Conecteaza-te cu noi

ACTUAL

Pe banii voștri, Guvernul vrea să acopere găurile din buget: impozite mai mari pe locuințe, taxă pe zahăr și creșterea accizei la tutun

Publicat

in

Guvernul intenționează să acopere găurile din bugetul de stat prin creșteri de taxe sau prin introducerea unor taxe noi.

Astfel, ne așteaptă impozite mai mari pe locuințe, TVA mai mare pentru băuturile carbogazoase și accize mai mari la țigări. Acestea ar fi planurile coaliției de guvernare pentru a strânge mai mulți bani la buget, după cum informează Observatornews.

Și acestea nu sunt singurele măsuri fiscale pe care coaliția le ia în calcul.

Astfel, se discută despre majorarea impozitelor pe clădiri, adică impozitele pe apartamente și case. În acest moment, impozitul minim se calculează în funcție de zona în care clădirea este amplasată și de materialele folosite și variază între 0,08% și 0,1%. Astfel, pentru un apartament de trei camere din București, cu o valoare de impozitare de 150.000 de lei, impozitul anual este de 0,1%, adică 150 de lei.

Însă noul sistem de taxare ar urma să ia în calcul grila notarială, astfel că proprietarii ar urma să plătească în plus câteva zeci de lei.

Ce alte taxe analizează Guvernul

Totodată, ar urma să plătim cu 10% mai mult pentru băuturile carbogazoase cu un conținut ridicat de zahăr, pentru că TVA-ul ar crește la 19% pentru aceste produse. De altfel, discuții în acest sens au mai existat, dar acestea nu s-au transformat în măsuri concrete.

Este luată în calcul și creșterea accizei pe tutun. Astfel, pachetul de țigări ar putea costa cu 60 de bani mai mult, cel mai probabil chiar de luna viitoare, dat fiind faptul că actualul calendar de creștere a accizei a expirat și este nevoie de unul nou.

Mai mult decât atât, coaliția analizează și așa-numita „taxă de solidaritate”. Astfel, marile companii ar trebui să achite, pe lângă impozitul pe profit, și un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Ar fi vizate, potrivit sursei citate, 330 de companii cu rulaj mai mare de 100 de milioane de euro.

Cele mai mari sume provenite din acest impozit ar urma să vină de la companii precum OMV-Petrom, Dacia, Lidl, Kaufland, Ford sau Rompetrol.

Pentru a putea fi aplicate din 2023, cele mai multe dintre aceste modificări fiscale vor trebui adoptate până la finalul acestei luni.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB

ACTUAL

Se rupe Coaliția de guvernare? Alina Gorghiu, despre tensiunia iscată de UDMR prin susținerea lui Viktor Orban: ‘Sunt inevitabile explicațiile’

Publicat

in

De

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a vorbit despre informațiile conform cărora în PNL s-ar fi discutat mai multe scenarii, printre care şi acela ca PSD să iasă în toamnă de la guvernare.

Nu, este fake news ce s-a aflat dintr-o anumită sursă (…), dar e clar că nu a fost la şedinţă. Am fost la şedinţa BPN, zâmbesc pentru că nu are legătură cu şedinţa noastră, nu s-a discutat despre ieşirea niciunui partid, nici a PSD, nici a UDMR, de la guvernare. Şi cred şi v-o spun la modul foarte ferm şi serios, în această perioadă orice partid şi-ar pune problema să iasă de la guvernare s-ar decredibiliza total. Exclud ca vreunui partid consolidat, sănătos la cap, să-i treacă prin cap un asemenea scenariu„, a susţinut Gorghiu, întrebată pe acest subiect.

Întrebată ce măsuri pot fi luate în coaliţie pentru a nu exista tensiuni cu UDMR, Gorghiu a spus că va exista o şedinţă a coaliţiei şi explicaţiile liderilor UDMR după declaraţia premierului Ungariei la Tuşnad, context în care lucrurile vor fi lămurite şi lumea „se va concentra pe exerciţiul guvernamental şi parlamentar”.

Eu nu le-aş numi tensiuni permanente în coaliţie, sunt discuţii, ca în absolut orice fel de format care presupune mai mult de o persoană. Există discuţii, există dezbateri, chiar şi polemici, dar pe care încercăm să le ducem în sfera constructivului. Va exista acea lămurire, sunt convinsă, în coaliţie cu privire la acea declaraţie a premierului Orban, este inevitabilă o şedinţă a coaliţiei şi sunt inevitabile explicaţiile, pentru că ceilalţi lideri ai coaliţiei le-au solicitat. Ca atare, sunt convinsă că ele vor veni, însă sper eu că a trecut acea perioadă de vârf, de tensiune şi că, după ce vor fi lămurite lucrurile în cadrul coaliţiei, toată lumea se va concentra pe exerciţiul guvernamental, pe exerciţiul parlamentar, aşa cum trebuie„, a punctat Gorghiu.

În altă ordine de idei, Gorghiu a afirmat că a condamnat imediat declaraţiile de la Tuşnad ale premierului Viktor Orban, adăugând că toţi liderii PNL s-au delimitat de acestea şi au apreciat poziţia preşedintelui Iohannis, însă a subliniat că „nu e deloc constructiv” să fie alimentat acest subiect, despre care s-au dat „toate declaraţiile posibile”.

„Eu am condamnat imediat după declaraţiile premierului Orban, care au avut loc pe teritoriul României, genul acela de declaraţii, ne-am delimitat de ele toţi liderii PNL, toată lumea a apreciat şi poziţia preşedintelui României, care a fost una fermă cu privire la acele declaraţii. Ca atare, cred că în momentul acesta a pune paie pe foc suplimentar şi a tot da declaraţii pe un subiect pe care s-au dat toate declaraţiile posibile nu e deloc constructiv„, a concluzionat Gorghiu, conform agerpres.ro.

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult

ACTUAL

Diana Șoșoacă a intrat în ‘vizorul’ ANAF! Heiuș: S-a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare

Publicat

in

De

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a transmis luni că senatorul Diana Şoşoacă are datorii la bugetul de stat, iar în acest caz a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare şi reținerea conform legii, o treime din indemnizaţia de parlamentar, scrie news.ro

“Doamna Şoşoacă are de achitat nişte obligaţii la bugetul de stat şi, din păcate, are un comportament ca orice alt contribuabil rău platnic. În loc să îşi achite obligaţiile pe care le are, inventează duşmani şi lansează şi scenarii fanteziste de multe ori că cineva are ceva cu dumneaei. Eu am spus-o şi o repet de fiecare dată: Din punct de vedere al ANAF-ului, impozitele şi taxele nu au culoare politică. Doamna senator Şoşoacă pentru noi este un contribuabil ca oricare altul”, a afirmat şeful ANAF.

El a precizat că a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare ale Dianei Şoşoacă

“A acumulat nişte obligaţii la bugetul de stat, a intrat în executare silită, i-a fost emisă somaţia, nu a achitat, i s-a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare şi emiterea unei adrese către Senatul României prin care i se solicită să i se reţină, aşa cum prevede legea, o treime din indemnizaţia de senator, până la concurenţa sumei pe care o are de plată către bugetul de stat. Trebuie să înţeleagă toată lumea din ţara asta că atunci când ai obligaţii de plată către bugetul de stat, nu contează cine eşti, ce profesie ai sau ce poziţie ai. Din contră, ar trebui ca cei care ocupă funcţii în aparatul de stat sau în Parlamentul României să aibă chiar un comportament exemplar pentru restul populaţiei”, a mai transmis şeful ANAF.

El a menţionat că vor fi recuperate sumele pe care Diana Şoşoacă le datorează bugetului de stat.
“Din punctul nostru de vedere, al ANAF-ului, doamna Şoşoacă este un contribuabil ca oricare altul, care se spune aceloraşi legi privind executarea silită şi vom recupera, aşa cum prevede legea, sumele de bani pe care le datorează către bugetul de stat. Deci nu este nimic ieşit din comun”, a declarat Lucian Heiuş, conform news.ro

Ai ceva de spus? Comentează aici cu profilul de FB
Citeste mai mult
Publicitate

Curtea de Argeș

Publicitate

Câmpulung

În Trend