de preţuri au subminat încrederea consumatorilor şi au zdruncinat pieţele financiare mondiale, determinând băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, să majoreze ratele dobânzilor.

Între timp, repercusiunile asupra pieţelor petroliere şi alimentare ale invadării Ucrainei de către Rusia în februarie – pe care Moscova o descrie drept ”o operaţiune militară specială” – şi blocajele cauzate de Covid-19 în China, fără un sfârşit clar, au agravat nenorocirea.

„Avem cel puţin patru crize, care sunt împletite. Avem inflaţie mare… avem o criză energetică… avem sărăcie alimentară şi avem o criză climatică. Şi nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar asupra uneia dintre crize. Dar dacă nici una dintre probleme nu va fi rezolvată, chiar mă tem că ne confruntăm cu o recesiune globală cu un efect extraordinar… asupra stabilităţii globale”, a spus vicecancelarul german Robert Habeck.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a redus luna trecută previziunile de creştere globală, pentru a doua oară în acest an, invocând războiul din Ucraina şi evidenţiind inflaţia drept ”un pericol clar şi prezent” pentru multe ţări.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, vorbind luni la Davos, a declarat că războiul, condiţiile financiare mai stricte şi şocurile preţurilor – în special pentru alimente – au ”umbrit” în mod clar perspectivele economice, deşi ea nu se aşteaptă încă la o recesiune.

Întrebată în cadrul unei mese rotunde dacă se aştepta la o recesiune, Georgieva a spus: ”Nu, nu în acest moment. Asta nu înseamnă că este exclus”.

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, care urmează să vorbească marţi la Davos, a avertizat că creşterea şi inflaţia se află pe căi opuse, deoarece presiunile crescânde ale preţurilor limitează activitatea economică şi devastează puterea de cumpărare a gospodăriilor.

”Războiul Rusia-Ucraina s-ar putea dovedi a fi un punct crucial pentru hiperglobalizare. Aceasta ar putea face ca lanţurile de aprovizionare să devină mai puţin eficiente pentru o perioadă şi, în timpul tranziţiei, ar putea crea presiuni mai persistente asupra costurilor pentru economie”, a spus ea într-o postare pe blog, luni.

Totuşi, ea a promis, în esenţă, majorări ale ratelor dobânzilor atât în ​​iulie, cât şi în septembrie, pentru a opri inflaţia, chiar dacă creşterea costurilor îndatorării va afecta cu siguranţă creşterea.

„Ştiam, toţi ştiau încă din prima zi că acest război este o veste economică proastă. Mai puţină creştere şi mai multă inflaţie. Acesta este preţul pe care am acceptat împreună să-l plătim pentru a ne proteja valorile… A meritat să plătim acest preţ „, a declarat politicianul francez Francois Villeroy de Galhau.

În timp ce impactul economic al crizei din Ucraina este resimţit cel mai puternic în Europa, economia SUA este cea care se confruntă cu cele mai mari presiuni ale preţurilor. Indicele preţurilor de consum a urcat de la aproape zero în urmă cu doi ani la un maxim de 40 de ani, de 8,5%, în martie.

Fed a răspuns la începutul acestei luni cu cea mai mare creştere a dobânzii cheie din ultimii 22 de ani, iar preşedintele Jerome Powell a semnalat creşteri de o amploare similară – jumătate de punct procentual – cel puţin la următoarele două întâlniri.

Cu toate acestea, dobânzile mai ridicate şi aşteptările pentru mai mult nu au slăbit încă cheltuielile consumatorilor şi o piaţă a forţei de muncă solidă din SUA.

Pieţele emergente cheie, inclusiv China, sunt încă aşteptate să înregistreze creştere economică în acest an, chiar dacă într-un ritm mai lent decât se estimase anterior.

Marcos Troyjo, preşedintele Noii Bănci de Dezvoltare înfiinţată de Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, a declarat că banca sa se aşteaptă în continuare la ”o creştere solidă” în acest an în China, India şi Brazilia.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

NATIONAL

Polonezul Hubert Hurkacz, semifinalist anul trecut, va dona bani Ucrainei la fiecare as pe care-l va reuși la Wimbledon 2022

Publicat

in

De

Hubert Hurkacz a ajuns până în semifinalele ediției din 2021 de la Wimbledon, iar anul acesta este văzut unul dintre favoriți. Polonezul deține un serviciu impresionant, iar promisiunea lui înainte de startul celui de-al treilea Grand Slam este una legată de Ucraina.

Hubert HurkaczFoto: atp/ twitter

Hubert Hurkacz va dona 100 de euro Ucrainei la fiecare as de la Wimbledon 2022

Astfel, „uriașul” polonez (1.96 metri) va dona Ucrainei 100 de euro la fiecare as pe care-l va reuși în complexul de la All England Club.

„Aş dori să anunţ că, începând de luni mă angajez să donez 100 de euro pentru fiecare as pe care îl voi reuşi la Wimbledon pentru a ajuta poporul Ucrainei. Sper că serviciul meu va funcţiona bine!” – Hubert Hurkacz, pe Twitter.

În vârstă de 25 de ani, Hurkacz va debuta la Wimbledon 2022 în cursul zilei de luni împotriva ibericului Alejandro Davidovich Fokina.

Polonezul a câștigat recent turneul ATP de la Halle, iar în acest moment este pe locul trei în actualul sezon în ceea ce privește așii (a reușit 452), dar se află în urma unor alți doi uriași: John Isner și Reilly Opelka.

Război în Ucraina, ziua 124 – Evenimentele sunt LiveText pe HotNews.ro.

Clasamentul așilor din 2022 în circuitul ATP

1 John Isner 539 (în 25 de meciuri)

2 Reilly Opelka 492 (32)

3 Hubert Hurkacz 452 (39).

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

NATIONAL

Marcel Ciolacu: PSD are cinci sau șase variante pentru Ministerul Agriculturii. Petre Daea e pe listă (Video)

Publicat

in

De

Marcel Ciolacu, președintele PSD, afirmă că social-democrații au mai multe variante pentru funcția de ministru al Agriculturii, după demisia lui Adrian Chesnoiu, ca urmare a solicitării DNA de ridicare a imunității în vederea unei anchete de abuz în serviciu.

„Cu toții suntem vremelnici în anumite funcții și trecător pe acest pământ. Normal că Adrian era un foarte bun specialist, recunoscut de către toată lumea, atât la Bruxelles, cât și de către fermieri, agricultori. Este un moment delicat pentru Adrian, dar cu abordarea pe care a avut-o sper că lucrurile să grăbească, să nu treneze acest dosar, să fie trimis cât mai repede în judecată și să-și dovedească nevinovăția”, a declarat Ciolacu.

Liderul PSD a afirmat că parlamentarii partidului vor vota pentru ridicarea imunității, așa cum însuși Adrian Chesnoiu a cerut.

În privința înlocuitorului lui Chesnoiu, Ciolacu nu a precizat dacă tot organizația PSD Olt va face desemnarea, în partidul existând mai multe variante, inclusiv fostul ministru Petre Daea.

„Avem vreo 5 sau 6 variante. Am avut discuții telefonice și ieri și la sediu. Vom veni cu o propunere. [Petre Daea] este unul dintre numele propuse de anumiți colegi. Vom vedea”, a mai precizat președintele PSD.

CONTEXT

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis vineri președintelui României, Klaus Iohannis, propunerea de nominalizare a vicepremierului Sorin-Mihai Grindeanu ca ministru interimar al Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin același document s-a luat act de demisia ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu.

Postul de ministru al Agriculturii a rămas vacant ca urmare a demisiei lui Adrian Chesnoiu, aflat în vizorul DNA pentru că ar fi intervenit într-un concurs de angajare.

Conform DNA, „în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Adrian Chesnoiu a anunţat joi că demisionează din funcţia de ministru al Agriculturii şi se autosuspendă din PSD. „Nu am săvârşit nicio faptă de natură penală sau de corupţie şi mi-am desfăşurat mereu cu integritate şi cu dedicare activitatea mea executivă”, a mai spus el.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend